Znacie oliwę północy? Rośnie tuż pod oknami i ma spektakularne właściwości
Adobe Stock
Newsy

Znacie oliwę północy? Rośnie tuż pod waszymi oknami i ma spektakularne właściwości

Złote pola widoczne wiosną z okien pociągu czy samochodu to znak, że właśnie rośnie nam jeden z najzdrowszych roślinnych tłuszczy. Na jesień szykuje się sporo więc smażenia, pieczenia i gotowania. Będzie na czym.

Olej rzepakowy uznawany jest za szczególny, ze względu na swoje właściwości. Jako jeden z niewielu tłuszczy zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych i wyjątkowo mało tych nasyconych. Dzięki temu jest bezpieczny do stosowaniu w wysokich temperaturach oraz zdrowy, gdy używamy go na zimno. Sprawdźmy w czym nam pomaga i jak go stosować.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy olej rzepakowy może zastąpić dzienną porcję suplementów?

Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 jest znacznie większa niż w nazywanej „śródziemnomorskim złotem” oliwie z oliwek. Zawartość omega-3 jest aż 10 razy większa niż w zdrowej oliwie. Nic więc dziwnego, że entuzjaści tego tłuszczu zaczęli o nim mówić „oliwa północy”.

Już spożywanie dwóch łyżek oleju rzepakowego pozwala zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega 3. A dwie łyżki to dokładne tyle, ile potrzebujemy do przygotowania sosu winegret do średniej wielkości miski sałatki.

Olej rzepakowy nie tylko jest skarbnicą witamin takich jak A i K, ale także transportuje do organizmu i pomaga we przyswajaniu tych witamin pobieranych z pożywienia, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Chodzi o witaminy A, D, E i K.

Używanie oleju rzepakowego do przyrządzenia dań bogatych w te witaminy, jak ryby, jajka, grzyby i większość warzyw powoduje, że pochodzące z żywności witaminy są lepiej wchłaniane. Smażmy więc ryby na oleju rzepakowym, używajmy go do smażenia jajecznicy i grzybów nawet jeśli wolimy te na maśle, a przygotowując sosy sałatkowe spokojnie sięgajmy po rodzimy olej zamiast śródziemnomorskiej oliwy.

Zobacz także
Wasze placki z cukinii ociekają tłuszczem? Nie popełniajcie tych błędów, a nie będą piły oleju

Wasze placki z cukinii ociekają tłuszczem? Nie popełniajcie tych błędów, a nie będą piły oleju

Wieloletni spór rozstrzygnięty. Wiemy, na czym najlepiej smażyć. Ranking tłuszczów do smażenia

Ranking tłuszczów do smażenia: wiemy, na czym najlepiej smażyć

Zastosowania kuchenne oleju rzepakowego

Wyjątkowość oleju rzepakowego polega też na tym, że szczególnie dobrze znosi wysoką temperaturę. Smażenie na nim jest bezpieczne, ponieważ zawiera najmniej spośród popularnych olejów nasyconych kwasów tłuszczowych. Do tego jego temperatura dymienia pozwala na wygodne usmażenie większości potraw bez brązowienia i spalania się tłuszczu.

Nasz rodzimy olej ma także jeszcze jedna zaletę: jest neutralny w smaku. Nie ma gorzkiego posmaku jak niektóre oliwy czy intensywnego smaku jak olej słonecznikowy. Można go więc używać jako tłuszczu nie tylko do smażenia, ale też pieczenia delikatnych w smaku ciast i deserów. Smak oleju nie przytłoczy aromatu cynamonu w szarlotce czy wanilii w babce drożdżowej.

Wykorzystywany jako baza do sosów potrzebnych do sałatek, wydobędzie z kolei aromat ziół i podkreśli smak warzyw.

Łyżka oleju na której przesmażymy warzywa na zupę, wydobędzie cały smak jarzyn i spowoduje, że nasz rosół czy jarzynowa będą jeszcze smaczniejsze. Nie próbowaliście nigdy tego triku? Warto, efekt zawsze gwarantowany! 

Źródło: magazyn-kuchnia.pl, medonet.pl

czy można smażyć na oliwie z oliwek
AdobeStock
Newsy
Smażenie na tej oliwie wytwarza rakotwórcze związki. Popełniacie ten tragiczny błąd?
Używacie tego oleju do smażenia? Jego stosowanie może mieć fatalne skutki dla waszego zdrowia.

Czy potraficie wyobrazić sobie gotowanie bez smażenia? My też nie! W końcu najsmaczniejsze potrawy to te smażone w tłuszczu. Kotlety schabowe, placki ziemniaczane czy jajko sadzone – pyszności! A czy zwracacie uwagę na to, jakiego tłuszczu używacie do smażenia? To bardzo ważne, ponieważ konsekwencje smażenia na nieodpowiednim oleju są bardzo poważne! Olej olejowi nierówny W Polsce najczęściej stosowanym tłuszczem do smażenia jest olej rzepakowy. Dość tani, zdrowy, a przede wszystkim o neutralnym smaku i zapachu, który nie wpływa dzięki temu na smak potraw. Dziś na rynku obecnych jest dużo więcej olejów, z których Polacy chętnie korzystają. Z tych najpopularniejszych możemy wymienić: olej słonecznikowy olej z pestek winogron olej lniany olej kokosowy oliwę z oliwek Każdy z nich wyróżnia się innymi właściwościami. Olej z pestek winogron jest wyjątkowo neutralny, ponieważ praktycznie nie ma smaku i zapachu i jest bezbarwny. Olej lniany polecany jest w praktyce przeciwnowotworowej, ponieważ badania dowiodły, że znajduje się w nim najwięcej tłuszczów nienasyconych, które przeciwdziałają rozwojowi raka. Z kolei oliwa ze względu na charakterystyczny zapach, używana jest w kuchni śródziemnomorskiej jako dodatek do sałatek. Jednak czy wszyscy w ten sposób jej używają? Czy wy też popełniacie ten błąd? Oliwa coraz częściej gości w polskich domach, ponieważ reklamuje się ją jako zdrowszą alternatywę dla oleju rzepakowego. Jednak to nie do końca prawda. Rzeczywiście, oliwa zawiera więcej tłuszczów nasyconych, ale z tego powodu używana do przyrządzania tradycyjnych polskich dań staje się o wiele bardziej niebezpieczna dla naszego zdrowia niż olej rzepakowy. Dlaczego? Oliwa z oliwek zawiera dużo nienasyconych...

Olej sojowy
Adobe Stock
Newsy
Ten olej jest często używany w kuchni. Niestety jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia
O takim wyborze na sklepowych półkach jeszcze kilkadziesiąt lat temu można było w Polsce tylko pomarzyć.

Dzisiaj w supermarketach, w internecie i w zwykłych sklepach znaleźć można setki różnych produktów o różnym przeznaczeniu. Czasem właśnie w tym tkwi problem. Ze względu na ich liczbę, łatwo można pogubić się w ich zastosowaniu. Tak bywa między innymi w wypadku olejów. Minęły już czasy, w których dało się kupić tylko olej rzepakowy. Tylko na zimno Do wyboru, do koloru. Tak wygląda sytuacja na rynku olejów. Oprócz wspomnianego rzepakowego z łatwością dostaniecie w sklepach także słonecznikowy, sezamowy czy sojowy. Skupmy się na tym ostatnim. Olej sojowy nie jest jeszcze bardzo popularny w Polsce, ale jest używany w kuchniach coraz częściej. Chwalony za walory smakowe i zdrowotne ma jeden feler. Nie powinno się spożywać go po obróbce termicznej. Uważajcie na ten olej Smażenie potraw na oleju sojowym może mieć opłakane skutki dla organizmu człowieka. Dlaczego? Zawiera on wiele wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6, które rozkładają się w wysokie temperaturze. Oprócz smażenia odpada więc także i gotowanie i duszenie potraw z dodatkiem tego typu oliwy. Jego regularne stosowanie może skutkować postępowaniem schorzeń neurologicznych. Autyzm, depresja, choroba Alzheimera – takie skutki spożywania przetworzonego w wysokiej temperaturze oleju sojowego odkryli naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego

Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy
Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia. Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów? Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów. Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej. Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej. Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie. Produkty bogate...

Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie
Adobe Stock
Newsy
Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie
Ryby coraz częściej goszczą na stole w domach Polaków. To za sprawą wielu cennych składników, jakie dostarczają dla organizmu. Niestety czasem są łączone z nieodpowiednimi produktami. To niebezpieczne połączenie dla zdrowia.

Smażone, pieczone, grillowane czy gotowane na parze, jest wiele możliwości obróbki termicznej ryb. Jednakże w każdej odsłonie smakują wyśmienicie. Należy komponować je z właściwymi składnikami, aby w odpowiedniej kompozycji dostarczały organizmowi cennych składników. Ryby to doskonała opcja zarówno na obiad, jak i na kolację.  Ryby na diecie Ryby to coraz częściej pojawiający się produkt w codziennej diecie. Ma na to wpływ szereg cennych wartości, jakie one zawierają. Wśród nich można wyróżnić potas, magnez fosfor, a także ogromną ilość kwasów omega-3. Żadne inne suplementy nie będą tak skuteczne, jak te dostarczone prosto z rybiego mięsa. Poza tym ryby są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które jest tak ważne w odpowiednio zbilansowanym jadłospisie. Właściwości kwasów omega-3 Kwasy tłuszczowe omega-3 mają szereg właściwości prozdrowotnych. Z tego też powodu, ryby są cennym składnikiem w diecie. Powinny pojawiać się przynajmniej dwa razy w tygodniu. To pozwoli na dostarczenie odpowiedniej ilości wartości odżywczych. Wśród wartościowych cech kwasów omega-3 można wyróżnić: działanie przeciwnowotworowe wspomaganie pracy mózgu poprawa wzroku wspomaganie pracy serca wzmocnienie stawów oraz kości działanie przeciwalergiczne wzmocnienie układu odporności korzystny wpływ na skórę. Niebezpieczne połączenie oleju z rybą Wiele osób przygotowuje rybę poprzez smażenie. Wówczas najczęściej wykorzystywanym tłuszczem jest olej słonecznikowy. Niestety takie połączenie jest katastrofalne dla zdrowia. Ryba sama w sobie ma odpowiednią kompozycję kwasów omega-3 oraz omega-6, zaś obróbka termiczna z olejem słonecznikowym w wysokiej temperaturze, zaburza cały stosunek....