Znacie makaron, który w ogóle nie ma kalorii? Ten makaron jest coraz bardziej popularny w Polsce
Adobe Stock
Newsy

Znacie makaron, który w ogóle nie ma kalorii? Jest coraz bardziej popularny w Polsce

Wygląda jak makaron, smakuje jak makaron, a można go jeść bez końca, bo nie tuczy. Spróbujcie go wypatrzeć w sklepach.

Ta roślina znana jest od setek lat. Pochodzi z Japonii, gdzie wykorzystywana była do celów medycznych i kosmetycznych. Jest cenna, bo z jej korzenia pozyskuje się błonnik – glukomannan, to rodzaj błonnika, który potrafi wchłaniać ogromne ilości wody. W kuchni używa się bulw, z których robiony jest między innymi makaron. Dla lubiących makaron mamy bardzo dobrą wiadomość – makaron z konjacu ma... 0 kalorii.

Znacie makaron, który w ogóle nie ma kalorii? Ten makaron jest coraz bardziej popularny w Polsce
Adobe Stock

Magda Gessler odpowiada na pytania

Konjac – wyjątkowa roślina zwana u nas „dziwadłem”

Ta roślina ma kilka nazw. W wielu miejscach nazywana jest „dziwadłem”. Nazwa pochodzi z przełomu XIX i XX wieku, i związana jest ze zdziwieniem, jakie budziła wśród botaników. W Anglii mówi sie na nią „corps flower”, czyli trupi kwiat. Nazwa wiąże się z tym, że kwiaty tej rośliny, która do dojrzałości dochodzi przez 8 do 10 lat żyją tylko… 3 dni. Kwiaty przypominające lilie zwabiają owady swoim intrygujących zapachem, po czym umierają. W Japonii używana jest nazwa Shirataki.

Znacie makaron, który w ogóle nie ma kalorii? Ten makaron jest coraz bardziej popularny w Polsce
Adobe Stock

Z konjacu robi się makarony zwane „białym wodospadem", które mogą mieć w dowolne kształty jak zwykły makaron: spaghetti, tagliatelle, penne. Mają delikatny smak i doskonale komponują się z sosami oraz innymi składnikami dodawanymi do makaronów.

Zobacz także
Skrzydełka na ostro. Przepis na skrzydełka po

Skrzydełka na ostro. Przepis na skrzydełka po azjatycku

ile wody do ryżu: metoda na palec

Ile wody do gotowania ryżu? Azjatycka metoda "na palec" to pewnik

Lecznicze właściwości konjacu

Błonnik glukomannan, pozyskiwany z konjacu ma cenne właściwości lecznicze:

  • Obniża poziom cholesterolu LDL i glukozy
  • Wspomaga trawienie
  • Usuwa toksyny
  • Wspomaga mikroflorę jelit, zapobiega zaparciom
  • Nasila uczucie sytości

Makaron posiada śladowe ilości kalorii za to dużą ilość błonnika pokarmowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania jelit. Jest dobrym źródłem wapnia, w 100 g znajduje się aż 40 mg tego pierwiastka. Konjac poprawia tolerancję glukozy, polepsza stan przy insulinowrażliwości i nie zawiera żadnych alergenów. Można jeść go w różnych dietach: wegańskiej, bezlaktozowej, bezglutenowej, niskotłuszczowej, niskowęglowodanowej, cukrzycowej czy nawet popularnej ostatnio ketogenicznej.

Źródło: onet.pl

To idealne warzywo dla osób z cukrzycą i na diecie odchudzającej. Jest zdrowe i niskokaloryczne
AdobeStock
Newsy
To idealne warzywo dla osób z cukrzycą i odchudzających się. Wspomaga trawienie i jest niskokaloryczne
Włączcie do diety to warzywo. Jego korzyści zdrowotne są wprost nieocenione. Przedstawiamy topinambur.

Słyszeliście kiedyś o takim warzywie, jak topinambur? Wcale nie jest ono takie egzotyczne, jak wam się może wydawać: - Gdyby spytać Polaków, z jaką kuchnią im się kojarzy, wskazaliby na egzotyczne kraje. A przecież ta sympatyczna bulwa dość powszechnie stosowana była przed laty w polskiej kuchni – napisała w jednym ze swoich felietonów Magda Gessler. Dlaczego warto włączyć do diety topinabur? Czym jest topinambur? Topinambur (helianthus tuberosus) lub słonecznik bulwiasty to gatunek słonecznika, który pochodzi ze wschodniej Ameryki Północnej. Gatunek ten występuje również w Polsce. Jest blisko spokrewniony ze słonecznikiem zwyczajnym i ma charakterystyczne żółte kwiaty. Najcenniejsza część tej rośliny rośnie jednak pod ziemią. Chodzi o jej bulwiasty korzeń, który znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kulinariach. Wartości zdrowotne topinamburu Topinambur to warzywo o wielu walorach zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich. Ma działanie prebiotyczne. Topinambur zawiera dużo inuliny, która stymuluje wzrost bifidobakterii i zwalcza szkodliwe bakterie. Może pomóc w poprawie poziomu glukozy we krwi. Badania sugerują, że wahania poziomu glukozy we krwi związane ze spożywaniem pokarmów o wysokim IG, mogą znacznie zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy. Topinambur ma wartość glikemiczną 11 i jest uważany za pokarm o niskim IG. Oznacza to, że zapewnia powolny i stabilny wzrost i spadek poziomu glukozy we krwi, co na pewno docenią nie tylko osoby walczące cukrzycą, ale i będące na diecie odchudzającej. Może pomóc w problemach trawiennych. Topinambur jest naładowany witaminami z grupy B, w tym tiaminą (B1). Tiamina pomaga na kwas solny w żołądku. Brak kwasu solnego może zaburzać trawienie białek i powodować...

AdobeStock
Newsy
Ten napar uspokaja, wspomaga trawienie i pomaga na ból brzucha. Pijcie go regularnie
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach zdrowotnych ruty? Jeśli nie, to koniecznie to przeczytajcie i skorzystajcie z jej dobrodziejstw.

Ruta to roślina, która pochodzi z Bałkanów. Znana jest głównie jako roślina ogrodowa, ale jest również uprawiana ze względu na swoje właściwości lecznicze. Dlaczego warto przygotować napar z ruty? Właściwości zdrowotne ruty Roślina ruty jest bardzo zdrowa i z pewnością warto jest przygotować z niej napar. Ruta ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Jak konkretnie wpływa na nasz organizm? łagodzi napady histerii i epilepsji ze względu na swoje właściwości uspokajające pomaga w rozluźnianiu nerwów chroni przed infekcjami bakteryjnymi, zabijając bakterie skutecznie zwalcza infekcje dróg moczowych, jelit i okrężnicy chroni przed zatruciem pokarmowym i salmonellą wspomaga trawienie i eliminuje ból brzucha jest doskonałym lekarstwem na bóle mięśni, stany lękowe i skurcze menstruacyjne dzięki dużej zawartości guanidyny, obniża poziom cukru we krwi może zmniejszać stan zapalny spowodowany  zapaleniem stawów zawiera alkaloidy, które działają przeciwzapalnie, przeciwskurczowo i przeciwhistaminowo zawiera również związek roślinny zwany rutyną, który jest przeciwutleniaczem, który pomaga zapobiegać uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki pomaga naszemu organizmowi w walce z infekcjami grzybiczymi, takimi jak zapalenie skóry i grzybica stóp zapewnia natychmiastową ulgę swędzącej skórze olejek eteryczny i ekstrakty z ruty są często używane do zwalczania wszawicy olejek z ruty jest skuteczny w pielęgnacji włosów Rutę bez problemu możecie kupić w aptekach, sklepach zielarskich i miejscach z żywnością ekologiczną. Jak zrobić napar z tuty? Zalejcie dwie łyżki ruty wrzątkiem i parzcie napar pod przykryciem. Po...

Anna Popek zachwyca młodzieńczą cerą bez makijażu. Je śniadania z tym produktem i uważa, że dzięki temu tak wygląda
ONS.pl, Adobe Stosk
Newsy
Anna Popek zachwyca młodzieńczą cerą bez makijażu. Sekret? Zdrowe śniadania z dodatkiem 1 zboża
Znacie nasiona amarantusa? To najstarsze zboże na świecie. Zobaczcie, z czym je amarantusa Anna Popek.

Anna Popek to polska dziennikarka i popularna prezenterka telewizyjna. Jest jedną z prowadzących „Pytanie na śniadanie”, była uczestniczką kilku TV Show, m.in. „Taniec z gwiazdami”, zagrała epizody w takich filmach jak „Pitbull” czy serialach: „M jak miłość”, „Na dobre i na złe”. Zwykle oglądacie ją w pełnym makijażu, gdy wychodzi na wizję, po spotkaniu z fryzjerką i makijażystką. Ostatnio jednak przekonaliśmy się, że bez makijażu wygląda równe pięknie. Wszystko za sprawą delikatnej, dobrze utrzymanej cery bez przebarwień, którą, jak twierdzi 53-latka, utrzymuje dzięki zdrowej diecie. Czemu Anna Popek zawdzięcza naturalny i młody wygląd? Dziennikarka na swój wygląd ciężko zapracowała. Wcześniej kilkakrotnie zdradzała mediom w wywiadach i fanom na swoich mediach społecznościowych, jakie stosuje diety, żeby zachować szczupłą sylwetkę i młodzieńczy blask. Na początku pandemii koronawirusa zdradziła Faktowi, że chcąc zachować formę, stosuje się do zaleceń i rezygnuje z ciężkich potraw. - Dbam o odporność, więc kupuję dużo warzyw i owoców. Tak dla zdrowia. Sałata, marchewka, pietruszka, ogórki kiszone, to same witaminy, które są nam teraz bardzo potrzebne. Zrobiłam duże zakupy na kilka dni, więc nie będę musiała wychodzić z domu – zdradziła. Tym razem gwiazda TVP podzieliła się z fanami zaletami amarantusa, który uważa za zdrowy i odpowiedni na śniadanie: Ten weekend zaczynam od zdrowego śniadania. Amarantus - to cenna roślina zawierająca aminokwasy, czyli białko, witaminy, żelazo i skwalen o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Tak wyglądają kwiaty amarantusa a pyszne danie, czyli amarantus gotowany z czekoladą i bananami zaraz zjem. Smacznego!      ...

Fenomen ujemnych kalorii. Czy naprawdę można jeść i chudnąć?
Adobe Stock
Newsy
Czy można jeść i chudnąć? Czy fenomen ujemnych kalorii ma coś wspólnego z prawdą?
O ujemnych kaloriach słyszymy od fanatyków diet odchudzających. Niektórzy producenci tak reklamują swoje niskokaloryczne produkty. Czy istnieje żywność, która odchudza czy to tylko mit?

Nasz organizm, żeby wykonywać funkcje życiowe, potrzebuje energii i dostarczamy mu ją wraz z pożywieniem. Wartość energetyczna spożywanej żywności określania jest w kaloriach. Każdy człowiek, w zależności od płci, wieku, stylu życia potrzebuje określonej ilości kalorii w ciągu dnia. Jeśli nasz bilans energetyczny jest dodatni, to znaczy, że zjadamy więcej kalorii, niż potrzebujemy. Ta nadwyżka odkładana jest w postaci tkanki tłuszczowej. Jeśli jest ujemny, chudniemy, ponieważ wydatkujemy więcej energii, niż sobie dostarczyliśmy. Czy istnieją produkty, które możemy jeść i jednocześnie chudnąć? Sprawdzamy, czym są ujemne kalorie. Czym są tzw. ujemne kalorie? O ujemnych kaloriach zaczęło się mówić w kontekście tzw. Diety Ujemnych Kalorii, polegającej na spożywaniu produktów o niskiej kaloryczności, zawierających duże ilości błonnika. Twórcy tej diety ogłosili, że są takie produkty jak np. marchew czy seler, które same zawierają bardzo mało kalorii, natomiast ich trawienie powoduje, że organizm wydatkuje więcej kalorii, niż przyjął podczas jedzenia. To nie do końca prawda... Oczywiście faktem jest, że istnieją produkty niskokaloryczne. Prawdą też jest, że organizm na proces trawienia zużywa pewną ilość energii (kalorii). Jednak błędne jest założenie, że jedząc produkty zakwalifikowane jako ujemnie kaloryczne, będziemy bez wysiłku chudnąć. Amerykańscy naukowcy przeprowadzili eksperyment na pewnym gatunku jaszczurek, które trawią i wchłaniają wartości odżywcze pobierane z pokarmów, w sposób bardzo zbliżony od naszego. Jaszczurki były karmione niskokalorycznym, surowym selerem, który uwielbiają, a badacze przeliczyli ilość energii wydatkowanej na trawienie i inne procesy życiowe. Z wyliczenia wyszło im, że jaszczurki zachowały z każdej porcji zjedzonego selera...