Znacie wszystkie sposoby na odkręcanie słoika i żadna nie działa?  Jasiek Kuroń pokazał sposób, którego nie znaliście
Adobe Stock
Newsy

Znacie wszystkie sposoby na odkręcanie słoika i nic nie działa? Jasiek Kuroń pokazał nowy trik

Co robicie gdy nie możecie otworzyć mocno zakręconego słoika? Rozglądacie się za silniejszymi dłońmi w domu czy szukacie przyrządów, które pozwolą wam otworzyć słoik? Jeden z nich macie na pewno w kuchni.

Słoiki czasem zasysają się tak mocno, że żadna siła na nie nie działa. Próbujecie pukać, stukać, podważacie pokrywkę łyżeczką, wstawiacie słoik do gorącej wody i nic. Pomimo wielu zabiegów przykrywka ani drgnie. I wtedy z pomocą przychodzi Jasiek Kuroń i jego prosty sposób na oporne słoiki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim jest Jakub Kuroń?

Jasiek Kuroń to kucharz specjalizujący się w klasycznych daniach kuchni polskiej. Jest synem innego kucharza, który jako pierwszy prowadził w naszym kraju telewizyjne programy kulinarne, i wnukiem Jacka Kuronia – polityka, ministra pracy i polityki socjalnej znanego z rozdawania bezdomnym „Kuroniówki”.

Potomek rodziny o kulinarnych korzeniach nie tylko gotuje. Radzi także jak przygotowywać przetwory. Jego przepisy na zakwas na barszcz czy żurek cieszą się dużym zainteresowaniem fanów w mediach społecznościowych.

Tym razem kucharz podsuwa prosty sposób na poradzenie sobie ważnym kuchennym problemem: otwarciem mocno zakręconego słoika.

Zobacz także
Jasiek Kuroń i jego ulubione kluski z 3 składników. Ich przygotowanie zajmuje chwilę

Jasiek Kuroń i jego ulubione kluski z 3 składników. Ich przygotowanie zajmuje chwilę

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”

Jak otwieraczem do butelek otworzyć zakręcony słoik?

Przyrząd służący do otwierania butelek może okazać się pomocny także przy otwieraniu słoika. Użycie otwieracza powoduje, że lekko podważacie brzeg zakrętki i pozwalacie na dostanie się pod wieczko niedużej ilości powietrza. Już samo to wystarczy, żeby nakrętka odessie się i pozwoli odkręcić bez użycia siły.

Do otwarcia słoika wykorzystywany jest ten sam mechanizm, którego używacie podważając nakrętkę trzonkiem łyżeczki czy nożem. Jednak w przypadku łyżeczki, łatwiej jest wykruszyć fragment szkła słoika i zanieczyścić szkłem potrawę oraz zniszczyć słoik. Gdy używacie noża, poza ukruszeniem szkła możecie też ułamać czubek noża.

Przewaga otwieracza nad dwoma pozostałymi przyrządami jest więc taka, że ma kształt przystosowany do zaczepienia się o metalowy brzeg nakrętki nie uszkadzając samego słoika.

Czy to możliwe, że nikt wcześniej nie korzystał z tego prostego narzędzia do otwierania słoików? A może znacie ten sposób o dawna?

Źródło: Instagram / Jasiek Kuroń

Jak prawidłowo kroić paprykę? Całe życie robiliście to źle.  Prosty patent Jaśka Kuronia
ONS.pl/ Adobe Stock
Newsy
Jak prawidłowo kroić paprykę? Całe życie robiliście to źle. Oto prosty patent Jaśka Kuronia
Jej czerwone, żółte i zielone strąki pełne witamin i minerałów, królują jesienią na straganach. Pokazujemy prosty trik, jak po mistrzowsku kroić paprykę.

Niektórzy nakrajają ją wzdłuż i po przełamaniu na dwie połówki z każdej odrywają gniazdo nasienne z kawałkami miąższu. Inni kroją na plastry, a gdy dochodzą do nasion, też pozbywają się ich z fragmentami cennego warzywa . O tym jak prawidłowo kroić paprykę żeby usunąć jedynie ogonek i nasiona, bez wyrzucania miąższu, opowiedział Jasiek Kuroń i zademonstrował ten sposób na filmie. Okazuje się, że to takie proste! Kucharski trik na pokrojenie strąka papryki Kucharz słusznie stwierdził, że ten prosty sposób na krojenie papryki wcale nie jest oczywisty i postanowił zademonstrować sztuczkę. Dziś szybciutki filmik z patentem na paprykę . Jak ją kroić? Jak się pozbyć nasion i ogonka, żeby nie wyrzucać cennej części warzywa? 😀 Patent jest prosty, ale jak się okazuje często nieoczywisty. Podrzucam Wam ku pamięci 😀🌶🫑🌶. Celebryta proponuje zacząć krojenie od odcięcia górnej części warzywa z ogonkiem i wyciągnięcia z naciętego kapelusza z ogonkiem i gniazdem nasiennym. Następnie z samego kapelusza wyciska ogonek, po prostu naciskając na niego palcami. Dzięki temu prostemu sposobowi usunięty zostaje sam ogonek, bez otaczającego go miąższu.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Inne kucharskie triki ułatwiające pracę w kuchni Chcecie łatwo obrać cytrusy ? Włóżcie je na chwilę do mikrofalówki. Po tym zabiegu skórka będzie odchodzić sama. Chcecie łatwo wydrążyć warzywa? Użyjcie do tego łyżki do lodów. Miąższ z cukinii , bakłażana czy...

Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”
AdobeStock
Newsy
Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”
Kucharz Jakub Kuroń podzielił się przepisem na paprykę konserwową. Przetestujecie jego unikalną recepturę?

Końcówka sierpnia to idealny czas na przygotowywanie przetworów z papryki . Czy robiliście już w tym roku paprykę konserwową w słoikach? Jeśli nie to koniecznie sprawdźcie przepis Jakuba Kuronia . Znany kucharz twierdzi, że jego papryka będzie „najlepszą papryką konserwową w waszym życiu”. Kim jest Jakub Kuroń? Jakub Kuroń jest znanym polskim kucharzem i autorem książek kulinarnych takich jak „Kuroniowie przy stole” i „Rodzinna książka kucharska Kuroniów”. Prywatnie jest synem nieżyjącego już kucharza Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia. Kuroń od dziecka kocha gotowanie Jakub już od dzieciństwa kocha gotowanie. Jak sam przyznaje, zaczął gotować chwilę po tym, jak zaczął chodzić. Gotuję odkąd tylko pamiętam. Pierwszy raz rozpaliłem piekarnik niedługo po tym, jak nauczyłem się chodzić, choć nie miałem jeszcze wtedy pojęcia, co można w nim upiec - przyznaje. W sieci możecie znaleźć jego autorski portal, na którym regularnie dzieli się on ciekawymi przepisami na różne potrawy i dania. Ostatnio kucharz pochwalił się swoim przepisem na marynowaną paprykę. Jak ją przygotowuje?         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na marynowaną paprykę według Jakuba Kuronia Do przygotowania marynowanej papryki będziecie potrzebować kilku prostych składników. Papryka konserwowa do słoików to mój...

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Instagram/JasiekKuron
Newsy
Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Czy jedliście kiedyś bieszczadzkie fuczki? Jeśli nie to najwyższa pora ich spróbować. Skorzystajcie z przepisu jednego z członków kulinarnego klanu Kuroniów.

Czy słyszeliście kiedyś o takim daniu jak fuczki? Fuczki to nic innego jak smakowite placki z kiszonej kapusty. Danie to jest prawdziwym przysmakiem w Bieszczadach, skąd pochodzi. Jak je przygotować? Przepis na przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu fuczki podał Jasiek Kuroń – jeden z kucharzy z kucharskiego klanu Kuroniów. Kim jest Jasiek Kuroń? Jasiek Kuroń jest synem nieżyjącego już kucharza, dziennikarza i publicysty kulinarnego Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Solidarności i Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia. Jego rodzony brat - Jakub - także zajmuje się gotowaniem – ostatnio mogliście poznać jego świetny przepis na marynowaną paprykę .         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Jak zrobić fuczki z przepisu Jaśka Kuronia? Fuczki przypominają z wyglądu tradycyjne placki ziemniaczane , jeśli jednak dobrze się im przyjrzycie na pewno zauważycie kapustę. A konkretnie kapustę kiszoną . Przepis na fuczki jest bardzo prosty. Zaletą tego dania jest również to, że jest smaczne i tanie. Jak je przygotować? FUCZKI, czyli przepyszne placuszki z kiszoną kapustą. Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej - zachwala swoje danie Jasiek. Składniki: łyżka oleju rzepakowego duża cebula 500 g kapusty kiszonej 2 jajka 240 ml mleka 200 g mąki czubata łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 starte ząbki czosnku olej do...

Otwieranie słoika
Adobe Stock
Newsy
Macie problem z odkręceniem słoika? Nie bierzcie go siłą, tylko sposobem. Ten sposób jest genialny
Kiedy w pobliżu nie ma męża, a słoik za nic w świecie nie chce się otworzyć, trzeba działać sposobem. Wypróbujcie nasze metody.

Kobieta oddająca mężczyźnie słoik do odkręcenia – na pewno wszyscy widzieliście w swoim życiu tego typu sceny. To, że delikatne panie domu mają czasem kłopot z niesfornymi nakrętkami, można zrozumieć. Czasem jednak zdarza się, że „oporne” słoiki nie dają się odkręcić nawet silniejszym panom. W takich wypadkach trzeba zmienić metodę działania. Zamiast rozwiązania siłowego, wybierzcie inne sztuczki. Zacznijcie od mało inwazyjnych metod. Przecież raz użyty słoiczek z pokrywką może przydać się także w przyszłości! Ponadto, podczas „walki” ze słoikiem, należy uważać, by szkło nie stłukło się wam w rękach. Od czego więc zacząć? Jak łatwo odkręcić słoik? Poniżej przedstawiamy wam nasz zbiór domowych metod na otwarcie opornych słoików. Któryś z nich na pewno zda egzamin i w waszym przypadku! Na początek po prostu wytrzyjcie ręce i sam słoik. W nerwach często zdarza się, że po prostu się o tym zapomina. Bez suchych rąk, nie ma mowy o gładkim otwarciu słoja! Jeśli tradycyjna metoda odkręcania nie działa, pora na różnego rodzaju kombinacje. Takie choćby, jak delikatne „opukanie” wieczka słoika czymś twardym. Spróbujcie postukać w nakrętkę z kilku stron np. zwykłym nożem stołowym. Czasami delikatne stuknięcie w wieczko może poskutkować zelżeniem zacisku nakrętki na słoiku. Stosując tę metodę, pamiętajcie o tym, że przykrywka może ulec delikatnemu wygięciu i nie będzie się nadawać do ponownego użytku. Jeżeli powyższa metoda także zawodzi, warto spróbować podważenia nakrętki od wewnątrz. Do tego również można wykorzystać zwykły nóż lub łyżeczkę do herbaty. Tym razem nie stukajcie w wieczko, a podważcie je od spodu. dookoła, gdy robicie to nożem, lub w kilku miejscach, gdy używacie łyżeczki. . Taka metoda powinna...