makłowicz przepisy
ONS, AdobeStock
Newsy

Znacie gęsie pipki? Te z przepisu Makłowicza wspaniale sycą, a smakują tak, że ślinka cieknie

Gęsie pipki – czyli żołądki – to jedno z tradycyjnych dań znanych w województwie kujawsko-pomorskim. Koniecznie wypróbujcie przepis Roberta Makłowicza!

Każdy miłośnik gotowania z pewnością lubi wolne chwile spędzać na poszukiwaniu nowych smaków. A co może być lepszym miejscem takich poszukiwań niż przepisy kuchni regionalnej i światowej? Pełne są wspaniałych receptur na niepowtarzalne dania, których większość z was pewnie nigdy nie znała. Można zacząć więc przyrządzać te nowo poznane potrawy albo inspirować się nimi i za pomocą nowej wiedzy modyfikować tradycyjne przepisy. Jeszcze 20 lat temu najlepszym źródłem wiedzy na temat światowej kuchni był oczywiście program prowadzony przez Roberta Makłowicza, eksperta od gotowania. Dziś do prowadzenia takiego programu nie potrzeba ekipy telewizyjnej ani czasu antenowego, dlatego w sieci można znaleźć wiele kanałów prowadzonych hobbystycznie przez pasjonatów gotowania. Ale nawet dziś, gdy każdy może prowadzić autorski program w internecie, Robert Makłowicz nadal pozostaje autorytetem w kwestii gotowania, a jego kanał na YouTube jest chętnie oglądany przez tysiące widzów! Poznajcie genialny przepis na gęsie pipki – a inaczej gęsie żołądki po żydowsku. Palce lizać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gęsie pipki, czyli gęsie żołądki po żydowsku

Do przygotowania tego genialnego dania z receptury Roberta Makłowicza potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także
jak zrobić ciasto drożdżowe

Dodajecie do ciasta drożdżowego żółtka czy całe jajka? Tylko 1 z tych sposobów to gwarancja idealnie puszystego ciasta

ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

  • Kilogram gęsich żołądków
  • Kilogram cebuli
  • 14 ząbków czosnku
  • 5 łyżek smalcu z gęsi
  • 1 łyżka curry
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Umyjcie żołądki pod bieżącą wodą i usuńcie błony.
  2. Następnie umieśćcie je na sitku i cztery razy przelejcie wrzącą wodą.
  3. Cebule obierzcie i posiekajcie.
  4. Na dużej patelni rozpuśćcie 5 łyżek gęsiego smalcu i zeszklijcie na nim cebule.
  5. Obierzcie czosnek z łupinek i całe ząbki wrzućcie na patelnię z cebulą. Dodajcie gęsie żołądki, łyżkę curry i wymieszajcie.
  6. Podsmażcie całość, a następnie zalejcie dwiema szklankami wrzątku i duście przez 3 godziny.
  7. Gdy minie wyznaczony czas, sprawdźcie, czy żołądki są już miękkie. W razie potrzeby gotujcie jeszcze chwilę dłużej. Wyjmijcie je z wody i doprawcie solą i pieprzem. Smacznego!
Robert Makłowicz nie znosi wyrażenia „smacznego”. Dlaczego?
ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz nie znosi wyrażenia „smacznego”. Dlaczego?
Słynny polski podróżnik kulinarny stwierdził, że życzenie sobie „smacznego” przy stole powinno być zabronione. Sprawdźcie, dlaczego to wyrażenie tak mu się nie podoba!

Polski podróżnik kulinarny i wybitny znawca gotowania Robert Makłowicz słynie nie tylko z ogromnej wiedzy na temat kuchni całego świata, ale także doskonałej elokwencji. Przez wiele lat prowadził w Telewizji Polskiej program „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”, a dziś prowadzi własny kanał na YouTube, gdzie zajmuje się tym, co kocha najbardziej – czyli gotowaniem i opowiadaniem różnych ciekawostek związanych z odwiedzanego w danym odcinku regionu! Niedawno Robert był gościem programu „Drugie śniadanie mistrzów”. Wraz z innymi znakomitymi gośćmi, wśród których była Magda Gessler, Andrzej Grabowski i Michał Rusinek, Makłowicz rozmawiał o różnych świątecznych zwyczajach. O tym, co wypada, a czego nie W programie goście wymieniali się swoimi doświadczeniami i wspomnieniami na temat świąt wielkanocnych. W pewnym momencie rozmowa zeszła na to, czego nie wypadało robić w ich rodzinnych domach przy stole. Makłowicz powiedział, że u niego nie można było życzyć sobie smacznego przed jedzeniem. Dlaczego? U mnie w domu też nie wolno było mówić „smacznego”. Proszę zwrócić uwagę na konotacje tego zwrotu. We wszystkich innych językach życzy się „dobrego apetytu”. Zauważył, że życzenie komuś „smacznego” przed jedzeniem brzmi tak, jakby podawany posiłek wcale nie musiał być smaczny: Czyli dopuszcza również taką hipotezę, że to, co jest podane na stół, może być niesmaczne(…)Jest to całkowicie postponujące dla tych, którzy to jedzenie przygotowali. Tak samo jak postponujące jest domaganie soli i pieprzu. Co jeszcze nie podoba się Robertowi w zwrocie „smacznego”? Słowo "smacznego" ma w sobie właśnie ten pejoratywny wydźwięk: słuchajcie, no my tu coś mamy, życzę wam,...

bogracz makłowicz
ONS, Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Robert Makłowicz zdradził rodzinny przepis na węgierski bogracz. Dostał go od babci, która była Węgierką
Kto jest ciekaw nowych smaków, ten koniecznie musi wypróbować ten przepis samego Roberta Makłowicza na węgierski bogracz!

Gwiazdor polskich programów kulinarnych - Robert Makłowicz - zna się na gotowaniu jak mało kto. I nic dziwnego! Robert ma bardzo bogate korzenie. Jego obie babcie nie pochodziły z Polski – jedna była Austriaczką, a druga Węgierką. To właśnie im zawdzięcza tyle przepisów i przekazaną wiedzę na temat gotowania. Makłowicz ma też po części korzenie ormiańskie. Powiedział, że większość polskich Ormian, ma tak jak on nazwiska zakończone na „-icz”. Twierdzi też, że właśnie swoim ormiańskim przodkom zawdzięcza charakterystyczny nos i dość niski wzrost. Niedawno podzielił się świetnym przepisem na węgierski bogracz – danie, którego nauczył się od swojej babci! Przepis Roberta Makłowicza na węgierski bogracz Jeśli chcecie spróbować zrobić to znane węgierskie danie, koniecznie skorzystajcie z przepisu samego Roberta Makłowicza! Potrzebne wam będą poniższe składniki: Niecały kilogram wołowiny bez kości (około 800 g) 50 g słoniny wędzonej (albo dwie łyżki smalcu) Pół kilograma ziemniaków 3 marchewki 2 cebule 2 czerwone papryki 2 pietruszki 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1 mała, ostra papryczka 1 łyżka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka kminku Sól Pieprz Przygotowanie Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Obierzcie marchewki i pietruszki i pokrójcie je w kostkę. Papryki posiekajcie, a pomidora sparzcie i pokrójcie w ćwiartki. Do rondla włóżcie 50 g słoniny i roztopcie. Jeśli używacie zamiast słoniny smalcu, to roztopcie smalec. Następnie obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i wrzućcie do rondelka z rozgrzanym smalcem. Podsmażajcie chwilę i wsypcie łyżkę mielonej słodkiej papryki. Po chwili dodajcie pokrojoną wołowinę i duście całość przez 2-3 minuty. Jeśli woda szybciej wyparuje,...

Makłowicz stworzył gotowe sosy i dania Makłowicz Menu. Kupicie je w Lidlu
ONS/Adobe Stock
Newsy
Makłowicz stworzył gotowe sosy i dania Makłowicz Menu. Kupicie je w Lidlu
Świetna wiadomość dla wszystkich fanów Roberta Makłowicza! 

Robert Makłowicz to niewątpliwie najpopularniejszy polski kucharz, który zaskarbił sobie miłość zarówno młodszych, jak i starszych. Swoją popularność zdobył prowadząc kultowy program w Telewizji Polskiej – „Makłowicz w podróży”, gdzie zaznajamiał Polaków nie tylko z zagranicznymi, czasem nawet egzotycznymi kuchniami, ale także ze zwyczajami, kulturą oraz historią miejsc, do których podróżował.  Obecnie Robert Makłowicz prowadzi własny portal kulinarny maklowicz.pl, a także kanał na YouTube, gdzie kontynuuje zwyczaj gotowania w podróży edukując przy tym swoich widzów. Gwiazdor jednak wziął ostatnio udział w zupełnie nowym projekcie, którym było stworzenie własnej linii dań i sosów! Makłowicz Menu – nowa marka w Lidlu Produkty stworzone przez mistrza gastronomii dostępne będą w sieci sklepów Lidl. Wszystkie inspirowane są kuchniami świata. Jakich specjałów będą mogli spróbować fani kucharza? Sosu do spaghetti (480 g) Ostrego sosu meksykańskiego (500 g) Azjatyckiego sosu słodko-kwaśnego (500 g) Wszystkie sosy do dań kosztują 6,99 zł za słoik i weszły do sieci supermarketów już 12 kwietnia.  Od 19 kwietnia do Lidla zostaną wprowadzone także gotowe dania sygnowane nazwiskiem Makłowicza, chociaż, jak poinformował sam kucharz, na razie produkty będą dostępne tylko na Mazowszu i w Wielkopolsce. Będą to: Tajskie czerwone curry z kurczakiem i ryżem (11,99 zł) Marokański kurczak z kaszą bulgur (11,99 zł) Dania te będą znajdować się w strefie chłodniczej. Fani Makłowicza zachwyceni Pod zdjęciem, na którym Makłowicz poinformował o nowej linii produktów swojego autorstwa, nie brakuje głosów zachwytu. Fani od razu zadeklarowali, że sięgną po nowości, które...

Przepis na makaron po marynarsku Roberta Makłowicza. Prosty, ale wykwintny
ONS/Adobe Stock
Newsy
Przepis na makaron po marynarsku Roberta Makłowicza. Prosty, ale wykwintny
Ukochany kucharz Polaków zdradza trik na wyjątkowo prostą w przygotowaniu potrawę, która zachwyci gości i domowników. Wystarczą zaledwie dwa składniki z delikatesów, aby poczuć nutkę luksusu! 

Robert Makłowicz to niekwestionowany król polskiej gastronomii. Uwielbiany przez widzów kucharz dzieli się swoją miłością do gotowania nie tylko przed kamerą, ale także w swoim internetowym magazynie. Makłowicz, który przez wiele lat prowadził kultowy program w Telewizji Polskiej, obecnie publikuje swoje filmy na YouTube, a także pisze teksty na własny portal maklowicz.pl.  Przepisy Roberta Makłowicza Jak wiadomo, gwiazdor ma niezwykle wszechstronne gusta kulinarne, wśród których znajduje się także kuchnia śródziemnomorska czy wszelkiej maści makarony. Makłowicz uwielbia poznawać tajniki lokalnych kuchni i nowe, nawet najbardziej egzotyczne smaki. Od lat otwiera Polaków na nieznane doświadczenia kulinarne i prezentuje im nie tylko ciekawe receptury, ale także zwyczaje kulturowe i piękne widoki z innych stron świata. Kucharz słynie również ze swojego wyjątkowego poczucia humoru i słonecznej osobowości, które sprawiają, że kochają go zarówno młodsi, jak i starsi widzowie.  Ulubieniec Polaków często zdradza przepisy, które robią piorunujące wrażenie, ale wcale nie wymagają wielu godzin przygotowań i długiej listy zakupów – jeden z nich prezentujemy poniżej! Chociaż obecne tu kapary czy anchois mogą sprawiać wrażenie wytwornych produktów, są one dostępne już w większości supermarketów – często nawet w sieciach typu Lidl czy Biedronka. Przepis na makaron po marynarsku według Roberta Makłowicza Składniki: 400 g makaronu penne (rurek) 2-3 łyżki oliwy 2-3 fileciki solonych sardeli (anchois) 3 ząbki czosnku łyżka kaparów 300 ml białego wina pęczek natki pietruszki mała gałązka rozmarynu oliwa sól pieprz Przygotowanie: Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić drobno posiekany...