Zmniejsza objawy depresji i obniża napięcie psychiczne. Dodawajcie do jedzenia ten składnik.
Adobe Stock
Newsy

Zmniejsza objawy depresji i obniża napięcie psychiczne. Dodajcie to do jedzenia

Ten produkt może być gwiazdą dania i występować w nim samodzielnie. Może być też jednym ze składników potrawy: sosu czy zupy. W każdym przypadku warto go użyć. Mamy na to dowody naukowe.

Uwielbiamy je jeść, choć zawsze słyszymy, że nie mają żadnych wartości odżywczych. Mówi się, że te produkty są ciężkostrawne i lepiej ograniczać przygotowywanie z nich dań. Tymczasem badania potwierdzają, że kryje się w nich znacznie więcej niż myśleliśmy. Na przykład mogą łagodzić objawy depresji.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Antydepresyjne właściwości grzybów

Naukowcy z uniwersytetu w Pensylwanii odkryli niedawno, że dodawanie do potraw grzybów może obniżyć ryzyko wystąpienia depresji. Uważają, że odpowiedzialne za to jest ergotioneina — aminokwas o silnym działaniu przeciwutleniającym, którego w grzybach jest szczególnie dużo.

W swoich wnioskach powołują się na inne badanie które udowadnia, że przeciwutleniacze obniżają ryzyko wystąpienia różnych zaburzeń psychicznych: schizofrenii, choroby dwubiegunowej czy właśnie depresji. Tak pisał o tym prof. Djibril Ba, autor odkrycia:

— Grzyby to najbogatsze źródło ergotioneiny, której człowiek nie potrafi produkować. Wysokie stężenie tej substancji może obniżać stres oksydacyjny, co przyczynia się do redukcji objawów depresji.

Zobacz także
Schabowe inaczej. Przepis na schabowe w grzybowej marynacie

Grzybowa marynata do schabu. Przepis na inne schabowe o grzybowym aromacie

Przepis na proste nuggetsy z boczniaków. Te grzyby mają właściwości zdrowotne

Przepis na proste nuggetsy z boczniaków. Te grzyby mają właściwości zdrowotne

Na co jeszcze pomagają grzyby?

Wiele naukowych opracowań pokazuje, że  różne gatunki grzybów jak i  substancje w nich zawarte sprzyjają zachowaniu zdrowia:

  • Nie tylko ergotioneina zawarta w grzybach ma znaczenie. Zwykłe pieczarki zawierają dużo potasu, który obniża się napięcie psychiczne. Niektóre azjatyckie grzyby, np. soplówka jeżowata pobudzają wzrost komórek nerwowych 
  • Badanie przeprowadzone w Singapurze na grupie osób w wieku 60 lat i więcej wykazało, że jedzenie dwóch porcji grzybów w tygodniu daje ochronę przed łagodnymi ubytkami zdolności poznawczych
  • Inny zespół badawczy powiązał częste jedzenie grzybów z obniżeniem ryzyka zachorowań na niektóre nowotwory. Według wyników uzyskanych z badań dodanie do jadłospisu 18 g grzybów dziennie obniżało ogólne ryzyko zachorowania na raka aż o 45 proc
  • Badacze twierdzą też, że dzięki zawartości ergotioneiny i glutationu grzyby mogą wydłużać życie. Chodzi tu o ochronę przed starzeniem się komórek, która ma miejsce dzięki wspomnianym występującym w grzybach substancjom

Źródło: wprost.pl

Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie
Adobe Stock
Newsy
Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie
Mówi się, że grzyby jemy z powodu smaku, a nie wartości odżywczych. Są jednak grzyby, które dostarczą nam białka, witamin i minerałów. Można je kupić w sklepie lub wypatrzyć nawet w parku.

Boczniaki to szczególny rodzaj grzybów. Mamy do nich dostęp tak jak do pieczarek, przez cały rok. Ich cena zwykle jest rozsądna, ilość przepisów dostępnych w internecie naprawdę duża, a sposób przygotowania nie wymaga szczególnie zaawansowanych umiejętności. Sprawdźmy więc jak się w nie zaopatrzyć, jakie mają wartości zdrowotne i czym prędzej zabierzmy się do gotowania. Gdzie rosną boczniaki?  Boczniaki to grzyby, które w warunkach naturalnych rosną na martwym drewnie drzew liściastych, takich jak buk, wierzba czy orzech włoski. Maja duże, rozłożyste kapelusze, których rozmiary dochodzą do 15 cm, a trzon wyrasta niesymetrycznie, z boku. Boczniaki rosnąc tworzą na drzewie dachówkowate kolonie. Występują w ogrodach i parkach. Czasem widząc tego grzyba porastającego powalony pień suchego drzewa, nawet nie zdajemy sobie sprawy, że to właśnie boczniak. Te, które kupujemy w sklepach są specjalnie hodowane, a hodowle boczniaków przypominają hodowle pieczarek . Przemysłowe hodowle boczniaków prowadzone są na belach słomy twardych zbóż. Boczniak jest grzybem, który możny uprawiać samemu. W ogrodzie, garażu czy innym miejscu w domu, w którym zapewnimy mu cień, chłód i wilgoć. Ważne, żeby miejsce hodowli było przewiewne i dawało dopływ świeżego powietrza. Grzybnie boczniaka do domowej hodowli można kupić w sklepach ogrodniczych. Właściwości zdrowotne boczniaków Boczniaki to niskokaloryczne grzyby zawierające dużo dobrze przyswajalnego białka, komplet witamin z grupy B, witaminy C i D, a także całą listę minerałów jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Na cholesterol i choroby sercowo-naczyniowe Badania wykazały, że jedzenie boczniaków pomaga w...

Mleko wciąż drożeje. Takich wzrostów cen nie było od lat. Też to zauważyliście?
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie z organizmem, gdy będziecie pić za dużo mleka? Lepiej z nim nie przesadzajcie
O tym, że mleko jest zdrowe, nie trzeba nikomu przypominać. Należy jednak pamiętać, że mleko pite w nadmiarze, może być niebezpieczne dla zdrowia.

Mleko – ten popularny krowi napój znają wszyscy. Mleko jest bogate w wapń, który pomaga zwiększyć gęstość kości, a także to doskonałe źródło białka, Niestety, mleko pite w nadmiarze nie jest już takie zdrowe, jak mogłoby się wam wydawać. Przekonajcie się sami, dlaczego. Już od dziecka wpajano nam, że mleko jest dobrym źródłem wapnia i przyczynia się do utrzymania zdrowych kości. Ale czy wiecie, że picie zbyt dużej ilości mleka może spowodować więcej szkód niż pożytku? Ile mleka można pić dziennie? Zbyt duża ilość mleka może powodować trądzik, problemy z trawieniem, a nawet zwiększać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Co jeszcze może się stać, gdy będziecie pić za dużo mleka? Na początku jednak ustalmy, ile mleka dziennie mogą pić dorośli oraz dzieci. Instytut Żywności i Żywienia zaleca picie co najmniej dwóch szklanek mleka lub przetworów mlecznych dziennie osobom dorosłym oraz 3-4 porcje dzieciom i młodzieży. Jak stwierdzić, czy pijemy za dużo mleka? Zwróćcie uwagę na te objawy Jak rozpoznać, że przesadzamy z ilością wypijanego mleka? Jeśli pijecie za dużo mleka, mogą u was wystąpić następujące symptomy: Problemy z trawieniem. Czy wiecie, że picie za dużej ilości mleka może powodować problemy trawienne, takie jak nieszczelne jelito? To stan, w którym bakterie i toksyny są w stanie „przeciekać” przez ściana jelita. Dlaczego tak się dzieje? Ma to związek z inhibitorami proteazy, które znajdują się w mleku krowim, które powodują zaburzenia równowagi enzymów trawiennych i nadprodukcję trypsyny - enzymu, który niszczy połączenia między komórkami jelitowymi. Uporczywe zmęczenie. Czujecie się ciągle zmęczeni i ospali? Być może pijecie za dużo mleka....

Robicie tak z grzybami? Przez ten fatalny błąd nawet jadalne grzyby mogą stać się trujące
Adobe Stock
Newsy
Robicie tak z grzybami? Przez ten fatalny błąd nawet jadalne grzyby mogą stać się trujące
Wybieracie się na grzyby? Pod żadnym pozorem nie róbcie 1 rzeczy. Chodzi o sposób ich zbierania, który może okazać się opłakany w skutkach.

W polskich lasach pojawiły się pierwsze wielkie wysypy grzybów . Jeśli wybieracie się na grzybobranie, koniecznie pamiętajcie o pewnej prostej zasadzie. Może wam ona uratować zdrowie. Dlaczego nie można zbierać grzybów do plastikowych reklamówek? W polskich lasach aż zaroiło się od grzybów. Nic dziwnego, że grzybiarze wyruszają już o świcie na grzybobranie. Z grzybów można przygotować wiele smacznych potraw. Możemy je usmażyć z cebulką , zamarynować w słoiku , zrobić z nich zupę lub dodać do sosu. Ale czy wiecie, jak prawidłowo zbierać grzyby? Jeśli wybieracie się zbierać grzyby, ale nie za bardzo się w nich orientujecie, koniecznie zabierzcie ze sobą osobę, która bardzo dobrze zna się na grzybach. Poza odpowiednim ubiorem i scyzorykiem, niezbędny wam również będzie wiklinowy koszyk. Pod żadnym pozorem nie zbierajcie grzybów do plastikowej reklamówki lub wiaderka. Dlaczego? Jak wyjaśnia dietetyczka Małgorzata Gajewczyk, wielogodzinne przechowywanie grzybów w reklamówce może powodować ich zaparzanie i przyspieszone psucie. Może to być niebezpieczne dla naszego zdrowia, ponieważ w grzybach wytwarzają się wtedy toksyny. Najlepiej grzyby zbierać do koszyka wiklinowego, ewentualnie bawełnianej torby, czyli tam, gdzie dostęp ma powietrze – powiedziała w rozmowie z portalem WP abcZdrowie Małgorzata Gajewczyk. Jeśli dojdzie do zaparzenia grzybów, obecne w nich białko zetnie się i ulegnie rozkładowi, co może doprowadzić do zatrucia. O czym należy pamiętać podczas zbierania grzybów? Jeśli już uda wam się zebrać grzyby, po powrocie do domu pamiętajcie o pewnej bardzo ważnej rzeczy. Nie chowajcie ich do lodówki, tylko od razu zabierzcie się za ich przebieranie. Dlaczego? Grzyby najlepiej przebrać tuż po powrocie do domu...

AdobeStock
Newsy
Czy grzyby należy umyć przed gotowaniem? Polacy nagminnie popełniają ten błąd
Zebraliście w lesie grzyby i planujecie je ugotować? Czy wcześniej powinno się je umyć w wodzie? Sprawdźcie.

Jesień to czas, gdy wielu z nas wybiera się na grzybobranie . Zbieranie grzybów nie tylko doskonale odpręża i umożliwia bliski kontakt z naturą, ale też jest okazją do zebrania grzybów, z których można później przygotować wiele wspaniałych potraw . Zanim jednak zabierzemy się do jedzenia dań z grzybów, musimy je odpowiednio przygotować. Jak się do tego zabrać? Czy grzyby należy umyć przed gotowaniem? Jeśli kupiliście w sklepie grzyby i chcecie je ugotować , najpierw powinniście je umyć. Grzyby sklepowe zostały już wprawdzie wstępnie wymyte, ale dla zachowania maksimum ostrożności, warto zrobić to ponownie. To samo dotyczy grzybów z lasu, które także należy odpowiednio oczyścić przed gotowaniem. Na początku załóżcie na dłonie rękawiczki i oczyśćcie grzyby z igieł, ziemi i liści. Następnie wypłuczcie je przez chwilę w zimnej wodzie, po czym wysuszcie papierowym ręcznikiem. Myjąc w ten sposób grzyby pozbywamy się z nich bakterii, które dodatkowo znikną w wysokiej temperaturze podczas gotowania. Czy to prawda, że grzyby pod wpływem wody zmiękną i staną się papkowate? Grzyby i tak składają się w dużej mierze z wody, więc dodatkowa woda im nie grozi. Lepiej umyć grzyby i nie ryzykować zatruciem bakteriami niż pozostawić je brudne i zachorować. Jeśli umyjecie grzyby, od razu przystąpcie do ich obróbki. Przechowywanie umytych grzybów na później, nawet w lodowce, bardzo im nie służy, ponieważ mogą zacząć gnić. Czy jedzenie niemytych grzybów jest bezpieczne? Niektórzy kroją grzyby i kładą je np. na pizzę w ogóle ich wcześniej nie myjąc. Nie jest to bezpieczne, ponieważ na takich grzybach mogą się znajdować różne bakterie. Dla zachowania ostrożności, dokładnie umyjcie grzyby przed spożyciem, zwłaszcza jeśli...