Pieczone pierogi to cudowna i smakowita alternatywa dla tradycyjnych ruskich czy tych z grzybami i kapustą.  Pieczone pierogi, znane również gdzieniegdzie pod nazwą po prostu drożdżówek, można podawać z rozmaitymi farszami. Ewa Wachowicz wybrała do swoich dość nietypowe nadzienie. Zobaczcie sami jakie.

Jak przygotować ciasto na pieczone pierogi? 

Gwiazda programu „Ewa gotuje” zdecydowała się na ciasto z dodatkiem drożdży. Jest to bardziej znana opcja ciasta do pieczonych pierogów. Dzięki drożdżom ciasto pierogowe jest bardziej puchate i mięsiste, a każdy jego kęs to ogromna przyjemność. Ewa Wachowicz doprawia je solą, a także oregano, tym samym określając charakter potrawy jako wytrawny. 

Drożdżowe ciasto to nie jedyny sposób na pieczone pierogi. To danie równie wybornie będzie smakować, gdy przyrządzicie je np. z ciasta kruchego lub francuskiego. Wypróbujcie różne wersje i wybierzcie tę, która najbardziej rezonuje z waszymi upodobaniami smakowymi. 

Jednak takie wariacje na temat pieczonych pierogów to jedno. Drugie to tradycja wielu regionów wschodniej Polski, gdzie takie pieczone drożdżówki nadziewa się wszelakimi nadzieniami, włącznie z tymi słodkimi, jak i wytrawnymi (ser z kaszą gryczaną, kapusta z grzybami itd.). Słowem klucz są jednak drożdże - to na nich wyrasta ciasto na pierogi pieczone. I tego właśnie trzymała się Ewa Wachowicz w swoim przepisie. Zobaczcie sami.

Zobacz także:

Przepis na pieczone pierogi z kurczakiem wg Ewy Wachowicz 

Składniki: 

Na ciasto: 

  • 1 kg mąki pszennej 
  • 2 szklanki ciepłego mleka  
  • 100 g drożdży 
  • 2 jajka  
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka soli  
  • 1 łyżeczka oregano 

Na farsz:

  • ½ kg piersi z kurczaka 
  • 1 papryka czerwona  
  • 250 g pieczarek 
  • 1 por 
  • 100 g sera żółtego 
  • sól  
  • pół łyżeczki tymianku  
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 
  • pół łyżeczki majeranku  
  • pół łyżeczki chili 
  • pół łyżeczki rozmarynu 
  • pół łyżeczki kurkumy  
  • 1 łyżka masła klarowanego 

Sposób przygotowania: 

  1. Do naczynia z mąką wrzućcie rozkruszone drożdże, cukier oraz wlejcie 1 szklankę ciepłego mleka. Przykryjcie i odstawcie na pół godziny. 
  2. Następnie dodajcie żółtka, drugą szklankę mleka, a także sól i pieprz. Zostawcie pod przykryciem na kolejną godzinę 
  3. W tym czasie przygotujcie farsz. Pokrójcie w kostkę kurczaka, warzywa i pieczarki. Podsmażcie razem z przyprawami na patelni. Po wystudzeniu dodajcie ser żółty i wymieszajcie. 
  4. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkujcie je na placek o grubości nie większej niż 1-1,5 cm i przygotujcie placuszki na pierogi.. Na każdy z nich nałóżcie farsz i ulepcie pierogi na kształt kulki.
  5. Wyłóżcie je na blachę zabezpieczona papierem do pieczenia. Gotowe pierogi wysmarujcie rozkłóconym jajkiem i pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. 
  6. Podawajcie z sosem na bazie jogurtu, czosnku i mięty. Smacznego!