Ciasto drożdżowe, choć proste w przygotowaniu, bywa kapryśne. Czasami pomimo pilnego śledzenia wskazówek podanych w przepisie, po prostu nie chce wyjść. Nie rośnie albo opada po upieczeniu lub wychodzi surowe w środku. Można uniknąć tych błędów, jeśli pozna się pewien prosty sposób przetestowany przez doświadczonego cukiernika. 

Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe?

Podzielimy się dziś z wami metodą, którą od lat stosuje znany nam cukiernik. Gdy zabiera się za robienie ciasta drożdżowego, zawsze pamięta o złotej zasadzie „10 na 2”. Zwróćcie uwagę na te liczby - mają ogromne znaczenie:

  • Zasada 10: o niektórych ludziach mówi się, że mają ręce „stworzone do pieczenia chleba”. Takie powiedzenie nie wzięło się znikąd. Zanim jeszcze wynaleziono maszyny do wyrabiania ciasta, trzeba to było robić ręcznie. Wymaga to niezłej krzepy, ponieważ dobre ciasto drożdżowe wyrabia się dość długo. Należy to robić konsekwentnie przez co najmniej 10 minut. Właśnie tyle czasu potrzeba, by w mące aktywował się gluten, który zapewnia idealną konsystencję ciasta. 

  • Zasada 2: dobre ciasto drożdżowe zawsze wyrasta dwa razy. Nie mniej i nie więcej, tylko dokładnie dwa. Pierwsze wyrastanie ma miejsce od razu po wyrobieniu - to wtedy wkłada się ciasto do miski, przykrywa i odstawia w ciepłe miejsce. Później należy je wyrobić, nadać mu pożądany kształt (np. rogalików, chałki, ale można też przełożyć je po prostu na blaszkę) i raz jeszcze odstawić do wyrośnięcia. Tylko wtedy wasze drożdżowe wypieki wyjdą naprawdę puszyste i leciutkie. 

Najlepsza kruszonka na ciasto drożdżowe

Nawet najsmaczniejsze ciasto drożdżowe będzie jeszcze lepsze, gdy dodacie do niego kruszonkę. Skorzystajcie z poniższego przepisu, a będzie jak trzeba. 

Zobacz także:

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki

  • pół szklanki cukru

  • pół kostki masła

Przygotowanie:

  1. Wsypcie do miski mąkę, cukier i dodajcie pół kostki masła. Ważne, by masło było zimne, prosto z lodówki.

  2. Następnie ręcznie rozcierajcie masło z mąką i cukrem, aż powstaną grudki.

  3. Gotową kruszonkę wysypcie na surowe ciasto na blasze, wstawcie do piekarnika i pieczcie według przepisu.

Ostrożnie z cukrem - jeżeli dodacie go za dużo, kruszonka może wyjść bardzo twarda.