Zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera i mają być wykorzystane w leczeniu. Wy  już dziś możecie brać je... ze sklepu
Adobe Stock
Newsy

Ten produkt zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Kupicie go w każdym sklepie 

Dzięki dużej ilości fosforu zawartego w tym produkcie usprawniane są procesy myślowe. A znajduje się w nim znacznie więcej składników odżywczych pozytywnie wpływających na mózg niż fosfor. O jaki produkt chodzi?

Niektóre składniki diety bardzo korzystnie wpływają na zdrowie, w tym funkcje poznawcze i mózg. Opóźniają procesy starzenia się mózgu, dzięki czemu zmniejszają ryzyko pojawienia się demencji czy choroby Alzheimera. Jeden z takich produktów można dostać w każdym sklepie, a ostatnie badania jeszcze potwierdziły jego dobroczynne działanie. Naukowcy zapowiadają, że będzie on wykorzystany do leczenia chorób mózgu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak orzechy włoskie wpływają na mózg?

Badania wykazały, że orzechy włoskie zawierają największą ilość kwasu tłuszczowego omega 3 i działają korzystnie na funkcje komórkowe, a olej wyekstrahowany z nich wpływa na funkcję mitochondriów, głównego źródła energii dla komórek. Odkryli też, że działając na mitochondria, zmniejsza on produkcję substancji sprzyjającej powstawaniu płytek w mózgu związanych z chorobą Alzheimera.

W rezultacie badań stwierdzono, że olej z orzechów włoskich jest bardzo obiecujący i z pewnością zostanie wykorzystany w zwalczaniu choroby:

— Niektóre produkty żywnościowe pomagają twojemu umysłowi lepiej funkcjonować, podczas gdy inne mogą powodować pewne szkody w twoich zdolnościach poznawczych. Badania kliniczne wykazały, że spożywanie orzechów włoskich zwiększa funkcje poznawcze u osób starszych i zapobiega chorobie Alzheimera.

Zobacz także
Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie

Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie

Ta kasza wzmacnia serce poprawia pracę mózgu i koi nerwy.

Ta kasza wzmacnia serce, poprawia pracę mózgu i koi nerwy. Podpowiadamy jak ją jeść

Nie tylko orzechy dobrze wpływają na zdrowie mózgu. Co jeszcze warto jeść?

Orzechy włoskie są jednym z najlepszych źródeł naturalnych antyoksydantów. Znajduje się w nich nawet dwa razy więcej tych substancji niż w jakichkolwiek innych orzechach. Są też źródłem wartościowego białka, witaminy E, zwanej witaminą młodości, aminokwasów i błonnika pokarmowego.

Jednak nie tylko orzechy pozytywnie wpływają na zdrowie mózgu. W naszych kuchniach znajduje się znacznie więcej produktów, które poprawiają funkcjonowanie komórek nerwowych, pamięć i zapobiegają chorobom mózgu, jak wspomniana choroba Alzheimera.

Jeśli chcecie zachować długo sprawność umysłową, w waszym codziennym menu nie może zabraknąć:

  • Ryb
  • Owoców morza
  • Pestek
  • Nasion
  • Kasz
  • Płatków owsianych
  • Produktów z pełnego ziarna
  • Roślin strączkowych
  • Tłuszczy roślinnych
  • Awokado

Źródło: wprost.pl, poradnikzdrowie.pl

starsza pani
Adobe Stock
Newsy
Ten składnik chroni przed zawałem. Każdy po 50-tce powinien jeść go codziennie
Nie od dziś wiadomo, że odpowiednio dobrane produkty zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Szczególnie ważne jest to w średnim wieku, kiedy organizm jest narażony na różne schorzenia. Wystarczy włączyć do diety jeden składnik, by uchronić się przed pewnymi przypadłościami.

Do utrzymania dobrego zdrowia, a nie tylko ładnej sylwetki konieczna jest odpowiednio zbilansowana dieta, a także aktywność fizyczna. Dzięki tym czynnikom, można cieszyć się świetnym samopoczuciem przez długi czas. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na składniki w jadłospisie, gdyż konkretne produkty odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie konkretnych narządów, również poprzez spożycie chronią je przed schorzeniami. Idealnym przykładem są orzechy.  Orzechy jako źródło tłuszczy Dobrze zbilansowana dieta to ta składająca się z właściwych proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Te ostatnie powinny składać się ze zdrowych produktów, takich jak oliwa z oliwek, orzechy, masło orzechowe, awokado, nasiona chia, morskie ryby czy ciemna czekolada. Te artykuły spożywcze zawierają w swoim składzie dobre tłuszcze, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Orzechy są nieprzetworzonym, naturalnym produktem będącym jednym z kluczowych składników diety. Wśród nich można wyróżnić takie jak: włoskie, laskowe, pekan, ziemne, brazylijskie, piniowie czy makadamia. Każde z nich zawierają odpowiednie właściwości i korzystnie wpływających na zdrowie. Orzechy pekan Ten rodzaj produktu jest dość podobny kształtem do orzechów włoskich, jednak różnią się one nieco smakiem. Orzechy pekan są zdecydowanie słodsze, a także lepiej komponują się z wszelkimi deserami. Ponadto są zdrowsze i lepiej wpływają na organizm. Włączenie tego produktu do codziennej diety poprawi stan zdrowia. Właściwości zdrowotne orzechów pekan Pekan posiadają w swoim składzie wiele cennych przeciwutleniaczy, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Są świetnym źródłem tłuszczy w diecie, dzięki czemu sprawiają, iż pożywienie jest...

Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL
Adobe Stock
Newsy
Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL
Choć o cholesterolu myślimy z reguły w kontekście jego nadmiaru i martwimy się jego szkodliwym działaniem, odgrywa on również ważną i pozytywną rolę w naszym organizmie. Do czego służy i jak można wpływać na jego poziom poprzez jedzenie orzechów?

Cholesterol znajduje się w większości komórek ciała człowieka, bierze udział w produkcji hormonów, kwasów żółciowych, odgrywa ważną rolę w pracy mózgu. Jest więc niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak do właściwego działania naszych organów wystarcza tyle cholesterolu, ile samodzielnie produkuje nasz organizm w wątrobie. Jeśli dostarczamy sobie dodatkowego cholesterolu z pożywieniem, zaczynamy mieć go za dużo, a to właśnie nadmiar jest dla nas szkodliwy. Jest przyczyną chorób serca i układu krążenia, zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. To w końcu cholesterol jest dobry czy zły dla człowieka? Dobry i zły cholesterol i ich prawidłowe stężenia Potocznie mówimy o wysokim cholesterolu, jednak warto wiedzieć, że tak na dobrą sprawę cholesterole są dwa: dobry HDL i zły LDL. Oba wpływają na kondycję układu krwionośnego człowieka i ważne jest aby występowały we krwi w określonej proporcji, która pozwoli im prawidłowo współdziałać. Zły cholesterol LDL jest transportowany z wątroby do krwi i odkłada się w naczyniach krwionośnych, z kolei dobry HDL odpowiada za usuwanie nadmiaru i odprowadzanie go z powrotem do wątroby. Proste badanie krwi potrafi wykazać poziom złego, dobrego cholesterolu oraz poziom tej substancji ogółem. A jakie są normy dla cholesterolu? Warto je znać, żeby wiedzieć czy mamy problem: Cholesterol całkowity: poniżej 190 mg/dl (niektóre laboratoria jako normę podają 200 mg/dl); Dobry cholesterol HDL: od 40mg/dl do 60mg/dl; Zły cholesterol LDL: poniżej 115 mg/dl; Badanie poziomu cholesterolu, należy robić regularnie. Jeśli wyniki odbiegają od normy trzeba się skonsultować z lekarzem. Najczęściej pierwszym zaleceniem będzie odstawienie produktów sprzyjających odkładaniu się cholesterolu i...

Włoskie orzechy
Pixabay
Newsy
Kobiety po 50-tce powinny jeść codziennie 3 orzechy włoskie. Nie uwierzycie dlaczego
Macie wyrobiony ten nawyk jedzenia orzechów włoskich codziennie? Jeśli nie, koniecznie to zmieńcie!

Orzechy włoskie to jedne z lepiej dostępnych orzechów na polskim rynku. Są naprawdę smaczne, a oprócz tego mają też wiele zalet zdrowotnych. Szczególnie, odnosi się to do kobiet po pięćdziesiątce! Każda powinna jeść ok. 3 orzechów dziennie, bo zdecydowanie warto! Orzechy włoskie na długowieczność Według badań naukowców z Bostonu regularnie spożywane orzechy włoskie przyczyniają się do poprawy zdrowia i zwiększenia długości życia! Naukowcy przebadali dokładnie grupę kobiet w wieku od 50 do 60 lat i doszli do tych niesamowitych wniosków. Ta sama grupa badaczy oprócz długowieczności wykazała też: Zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych takich jak np. zawał czy udar Zmniejszone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego u osób jedzących regularnie orzechy Co wyjątkowo ważne, badanie odnosiło się nie tylko do długowieczności rozumianej jako długi okres życia, ale badało tak zwaną „zdrową starość”. Chyba zgodzicie się, że to nawet ważniejsze! Okazuje się, że osoby regularnie jedzące orzechy włoskie zdrowiej się starzeją. Oznacza to, że żyją dłużej, ale jednocześnie pozostają sprawne, nie mają szczególnie uciążliwych dolegliwości i chorób, a także zachowują świeży umysł przez długi czas. Przebadana porcja orzechów włoskich, która przynosiła rezultat to jedzenie garstki orzechów co najmniej 2-3 razy w tygodniu. My polecamy jedzenie mniejszej ilości, czyli 3 orzechów, ale za to codziennie . To wystarczy do pokrycia dziennego zapotrzebowania na kwasy omega 3, czyli najcenniejszą substancję z orzechów włoskich. Wartości odżywcze orzechów włoskich Naturalnie podnoszą odporność Unieszkodliwiają substancje, które mogą być rakotwórcze Świetnie wpływają...

Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie
Adobe Stock
Newsy
Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie
Mówi się, że grzyby jemy z powodu smaku, a nie wartości odżywczych. Są jednak grzyby, które dostarczą nam białka, witamin i minerałów. Można je kupić w sklepie lub wypatrzyć nawet w parku.

Boczniaki to szczególny rodzaj grzybów. Mamy do nich dostęp tak jak do pieczarek, przez cały rok. Ich cena zwykle jest rozsądna, ilość przepisów dostępnych w internecie naprawdę duża, a sposób przygotowania nie wymaga szczególnie zaawansowanych umiejętności. Sprawdźmy więc jak się w nie zaopatrzyć, jakie mają wartości zdrowotne i czym prędzej zabierzmy się do gotowania. Gdzie rosną boczniaki?  Boczniaki to grzyby, które w warunkach naturalnych rosną na martwym drewnie drzew liściastych, takich jak buk, wierzba czy orzech włoski. Maja duże, rozłożyste kapelusze, których rozmiary dochodzą do 15 cm, a trzon wyrasta niesymetrycznie, z boku. Boczniaki rosnąc tworzą na drzewie dachówkowate kolonie. Występują w ogrodach i parkach. Czasem widząc tego grzyba porastającego powalony pień suchego drzewa, nawet nie zdajemy sobie sprawy, że to właśnie boczniak. Te, które kupujemy w sklepach są specjalnie hodowane, a hodowle boczniaków przypominają hodowle pieczarek . Przemysłowe hodowle boczniaków prowadzone są na belach słomy twardych zbóż. Boczniak jest grzybem, który możny uprawiać samemu. W ogrodzie, garażu czy innym miejscu w domu, w którym zapewnimy mu cień, chłód i wilgoć. Ważne, żeby miejsce hodowli było przewiewne i dawało dopływ świeżego powietrza. Grzybnie boczniaka do domowej hodowli można kupić w sklepach ogrodniczych. Właściwości zdrowotne boczniaków Boczniaki to niskokaloryczne grzyby zawierające dużo dobrze przyswajalnego białka, komplet witamin z grupy B, witaminy C i D, a także całą listę minerałów jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Na cholesterol i choroby sercowo-naczyniowe Badania wykazały, że jedzenie boczniaków pomaga w...