Pieczone pierogi drożdżowe Ewy Wachowicz. Zróbcie do nich to pyszne wytrawne nadzienie
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Pieczone pierogi drożdżowe Ewy Wachowicz. Nadziejcie je tym nietypowym farszem, a nie pożałujecie

Pierogi kojarzą się większości osób z gotowaniem i ewentualnym późniejszym podsmażaniem. Jednak w niektórych rejonach Polski pierogi się piecze. Przyrządzone w ten sposób są bardziej chrupiące i aromatyczne. Zobaczcie, jak robi je Ewa Wachowicz. 

Pieczone pierogi to cudowna i smakowita alternatywa dla tradycyjnych ruskich czy tych z grzybami i kapustą.  Pieczone pierogi, znane również gdzieniegdzie pod nazwą po prostu drożdżówek, można podawać z rozmaitymi farszami. Ewa Wachowicz wybrała do swoich dość nietypowe nadzienie. Zobaczcie sami jakie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować ciasto na pieczone pierogi? 

Gwiazda programu „Ewa gotuje” zdecydowała się na ciasto z dodatkiem drożdży. Jest to bardziej znana opcja ciasta do pieczonych pierogów. Dzięki drożdżom ciasto pierogowe jest bardziej puchate i mięsiste, a każdy jego kęs to ogromna przyjemność. Ewa Wachowicz doprawia je solą, a także oregano, tym samym określając charakter potrawy jako wytrawny. 

Drożdżowe ciasto to nie jedyny sposób na pieczone pierogi. To danie równie wybornie będzie smakować, gdy przyrządzicie je np. z ciasta kruchego lub francuskiego. Wypróbujcie różne wersje i wybierzcie tę, która najbardziej rezonuje z waszymi upodobaniami smakowymi. 

Jednak takie wariacje na temat pieczonych pierogów to jedno. Drugie to tradycja wielu regionów wschodniej Polski, gdzie takie pieczone drożdżówki nadziewa się wszelakimi nadzieniami, włącznie z tymi słodkimi, jak i wytrawnymi (ser z kaszą gryczaną, kapusta z grzybami itd.). Słowem klucz są jednak drożdże - to na nich wyrasta ciasto na pierogi pieczone. I tego właśnie trzymała się Ewa Wachowicz w swoim przepisie. Zobaczcie sami.

Zobacz także
Ewa Wachowicz podała przepis na „pieczony” rosół. 1 składnik robi największą robotę

Przepis Ewy Wachowicz na tani i pyszny rosół. Zamiast makaronu wybierzcie ten dodatek

To nie salami, a ciasto czekoladowe. Ewa Wachowicz podała swój przepis na to udo

To nie salami, a ciasto czekoladowe. Ewa Wachowicz podała swój przepis na to cudo

Przepis na pieczone pierogi z kurczakiem wg Ewy Wachowicz 

Składniki: 

Na ciasto: 

  • 1 kg mąki pszennej 
  • 2 szklanki ciepłego mleka  
  • 100 g drożdży 
  • 2 jajka  
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka soli  
  • 1 łyżeczka oregano 

Na farsz:

  • ½ kg piersi z kurczaka 
  • 1 papryka czerwona  
  • 250 g pieczarek 
  • 1 por 
  • 100 g sera żółtego 
  • sól  
  • pół łyżeczki tymianku  
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 
  • pół łyżeczki majeranku  
  • pół łyżeczki chili 
  • pół łyżeczki rozmarynu 
  • pół łyżeczki kurkumy  
  • 1 łyżka masła klarowanego 

Sposób przygotowania: 

  1. Do naczynia z mąką wrzućcie rozkruszone drożdże, cukier oraz wlejcie 1 szklankę ciepłego mleka. Przykryjcie i odstawcie na pół godziny. 
  2. Następnie dodajcie żółtka, drugą szklankę mleka, a także sól i pieprz. Zostawcie pod przykryciem na kolejną godzinę 
  3. W tym czasie przygotujcie farsz. Pokrójcie w kostkę kurczaka, warzywa i pieczarki. Podsmażcie razem z przyprawami na patelni. Po wystudzeniu dodajcie ser żółty i wymieszajcie. 
  4. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkujcie je na placek o grubości nie większej niż 1-1,5 cm i przygotujcie placuszki na pierogi.. Na każdy z nich nałóżcie farsz i ulepcie pierogi na kształt kulki.
  5. Wyłóżcie je na blachę zabezpieczona papierem do pieczenia. Gotowe pierogi wysmarujcie rozkłóconym jajkiem i pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. 
  6. Podawajcie z sosem na bazie jogurtu, czosnku i mięty. Smacznego! 

pierogi rozpadają się
AdobeStock
Newsy
Pulchne i miękkie ciasto na pierogi bez rozklejania. Wyjdzie wam, o ile nie zrobicie tej rzeczy
Pierogi w trakcie gotowania się rozpadają? Wystarczy przestrzegać tej jednej zasady.

Jest kilka takich dań w polskiej kuchni, które musi znać każdy uważający się za dobrego kucharza. Jednym z nich są pierogi. To absolutne ABC gotowania w Polsce! Przygotowywane na słodko i na słono, gotowane, smażone, pieczone albo polane sosem – nieważne w jakiej odsłonie wystąpią, pierogi trzeba umieć przyrządzić. Zgodzicie się? Pierogi się rozpadają podczas gotowania Czasami, mimo największych starań, pierogi nie wyjdą. Farsz nie jest tak dużym problemem, ponieważ wystarczy go nieco doprawić albo dodać składników i od razu będzie lepszy. Gorzej, gdy ciasto nie wychodzi! Może być zbyt twarde i gumowate, psując tym samym cały smak pierogów. Jeszcze straszniejsza sytuacja to taka, gdy ciasto się rozpada w trakcie gotowania. Koszmar! Czy można temu zapobiec? Wystarczy trzymać się jednej, ważnej zasady. Umiar! Nie nakładajcie zbyt dużo farszu do ciasta, ponieważ wtedy pierogi będą się rozpadały podczas gotowania. Następnym razem nałóżcie go mniej, a na pewno wszystko będzie w porządku. Dla pewności jeszcze podczas lepienia zwilżcie brzegi pierogów wodą – dzięki temu ciasto lepiej będzie się kleić.   Krótki i prosty przepis na ciasto do pierogów A jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Proste sposoby są najlepsze, dlatego zamiast szukać wymyślnych przepisów, zróbcie po prostu ciasto z najprostszej receptury. Będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 2,5 szklanki mąki Płaska łyżeczka soli 1 szklanka ciepłego mleka lub wody Przygotowanie: Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę. Dodajcie sól i powoli wlewajcie gorące mleko lub wodę (temperatura jest ogromnie ważna!) cały czas mieszając. Najlepiej użyjcie do tego łyżki, żeby się nie poparzyć. Gdy składniki już się połączą na gładką masę, przenieście ciasto na stolnicę. Gdy wyjdzie wam go dużo, podzielcie je po...

Zamieńcie twaróg na pierogi na ten ser. Genialny sposób Ewy Wachowicz
ONS.pl, ewawachowicz/Instagram
Newsy
Robicie pierogi ruskie? Zamieńcie zwykły twaróg na ten ser. Genialny sposób Ewy Wachowicz
Gwarantujemy, że takich pierogów jeszcze nie jedliście! Zobaczcie, jak przygotowuje je Ewa Wachowicz.

Jedno z flagowych polskich dań, czyli pierogi ruskie, doczekało się wielu ciekawych, autorskich wersji i modyfikacji. Również Ewa Wachowicz proponuje własny sposób przyrządzania tego dania. Jej pierogi smakują wyjątkowo ze względu na użycie zupełnie innego twarogu niż zazwyczaj - gwiazda dodaje do nich twaróg wędzony. Wystarczy już taka modyfikacja, że nie poznalibyście smaku tego dania.  Oprócz tego warto wypróbować jeszcze innych innowacji Ewy Wachowicz. Na przykład dodanie do farszu łyżki domowego pesto z czosnku niedźwiedziego. Brzmi interesująco? Sprawdźcie, jak przygotować pierogi ruskie z przepisu Ewy Wachowicz! Przepis Ewy Wachowicz na pierogi ruskie z wędzonym twarogiem  Do przygotowania pierogów z wyjątkowym farszem będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: około pół kilograma mąki pszennej 1 jajko jedna szklanka wrzątku Na farsz: 3-4 ziemniaki 1 opakowanie twarogu wędzonego (około 20 dag) 1 łyżka pesto z czosnku niedźwiedziego 1 łyżka żurawiny sól  pieprz Na pesto: duży pęczek czosnku niedźwiedziego garść prażonych orzechów laskowych ok. 125 ml oleju z pestek winogron sól Przygotowanie: Dzień wcześniej namoczcie suszoną żurawinę. Wysypcie mąkę na stolnicę. W środku zróbcie dołek i wlejcie wrzątek. Nożem wymieszajcie ciasto, a następnie dodajcie jajko i wyróbcie ciasto. Przykryjcie i odstawcie na 20 minut.  W tym czasie przygotujcie pesto. Czosnek niedźwiedzi umyjcie, pokrójcie razem z prażonymi orzechami laskowymi wrzućcie do miksera. Dodajcie sól, wlejcie olej i zmiksujcie.  Następnie obierzcie ziemniaki i ugotujcie. Po ugotowaniu i ostudzeniu...

Ewa Wachowicz kapuśniaczki
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Pyszne kapuśniaczki z ciasta drożdżowego z przepisu Ewy Wachowicz. Gwarantujemy, że lepszych nie jedliście
Ewa Wachowicz lubi zaskakiwać. Tym razem podzieliła się przepisem na przepyszne kapuśniaczki, którym nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Koniecznie musicie ich spróbować!

Kapuśniaczki czy paszteciki, to mini bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty kiszonej, bądź w wersji z grzybami czy pieczarkami. Idealne nie tylko od święta. Świetnie się sprawdzą również na niedzielny obiad lub w formie przekąski. Mini bułeczki z farszem z kiszonej kapusty podawane z czerwonym barszczem najczęściej są kojarzone i serwowane podczas Wigilii czy świąt Bożego Narodzenia. Jednak idealnie zdadzą egzamin również podczas obiadu. Posypane kminkiem są niezwykle aromatyczne, a ich niewielka forma sprawdzi się podczas różnych uroczystości w formie przekąski. Ewa Wachowicz prezentuje przepis na kapuśniaczki z kiszoną kapustą na delikatnym cieście drożdżowym, które wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na drożdżowe kapuśniaczki według Ewy Wachowicz Składniki: Ciasto: 1 kg mąki ½ litra ciepłego mleka 40 g roztopionego masła 2 żółtka Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 1 szczypta cukru 1 szczypta soli 1 łyżka ciepłego mleka 1 łyżeczka mąki Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka masła 1 cebula sól pieprz Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko kminek Wykonanie: Przygotowanie kapuśniaczków rozpocznijcie od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże wymieszajcie razem z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą oraz łyżeczką mąki. Odstawcie je do wyrośnięcia. Do większej miski wsypcie kilogram mąki. Dodajcie do niej żółtka, cukier, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyróbcie na gładkie, sprężyste ciasto. Gdyby było zbyt gęste, możecie dodać 1 lub 2 łyżki mleka. W międzyczasie roztopcie masło, ale pamiętajcie żeby nie było zbyt gorące. Później dodajcie je do ciasta i ponownie je wyróbcie. Tak przygotowane ciasto przykryjcie...

Przepis siostry Anastazji na ciasto drożdżowe. Nie uwierzycie, ile drożdży dodaje słynna kucharka
Adobe Stock
Newsy
Przepis siostry Anastazji na ciasto drożdżowe. Nie uwierzycie, ile drożdży dodaje słynna kucharka
Szukacie przepisu na uniwersalne, słodkie ciasto drożdżowe? Receptura od siostry Anastazji jest wprost idealna!

Siostra Anastazja Pustelnik to chodząca skarbnica wiedzy kulinarnej. Gotowanie i pieczenie ma w małym palcu. Wiele lat służby z klasztornej kuchni zaowocowało książkami kucharskimi, które sprzedały się w milionach egzemplarzy. A w tych książkach znaleźć można prawdziwe perły. Jak choćby ten unikalny przepis na ciasto drożdżowe. Ile drożdży użyć do ciasta drożdżowego? Zwróćcie uwagę na ilość drożdży na liście składników. Wydaje się, że 10 dag drożdży to naprawdę słuszna porcja. Technicznie zwykle 100 dag waży cała kostka! Skąd tak wielka dawka drożdży? Wszystko to spowodowane jest naddatkiem w postaci innych składników. Przyjęło się, że „chude” ciasto drożdżowe na 1 kg mąki wymaga zaledwie 20 g świeżych drożdży. Dawka wzrasta wraz dodatkami. A tych w przepisie siostry Anastazji nie brakuje. Pół tuzina kurzych żółtek, naprawdę dużo cukru i niemało tłuszczu… Taki zestaw potrzebuje dużo „wspomagaczy” w postaci aktywnych drożdży, by móc spokojnie wyrosnąć. Przepis na ciasto drożdżowe według siostry Anastazji  Składniki: 1 kg mąki 10 dag drożdży Pół kostki masła lub margaryny Pół szklanki cukru 2 szklanki mleka 5-6 żółtek Pół łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę przesiejcie i wsypcie do naczynia. Do pół szklanki w miarę ciepłego mleka dodajcie 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszajcie zaczyn na jednolitą masę. Odstawcie rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka utrzyjcie z resztą cukru. Roztopcie masło lub margarynę na ogniu. Do przesianej mąki dodajcie rozczyn, żółtka, sól i pozostałe mleko. Wyrabiajcie ciasto dość długo i dokładnie. Gdy ciasto zacznie odklejać się od ręki, dodajcie rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiajcie ciasto tak, by było elastyczne i sprężyste....