Znacie wszystkie sposoby na odkręcanie słoika i żadna nie działa?  Jasiek Kuroń pokazał sposób, którego nie znaliście
Adobe Stock
Newsy

Znacie wszystkie sposoby na odkręcanie słoika i nic nie działa? Jasiek Kuroń pokazał nowy trik

Co robicie gdy nie możecie otworzyć mocno zakręconego słoika? Rozglądacie się za silniejszymi dłońmi w domu czy szukacie przyrządów, które pozwolą wam otworzyć słoik? Jeden z nich macie na pewno w kuchni.

Słoiki czasem zasysają się tak mocno, że żadna siła na nie nie działa. Próbujecie pukać, stukać, podważacie pokrywkę łyżeczką, wstawiacie słoik do gorącej wody i nic. Pomimo wielu zabiegów przykrywka ani drgnie. I wtedy z pomocą przychodzi Jasiek Kuroń i jego prosty sposób na oporne słoiki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim jest Jakub Kuroń?

Jasiek Kuroń to kucharz specjalizujący się w klasycznych daniach kuchni polskiej. Jest synem innego kucharza, który jako pierwszy prowadził w naszym kraju telewizyjne programy kulinarne, i wnukiem Jacka Kuronia – polityka, ministra pracy i polityki socjalnej znanego z rozdawania bezdomnym „Kuroniówki”.

Potomek rodziny o kulinarnych korzeniach nie tylko gotuje. Radzi także jak przygotowywać przetwory. Jego przepisy na zakwas na barszcz czy żurek cieszą się dużym zainteresowaniem fanów w mediach społecznościowych.

Tym razem kucharz podsuwa prosty sposób na poradzenie sobie ważnym kuchennym problemem: otwarciem mocno zakręconego słoika.

Zobacz także
Jasiek Kuroń i jego ulubione kluski z 3 składników. Ich przygotowanie zajmuje chwilę

Jasiek Kuroń i jego ulubione kluski z 3 składników. Ich przygotowanie zajmuje chwilę

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”

Jak otwieraczem do butelek otworzyć zakręcony słoik?

Przyrząd służący do otwierania butelek może okazać się pomocny także przy otwieraniu słoika. Użycie otwieracza powoduje, że lekko podważacie brzeg zakrętki i pozwalacie na dostanie się pod wieczko niedużej ilości powietrza. Już samo to wystarczy, żeby nakrętka odessie się i pozwoli odkręcić bez użycia siły.

Do otwarcia słoika wykorzystywany jest ten sam mechanizm, którego używacie podważając nakrętkę trzonkiem łyżeczki czy nożem. Jednak w przypadku łyżeczki, łatwiej jest wykruszyć fragment szkła słoika i zanieczyścić szkłem potrawę oraz zniszczyć słoik. Gdy używacie noża, poza ukruszeniem szkła możecie też ułamać czubek noża.

Przewaga otwieracza nad dwoma pozostałymi przyrządami jest więc taka, że ma kształt przystosowany do zaczepienia się o metalowy brzeg nakrętki nie uszkadzając samego słoika.

Czy to możliwe, że nikt wcześniej nie korzystał z tego prostego narzędzia do otwierania słoików? A może znacie ten sposób o dawna?

Źródło: Instagram / Jasiek Kuroń

Jasiek Kuroń podaje prosty przepis na domowy zakwas na żur. Zróbcie go jeszcze dziś, będzie gotowy do świąt
ONS.pl, Instagram/Jasiek Kuroń, Adobe Stock
Newsy
Jasiek Kuroń podał prosty przepis na domowy zakwas na żur. Nie trzeba go nawet mieszać łyżką
Kilka składników, słoik i macie domowy zakwas, o niego lepszy od tego kupowanego w sklepach. Jasiek Kuroń pokazuje jak łatwo go zrobić.

Ten zakwas zrobicie nawet bez mieszania. Niepotrzebna więc będzie łyżka, wystarczy jeśli macie składniki i słoik z przykrywką. Odstawcie w ciemne miejsce na 4 dni. Podpowiadamy, do czego się przyda, bo z tak przygotowanego zakwasu wyjdzie nie tylko żurek do białej kiełbasy. Przepis na zakwas na żur Jaśka Kuronia Kucharz przedstawił prosty sposób na domowy zakwas: - Dziś mam dla Was przepis na domowy, aromatyczny i idealny na Wielkanoc – zakwas na żur! Składniki: 5 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 4 ząbki czosnku przecięte wzdłuż 4 łyżki mąki żytniej Letnia, przegotowana woda         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Przygotowanie: Obierzcie czosnek, przygotujcie słoik z pokrywką, przegotujcie i ostudźcie wodę. Wszystkie składniki wrzućcie do słoika, zalejcie do pełna wodą. Przykryjcie szczelnie pokrywką lub zakrętką i zmieszajcie składniki potrząsając słoikiem. Odstawcie w ciemne miejsce na 4 dni. Zakwas na żur – do czego używać? Z zakwasu można przygotować nie tylko wielkanocny żurek. Ponieważ żurek pasuje do białej kiełbasy, możecie przyrządzać go przez cały rok i jeść z kiełbasą z wody, z patelni, a nawet z grilla. Do tej grillowanej wersji najlepiej podawać żurek w kubku, do popicia. Do czego jeszcze dodać takiego zakwasu?: Zakwasu na żur możecie dodawać do domowego pieczywa pieczonego na zakwasie. Nie jest to typowy, chlebowy zakwas, ale chleb na takim zakwasie pieczywo także wyjdzie puszyste i pyszne...

Jak prawidłowo kroić paprykę? Całe życie robiliście to źle.  Prosty patent Jaśka Kuronia
ONS.pl/ Adobe Stock
Newsy
Jak prawidłowo kroić paprykę? Całe życie robiliście to źle. Oto prosty patent Jaśka Kuronia
Jej czerwone, żółte i zielone strąki pełne witamin i minerałów, królują jesienią na straganach. Pokazujemy prosty trik, jak po mistrzowsku kroić paprykę.

Niektórzy nakrajają ją wzdłuż i po przełamaniu na dwie połówki z każdej odrywają gniazdo nasienne z kawałkami miąższu. Inni kroją na plastry, a gdy dochodzą do nasion, też pozbywają się ich z fragmentami cennego warzywa . O tym jak prawidłowo kroić paprykę żeby usunąć jedynie ogonek i nasiona, bez wyrzucania miąższu, opowiedział Jasiek Kuroń i zademonstrował ten sposób na filmie. Okazuje się, że to takie proste! Kucharski trik na pokrojenie strąka papryki Kucharz słusznie stwierdził, że ten prosty sposób na krojenie papryki wcale nie jest oczywisty i postanowił zademonstrować sztuczkę. Dziś szybciutki filmik z patentem na paprykę . Jak ją kroić? Jak się pozbyć nasion i ogonka, żeby nie wyrzucać cennej części warzywa? 😀 Patent jest prosty, ale jak się okazuje często nieoczywisty. Podrzucam Wam ku pamięci 😀🌶🫑🌶. Celebryta proponuje zacząć krojenie od odcięcia górnej części warzywa z ogonkiem i wyciągnięcia z naciętego kapelusza z ogonkiem i gniazdem nasiennym. Następnie z samego kapelusza wyciska ogonek, po prostu naciskając na niego palcami. Dzięki temu prostemu sposobowi usunięty zostaje sam ogonek, bez otaczającego go miąższu.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Inne kucharskie triki ułatwiające pracę w kuchni Chcecie łatwo obrać cytrusy ? Włóżcie je na chwilę do mikrofalówki. Po tym zabiegu skórka będzie odchodzić sama. Chcecie łatwo wydrążyć warzywa? Użyjcie do tego łyżki do lodów. Miąższ z cukinii , bakłażana czy...

Genialny siekany kotlet Jaśka Kuronia:"przepyszny, delikatny i prosty w wykonaniu "
ONS.pl, Instagram/Jan kuroń
Newsy
Genialne siekane kotlety drobiowe Jaśka Kuronia: „Przepyszne, delikatne i proste w wykonaniu"
Takich kotletów jeszcze nie jedliście. Żadnego wyrabiania i formowania. Tylko zobaczcie jak apetycznie wyglądają, domownicy będą zachwyceni.

Zastanawiacie się wciąż, czym zaskoczyć rodzinę i co innego niż zwykle zrobić na niedzielny obiad? Dość już obowiązkowych schabowych z mizerią, czy kurczaka pieczonego i surówki z kapusty. Po inspirację warto sięgać do książek kucharskich czy odwiedzając portale z przepisami. Także kulinarni celebryci są skarbnicą pomysłów i sprawdzonych receptur. Oto jedna z nich. Jasiek Kuroń proponuje niedzielny obiad Z gotowym pomysłem na obiad wyszedł Jasiek Kuroń. Kucharz, dziennikarz i publicysta kulinarny na swoim Instagramie często dzieli się niecodziennymi przepisami na proste dania, które może przygotować nawet osoba, nieznajdująca u siebie kulinarnych talentów: - Inspiracja na niedzielę to przepyszny, delikatny i prosty w wykonaniu kotlet siekany z tymiankiem! - Jeżeli nie jedliście jeszcze takiego kotleta, to koniecznie polecam wam nadrobić ten fakt. Polubicie tę wersję kotletów z pewnością - dowiadujemy się od kucharza. Kotlet zawiera pewien aromatyczny składnik. To tymianek. Kucharz ma jednak propozycję dla tych, którzy wolą klasyczne smaki, bez pachnących dodatków: - Jeżeli nie przepadacie za ziołami, dodajcie zamiast tymianku na przykład czerwoną paprykę — warzywo 1/2 dużej — drobno pokrojoną w kosteczkę (albo starte pieczarki - 200 g lub starty żółty ser - 100 g). Kotlety siekane Jaśka Kuronia Składniki: 600 g piersi kurczaka lub indyka 1 średnia cebula 2 łyżki szczypiorku lub natki pietruszki 2 jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 2/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu Olej do smażenia         Wyświetl ten post na Instagramie...

Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”
AdobeStock
Newsy
Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”
Kucharz Jakub Kuroń podzielił się przepisem na paprykę konserwową. Przetestujecie jego unikalną recepturę?

Końcówka sierpnia to idealny czas na przygotowywanie przetworów z papryki . Czy robiliście już w tym roku paprykę konserwową w słoikach? Jeśli nie to koniecznie sprawdźcie przepis Jakuba Kuronia . Znany kucharz twierdzi, że jego papryka będzie „najlepszą papryką konserwową w waszym życiu”. Kim jest Jakub Kuroń? Jakub Kuroń jest znanym polskim kucharzem i autorem książek kulinarnych takich jak „Kuroniowie przy stole” i „Rodzinna książka kucharska Kuroniów”. Prywatnie jest synem nieżyjącego już kucharza Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia. Kuroń od dziecka kocha gotowanie Jakub już od dzieciństwa kocha gotowanie. Jak sam przyznaje, zaczął gotować chwilę po tym, jak zaczął chodzić. Gotuję odkąd tylko pamiętam. Pierwszy raz rozpaliłem piekarnik niedługo po tym, jak nauczyłem się chodzić, choć nie miałem jeszcze wtedy pojęcia, co można w nim upiec - przyznaje. W sieci możecie znaleźć jego autorski portal, na którym regularnie dzieli się on ciekawymi przepisami na różne potrawy i dania. Ostatnio kucharz pochwalił się swoim przepisem na marynowaną paprykę. Jak ją przygotowuje?         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na marynowaną paprykę według Jakuba Kuronia Do przygotowania marynowanej papryki będziecie potrzebować kilku prostych składników. Papryka konserwowa do słoików to mój...