W tym roku zima nieco wszystkich zaskoczyła. W poprzednich latach o tej porze roku aura była dość łagodna i nikt się nie spodziewał, że nagle przyjdą takie mrozy – dochodzące nawet do -20 stopni w niektórych częściach kraju! Przy takiej pogodzie przemarza wszystko, także ziemniaki sprzedawane na bazarkach na dworze czy te trzymane w chłodnych piwnicach. Czy takie zmarznięte ziemniaki można jeszcze zjeść? Jak je przygotować? Dowiecie się z tego artykułu!

Kiedy ziemniaki są przemarznięte?

O przemarzaniu mówimy wtedy, gdy ziemniaki były długo trzymane na mrozie i zawarta w nich skrobia uległa rozpadowi. Można to rozpoznać od razu po ugotowaniu, ponieważ takie kartofle mają charakterystyczny, słodki smak. Niestety, to jedyny sposób na rozpoznanie zmarzniętych ziemniaków, ponieważ z zewnątrz wyglądają zupełnie normalnie. Nie dość, że po ugotowaniu są słodkie w smaku, to jeszcze łatwo się rozpadają i mają dość nieprzyjemną strukturę. Trzeba szczególnie uważać na ziemniaki sprzedawane na zewnętrznych straganach, ponieważ nie wiadomo, jak były przechowywane. W dodatku sprzedawcy czasami stosują nieuczciwe praktyki i układają z wierzchu świeże i najładniejsze ziemniaki, a pod spodem chowają te przemarznięte.

Czy jedzenie zmarzniętych ziemniaków jest bezpieczne?

Na szczęście, przemarznięte ziemniaki można jeść. Oczywiście pod warunkiem, że nie zamarzały i odmarzały kilka razy, ponieważ takie warzywa nadają się tylko do wyrzucenia. Jeżeli jednak macie ziemniaki, które przymarzły podczas ostatnich mrozów, możecie spokojnie je zjeść.

Jak przygotować zmarznięte ziemniaki?

Istnieją sposoby na pozbycie się słodkiego smaku takich ziemniaków, ale niestety w efekcie będą one zupełnie rozgotowane i mdłe. Lepiej więc zużyć je do dań podawanych na słodko, np. placków ziemniaczanych z cukrem, leniwych klusek ze śmietaną albo knedli z wanilią i cynamonem.

Zobacz także: