Znacie pieczone pierogi? Są pyszne i chrupiące. Ewa Wachowicz nadziewa je nietypowymi składnikami
ONS/Adobe Stock
Newsy

Znacie pieczone pierogi? Są pyszne i chrupiące. Ewa Wachowicz nadziewa je nietypowymi składnikami

Pierogi kojarzą się większości osób z gotowaniem i ewentualnym późniejszym podsmażaniem. Jednak w niektórych rejonach Polski pierogi się piecze. Przyrządzone w ten sposób są bardziej chrupiące i aromatyczne. Zobaczcie, jak robi je Ewa Wachowicz. 

Pieczone pierogi to cudowna i smakowita alternatywa dla tradycyjnego przepisu. W przeciwieństwie do wersji gotowanej zachowują maksimum smaku i zapachu. Nie wymagają również dodatku tłuszczu, jak pierogi smażone. Obłędnie chrupiące danie można podawać z rozmaitymi farszami. Ewa Wachowicz wybrała dość nietypowy. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować ciasto do pierogów? 

Gwiazda programu „Ewa gotuje” zdecydowała się na ciasto z dodatkiem drożdży. Jest to bardziej znana opcja ciasta do pieczonych pierogów. Dzięki drożdżom ciasto pierogowe jest bardziej puchate i mięsiste, a każdy jego kęs to ogromna przyjemność. Ewa Wachowicz doprawia je solą, a także oregano, tym samym określając charakter potrawy jako wytrawny. 

Drożdżowe ciasto to nie jedyny sposób na pieczone pierogi. To danie równie wybornie będzie smakować, gdy przyrządzicie je np. z ciasta kruchego lub francuskiego. Wypróbujcie różne wersje i wybierzcie tę, która najbardziej rezonuje z waszymi upodobaniami smakowymi. 

Zobacz także
Przepis Ewy Wachowicz na tani i pyszny rosół. Dzięki tak zrobionemu wywarowi nic się nie zmarnuje

Przepis Ewy Wachowicz na tani i pyszny rosół. Zamiast makaronu wybierzcie ten dodatek

To nie salami, a ciasto czekoladowe. Ewa Wachowicz podała swój przepis na to udo

To nie salami, a ciasto czekoladowe. Ewa Wachowicz podała swój przepis na to cudo

Przepis na pieczone pierogi z kurczakiem wg Ewy Wachowicz 

Składniki: 

Na ciasto: 

  • 1 kg mąki pszennej 
  • 2 szklanki ciepłego mleka  
  • 100 g drożdży 
  • 2 jajka  
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka soli  
  • 1 łyżeczka oregano 

Na farsz:

  • ½ kg piersi z kurczaka 
  • 1 papryka czerwona  
  • 250 g pieczarek 
  • 1 por 
  • 100 g sera żółtego 
  • sól  
  • pół łyżeczki tymianku  
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 
  • pół łyżeczki majeranku  
  • pół łyżeczki chili 
  • pół łyżeczki rozmarynu 
  • pół łyżeczki kurkumy  
  • 1 łyżka masła klarowanego 

Sposób przygotowania: 

  1. Do naczynia z mąką wrzućcie rozkruszone drożdże, cukier oraz wlejcie 1 szklankę ciepłego mleka. Przykryjcie i odstawcie na pół godziny. 
  2. Następnie dodajcie żółtka, drugą szklankę mleka, a także sól i pieprz. Zostawcie pod przykryciem na kolejną godzinę 
  3. W tym czasie przygotujcie farsz. Pokrójcie w kostkę kurczaka, warzywa i pieczarki. Podsmażcie razem z przyprawami na patelni. Po wystudzeniu dodajcie ser żółty i wymieszajcie. 
  4. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkujcie je i pokrójcie na kwadraty. Na każdy z nich nałóżcie farsz i ulepcie pierogi. 
  5. Wyłóżcie je na blachę zabezpieczona papierem do pieczenia i pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. 
  6. Podawajcie z sosem na bazie jogurtu, czosnku i mięty. Smacznego! 

pieczone pierogi z mięsem przepis
Adobe Stock
Newsy
Pieczone pierogi z mięsem o jakich nawet nie śniłaś. Deklasują wszystkie inne - cały sęk tkwi w jednym dodatku
Jeśli uwielbiasz pierogi, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło ci się próbować ich w pieczonej wersji, koniecznie nadrób kulinarne zaległości! Ten przepis bije na głowę tradycyjne, gotowane w wodzie pierogi. Niesamowitego smaku nadaje im granulowany czosnek!

Aby przyrządzić domowe pieczone pierogi z mięsem wcale nie trzeba być wybitnym szefem kuchni. Wystarczą dobre chęci i sprawny piekarnik, a zrobiony przez ciebie obiad trudno będzie odróżnić od tego z drogiej restauracji.  Przepis na pieczone pierogi z mięsem Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować 400 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oliwy Szczypty soli Do przygotowania farszu będziesz potrzebować 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub mięsa z rosołu) 1 cebulę 1 ząbek czosnku 1 jajko Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Przygotowanie W niewielkim rondelku podgrzej mleko i zdejmij naczynie z ognia. Dodaj cukier, mąkę i rozkruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu do rozczynu dodaj ciepłą wodę, oliwę, sól, pieprz i czosnek granulowany. Całość wyrób dłonią aż do połączenia się składników, a następnie odstaw na ok. 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, a następnie umieść je na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju. Całość zeszklij. Po kilku minutach do cebuli dodaj mięso mielone i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz majerankiem. Całość smaż jeszcze przez ok. 10 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmij z naczynia, podziel na mniejsze części i zacznij rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm. W rozwałkowanym cieście przy pomocy szklanki wytnij kółka. W środek włóż przygotowany wcześniej mięsny farsz. Sklejaj tak jak zwykłe pierogi. Tak przygotowane pierogi ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce....

Ewa Wachowicz kapuśniaczki
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Pyszne kapuśniaczki z ciasta drożdżowego z przepisu Ewy Wachowicz. Gwarantujemy, że lepszych nie jedliście
Ewa Wachowicz lubi zaskakiwać. Tym razem podzieliła się przepisem na przepyszne kapuśniaczki, którym nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Koniecznie musicie ich spróbować!

Kapuśniaczki czy paszteciki, to mini bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty kiszonej, bądź w wersji z grzybami czy pieczarkami. Idealne nie tylko od święta. Świetnie się sprawdzą również na niedzielny obiad lub w formie przekąski. Mini bułeczki z farszem z kiszonej kapusty podawane z czerwonym barszczem najczęściej są kojarzone i serwowane podczas Wigilii czy świąt Bożego Narodzenia. Jednak idealnie zdadzą egzamin również podczas obiadu. Posypane kminkiem są niezwykle aromatyczne, a ich niewielka forma sprawdzi się podczas różnych uroczystości w formie przekąski. Ewa Wachowicz prezentuje przepis na kapuśniaczki z kiszoną kapustą na delikatnym cieście drożdżowym, które wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na drożdżowe kapuśniaczki według Ewy Wachowicz Składniki: Ciasto: 1 kg mąki ½ litra ciepłego mleka 40 g roztopionego masła 2 żółtka Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 1 szczypta cukru 1 szczypta soli 1 łyżka ciepłego mleka 1 łyżeczka mąki Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka masła 1 cebula sól pieprz Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko kminek Wykonanie: Przygotowanie kapuśniaczków rozpocznijcie od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże wymieszajcie razem z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą oraz łyżeczką mąki. Odstawcie je do wyrośnięcia. Do większej miski wsypcie kilogram mąki. Dodajcie do niej żółtka, cukier, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyróbcie na gładkie, sprężyste ciasto. Gdyby było zbyt gęste, możecie dodać 1 lub 2 łyżki mleka. W międzyczasie roztopcie masło, ale pamiętajcie żeby nie było zbyt gorące. Później dodajcie je do ciasta i ponownie je wyróbcie. Tak przygotowane ciasto przykryjcie...

pierogi z kaszą
reanja/gotujmy.pl
Newsy
Prawdopodobnie najlepszy farsz do pierogów na świecie. Dwa składniki, na które byście nie wpadli
Jeśli lubicie pierogi z kapustą, to na pewno posmakuje wam ten farsz! Składniki są zaskakujące, ale wychodzi przepyszny.

Mamy tu fanów pierogów? Smakują dosłownie ze wszystkim! Ruskie, z mięsem, z kapustą, z owocami – wszystkie są dobre! Jeżeli preferujecie bardziej wytrawne smaki, to z pewnością posmakuje wam ten wyjątkowy farsz do pierogów. Spróbujcie koniecznie! Przepis na pierogi z kaszanką Pierogi z kaszą? Może brzmieć zaskakująco, ale na wschodzie Polski nikogo taki dodatek do pierogów nie szokuje. Co powiecie za to na pierogi z… kaszanką i dodatkiem kapusty kiszonej? Z takim nadzieniem smakują obłędnie! Potrzebne wam będą poniższe składniki: Do ciasta: 1 czubata szklanka mąki pszennej ¾ szklanki ciepłej wody ¼ szklanki ciepłego mleka Odrobina soli Do farszu: 250 g kiszonej kapusty 250 g swojskiej kaszanki 1 ziemniak 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka smalcu 1 łyżka majeranku Płaska łyżeczka kminku Sól Pieprz Przygotowanie Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i smażcie cebulę do momentu, aż się zeszkli. Wyciągnijcie kaszankę z jelita i pokrójcie. Obierzcie ziemniaka i zetrzyjcie go na tarce na grubych oczkach tak, jak na placki ziemniaczane. Kapustę kiszoną przełóżcie do garnka. Wlejcie pół szklanki wody i gotujcie przez około 7 minut, a na koniec odcedźcie. Do patelni z zeszkloną cebulą dodajcie łyżkę smalcu i pokrojoną kaszankę. Podgrzewajcie chwilę tak, by kaszanka zaczęła się rozpadać i wszystkie składniki się połączyły. Przełóżcie wszystko do miski, a na tę samą patelnię wrzućcie startego ziemniaka i smażcie, aż się zeszkli. W maszynce do mięsa zmielcie ugotowaną kapustę oraz podsmażonego ziemniaka. Dodajcie do miski z resztą składników. Całość doprawcie przyprawami i dokładnie wymieszajcie. Do...

Czebureki. Przepis na soczyste pierogi z chrupiącym ciastem
Gotujmy.pl/maagda23
Newsy
Czebureki. Przepis na soczyste pierogi z chrupiącym ciastem
Czebureki to tradycyjne danie Tatarów krymskich. To duże smażone pierogi nadziewane farszem mięsnym. Smakują pysznie, dlatego są doskonałym pomysłem na obiad. Zróbcie czebureki z poniższego przepisu.

Przepisów na czebureki zwane również „złotymi pierogami” jest mnóstwo. My proponujemy wam przepis na czebureki w wersji na słono od czytelniczki portalu gotujmy.pl. Jest prosty i szybki w wykonaniu, a efekt bardzo smakowity. Ciasto czebureków jest bardzo miękkie i elastyczne. Po usmażeniu rozpływa się w ustach. Czebureki nadziane farszem z kurczaka i pieczarkami z dodatkiem sera żółtego to danie doskonałe. Koniecznie musicie je spróbować. Przepis na czebureki Składniki: Ciasto: 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka spirytusu lub octu 1 żółtko 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki gorącej wody w razie potrzeby Farsz: pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 20 dag sera żółtego przyprawa do kurczaka olej Sposób przygotowania: Wlejcie do garnka szklankę wody i zagotujcie ją z solą, cukrem i olejem. Garnek zdejmijcie z palnika i jednym ruchem wsypcie szklankę mąki.  Całość dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę i odstawcie do przestudzenia. Pozostałą mąkę wysypcie na stolnicę i wyłóżcie na nią wcześniej przygotowaną masę.  Zagniećcie ciasto, dodając do niego spirytusu lub octu oraz żółtko.  Dokładnie wyróbcie ciasto, aby było elastyczne i miękkie.  Jeśli dodaliście za dużo mąki, dolejcie gorącej wody.  Wyrobione ciasto owińcie w folię i wstawcie je na 20 minut do lodówki.  W międzyczasie zróbcie farsz. Pierś z kurczaka umyjcie, pokrójcie w kostkę i usmażcie. Dodajcie przyprawy. Pieczarki oczyśćcie, pokrójcie w plasterki i usmażcie. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach.  Po 20 minutach ciasto wyciągnijcie z...