Klasyczny przepis na racuchy zawiera swoją istotę w dwóch składnikach. Pierwszym jest kefir, na którym przygotowuje się ciasto. Drugim są odpowiedzialne za wzrost i puszystość ciasta drożdże. Często do takich właśnie racuszków dodaje się pokrojone lub starte jabłko.

Nieco inny sposób na tradycyjne racuchy

My proponujemy dzisiaj zupełnie inną wersję tego uwielbianego przez miliony Polaków dania. Zamiast kefiru użyjcie lekkiego jogurtu naturalnego. Drożdże zamieńcie na proszek do pieczenia – wtedy nie będziecie musieli długo czekać na wyrośnięcie ciasta.

Z kolei zamiast tradycyjnego jabłka, do ciasta dodajcie pokrojony drobno rabarbar . Taką wersję racuchów polecamy zwłaszcza w czasie wiosny i wczesnym latem, kiedy to trwa sezon na rabarbar.

Przepis na racuchy z rabarbarem na jogurcie

Składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru i odrobina do obsypania
  • 15 dag rabarbaru
  • Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiejcie do miski przez sitko.
  2. Dodajcie proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy.
  3. Wbijcie jajko i wlejcie jogurt naturalny o pokojowej temperaturze.
  4. Zmiksujcie wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Pokrójcie rabarbar na małe kawałki i wymieszajcie z ciastem.
  6. Rozgrzejcie na patelni olej i smażcie małe racuchy na złoty, brązowawy kolor z obu stron.
  7. Po usmażeniu oprószcie racuchy cukrem pudrem.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Racuchy to nie jedyny pomysł na coś słodkiego z dodatkiem rabarbaru. Wypróbujcie także rabarbaru zapiekanego pod kruszonką, przepysznego kompotu z rabarbarem, a także na przykład pleśniaka z dodatkiem świeżego rabarbaru zamiast dżemu.

Czytaj także: