Wielu z nas Wigilia kojarzy się głównie z barszczem z uszkami, karpiem i pierogami z kapustą. Ale w różnych częściach naszego kraju świąteczne stoły wyglądają zupełnie inaczej. Na przykład na południu Polski często zamiast barszczu na Wigilię jada się gęstą zupę grzybową, czasami wzbogaconą o białą fasolę. Popularnym daniem są tam także makiełki, czyli kluski na słodko z makiem, miodem i bakaliami.
Z kolei na Podlasiu królują potrawy typowe dla kuchni Europy Wschodniej - na przykład wigilijne racuchy. Zaś na Mazowszu i Kujawach często jeszcze przed Wigilią podaje się danie o tajemniczej nazwie - woda śledziowa.
Co to jest woda śledziowa?
Woda śledziowa bywa nazywana też zupą śledziową. Potocznie mówi się też na to danie „śledź z ziemniakami”. Jest to postna potrawa, przygotowywana tradycyjnie w regionie Mazowsza oraz na Kujawach. To kawałki śledzia zamoczone w wodzie wymieszanej ze śmietaną oraz z gotowaną cebulą i przyprawami.
Zobacz także:
Potrawę tę podaje się na zimno, z gotowanymi ziemniakami - stąd prawdopodobnie jeszcze jedna nazwa tego dania, czyli chłodnik mazowiecki, choć w kontekście zupy śledziowej jest stosowana dość rzadko (prawdziwy chłodnik mazowiecki jest zupełnie inną potrawą). Sprawdźcie, jak przygotować postną zupę (wodę) śledziową.
W wielu domach ta potrawa jest niejako daniem półświątecznym. Niektóre rodziny jedzą ją jeszcze przed barszczem czerwonym z uszkami w Wigilię, jeszcze koło południa, jako ostatni postny posiłek przed uroczystą wieczerzą. Zainteresowani? Sprawdźcie nasz przepis.
Przepis na wodę śledziową
Składniki:
-
1 kilogram matjasów
-
1 litr wody
-
pół litra mleka
-
250 ml śmietany 18%
-
3 cebule
-
3-4 łyżki octu
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
1 łyżeczka pieprzu
-
sól
-
cukier
Dodatkowo: Ugotowane ziemniaki w mundurkach (dowolna ilość, zależna od preferencji)
Przygotowanie:
-
Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka. Następnie włóżcie ją do garnka, zalejcie litrem wody, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i gotujcie do miękkości.
-
Gdy cebula zmięknie, dodajcie ocet (wystarczą 4 łyżki na 1 litr wody). Tak przygotowaną cebulę odstawcie do ostudzenia, a następnie włóżcie do lodówki, by się schłodziła.
-
Matjasy należy wcześniej wymoczyć w wodzie z mlekiem, by wyciągnąć z nich nadmiar soli.
-
Pokrójcie wymoczone śledzie w plastry, każdy o szerokości około 3 centymetrów.
-
Do wody z cebulą wlejcie śmietanę i wymieszajcie do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Doprawcie cukrem, solą i pieprzem do smaku. Dodajcie śledzie, przemieszajcie i odstawcie do lodówki na pół godziny.
-
W tym czasie ugotujcie ziemniaki w mundurkach - ilość jest zależna od waszych własnych upodobań. Wystarczą 2 średnie ziemniaki na osobę.
I gotowe! Na każdy talerz nałóżcie porcję śledzi, po dwa ziemniaki, a całość polejcie wodą z cebulą i śmietaną. Smacznego!