Nie macie na potrawę z piersi kurczaka? Wypróbujcie tego oto właśnie dania. Kawałeczki kurczaka wysmażycie na złoty kolor, a mimo tego nie stracą swojej soczystości. Jak to możliwe?

Już spieszymy z wyjaśnieniami. Tajną bronią podczas panierowania kurczaka będzie mąka ziemniaczana.

Bez mąki pszennej, bez bułki tartej, a nawet bez jajka! Zapytacie, czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, wystarczy tylko obtoczyć kawałki mięsa w skrobi.

Zanim przejdziecie jednak do panierki, wcześniej wasze kotleciki szu szu muszą odstać swoje w marynacie.

Zobacz także:

To właśnie intensywna w smaku mieszanka kilku składników nada waszemu mięsu mocny, wyrazisty, azjatycki smak.

Poczujecie orient w swojej kuchni, gdy zamarynujecie kurczaka w czosnku i ostrej papryce i podacie go potem z ryżem.

Szu szu i gotowe!

Skąd nietypowa nazwa kotlecików szu szu? Wydaje się, że nie sięga ona swoimi korzeniami do któregoś z azjatyckich języków.

Szu szu to nic innego jak polska językowa wariacja na temat szybkiego obiadu z chińskim sznytem.

Zanim przejdziemy do przepisu, na koniec jeszcze jedna uwaga dotycząca smażenia kotlecików szu szu.

Jak sama nazwa wskazuje, mówimy o kotlecikach, a nie o kotletach. Krótko mówiąc – szu szu są naprawdę maleńkimi kawałeczkami kurczaka.

Weźcie to pod rozwagę w czasie smażenia mięsa na patelni. Dosłownie kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni wystarczy, by kotleciki dosmażyły się w środku

Dzięki krótkiemu czasowi smażenia i zastosowaniu panierki z bułki tartej, kawałeczki będą wciąż delikatnie wilgotne w środku.

Przepis na kotleciki szu szu

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Papryka mielona słodka
  • Papryka wędzona w proszku
  • Kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
  • Sos sojowy (ewentualnie możecie użyć po prostu soli)
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • Mąka ziemniaczana
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie i pokrójcie w niewielkie kawałki o kształcie kostek.
  2. Czosnek obierzcie, przetrzyjcie przez tarkę.
  3. Do śmietany lub jogurtu dodajcie po pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku i papryki wędzonej.
  4. Starty czosnek wymieszajcie z marynatą.
  5. Doprawcie marynatę sosem sojowym lub solą.
  6. Mięso zanurzcie w marynacie i odstawcie do lodówki na kilka godzin.
  7. Kawałki kurczaka obtaczajcie w mące ziemniaczanej i smażcie na dość głębokim oleju przez kilka minut do uzyskania złotego koloru ze wszystkich stron.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl