Pamiętacie emaliowany talerzyk ze scenką z bajki na dnie, odkrywaną w miarę jak zjadaliście w nim zupę, czy biały kubek z czarną obwódką, w którym babcia podawała mleko z pokruszoną bułką? Te naczynia w czasach PRL-u królowały w polskich domach. Były trwałe i ładne. Można było w nich gotować, przechowywać lub podawać żywność. Dziś przeżywają drugą młodość.

Najpopularniejsze emaliowane naczynia i ich zalety

Babcie wiedziały, że ten rodzaj naczyń jest uniwersalny i niezniszczalny, dlatego tak chętnie je kupowały. W domach miały talerze, miski, kanki na mleko, kubki, w których podawały gorący napój lub zimny i nastawiały „na zsiadłe”. Powszechnie używane też były garnki. W niektórych domach używano całych kompletów emaliowanych garnków. Były idealne do gotowania:

  • Kubki. W przeszłości jednokolorowe lub w kropki czy scenki z bajek, dziś można je znaleźć w sklepach w bardzo wielu wariantach. To najpopularniejszy rodzaj emaliowanych naczyń
  • Garnki. Szybko się nagrzewają i dłużej trzymają ciepło dań. Jedną z ważniejszych zalet emaliowanych garnków jest to, że gotowane w nich potrawy nie przypalają się. Mają charakter retro i nadają kuchniom stylu vintage
  • Czajniki. Chodzi o klasyczne czajniki, w których woda gotowana jest na kuchence. Mają ponadczasowy styl, nadają kuchni ciepła
  • Miski. To uniwersalne kuchenne naczynie służyło do mieszania sałatek, wyrabiania mięsa na mielone czy masy na pasztet. Miski z reguły sprzedawane były jedno i dwukolorowe, najczęściej jasne z ciemną obwódką. Dziś emaliowane miski można kupić w najróżniejszych wzorach i kolorach

Korzyści z używania emaliowanych naczyń

Emalia to szklana powłoka, która pokrywano metalowe naczynie. Jest odporna na temperaturę. Emaliowane naczynia łatwo się myje detergentem, można bez trudu utrzymać w czystości. Nie rdzewieją, o ile nie odpryśnie emalia. Nie zawierają szkodliwych substancji. Są ekologiczne i antyalergiczne.

Zobacz także:

Oto wszystkie zalety emaliowanych naczyń:

  • Są trwałe i odporne na zadrapania i uszkodzenia
  • Gotowanie w nich jest zdrowe i bezpieczne
  • Są antyalergiczne
  • Łatwo utrzymać je w czystości i można myć w zmywarkach
  • Można w nich jednocześnie gotować, przechowywać i serwować dania
  • Nie zmieniają kolorów z czasem

Źródło: onet.pl