Znacie te naczynia z dzieciństwa? Właśnie wracają do łask i lepiej wiedzieć, czy są przyjazne dla zdrowia
Adobe Stock
Newsy

Znacie te naczynia z dzieciństwa? Właśnie wracają do łask. Sprawdźcie, czy są przyjazne dla zdrowia

Niezniszczalne, uniwersalne i ładne. Długo trzymają ciepło, są wygodne i praktyczne. Dobrze będzie je znów mieć w kuchni.

Pamiętacie emaliowany talerzyk ze scenką z bajki na dnie, odkrywaną w miarę jak zjadaliście w nim zupę, czy biały kubek z czarną obwódką, w którym babcia podawała mleko z pokruszoną bułką? Te naczynia w czasach PRL-u królowały w polskich domach. Były trwałe i ładne. Można było w nich gotować, przechowywać lub podawać żywność. Dziś przeżywają drugą młodość.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najpopularniejsze emaliowane naczynia i ich zalety

Babcie wiedziały, że ten rodzaj naczyń jest uniwersalny i niezniszczalny, dlatego tak chętnie je kupowały. W domach miały talerze, miski, kanki na mleko, kubki, w których podawały gorący napój lub zimny i nastawiały „na zsiadłe”. Powszechnie używane też były garnki. W niektórych domach używano całych kompletów emaliowanych garnków. Były idealne do gotowania:

Zobacz także
Ta maszynka do mielenia mięsa z PRL-u była nie do zdarcia. Oto do czego wciąż się ją wykorzystuj

Ta maszynka do mielenia mięsa z PRL-u była nie do zdarcia. Oto, do czego wciąż się ją wykorzystuje

Powiew nowoczesności w PRL: syfon na naboje. Wychodziła z niego niezapomniana domowa woda sodowa

Syfon na naboje był hitem PRL-u. Ale czy picie takiej wody gazowanej było zdrowe?

  • Kubki. W przeszłości jednokolorowe lub w kropki czy scenki z bajek, dziś można je znaleźć w sklepach w bardzo wielu wariantach. To najpopularniejszy rodzaj emaliowanych naczyń
  • Garnki. Szybko się nagrzewają i dłużej trzymają ciepło dań. Jedną z ważniejszych zalet emaliowanych garnków jest to, że gotowane w nich potrawy nie przypalają się. Mają charakter retro i nadają kuchniom stylu vintage
  • Czajniki. Chodzi o klasyczne czajniki, w których woda gotowana jest na kuchence. Mają ponadczasowy styl, nadają kuchni ciepła
  • Miski. To uniwersalne kuchenne naczynie służyło do mieszania sałatek, wyrabiania mięsa na mielone czy masy na pasztet. Miski z reguły sprzedawane były jedno i dwukolorowe, najczęściej jasne z ciemną obwódką. Dziś emaliowane miski można kupić w najróżniejszych wzorach i kolorach

Korzyści z używania emaliowanych naczyń

Emalia to szklana powłoka, która pokrywano metalowe naczynie. Jest odporna na temperaturę. Emaliowane naczynia łatwo się myje detergentem, można bez trudu utrzymać w czystości. Nie rdzewieją, o ile nie odpryśnie emalia. Nie zawierają szkodliwych substancji. Są ekologiczne i antyalergiczne.

Oto wszystkie zalety emaliowanych naczyń:

  • Są trwałe i odporne na zadrapania i uszkodzenia
  • Gotowanie w nich jest zdrowe i bezpieczne
  • Są antyalergiczne
  • Łatwo utrzymać je w czystości i można myć w zmywarkach
  • Można w nich jednocześnie gotować, przechowywać i serwować dania
  • Nie zmieniają kolorów z czasem

Źródło: onet.pl

przypalony garnek sposoby
AdobeStock
Newsy
Przypaliłaś garnek? Nic straconego, z łatwością go odratujesz, jeśli zastosujesz...
Spalony garnek to już żaden problem! Z łatwością sobie z nim poradzisz, jeśli wykorzystasz jeden z tych sposobów. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w domu!

Gotowanie to nie jest taka prosta sprawa! Wystarczy chwila nieuwagi i zamiast przyjemnego zapachu pieczonego mięsa, od którego ślinka cieknie, mamy okropny swąd spalenizny i przypalone garnki. Zwykle po takiej porażce kulinarnej mamy ochotę wyrzucić do śmieci garnek razem z jego spaloną zawartością. Jednak można go jeszcze uratować! Dowiedz się, jak wyczyścić przypalone garnki, a następne wypadki w kuchni nie będą już tak dołujące! Czyszczenie garnka solą Najstarszym i jednym z najskuteczniejszych sposobów jest wsypanie do garnka soli i zalanie go wodą. Roztwór należy odstawić na kilkanaście godzin, a później gotować przez dziesięć minut. Następnie dodajemy trochę płynu do mycia naczyń i bierzemy się za szorowanie! Pamiętajcie – jeśli garnek jest pokryty warstwą teflonu, to absolutnie nie wolno usuwać kawałków przypalonego jedzenia za pomocą noża i innych ostrych przedmiotów! Takie działanie zniszczy ochronną warstwę garnka i w efekcie wszystko, co w nim przygotowujecie będzie jeszcze bardziej przywierało. Soda i ocet Gdy skala zniszczeń jest naprawdę duża, z pomocą przychodzi niezastąpiony ocet i soda! Do przypalonego garnka wsyp sodę oczyszczoną, zalej octem spirytusowym i wlej wrzątek. Ocet i soda w kontakcie z gorącą wodą wytworzą pianę. Należy odstawić naczynie z roztworem na kilka minut i wylać. Później wystarczy wyszorować garnek i gotowe! Uwaga – sody i octu nie można stosować w przypadku garnków emaliowanych. Kwasek cytrynowy na spalone garnki Choć można go używać tylko do garnków ze stali nierdzewnej, to warto wypróbować ten sposób! Jeśli będziecie ostrożne, to można wykorzystać kwasek do czyszczenia garnków teflonowych, ceramicznych i emaliowanych. Kwasek cytrynowy nie tylko świetnie radzi sobie ze śladami po spaleniźnie, ale też fantastycznie...

"Leniwe proszę odebrać" - tak kiedyś wydawano posiłki. Były ceramiczne kubki, blaty z laminatu i krzesła z prętów.
własne
Newsy
„Leniwe proszę odebrać!” Pamiętacie stare bary mleczne? Sprawdzamy, jak wyglądają dzisiaj
Bary mleczne rozkwitały w czasach PRL-u. W samej Warszawie było ich ponad 40. Przypominamy jak działały i co można było w nich zjeść.

Stanisław Bareja w swoim kultowym filmie „Miś” jak w krzywym zwierciadle pokazał życie w Polsce, w latach 70. Podobnie, z pewną przesadą przedstawił sceny z baru mlecznego. Brud, opryskliwe kucharki i sztućce na łańcuchu, żeby nikt ich nie ukradł... To wszystko w przejaskrawiony sposób pokazywało obsługę w barach. Jak bary wyglądały naprawdę? Długa historia polskich barów szybkiej obsługi Bary mleczne były początkowo jadłodajniami serwującymi dania jarskie. To potrawy z mleka, jajek, kasz i mąki. Pierwszy lokal otworzył w 1896 r. hodowca bydła mlecznego, ziemianin  Stanisław Dłużewski. Chodzi o mleczarnię „Nadwiślańska” znajdującą się w Warszawie, przy ulicy Nowy Świat. Ponieważ interes okazał się dochodowy, wkrótce także inni przedsiębiorcy poszli w jego ślady. Po I wojnie światowej, w czasach kryzysu, popularność barów mlecznych zaczęła rosnąć. W trosce o byt ludzi ubogich, ówczesne władze przystąpiły do dotowania prywatnych barów. Subsydiowanie związane jednak było z pewnymi obowiązkami właścicieli: rozporządzenia rządowe określały wielkość porcji, skład potraw i cenę. W czasie PRL-u dotowane placówki zbiorowego żywienia rozkwitły. W latach 70. w Warszawie było otwartych 41 takich miejsc. Większość z nich była upaństwowiona, należała do Spółdzielni Spożywców „Społem”. Jak działały bary mleczne? Lokale w czasach PRL-u wyposażone były bardzo skromnie. Używano w nich naczyń z grubej ceramiki z charakterystyczną niebieską obwódką i logo „Społem”. Kubki zwykle były wyszczerbione od wielokrotnego używania i mycia, a sztućce z miękkiego aluminium wciąż były powyginane. Jadano na stolikach z blatami z laminatu, który z czasem namiękał. Metalowe krzesła miały...

rosół garnek
AdobeStock
Newsy
Gotujecie rosół w takim garnku? To fatalnie. Tylko w tym wywar będzie miał głęboki i wyrazisty smak
Czy rodzaj garnka, w którym gotuje się rosół, ma znaczenie? Moglibyście się zdziwić!

Król polskich zup – rosołu nikomu nie trzeba przedstawiać! To podstawowe danie potrafi przygotować każda gospodyni domowa, a przepis na tę zupę znany jest od setek lat. Z czasem sposoby przyrządzania nieco się zmieniały i jest to też zależne od regionu Polski. Ale generalnie, gdzie byście nie próbowali rosołu, to wszędzie będzie smakował podobnie. Niektórzy być może pamiętają jak smakował bulion, który gotowała babcia albo i prababcia. Zarzekają się, że smakował zupełnie inaczej niż to, co teraz się gotuje i oni sami, mimo największych starań, nie potrafią powtórzyć smaku rosołu, który znają z dzieciństwa. Czy współcześni ludzie zostali pozbawieni umiejętności gotowania bulionu, czy ma na to wpływ jakiś inny czynnik? Dowiecie się wszystkiego z poniższego artykułu! W jakim naczyniu powinno się gotować rosół? W jakim garnku gotujecie swój rosół? Dziś oferta w sklepach jest bardzo szeroka. Najczęściej spotykane są garnki ze stali nierdzewnej ze względu na to, że są niezwykle trwałe i łatwo się je czyści. Ale czy wiecie, że materiał, z którego wykonano garnek, ma wpływ na smak przygotowywanych w nim dań? Dotyczy to na przykład rosołu! W książce „Praktyczna kuchnia”,  autorstwa Róży Makarewiczowej, wydanej w 1910 roku we Lwowie, można przeczytać taką poradę w rozdziale „O utrzymaniu naczynia stołowego i kuchennego”: Garnki na rosół powinny być kamienne (…). Z kolei Lucyna Ćwierczakiewiczowa, autorka bestsellera „365 obiadów za 5 złotych”, wydanego w 1871 roku w Warszawie, dzięki któremu zdobyła dużą sławę, o garnkach do rosołu pisała tak: Rosół, bulion, a nawet każda zupa, do której wchodzi jakikolwiek kwas, powinna być gotowana w garnku glinianym polewanym. W...

Przypalony garnek? Wystarczy wrzucić do niego 1 tabletkę i zostawić na noc. Rano będzie jak nowy
Adobe Stock
Newsy
Przypalony garnek? Wystarczy wrzucić do niego 1 tabletkę i zostawić na noc. Rano będzie jak nowy
Jeśli zwykły płyn i gąbka nie radzą sobie z przypalonymi resztkami jedzenia koniecznie sięgnijcie po domowej roboty detergenty lub jedną, magiczną tabletkę. Dzięki nim w mig pozbędziecie się problemu, a wasze naczynia będą błyszczeć jak nowe.

Ten, komu nigdy nie zdarzyło się odwrócić wzroku od gotującej się potrawy, niech pierwszy rzuci kamieniem. Powiedzmy sobie szczerze, idealni kucharze nie istnieją. W końcu nawet zawodowcom zdarza się przypalić jedzenie. Jednak, w ich przypadku cierpią nie tylko garnki, ale również czekający na obiad goście. Jak wyczyścić przypalony garnek? Większość osób wkłada przypalony garnek do zlewu i zaczyna intensywnie szorować ostrą, nasączoną płynem do naczyń gąbką. Jednak ten sposób, oprócz tego, że daje średnie efekty, to na dodatek jest niesamowicie męczący. Po co marnować energię, jeśli można użyć środki, które pozbywają się zabrudzeń praktycznie bez waszej ingerencji i marnowania czasu?  Tabletka do zmywarki na przypalenia Nawet jeśli nie macie zmywarki, powinniście zaopatrzyć się w przeznaczone do niej tabletki myjące. Bowiem produkt ten jest w stanie usunąć każdą spaleniznę praktycznie bez waszej pomocy. Możecie go stosować zarówno w przypadku garnków ze stali nierdzewnej, emaliowanych, jak i aluminiowych. Wystarczy, że umieścicie kapsułkę na dnie garnka, zalejecie niewielką ilością wody i odstawicie na całą noc. Następnego dnia umyjcie naczynie jak zwykle. Możecie być pewni, że po spaleniźnie nie będzie ani śladu.  Soda oczyszczona W przypadku niewielkich zabrudzeń wystarczy, że zmieszacie 2 łyżki specyfiku z niewielką ilością wody, tak aby powstała papka i rozprowadzicie ją po dnie garnka. Po kilku godzinach umyjcie naczynie jak zwykle. Jeśli jednak zabrudzenia są bardzo silne, powinniście zagotować w garnku wodę z sodą, a następnie spróbować zdrapać przypalone resztki przy pomocy drewnianej łyżki. Tej metody nie powinno się jednak stosować w przypadku garnków aluminiowych. Ryż Choć wielu może wydawać się to dziwne, ryż wspaniale...