Woda śledziowa, ogon bobra, ogórki z miodem. Oto najdziwniejsze przysmaki w Polsce
Gotujmy.pl
Newsy

Znacie wodę śledziową? To danie jada się w Wigilię jeszcze przed barszczem z uszkami

Wigilia to nie tylko karp i pierogi - w całej Polsce 24 grudnia jada się mnóstwo różnych, typowych dla poszczególnych regionów potraw. Na przykład wodę śledziową - znacie przepis na to ciekawe danie?

Wielu z nas Wigilia kojarzy się głównie z barszczem z uszkami, karpiem i pierogami z kapustą. Ale w różnych częściach naszego kraju świąteczne stoły wyglądają zupełnie inaczej. Na przykład na południu Polski często zamiast barszczu na Wigilię jada się gęstą zupę grzybową, czasami wzbogaconą o białą fasolę. Popularnym daniem są tam także makiełki, czyli kluski na słodko z makiem, miodem i bakaliami.

Z kolei na Podlasiu królują potrawy typowe dla kuchni Europy Wschodniej - na przykład wigilijne racuchy. Zaś na Mazowszu i Kujawach często jeszcze przed Wigilią podaje się danie o tajemniczej nazwie - woda śledziowa. 

Co to jest woda śledziowa?

Woda śledziowa bywa nazywana też zupą śledziową. Potocznie mówi się też na to danie „śledź z ziemniakami”. Jest to postna potrawa, przygotowywana tradycyjnie w regionie Mazowsza oraz na Kujawach. To kawałki śledzia zamoczone w wodzie wymieszanej ze śmietaną oraz z gotowaną cebulą i przyprawami.

Potrawę tę podaje się na zimno, z gotowanymi ziemniakami - stąd prawdopodobnie jeszcze jedna nazwa tego dania, czyli chłodnik mazowiecki, choć w kontekście zupy śledziowej jest stosowana dość rzadko (prawdziwy chłodnik mazowiecki jest zupełnie inną potrawą). Sprawdźcie, jak przygotować postną zupę (wodę) śledziową. 

W wielu domach ta potrawa jest niejako daniem półświątecznym. Niektóre rodziny jedzą ją jeszcze przed barszczem czerwonym z uszkami w Wigilię, jeszcze koło południa, jako ostatni postny posiłek przed uroczystą wieczerzą. Zainteresowani? Sprawdźcie nasz przepis.

Zobacz także
Zapomnijcie o krokietach na Wigilię i zróbcie te gołąbki. Będą numerem 1 na stole

Zapomnijcie o krokietach na Wigilię i zróbcie te gołąbki. Będą numerem 1 na stole

Obłędne paszteciki do barszczu Karola Okrasy. Dodaje do nich 1 składnik, który zmienia wszystko

Obłędne paszteciki do barszczu Karola Okrasy. Dodaje do nich 1 składnik, który zmienia wszystko

Przepis na wodę śledziową

Składniki:

  • 1 kilogram matjasów 

  • 1 litr wody

  • pół litra mleka

  • 250 ml śmietany 18%

  • 3 cebule

  • 3-4 łyżki octu

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • sól

  • cukier

Dodatkowo: Ugotowane ziemniaki w mundurkach (dowolna ilość, zależna od preferencji)

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka. Następnie włóżcie ją do garnka, zalejcie litrem wody, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i gotujcie do miękkości. 

  2. Gdy cebula zmięknie, dodajcie ocet (wystarczą 4 łyżki na 1 litr wody). Tak przygotowaną cebulę odstawcie do ostudzenia, a następnie włóżcie do lodówki, by się schłodziła.

  3. Matjasy należy wcześniej wymoczyć w wodzie z mlekiem, by wyciągnąć z nich nadmiar soli. 

  4. Pokrójcie wymoczone śledzie w plastry, każdy o szerokości około 3 centymetrów. 

  5. Do wody z cebulą wlejcie śmietanę i wymieszajcie do uzyskania jednolitej konsystencji.

  6. Doprawcie cukrem, solą i pieprzem do smaku. Dodajcie śledzie, przemieszajcie i odstawcie do lodówki na pół godziny.

  7. W tym czasie ugotujcie ziemniaki w mundurkach - ilość jest zależna od waszych własnych upodobań. Wystarczą 2 średnie ziemniaki na osobę.

I gotowe! Na każdy talerz nałóżcie porcję śledzi, po dwa ziemniaki, a całość polejcie wodą z cebulą i śmietaną. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Woda śledziowa, ogon bobra, ogórki z miodem. Oto najdziwniejsze przysmaki w Polsce
Gotujmy.pl
Newsy
Woda śledziowa, ogon bobra, ogórki z miodem. Oto najdziwniejsze przysmaki w Polsce
Kiedyś te dania były popularne, dziś mało kto o nich pamięta. Znaliście albo próbowaliście któreś z nich?

Rozmawiając z obcokrajowcami można ich nie raz zadziwić tradycyjnymi, polskimi potrawami. Dla nas nie są one wcale niezwykłe, jednak dla osób z innych krajów pomysł kiszenia ogórków czy marynowania grzybów brzmi bardzo egzotycznie. Ale czy wiedzieliście, że w polskich książkach kucharskich można znaleźć przepisy na dania, które nawet u przeciętnego Polaka wywołują grymas zdziwienia? Poznajcie najbardziej niezwykłe polskie przysmaki.  Zupa śledziowa (woda śledziowa) Zupa rybna to dość popularne danie, jednak czymś zupełnie innym jest woda śledziowa. To danie przyrządzane z marynowanych w occie śledzi, spożywane na zimno. Rybę miesza się z czosnkiem, cebulą, śmietaną oraz mlekiem. Zwykle tak przyrządzone śledzie podaje się z gorącymi ziemniakami.  Kożuch z mleka Koszmar wielu osób z dzieciństwa swego czasu był dość popularnym daniem. Mleko trzeba było przegotowywać, w wyniku czego powstawał niezbyt apetyczny kożuch. Dzisiaj znaleźli się jednak amatorzy tego „przysmaku”... Aleksander Baron oraz Wojciech Modest Amaro proponują podawanie kożucha na dwa sposoby. Pierwszy to kożuch ze śledziem, śmietaną i cebulą. Drugi jest bardziej wyrafinowany i zakłada dodanie kożucha do dorsza w szafranie z boczkiem. Przekonuje was taki pomysł?  Ogon z bobra Kolejnym zastanawiającym przysmakiem jest ogon z bobra. Spożywano go jeszcze 300 lat temu i co ciekawe był uznawany za potrawę postną. Prawdopodobnie wynika to z obecności łusek na ogonie zwierzęcia, przez co uznawano, że mięso z bobra, podobnie jak z ryby, można jeść także w trakcie postu. Dziś bobry są pod ochroną i raczej nikt już nie próbuje przyrządzać ich ogonów na obiad.  Ogórki z miodem Wiedzieliście, że ogórki można wykorzystać… na deser? To dawny, kresowy zwyczaj podawania tych warzyw na słodko. Mocno schłodzone ogórki...

Niesamowicie łatwa sałatka ziemniaczana. 1 składnik tak podkręca jej smak, że będziecie w siódmym niebie
Adobe Stock
Newsy
Szybka sałatka ziemniaczana. 1 składnik tak podkręca jej smak, że będziecie w siódmym niebie
Spodziewacie się gości? Zróbcie prostą i przepyszną sałatkę ziemniaczaną! Mamy najlepszy przepis.

Sałatka ziemniaczana bardzo często króluje na polskich stołach – zwłaszcza w święta oraz na różne inne okazje i spotkania w większym gronie. Do wszystkiego pasuje, jest sycąca i każdy ją lubi. Jeśli macie ochotę na pyszną sałatkę ziemniaczaną, zróbcie ją z tego przepisu – wychodzi genialna! Sałatka kartoflana ze Śląska Ta sałatka jest bardzo popularna nie tylko na Śląsku. To znana niemiecka potrawa! „Kartoffelsalat” tradycyjnie w Niemczech przygotowywana jest głównie z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem cebuli, octu i oleju, ale dodaje się do niej także majonez i inne dodatki – na przykład ogórki kiszone, groszek, marchew, a nawet śledzie, boczek albo kiełbasę. W wersji bez kiełbasy sałatka ziemniaczana jest potrawą postną. Przepis na sałatkę ziemniaczaną Ten przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Sałatka wychodzi niezwykle smaczna dzięki dodaniu do niej kiełbasy! Idealnie jest zrobić ją dzień przed podaniem, ponieważ w tym czasie wszystkie składniki przejdą przyprawami i zapachami, a sałatka będzie lepiej smakować. Potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,5 kg ziemniaków 8 jaj 300 g kiełbasy 7 ogórków kiszonych 1 cebula 1 puszka groszku 4 średnie marchewki 4 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie ziemniaki, włóżcie do garnka z wodą i zagotujcie. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie do miękkości przez około 20-25 minut. W tym czasie włóżcie do wody 8 jaj i ugotujcie na twardo. Ugotowane ziemniaki odcedźcie i zostawcie do ostudzenia. Gdy będą już chłodne, obierzcie je ze skóry i pokrójcie w kostkę. Jajka na twardo, kiełbasę, ogórki i cebulę również pokrójcie w kosteczkę. Marchewki obierzcie i pokrójcie w plasterki. Wszystkie składniki wrzućcie do dużej miski, dodajcie 4 łyżki majonezu,...

Śledzie pod pierzyną na święta
Gotujmy.pl/PaniMISIOWA
Newsy
Śledzie pod pierzynką polecają się na rodzinne święta. Ta sałatka będzie smakowała każdemu
Sałatka śledziowa, w której składniki są ułożone warstwowo i połączone majonezem pochodzi z Rosji. Podawana jest na zimno jako przekąska.

Śledź pod pierzynką to potrawa kuchni rosyjskiej . Najczęściej można ją spotkać na świątecznych stołach i podczas obchodzeniu Nowego Roku. Sałatka ze śledziem cieszy się dużą popularnością głównie w krajach wschodnich. Od kilku lat również Polska traktuje ją jako pyszne, prawie rodzime danie. Klasyczna wersja śledzia pod pierzynką Obok klasyków z burakami ćwikłowymi, znajdziemy również przepisy na śledzie pod pierzynką bez buraków. Zamiast nich równie często występują ogórki konserwowe, korzeń pietruszki czy tarty ser żółty. W zależności od upodobań i smaków śledzie można komponować wedle indywidualnych potrzeb. Głównym składnikiem sałatki są drobno posiekane filety śledziowe . Na pierwszą dolną warstwę ze śledzi nakłada się kolejno warstwy z ugotowanych i drobno pokrojonych lub startych na tarce o dużych oczkach warzyw. Po wierzchu całość polewa się obficie majonezem. Buraki nadają sałatce intensywnie purpurowy kolor Niektórzy rezygnują z nich na dobre. Niesłusznie! Buraki to bogactwo cennych dla organizmu składników. To także odpowiednie wrażenia wizualne, którymi jest soczyście purpurowy kolor. Taki efekt zapewnia połączenie majonezu z burakami ćwikłowymi. Sposoby przygotowania śledzi pod pierzynką Przed podaniem sałatkę wstawia się na pewien czas do lodówki, aby majonez połączył użyte do dania składniki. W popularnych wariantach w skład sałatki może wchodzić także ugotowana i starta na tarce marchewka, surowe jabłko pokrojone w kosteczkę oraz koperek do posypania po wierzchu. Do przygotowania najlepiej użyjcie głębokiej i odpowiednio dużej salaterki, w której układa się poszczególne warstwy. Filety ze śledzia lądują na samym spodzie miski .  Sałatkę śledziową należy kroić i podawać na...

Gdy dziadek robił śledzie w oleju, zawsze dodawał do nich ten składnik. To gwarancja dobrego smaku
anullka7/Gotujmy.pl
Newsy
Gdy dziadek robił śledzie w oleju, zawsze dodawał do nich ten składnik. To gwarancja dobrego smaku
Najlepsze śledzie w oleju nie mogą się obyć tego składnika - to on gwarantuje ich wyjątkowy smak i sprawia, że ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem całego słoika.

Śledzie w zalewie z oleju, z dodatkiem cebuli to jeden z tych przysmaków, które nigdy się nie nudzą. Choć można bez żadnego problemu kupić takie śledzie w każdym sklepie, to zachęcamy was do przygotowania ich samodzielnie - nie jest to wcale takie trudne, a ryba smakuje znacznie lepiej. Zwłaszcza, gdy dodacie do niej składnik, który nada jej wspaniałego smaku.  Jak zrobić dobre śledzie w oleju? Ta potrawa nie składa się z wielu składników, dlatego tak ważne jest, by były one dobrej jakości. Polecamy wam użyć śledzi solonych „z beczki”, koniecznie o jasnej barwie - odrzućcie lekko zażółcone egzemplarze. Możecie też kupić śledzie, które już są w oleju, jednak nikt nie da wam gwarancji, że tłuszcz, w którym są zanurzone, jest dobrej jakości.  Kolejną ważną sprawą są przyprawy. Niektórzy do śledzi dają tylko cebulę, ocet i na tym doprawianie się kończy. Warto jednak dodać do nich parę ziarenek ziela angielskiego - ryba od razu nabierze głębszego smaku. Możecie też, poza zielem angielskim, dorzucić do słoików po jednym liściu laurowym. Zobaczcie, jak zrobić klasyczne śledzie w oleju z poniższego przepisu. Przepis na śledzie w oleju Składniki: 5 solonych filetów śledziowych 1,5 szklanki oleju 2 cebule 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu pół łyżeczki pieprzu ziarnistego 2 liście laurowe 2-3 ziarenka ziela angielskiego Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia śledzi. Jeżeli kupujecie solone filety śledziowe solone (czasami nazywane tradycyjnie śledziami z beczki), trzeba je wcześniej wymoczyć, by usunąć z nich nadmiar soli. Należy włożyć rybę do zimnej wody, a po 20 minutach wypłukać i wymienić wodę. Czynność powtarzajcie kilka razy, a przy każdej wymianie wody próbujcie śledzi, by ocenić ich...