Uwielbiamy je jeść, choć zawsze słyszymy, że nie mają żadnych wartości odżywczych. Mówi się, że te produkty są ciężkostrawne i lepiej ograniczać przygotowywanie z nich dań. Tymczasem badania potwierdzają, że kryje się w nich znacznie więcej niż myśleliśmy. Na przykład mogą łagodzić objawy depresji.

Antydepresyjne właściwości grzybów

Naukowcy z uniwersytetu w Pensylwanii odkryli niedawno, że dodawanie do potraw grzybów może obniżyć ryzyko wystąpienia depresji. Uważają, że odpowiedzialne za to jest ergotioneina — aminokwas o silnym działaniu przeciwutleniającym, którego w grzybach jest szczególnie dużo.

W swoich wnioskach powołują się na inne badanie które udowadnia, że przeciwutleniacze obniżają ryzyko wystąpienia różnych zaburzeń psychicznych: schizofrenii, choroby dwubiegunowej czy właśnie depresji. Tak pisał o tym prof. Djibril Ba, autor odkrycia:

— Grzyby to najbogatsze źródło ergotioneiny, której człowiek nie potrafi produkować. Wysokie stężenie tej substancji może obniżać stres oksydacyjny, co przyczynia się do redukcji objawów depresji.

Na co jeszcze pomagają grzyby?

Wiele naukowych opracowań pokazuje, że  różne gatunki grzybów jak i  substancje w nich zawarte sprzyjają zachowaniu zdrowia:

Zobacz także:

  • Nie tylko ergotioneina zawarta w grzybach ma znaczenie. Zwykłe pieczarki zawierają dużo potasu, który obniża się napięcie psychiczne. Niektóre azjatyckie grzyby, np. soplówka jeżowata pobudzają wzrost komórek nerwowych 
  • Badanie przeprowadzone w Singapurze na grupie osób w wieku 60 lat i więcej wykazało, że jedzenie dwóch porcji grzybów w tygodniu daje ochronę przed łagodnymi ubytkami zdolności poznawczych
  • Inny zespół badawczy powiązał częste jedzenie grzybów z obniżeniem ryzyka zachorowań na niektóre nowotwory. Według wyników uzyskanych z badań dodanie do jadłospisu 18 g grzybów dziennie obniżało ogólne ryzyko zachorowania na raka aż o 45 proc
  • Badacze twierdzą też, że dzięki zawartości ergotioneiny i glutationu grzyby mogą wydłużać życie. Chodzi tu o ochronę przed starzeniem się komórek, która ma miejsce dzięki wspomnianym występującym w grzybach substancjom

Źródło: wprost.pl