Niektóre składniki diety bardzo korzystnie wpływają na zdrowie, w tym funkcje poznawcze i mózg. Opóźniają procesy starzenia się mózgu, dzięki czemu zmniejszają ryzyko pojawienia się demencji czy choroby Alzheimera. Jeden z takich produktów można dostać w każdym sklepie, a ostatnie badania jeszcze potwierdziły jego dobroczynne działanie. Naukowcy zapowiadają, że będzie on wykorzystany do leczenia chorób mózgu.

Jak orzechy włoskie wpływają na mózg?

Badania wykazały, że orzechy włoskie zawierają największą ilość kwasu tłuszczowego omega 3 i działają korzystnie na funkcje komórkowe, a olej wyekstrahowany z nich wpływa na funkcję mitochondriów, głównego źródła energii dla komórek. Odkryli też, że działając na mitochondria, zmniejsza on produkcję substancji sprzyjającej powstawaniu płytek w mózgu związanych z chorobą Alzheimera.

W rezultacie badań stwierdzono, że olej z orzechów włoskich jest bardzo obiecujący i z pewnością zostanie wykorzystany w zwalczaniu choroby:

— Niektóre produkty żywnościowe pomagają twojemu umysłowi lepiej funkcjonować, podczas gdy inne mogą powodować pewne szkody w twoich zdolnościach poznawczych. Badania kliniczne wykazały, że spożywanie orzechów włoskich zwiększa funkcje poznawcze u osób starszych i zapobiega chorobie Alzheimera.

Nie tylko orzechy dobrze wpływają na zdrowie mózgu. Co jeszcze warto jeść?

Orzechy włoskie są jednym z najlepszych źródeł naturalnych antyoksydantów. Znajduje się w nich nawet dwa razy więcej tych substancji niż w jakichkolwiek innych orzechach. Są też źródłem wartościowego białka, witaminy E, zwanej witaminą młodości, aminokwasów i błonnika pokarmowego.

Zobacz także:

Jednak nie tylko orzechy pozytywnie wpływają na zdrowie mózgu. W naszych kuchniach znajduje się znacznie więcej produktów, które poprawiają funkcjonowanie komórek nerwowych, pamięć i zapobiegają chorobom mózgu, jak wspomniana choroba Alzheimera.

Jeśli chcecie zachować długo sprawność umysłową, w waszym codziennym menu nie może zabraknąć:

  • Ryb
  • Owoców morza
  • Pestek
  • Nasion
  • Kasz
  • Płatków owsianych
  • Produktów z pełnego ziarna
  • Roślin strączkowych
  • Tłuszczy roślinnych
  • Awokado

Źródło: wprost.pl, poradnikzdrowie.pl