Znacie racuchy z rabarbarem? Dodajcie tego składnika, a wyjdą lekkie jak chmurka
Gotujmy.pl
Newsy

Znacie racuchy z rabarbarem? Dodajcie tego składnika, a wyjdą lekkie jak chmurka

Racuchy z rabarbarem to świetny pomysł na smaczne śniadanie dla całej rodziny. Zamiast kefiru dodajcie do nich czegoś innego, a wyjdą wam lekkie i puszyste.

Klasyczny przepis na racuchy zawiera swoją istotę w dwóch składnikach. Pierwszym jest kefir, na którym przygotowuje się ciasto. Drugim są odpowiedzialne za wzrost i puszystość ciasta drożdże. Często do takich właśnie racuszków dodaje się pokrojone lub starte jabłko.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nieco inny sposób na tradycyjne racuchy

My proponujemy dzisiaj zupełnie inną wersję tego uwielbianego przez miliony Polaków dania. Zamiast kefiru użyjcie lekkiego jogurtu naturalnego. Drożdże zamieńcie na proszek do pieczenia – wtedy nie będziecie musieli długo czekać na wyrośnięcie ciasta.

Z kolei zamiast tradycyjnego jabłka, do ciasta dodajcie pokrojony drobno rabarbar . Taką wersję racuchów polecamy zwłaszcza w czasie wiosny i wczesnym latem, kiedy to trwa sezon na rabarbar.

Przepis na racuchy z rabarbarem na jogurcie

Składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru i odrobina do obsypania
  • 15 dag rabarbaru
  • Olej rzepakowy do smażenia
Zobacz także
Mleczno-jogurtowe naleśniki z serem i owocami. Przygotujcie więcej, bo znikają w błyskawicznym tempie

Mleczno-jogurtowe naleśniki z serem i owocami. Przygotujcie więcej, bo znikają w błyskawicznym tempie

Przepis na proziaki z Podkarpacia. Pyszne placki na sodzie na śniadanie

Pieczone placki na sodzie jak u babci. Proziaki z blachy możecie łatwo zrobić w ten sposób

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiejcie do miski przez sitko.
  2. Dodajcie proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy.
  3. Wbijcie jajko i wlejcie jogurt naturalny o pokojowej temperaturze.
  4. Zmiksujcie wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Pokrójcie rabarbar na małe kawałki i wymieszajcie z ciastem.
  6. Rozgrzejcie na patelni olej i smażcie małe racuchy na złoty, brązowawy kolor z obu stron.
  7. Po usmażeniu oprószcie racuchy cukrem pudrem.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Racuchy to nie jedyny pomysł na coś słodkiego z dodatkiem rabarbaru. Wypróbujcie także rabarbaru zapiekanego pod kruszonką, przepysznego kompotu z rabarbarem, a także na przykład pleśniaka z dodatkiem świeżego rabarbaru zamiast dżemu.

Czytaj także:

Jak z podręcznika. Najsmaczniejsze ciasto ucierane z rabarbarem i z kruszonką. Smak tkwi w prostocie SEO: Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem à la biszkopt z kruszonką
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem à la biszkopt z kruszonką. Smak tkwi w prostocie
Szukacie pomysłu na szybkie ciasto z rabarbarem? Mamy dla was smaczną i prostą propozycję.

Sezonowe ciasta mają zwykle dwie główne zalety. Na pierwszy plan wybija się oczywiście olśniewający, świeży smak owoców. Drugim wielkim plusem prostych placków , biszkoptów i innych ciast z wykorzystaniem truskawek , rabarbaru czy jabłek jest to, że nie wymagają zwykle dużych nakładów pracy. Nie inaczej jest z naszą dzisiejszą propozycją. W tym szybkim ucieranym placku z dodatkiem świeżego rabarbaru cała trudność zawiera się w ubiciu piany z białek, którą potem trzeba standardowo wymieszać z pozostałymi składnikami. Taki zabieg pozwala na uzyskanie oczekiwanej przez smakoszy delikatności i lekkości. Zachęceni? Nie pozostaje nic innego jak upolować na ogrodzie nieco rabarbaru. Do dzieła! Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką Składniki na ciasto: 5 jajek Ćwierć szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag masła lub margaryny (1 kostka) Szczypta soli Ok. 4 łodygi rabarbaru Składniki na kruszonkę: 50 g masła Pół szklanki mąki pszennej Ćwierć szklanki cukru 2 łyżki płatków migdałów – opcjonalnie Przygotowanie: Zacznijcie od… końca, czyli od kruszonki. Rozkruszcie miękkie masło, dodajcie do niego cukier i mąkę, a na koniec migdały. Wstawcie do lodówki. Rabarbar oczyśćcie, pokrójcie w małe kawałki i odstawcie. Przystąpcie do przygotowania ciasta ucieranego. Masło lub margarynę rozpuśćcie i odstawcie do lekkiego przestygnięcia. Oddzielcie białka od żółtek. Ubijajcie mikserem pianę z białek i w trakcie ubijania dodawajcie kolejno do piany cukier, potem już na zmniejszonych obrotach miksera żółtka, masło, mąkę, sól, proszek do pieczenia. Wylejcie gotowe ciasto do klasycznej formy 25x36...

Przepis na pleśniak z rabarbarem. Idealna wersja tego ciasta na wiosnę
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pleśniak z rabarbarem. Idealna wersja tego ciasta na wiosnę
Wbrew swojej niezbyt apetycznej nazwy, pleśniak to naprawdę smaczne ciasto. Dodatkowo pomimo swojego efektownego wyglądu, wcale nie odstrasza trudnością wykonania. Tej wiosny zróbcie go z rabarbarem!

Pleśniak zwykło się robić z dodatkiem dżemu lub konfitury. Wiosną spróbujcie jednak innego wariantu tego lubianego przez wszystkich ciasta. Zamiast dżemu dodajcie do niego mianowicie świeżego rabarbaru. Gwarantujemy, że wyjdzie przesmacznie! Przepis na pleśniak z rabarbarem Składniki: 3 szklanki mąki pszennej Ok. 1 szklanka cukru 20 dag masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 długie łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru do rabarbaru 1 kisiel truskawkowy 2 łyżki cukru pudru do pianki białkowej Przygotowanie: Mąkę przesiejcie przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie do mąki 4 żółtka, miękkie masło, szklankę cukru i zagniećcie ciasto. Podzielcie zagniecione ciasto na 3 równe części. Do jednej części ciasta dodajcie łyżkę kakao i zagniećcie raz jeszcze. Owińcie kulki z ciasta w folię spożywczą i schowajcie do lodówki na ok. pół godziny. Wyłóżcie blaszkę do pieczenia papierem. Jedną kulę schłodzonego ciasta rozwałkujcie i wyłóżcie na blasze. Rabarbar umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kostkę ok. 1,5 cm. Wymieszajcie rabarbar z łyżką cukru i wyłóżcie na blachę z ciastem. Na rabarbar wyłóżcie kakaową część ciasta – tym razem zamiast wałkowania, użyjcie tarki – ciemną, kakaową kulę ciasta zetrzyjcie na tarce na warstwę rabarbaru. Ubijcie białka, a na koniec do piany dodajcie cukier i kisiel. Na wolnych obrotach miksera połączcie wszystkie składniki i wyłóżcie równomiernie na górę ciasta. Na górę zetrzyjcie trzecią część ciasta, tym razem jasnego. Pieczcie ok. 40 min w temp.  180 st. C. Smacznego! Pleśniak to nie jedyna nasza propozycja na ciasto z dodatkiem rabarbaru. Wypróbujcie także ciekawych...

Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Mniam1/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Rabarbar i kruche ciasto – to po prostu musi się udać! Zróbcie pyszną tartę z rabarbarem z poniższego przepisu.

Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za ciastem z rabarbarem. Proponujemy wam doskonały przepis na tartę z tymi owocami z dodatkiem pysznej bezy z kokosową nutą! Autorką jest jedna z użytkowniczek portalu gotujmy.pl – zachęcamy do skorzystania z tego przepisu, ponieważ ciasto prezentuje się bardzo apetycznie! Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą Do przygotowania tarty z rabarbarem i dodatkiem pysznej, kokosowej bezy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej ¼ szklanki cukru Pół kostki masła Pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 3 żółtka Rabarbar: Pół kilograma rabarbaru 2 łyżki wody ¼ szklanki cukru Pół łyżeczki cynamonu Beza: Pół szklanki cukru 3 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Przesiejcie 1,5 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajcie cukier, zimne masło i posiekajcie nożem. Po chwili dodajcie śmietanę, żółtka i bardzo szybko zagniećcie ciasto. Zawińcie je w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkujcie ciasto i wyłóżcie nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Odetnijcie nadmiar ciasta. Ponakłuwajcie widelcem i włóżcie znów do lodówki. Wstawcie formę z ciastem do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Zróbcie syrop z cukru i wody. Zagotujcie i gotujcie do momentu, aż zacznie brązowieć. Dodajcie pokrojony rabarbar, wymieszajcie i smażcie tak długo, aż odparuje sok z rabarbaru. Wsypcie na koniec pół łyżeczki cynamonu i wyłóżcie owoce na tartę. Ubijcie białka z 3 jajek na sztywno, na najwyższych...

Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny
Jeśli przepadacie za ciastem z rabarbarem, wykorzystajcie ten trik – wówczas kruche ciasto z tym składnikiem wychodzi jeszcze lepsze.

Kruche ciasto z rabarbarem to jedna ze smaczniejszych przekąsek, jaką można przyrządzić wiosną. Przygotowanie rabarbaru nieco się różni w zależności od tego, jakie ciasto wybierzecie. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto kruche z rabarbarem! Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? W przypadku ciast drożdżowych rabarbar wystarczy umyć, pokroić i wysypać na przygotowane w blaszce ciasto. Gdy chcecie jednak przygotować kruche ciasto , warto przyrządzić rabarbar nieco inaczej i go… usmażyć! Kawałki rabarbaru należy po prostu przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej. Dzięki temu powstanie słodka masa przypominająca nieco kisiel, która doskonale będzie pasować do kruchego spodu i kruszonki . Przepis na ciasto kruche ze smażonym rabarbarem Do przygotowania ciasta z rabarbarem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 350 g mąki 180 g masła Pół szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 żółtka Szczypta soli Masa z rabarbarem: Pół kilograma świeżego rabarbaru Ok. 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Na stolnicę wysypcie mąkę, cukier, dodajcie zimne masło, szczyptę soli oraz trzy żółtka. Wszystkie składniki połączcie szybkimi ruchami (można użyć w tym celu noża) i zagniećcie. Gotowe ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na 1-2 godziny, by się schłodziło. Świeży rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki. Roztopcie na patelni dwie łyżki masła, dodajcie rabarbar oraz 5 łyżek cukru. Podsmażajcie na średnim ogniu przez kilka minut, a na koniec wsypcie łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszajcie cały czas na małym ogniu tak długo, aż sok zgęstnieje i zacznie przypominać kisiel. Odstawcie do ostygnięcia. Wyjmijcie...