
Pieczone pierogi to cudowna i smakowita alternatywa dla tradycyjnych ruskich czy tych z grzybami i kapustą. Pieczone pierogi, znane również gdzieniegdzie pod nazwą po prostu drożdżówek, można podawać z rozmaitymi farszami. Ewa Wachowicz wybrała do swoich dość nietypowe nadzienie. Zobaczcie sami jakie.
Jak przygotować ciasto na pieczone pierogi?
Gwiazda programu „Ewa gotuje” zdecydowała się na ciasto z dodatkiem drożdży. Jest to bardziej znana opcja ciasta do pieczonych pierogów. Dzięki drożdżom ciasto pierogowe jest bardziej puchate i mięsiste, a każdy jego kęs to ogromna przyjemność. Ewa Wachowicz doprawia je solą, a także oregano, tym samym określając charakter potrawy jako wytrawny.
Drożdżowe ciasto to nie jedyny sposób na pieczone pierogi. To danie równie wybornie będzie smakować, gdy przyrządzicie je np. z ciasta kruchego lub francuskiego. Wypróbujcie różne wersje i wybierzcie tę, która najbardziej rezonuje z waszymi upodobaniami smakowymi.
Jednak takie wariacje na temat pieczonych pierogów to jedno. Drugie to tradycja wielu regionów wschodniej Polski, gdzie takie pieczone drożdżówki nadziewa się wszelakimi nadzieniami, włącznie z tymi słodkimi, jak i wytrawnymi (ser z kaszą gryczaną, kapusta z grzybami itd.). Słowem klucz są jednak drożdże - to na nich wyrasta ciasto na pierogi pieczone. I tego właśnie trzymała się Ewa Wachowicz w swoim przepisie. Zobaczcie sami.
Przepis na pieczone pierogi z kurczakiem wg Ewy Wachowicz
Składniki:
Na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 100 g drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oregano
Na farsz:
- ½ kg piersi z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 250 g pieczarek
- 1 por
- 100 g sera żółtego
- sól
- pół łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki chili
- pół łyżeczki rozmarynu
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka masła klarowanego
Sposób przygotowania:
- Do naczynia z mąką wrzućcie rozkruszone drożdże, cukier oraz wlejcie 1 szklankę ciepłego mleka. Przykryjcie i odstawcie na pół godziny.
- Następnie dodajcie żółtka, drugą szklankę mleka, a także sól i pieprz. Zostawcie pod przykryciem na kolejną godzinę
- W tym czasie przygotujcie farsz. Pokrójcie w kostkę kurczaka, warzywa i pieczarki. Podsmażcie razem z przyprawami na patelni. Po wystudzeniu dodajcie ser żółty i wymieszajcie.
- Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkujcie je na placek o grubości nie większej niż 1-1,5 cm i przygotujcie placuszki na pierogi.. Na każdy z nich nałóżcie farsz i ulepcie pierogi na kształt kulki.
- Wyłóżcie je na blachę zabezpieczona papierem do pieczenia. Gotowe pierogi wysmarujcie rozkłóconym jajkiem i pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
- Podawajcie z sosem na bazie jogurtu, czosnku i mięty. Smacznego!