Kotleciki szu szu
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy

Znacie kotleciki szu szu? Raz, dwa i obiad gotowy. Z talerzy znikają jeszcze szybciej

Ryż i kotleciki szu szu – perfekcja rodem z Azji. Nie oprzecie się tej kombinacji aromatycznych przypraw i delikatnego smaku kurczaka.

Nie macie na potrawę z piersi kurczaka? Wypróbujcie tego oto właśnie dania. Kawałeczki kurczaka wysmażycie na złoty kolor, a mimo tego nie stracą swojej soczystości. Jak to możliwe?

Już spieszymy z wyjaśnieniami. Tajną bronią podczas panierowania kurczaka będzie mąka ziemniaczana.

Bez mąki pszennej, bez bułki tartej, a nawet bez jajka! Zapytacie, czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, wystarczy tylko obtoczyć kawałki mięsa w skrobi.

Zanim przejdziecie jednak do panierki, wcześniej wasze kotleciki szu szu muszą odstać swoje w marynacie.

To właśnie intensywna w smaku mieszanka kilku składników nada waszemu mięsu mocny, wyrazisty, azjatycki smak.

Poczujecie orient w swojej kuchni, gdy zamarynujecie kurczaka w czosnku i ostrej papryce i podacie go potem z ryżem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szu szu i gotowe!

Skąd nietypowa nazwa kotlecików szu szu? Wydaje się, że nie sięga ona swoimi korzeniami do któregoś z azjatyckich języków.

Szu szu to nic innego jak polska językowa wariacja na temat szybkiego obiadu z chińskim sznytem.

Zanim przejdziemy do przepisu, na koniec jeszcze jedna uwaga dotycząca smażenia kotlecików szu szu.

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Jak sama nazwa wskazuje, mówimy o kotlecikach, a nie o kotletach. Krótko mówiąc – szu szu są naprawdę maleńkimi kawałeczkami kurczaka.

Weźcie to pod rozwagę w czasie smażenia mięsa na patelni. Dosłownie kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni wystarczy, by kotleciki dosmażyły się w środku

Dzięki krótkiemu czasowi smażenia i zastosowaniu panierki z bułki tartej, kawałeczki będą wciąż delikatnie wilgotne w środku.

Przepis na kotleciki szu szu

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Papryka mielona słodka
  • Papryka wędzona w proszku
  • Kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
  • Sos sojowy (ewentualnie możecie użyć po prostu soli)
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • Mąka ziemniaczana
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie i pokrójcie w niewielkie kawałki o kształcie kostek.
  2. Czosnek obierzcie, przetrzyjcie przez tarkę.
  3. Do śmietany lub jogurtu dodajcie po pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku i papryki wędzonej.
  4. Starty czosnek wymieszajcie z marynatą.
  5. Doprawcie marynatę sosem sojowym lub solą.
  6. Mięso zanurzcie w marynacie i odstawcie do lodówki na kilka godzin.
  7. Kawałki kurczaka obtaczajcie w mące ziemniaczanej i smażcie na dość głębokim oleju przez kilka minut do uzyskania złotego koloru ze wszystkich stron.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

skrzydełka na ostro w wodzie gazowanej marynowaen
Flickr
Newsy
Trik na idealnie miękkie i soczyste mięso kurczaka. Zamarynujcie go w... gazowanej wodzie
Marzą wam się skrzydełka albo udka w amerykańskim stylu jak ze znanej restauracji? Nic prostszego. Wystarczy, że kupicie butelkę wody gazowanej.

Sekret miękkości i soczystość smażonego mięsa z kurczaka tkwi w wodzie gazowanej. Tak niecodzienna marynata zaskoczy nawet doświadczone panie domu. Nie ma się jednak czego obawiać. Kąpiel w wodzie gazowanej z dodatkiem przypraw odmieni strukturę drobiowego mięsa. Mięso, które zostało zanurzone na około godzinę w bąbelkowej wodzie, stanie się o wiele bardziej miękkie, niż przygotowane w tradycyjny sposób. Potem wystarczy postarać się o przygotowanie specjalnej panierki. Jeżeli nie dysponujecie mąką kukurydzianą, bez obaw – wystarczy sama mąka ziemniaczana. Jak sprawić, by mięso było miękkie w środku i miało chrupiącą skórkę? Na koniec jeszcze jedna tajemnica charakterystycznej panierki znanej z KFC czy innych amerykańskich barów. Chodzi o podwójne smażenie. Po wysmażeniu jednej partii mięsa odstawcie ją na papierowy ręcznik do wystygnięcia, a potem włóżcie ją na rozgrzany olej raz jeszcze. Takie smażenie sprawi, że udka czy skrzydełka będą z zewnątrz chrupiące. W środku miękkość zapewnia woda gazowana. Przepis na skrzydełka z kurczaka w ostrej panierce Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka lub innego mięsa drobiowego (np. udka) 750 ml wody gazowanej Łyżka soli, Łyżeczka ostrej papryki, Łyżka suszonego tymianku 2 łyżki mąki kukurydzianej Łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki słodkiej papryki Płaska łyżka ostrej papryki, 2 łyżki granulowanego czosnku Olej do smażenia Przygotowanie: Do miski włóżcie oczyszczone skrzydełka, zalejcie wodą gazowaną. Dodajcie do skrzydełek sól, ostrą paprykę i tymianek. Odstawcie do zamarynowania na ok. 1 godzinę w zimne miejsce. Wymieszajcie mąkę ziemniaczaną z mąką kukurydzianą, a także z dodatkiem obydwu rodzajów papryki, odrobiny soli i pieprzu....

kurczak kfc przepis
VioletoweKucharzenie
Przepisy
Panierka do kurczaka lepsza niż z KFC! Banalny przepis! Nie ma lepszej!
Panierka do kurczaka lepsza niż z KFC! Banalny przepis! Nie ma lepszej!

Słynny panierowany kurczak z KFC to flagowe danie tej sieci i chyba jedna z najmocniej skrywanych tajemnic na świecie. Założyciel KFC twierdzi, że jego panierka jest nie do podrobienia. Czy ma rację? Niekoniecznie – okazuje się, że przygotowanie kurczaka w stylu KFC jest bardzo proste i nawet nie potrzeba do tego płatków kukurydzianych. Sprawdźcie, jak go przyrządzić! Panierowany kurczak z KFC – składniki Do przygotowania chrupiącej panierki z KFC potrzeba: Dwie duże piersi z kurczaka Jogurt naturalny Czosnek granulowany Sól Pieprz Olej Do ciasta: Pół szklanki mleka Dwa jaja ¾ szklanki mąki pszennej Łyżkę mąki ziemniaczanej Płaską łyżeczkę soli Do panierki: Łyżkę słodkiej papryki Łyżeczkę pieprzu cayenne lub chilli Pół łyżeczki soli Dwie szklanki mąki Przygotowanie Z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Kurczaka pokrój w paski, zanurz w marynacie i odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Do miski dodaj jaja i mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Miksuj na wolnych obrotach dolewając jednocześnie mleko. Wsyp sól. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, jak na naleśniki. Do przygotowania panierki weź zamykane pudełko. Wsyp do środka wszystkie składniki i wymieszaj. Pokrojone kawałki kurczaka zanurzaj po kolei w cieście, a następnie przełóż do pojemnika z panierką – około 4 paski mięsa na raz. Zamknij pudełko i bardzo energicznie potrząśnij. Dzięki temu panierka będzie równo przylegać do mięsa. Obtoczone w panierce mięso smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru panierki. Odsącz kurczaka z oleju za pomocą papierowych ręczników. Źródło: kulinarnapolska.pl Źródło zdjęcia: ...

Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu. Doskonały na szybki i sycący obiad
Gotujmy.pl/Netka
Newsy
Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu. Doskonały na szybki i sycący obiad
Znudziły wam się tradycyjne kotlety schabowe? Koniecznie przetestujcie nasz przepis na serowe schabowe z dodatkiem startego parmezanu. Ich smak totalnie was zaskoczy i na długo zawładnie waszymi podniebieniami!

Kotlety schabowe to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Zazwyczaj jadamy je z tłuczonymi ziemniakami i świeżymi bądź marynowanymi warzywami. Dobry kotlet schabowy to taki, który z zewnątrz ma chrupiącą i złocistą skórkę, a w środku jest soczysty i rozpływający się w ustach. A co, gdyby podkręcić ten efekt dodając do panierki troszkę startego sera? Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu to doskonała propozycja dla tych, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni. Danie jest aromatyczne, pyszne i niezwykle sycące. Wszystko, czego potrzebujecie do jego przygotowania to kilka plastrów dobrego schabu, jajka, przyprawy, kilka łyżek startego parmezanu oraz oczywiście panierka z bułki tartej i olej do smażenia. Zaskoczcie swoich bliskich tak przygotowanymi kotletami, a na pewno będą wniebowzięci. Składniki: Kawałek schabu  2 małe jajka Mąka pszenna bądź biała orkiszowa 1 szklanka bułki tartej 4 łyżki startego parmezanu Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Przygotowanie Kotlety rozbić. Każdy plaster posolić i popieprzyć. Bułkę tartą wymieszać z tartym parmezanem. Jajka wbić do miski i dobrze roztrzepać. Mąkę wsypać na osobny talerz. Każdego kotleta obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej z parmezanem. Kotlety układać na dobrze rozgrzanym oleju i smażyć z dwóch stron na złocisty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączyć na kuchennym papierze. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i sałatką. Smacznego! Czytaj także:  Przepyszne schabowe pod serową pierzynką. Wychodzą soczyste i chrupiące Aromatyczne i miękkie schabowe po meksykańsku. Lepszego przepisu nie ma w całym internecie Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata....

mielone trzy w jednym
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy
Cudowne mielone „trzy w jednym”. Pokochacie je już po pierwszym kęsie
W środku każdego kotlecika kryje się wyjątkowa niespodzianka!

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony sposób. Jednak nawet najpyszniejsze danie potrafi się z czasem znudzić. Warto odczarować zwykłe mielone i podać je w bardzo niecodzienny sposób. Po rozkrojeniu waszym oczom ukaże się mięsna i ziemniaczana warstwa, a ze środka wypłynie pyszny sos. Przepis na mielone „trzy w jednym” Składniki Sos Pół cebuli 1 łyżeczka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany Duża szczypta słodkiej papryki sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku Warstwa ziemniaczana 40 dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka masła Sól i biały pieprz Mięso 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Pieprz czarny 2 duże szczypty czosnkowej soli 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 3 łyżki mąki 4 łyżki sezamu ( w równych proporcjach sezam biały i czarny) Przygotowanie Przygotowanie sosu Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i zeszklijcie na maśle na patelni. Dodajcie koncentrat, trochę wody, a następnie mąkę wymieszaną ze śmietaną. Doprawcie solą i pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką. Przecedźcie przez gęste sito i rozlejcie do silikonowych małych foremek na lód. Zamroźcie.  Przygotowanie ziemniaków Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie na miękko, a następnie przeciśnijcie przez praskę lub utłuczcie na puszystą masę. Zeszklijcie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodajcie do ziemniaków.  Doprawcie masę do smaku białym pieprzem. Chłodną masę ziemniaczaną podzielcie na mniejsze...