Znajomy cukiernik zawsze robi ciasto drożdżowe metodą 10 na 2. To sekret udanego wypieku
AdobeStock
Newsy

Znajomy cukiernik zawsze robi ciasto drożdżowe metodą 10 na 2. To sekret udanego wypieku

Jeśli ciasto drożdżowe wam nie wychodzi, macie dwa wyjścia. Możecie próbować do skutku, aż w końcu dobrze się upiecze, albo skorzystać z porad kogoś bardziej doświadczonego. Zaoszczędzicie przy tym sporo swojego czasu, pracy, a do tego zrobicie w końcu pyszne ciasto drożdżowe.

Ciasto drożdżowe, choć proste w przygotowaniu, bywa kapryśne. Czasami pomimo pilnego śledzenia wskazówek podanych w przepisie, po prostu nie chce wyjść. Nie rośnie albo opada po upieczeniu lub wychodzi surowe w środku. Można uniknąć tych błędów, jeśli pozna się pewien prosty sposób przetestowany przez doświadczonego cukiernika. 

Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe?

Podzielimy się dziś z wami metodą, którą od lat stosuje znany nam cukiernik. Gdy zabiera się za robienie ciasta drożdżowego, zawsze pamięta o złotej zasadzie „10 na 2”. Zwróćcie uwagę na te liczby - mają ogromne znaczenie:

  • Zasada 10: o niektórych ludziach mówi się, że mają ręce „stworzone do pieczenia chleba”. Takie powiedzenie nie wzięło się znikąd. Zanim jeszcze wynaleziono maszyny do wyrabiania ciasta, trzeba to było robić ręcznie. Wymaga to niezłej krzepy, ponieważ dobre ciasto drożdżowe wyrabia się dość długo. Należy to robić konsekwentnie przez co najmniej 10 minut. Właśnie tyle czasu potrzeba, by w mące aktywował się gluten, który zapewnia idealną konsystencję ciasta. 

  • Zasada 2: dobre ciasto drożdżowe zawsze wyrasta dwa razy. Nie mniej i nie więcej, tylko dokładnie dwa. Pierwsze wyrastanie ma miejsce od razu po wyrobieniu - to wtedy wkłada się ciasto do miski, przykrywa i odstawia w ciepłe miejsce. Później należy je wyrobić, nadać mu pożądany kształt (np. rogalików, chałki, ale można też przełożyć je po prostu na blaszkę) i raz jeszcze odstawić do wyrośnięcia. Tylko wtedy wasze drożdżowe wypieki wyjdą naprawdę puszyste i leciutkie. 

Zobacz także
Potraktujcie tak ciasto drożdżowe. Wyrośnie 2 razy szybciej i będzie 2 razy większe niż zwykle

Potraktujcie tak ciasto drożdżowe. Wyrośnie 2 razy szybciej i będzie 2 razy większe niż zwykle

Klasyczne drożdżówki z serem. Można użyć twarogu z wiaderka, ale tylko pod 1 warunkiem

Klasyczne drożdżówki z serem. Można użyć twarogu z wiaderka, ale tylko pod 1 warunkiem

Najlepsza kruszonka na ciasto drożdżowe

Nawet najsmaczniejsze ciasto drożdżowe będzie jeszcze lepsze, gdy dodacie do niego kruszonkę. Skorzystajcie z poniższego przepisu, a będzie jak trzeba. 

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki

  • pół szklanki cukru

  • pół kostki masła

Przygotowanie:

  1. Wsypcie do miski mąkę, cukier i dodajcie pół kostki masła. Ważne, by masło było zimne, prosto z lodówki.

  2. Następnie ręcznie rozcierajcie masło z mąką i cukrem, aż powstaną grudki.

  3. Gotową kruszonkę wysypcie na surowe ciasto na blasze, wstawcie do piekarnika i pieczcie według przepisu.

Ostrożnie z cukrem - jeżeli dodacie go za dużo, kruszonka może wyjść bardzo twarda. 

Kotlety mielone

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to do ciasta
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to...
Ciasto drożdżowe po upieczeniu szybko wam wysycha? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić.

Ciasto drożdżowe to jeden z bezpieczniejszych wypieków. Wszystkim smakuje i mogą go jeść nawet osoby dbające o linię, jeśli użyjecie odpowiednio niewielką ilość kruszonki lub owoców. A co zrobić, by ciasto po upieczeniu na długo zachowało świeżość? Sprawdźcie! Jak przyrządzić ciasto drożdżowe, by długo było świeże? Sekretem pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego jest użycie odpowiedniej ilości tłuszczu. Jeżeli dodacie za mało masła lub oleju, to niestety ciasto wyjdzie suche i szybko zrobi się niesmaczne. Dlatego podczas przygotowywania ciasta drożdżowego upewnijcie się, że dodaliście odpowiednio dużo tłuszczu. Użyjcie go nieco więcej niż zwykle, a ciasto będzie świeże nawet przez 4 dni! Przepis na pulchne ciasto drożdżowe z kruszonką Do przygotowania pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego ¾ szklanki mleka Pół szklanki oleju Do kruszonki: 250 g mąki pszennej 80 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego 75 g masła Przygotowanie: Rozkruszcie drożdże, wsypcie po jednej łyżce mąki i cukru oraz nieco ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie do połączenia składników i odstawcie na około 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki na ciasto przesiejcie do miski. Jedno jajko, dwa żółtka i cukier ubijcie mikserem. Gotowy rozczyn dodajcie do przesianej mąki wraz z masą z jajek z cukrem i ciepłym mlekiem. Wyróbcie całość za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Po chwili dodawajcie powoli do ciasta olej. Wyrabiajcie przez co najmniej 15 minut lub dłużej. Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do...

Ciasto drożdżowe wyjdzie puszyste i lekkie tylko wtedy, gdy zrobicie z jajami tę 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Ciasto drożdżowe wyjdzie puszyste i lekkie tylko wtedy, gdy zrobicie z jajami tę 1 rzecz
Jakie wychodzą wam ciasta drożdżowe? Mocno wyrośnięte czy niekoniecznie? Sposób na puszystą drożdżówkę jest bardzo prosty – wypróbujcie ten przepis!

Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, to znakomity dodatek do kawy albo pomysł na drugie śniadanie. Choć wysokie kawałki takiego ciasta wyglądają imponująco, to nie jest ono wcale tak kaloryczne! Jeśli nie wiecie co zrobić, by wasza drożdżówka tak pięknie wyrosła, mamy dla was małą radę – następnym razem użyjcie do pieczenia samych żółtek jajek. W cieście nie powinna się znaleźć nawet odrobina białka. Zapytacie pewnie: a niby dlaczego? Owszem, pieczenie ciasta drożdżowego z dodatkiem białek jest możliwe. Niektóre gospodynie specjalnie je nawet ubijają na pianę, by uzyskać wiadomy efekt. Łatwiej jest jednak z nich zrezygnować i w ten sposób uniknąć tego, że ciasto jest zwarte, sztywne i słabo wyrośnięte. Nic w tym dziwnego - w końcu do najbardziej delikatnych muślinowych babek wielkanocnych cukiernicy dodają nawet całe tuziny żółtek. W ten sposób wypiek otrzymuje nie tylko wspaniałą żółtawą barwę, ale też fantastyczne właściwości. Miękki i puszysty miąższ z drożdżówki na żółtkach nie ma sobie równych. Dla oszczędnych mamy komunikat. Spokojnie, nic się nie zmarnuje – z białek można później zrobić smaczną bezę. Sprawdźcie poniższy przepis na puszyste ciasto drożdżowe, które piecze się użyciem żółtek. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego, puszystego ciasta drożdżowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Do zaczynu: 80 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdzy Pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Do ciasta: Niecałe 5 szklanek pszennej mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru ¾ kostki masła 2 garści rodzynek 8 dużych żółtek Na kruszonkę: Niecała szklanka pszennej mąki Pół szklanki cukru Pół kostki masła Przygotowanie Do dużej...

Ciasto z drożdży wyrabianie
Pixabay
Newsy
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Nie pomińcie tego kroku, bo nigdy nie wyrośnie
Ciasto drożdżowe czasem nie wychodzi lub nie wyrasta? Sprawdźcie, czy na pewno postępujecie według instrukcji!

Ciasto drożdżowe to niesamowity wypiek, który gości często na polskich stołach. Przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ciasto drożdżowe zdecydowanie się nie starzeje i dalej jest uwielbiane przez ludzi w każdym wieku. To baza do wyrobu pysznych chałek, placków z owocami czy drożdżówek z kruszonką. Idealne ciasto drożdżowe zachwyca swoją pulchnością, ale też chrupkością. Powinno rozpływać się w ustach i być lekkie jak chmurka. Pulchne ciasto drożdżowe Pulchne, miękkie i lekkie ciasto drożdżowe, to zasługa oczywiście drożdży. Ujarzmienie tych grzybów i znalezienie dla nich zastosowania w kuchni, to niesamowite osiągnięcie człowieka! Drożdże w procesie oddychania produkują gaz - dwutlenek węgla, który wypełnia ciasto, powoduje jego rośnięcie i odpowiada za niesamowitą pulchność wypieku. By drożdże dobrze sprawowały swoją rolę, trzeba dać im dobre warunki do wzrostu! Te specyficzne grzyby są szczególnie wrażliwe na temperaturę. By ciasto drożdżowe było idealne, koniecznie musicie wykonać wszystkie konieczne czynności bez pomijania żadnego z etapów. Tylko wtedy wasze drożdże będą działać na pełnych obrotach, spulchniając ciasto, a wypiek będzie idealny. Składniki na ciasto drożdżowe 4 łyżki masła 2 jajka 600 g mąki pszennej 200 ml mleka Ciepła woda Szczypta soli 2 łyżki cukru 40 g drożdży Przygotowanie ciasta drożdżowego Wszystkie składniki wykorzystywane do ciasta (oprócz wody i mleka) powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmijcie je z lodówki i pozwólcie odpocząć przez jakiś czas na blacie. Ciasto ze składników o tej samej temperaturze szybciej wyrośnie. Wsypcie do dużej miski mąkę. Rozpuśćcie w podgrzanym mleku drożdże, dodajcie do nich cukier i olej lub masło. Wymieszajcie drożdże z...

ciasto drożdżowe bez wyrabiania przepis
AdobeStock
Newsy
Lekkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Sprawdzony przepis, którego nie znają młode gospodynie
Lubicie ciasto drożdżowe, ale nie macie siły go wyrabiać? Wypróbujcie przepis, w którym wystarczy tylko raz zamieszać ciasto i gotowe!

Mówi się, że ciasto drożdżowe należy do najprostszych w przygotowaniu wypieków. Co prawda jego przyrządzenie wymaga trochę czasu i uwagi, ale w porównaniu do innych ciast jest naprawdę bezproblemowe. Rzeczywiście, jeśli porównać je ze żmudnym procesem przygotowywania ciasta francuskiego albo efektownych tortów, to jest ono wprost banalne do zrobienia. Jednak jest jedna rzecz, która zniechęca do przygotowań. Zwłaszcza tych, którzy mają mało siły w rękach! Zgadliście – chodzi oczywiście o wyrabianie ciasta . Dobre ciasto drożdżowe trzeba wyrabiać przez około 15 minut i nie chodzi tutaj o wygodne mieszanie mikserem. Potrzebny jest do tego robot kuchenny ze specjalną końcówką lub siła własnych mięśni ! Ciasto należy mocno wyrabiać tak, by wtłoczyć do niego jak najwięcej powietrza . Dzięki temu wyrośnie puszyste. Ktoś, kto ma słabą kondycję i wprawę w kuchni, ten bardzo szybko zmęczy się wyrabianiem. Czy można w jakiś sposób obejść ten przykry obowiązek? Oczywiście! Da się zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania , o czym piszemy w przepisie podanym poniżej. Przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania Ciasto drożdżowe zrobione według tego przepisu jest prostsze, ale wymaga bardzo dużo czasu – dlatego lepiej zarezerwujcie sobie kilka godzin na pieczenie ! Aby przygotować proste ciasto drożdżowe, którego nie trzeba wyrabiać, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 100 g świeżych drożdży (1 kostka) Pół kilograma mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju ¾ szklanki mleka 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego Rodzynki Przygotowanie: Wszystkie składniki trzeba po prostu ułożyć w misce warstwami, dzięki czemu nie trzeba go nawet szczególnie mocno mieszać! Pokruszcie kostkę drożdży i wsypcie na dno...