Nie macie na potrawę z piersi kurczaka? Wypróbujcie tego oto właśnie dania. Kawałeczki kurczaka wysmażycie na złoty kolor, a mimo tego nie stracą swojej soczystości. Jak to możliwe?
Już spieszymy z wyjaśnieniami. Tajną bronią podczas panierowania kurczaka będzie mąka ziemniaczana.
Bez mąki pszennej, bez bułki tartej, a nawet bez jajka! Zapytacie, czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, wystarczy tylko obtoczyć kawałki mięsa w skrobi.
Zanim przejdziecie jednak do panierki, wcześniej wasze kotleciki szu szu muszą odstać swoje w marynacie.
Zobacz także:
To właśnie intensywna w smaku mieszanka kilku składników nada waszemu mięsu mocny, wyrazisty, azjatycki smak.
Poczujecie orient w swojej kuchni, gdy zamarynujecie kurczaka w czosnku i ostrej papryce i podacie go potem z ryżem.
Szu szu i gotowe!
Skąd nietypowa nazwa kotlecików szu szu? Wydaje się, że nie sięga ona swoimi korzeniami do któregoś z azjatyckich języków.
Szu szu to nic innego jak polska językowa wariacja na temat szybkiego obiadu z chińskim sznytem.
Zanim przejdziemy do przepisu, na koniec jeszcze jedna uwaga dotycząca smażenia kotlecików szu szu.
Jak sama nazwa wskazuje, mówimy o kotlecikach, a nie o kotletach. Krótko mówiąc – szu szu są naprawdę maleńkimi kawałeczkami kurczaka.
Weźcie to pod rozwagę w czasie smażenia mięsa na patelni. Dosłownie kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni wystarczy, by kotleciki dosmażyły się w środku
Dzięki krótkiemu czasowi smażenia i zastosowaniu panierki z bułki tartej, kawałeczki będą wciąż delikatnie wilgotne w środku.
Przepis na kotleciki szu szu
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- 2-3 ząbki czosnku
- Papryka mielona słodka
- Papryka wędzona w proszku
- Kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
- Sos sojowy (ewentualnie możecie użyć po prostu soli)
- Szczypta pieprzu cayenne
- Mąka ziemniaczana
- Olej
Przygotowanie:
- Mięso oczyśćcie i pokrójcie w niewielkie kawałki o kształcie kostek.
- Czosnek obierzcie, przetrzyjcie przez tarkę.
- Do śmietany lub jogurtu dodajcie po pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku i papryki wędzonej.
- Starty czosnek wymieszajcie z marynatą.
- Doprawcie marynatę sosem sojowym lub solą.
- Mięso zanurzcie w marynacie i odstawcie do lodówki na kilka godzin.
- Kawałki kurczaka obtaczajcie w mące ziemniaczanej i smażcie na dość głębokim oleju przez kilka minut do uzyskania złotego koloru ze wszystkich stron.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl