zalewajka przepis
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy

Zmarzliście? Talerz wiejskiej zalewajki rozgrzeje was w trymiga, a smaczne dodatki nasycą na długo

Choć wielu myli ją z żurkiem lub białym barszczem, w rzeczywistości to trzy inne zupy. W końcu zalewajka, jak sama nazwa wskazuje, powstaje poprzez zalanie warzywnego wywaru zakwasem na żur. Świetnie rozgrzewa organizm.

Zalewajka to tradycyjna, chłopska potrawa wywodząca się z centralnej Polski. Jej postna wersja zakłada zalanie ugotowanych w wodzie warzyw żurem z zakwasu chlebowego. 

Na szczęście jej mięsna wersja również istnieje. Niektórzy przyrządzają ją bowiem z boczkiem, inni z kiełbasą, szynką lub słoniną, pozostali sięgają po… parówki. Jeśli tęsknicie za tym smakiem przywodzącym na myśl dzieciństwo, koniecznie przygotujcie zalewajkę.

Zobacz także
lane kluski

Kluski lane wyszły wyszły zbyt grube? Dzięki jednemu trikowi będą idealnie cieniutkie

serniczki placki z twarogu

Przepis na serniczki, słodkie placki z twarogu. Za wschodnią granicą jada się je na śniadanie w każdym domu

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zalewajkę

Będziecie potrzebować

  • Warzyw: 3 ziemniaków, 2 marchewek, 1 pietruszki, 100 gramów selera, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 50 ml śmietany
  • 4 parówek
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych, ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Warzywa – ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera, obierzcie, pokrójcie w kosteczkę, a następnie umieśćcie w dużym garnku i zalejcie zimną wodą. Do warzyw dodajcie również ziele angielskie, liście laurowe i sól. Całość gotujcie aż do miękkości warzyw (ok. 1 godziny).
  2. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na mocno rozgrzanym oleju. 
  3. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię, na której smaży się cebula.
  4. Z parówek zdejmijcie osłonki (jeśli je posiadają), a następnie pokrójcie je w plastry i połączcie z cebulą i czosnkiem. Całość przesmażcie.
  5. Kiedy parówki ładnie się przyrumienią, przełóżcie zawartość patelni do garnka z warzywami. Wywar wzbogaćcie również o zakwas na żurek i gotujcie jeszcze przez ok. 5 minut, cały czas mieszając.
  6. Na koniec doprawcie zalewajkę solą, pieprzem oraz majerankiem i zdejmijcie z ognia. W misce umieśćcie dwie chochle zupy, a następnie dodajcie do niej śmietanę i dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną połączcie z resztą wywaru.

Gotowe!

Zalewajkę podawajcie z jajkami ugotowanymi na twardo. W zależności od ich wielkości powinno się je gotować przez ok. 8-10 minut, następnie obrać ze skorupek i podzielić na ćwiartki. Dodajcie ich tyle, ile lubicie. 

Źródło: gotujmy.pl

Jak przyrządzić żurek na bazie zakwasu z butelki?
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować wielkanocny żurek z butelki? To proste, ale koniecznie pamiętajcie o 1 rzeczy
Choć żurek to zupa całoroczna, zdecydowanie najlepiej smakuje podczas Świąt Wielkanocnych. Jego przyrządzenie jest dziecinnie proste, o ile pamiętacie o jednej, bardzo ważnej kwestii.

Doświadczone gospodynie samodzielnie przyrządzają zakwas na żurek, z kolei te początkujące lub cierpiące na wieczny brak czasu, sięgają po jego sklepowe odpowiedniki. To żaden wstyd – ich skład w większości przypadków jest naprawdę bardzo dobry. Okazuje się jednak, że nawet używając zakwasu z butelki, można popełnić błąd. Jak ugotować wielkanocny żurek z butelki? Przede wszystkim musicie pilnować proporcji. Na 2 litry zupy użyjcie tylko 500 ml zakwasu. Jeśli wlejecie więcej, żurek stanie się bardzo gęsty, a smak zbyt wyrazisty. Pamiętajcie również, by przed umieszczeniem zakwasu w zupie, bardzo dokładnie wymieszać zawartość butelki. Dodany bez porządnego wstrząśnięcia zepsuje potrawę. Przepis na wielkanocny żurek z butelki Będziecie potrzebować: 500 ml zakwasu żytniego z butelki  2 litrów domowego bulionu 400 gramów białej kiełbasy 100 gramów wędzonego boczku 4 łyżek śmietany 18 proc. 4 ząbków czosnku 6 jajek Przypraw: soli, pieprzu, majeranku Przygotowanie: Domowy bulion (pozbawiony już kości i warzyw) umieśćcie w dużym garnku i zagotujcie. Boczek pokrójcie w kosteczkę, z kolei białą kiełbasę podzielcie na plasterki. Tak przygotowane składniki dodajcie do gorącego bulionu. Całość gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu dodajcie do zupy zakwas z butelki. Pamiętajcie jednak, by uprzednio bardzo dokładnie go wymieszać, możecie to zrobić poprzez energiczne potrząsanie. Konieczne jest, by mąka żytnia znajdująca się na jego dnie zmieszała się z płynem. Czosnek obierzcie z łupin, a następnie przeciśnijcie przez praskę wprost do zupy. Potrawę doprawcie również solą, pieprzem oraz majerankiem i dokładnie wymieszajcie. Po kilku minutach zdejmijcie garnek z ognia i zahartujcie zupę – do...

Żurek
bubu45/Adobe Stock
Newsy
Żurek wyszedł zbyt kwaśny? Dodajcie 1 rzecz i dobrze zamieszajcie. Będzie idealny
Zdarza się, że żurek wychodzi zbyt kwaśny, szczególnie jeśli przyrządzacie go na bazie niskiej jakości sklepowego zakwasu. Na szczęście, taką zupę da się jeszcze uratować.

Przyrządzanie żurku na bazie zakwasu z butelki, ma swoje plusy, ale jak to mówią, każdy kij ma dwa końce. Toteż największym mankamentem takiego rozwiązania jest fakt, że zupa może wyjść zdecydowanie zbyt kwaśna. Na szczęście, nie trzeba jej wtedy wylewać, wystarczy dodać 1 składnik. Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Jeśli wasz żurek okazał się zbyt kwaśny wystarczy, że dodacie do niego odrobinę sody oczyszczonej i całość bardzo dokładnie wymieszacie. Okazuje się bowiem, że soda oczyszczona wspaniale neutralizuje kwas w zakwasie.  Należy jednak uważać, by z nią nie przesadzić – nawet niewielka ilość znacznie zmienia smak zupy czyniąc ją zdecydowanie bardziej słoną. Dodawajcie jej więc po szczypcie i dopiero później sólcie. Na tym jednak nie koniec. Smak żurku możecie uratować również przy pomocy odrobiny cukru i większej ilości śmietany. Ten proces może wam jednak zająć zdecydowanie więcej czasu niż dodanie sody oczyszczonej. Przepis na żurek  Będziecie potrzebować: 500 ml zakwasu żytniego  2 litrów domowego bulionu 400 gramów białej kiełbasy 100 gramów wędzonego boczku 4 łyżek śmietany 18 proc. 4 ząbków czosnku 6 jajek Przypraw: soli, pieprzu, majeranku Przygotowanie: Domowy bulion (pozbawiony już kości i warzyw) umieśćcie w dużym garnku i zagotujcie. Boczek pokrójcie w kosteczkę, z kolei białą kiełbasę podzielcie na plasterki. Tak przygotowane składniki dodajcie do gorącego bulionu. Całość gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu dodajcie do zupy zakwas. Pamiętajcie jednak, by uprzednio bardzo dokładnie go wymieszać, możecie to zrobić poprzez energiczne potrząsanie. Konieczne jest, by mąka żytnia znajdująca się na jego dnie zmieszała się z płynem. Czosnek...

zupa pomidorowa sekretny składnik
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Ten genialny trik szefów kuchni odmieni smak zupy pomidorowej. Będziecie zaskoczeni jak bardzo
Zupa pomidorowa to istny klasyk polskiej kuchni. Przyrządzana na bazie esencjonalnego rosołu od lat pieści podniebienia wszystkich łasuchów. Sprawdźcie, jak podbić jej smak.

Z ryżem, makaronem lub grzankami – bez względu na to, którą wersję wolicie, zupa pomidorowa z pewnością często gości w waszym jadłospisie. Z reguły przyrządza się ją w poniedziałki. Bowiem pozostały z niedzieli rosół, stanowi niezastąpioną bazę tej tradycyjnej potrawy. Większość osób przerabia bulion w pomidorówkę przy pomocy koncentratu pomidorowego. Choć sposób działa, nie wydobywa z mikstury wszystkiego co najlepsze. Szefowie kuchni postanowili więc zdradzić swój trik na idealną zupę pomidorową.  Okazuje się, że do jej przygotowania wystarczy użyć passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki. Danie można również wzbogacić o świeże pomidory. Dzięki temu wasz obiad będzie smakował naprawdę wybornie.  Przepis na idealną pomidorówkę Składniki: 2 litrów bulionu Warzyw: 1 cebuli, 2 marchewek, kawałka selera 1 kartonika passaty pomidorowej 2 świeżych pomidorów 2 łyżek oliwy Śmietany 18 proc. Przypraw: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, bazylii Przygotowanie: Marchewki i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa podsmażcie na rozgrzanej oliwie. W dużym garnku podgrzejcie bulion i umieśćcie w nim podsmażone wcześniej warzywa. Całość zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na patelni, na której wcześniej smażyły się warzywa (możecie dodać 1 łyżkę oliwy). Po kilku minutach w naczyniu umieśćcie również passatę pomidorową. Pomidory umyjcie, pokrójcie drobno i również umieśćcie na patelni. Całość duście jeszcze przez kilkanaście minut, a następnie połączcie z gorącym bulionem. Zupę doprawcie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz bazylią....

Czym zabielić barszcz biały?
Adobe Stock
Newsy
Przepis na barszcz biały w innej odsłonie. Wyjątkowy smak zawdzięcza zakwasowi z kiszonej kapusty
Zakwas na barszcz biały zazwyczaj przyrządza się na bazie mąki żytniej. Okazuje się jednak, że ten na bazie soku z kiszonej kapusty niesamowicie wzbogaca smak zupy.

Barszcz biały to jedna z najpyszniejszych polskich zup. Przyrządzona na bazie domowego bulionu, z dodatkiem kiełbasy, chrzanu, śmietany i majeranku od lat podbija serca największych smakoszy. Jak się okazuje, sekret jej niepowtarzalnego smaku tkwi przede wszystkim w zakwasie. Ten na bazie soku z kiszonej kapusty jest naprawdę niesamowity. Przepis na barszcz biały na zakwasie z kiszonej kapusty Do przygotowania bulionu będziecie potrzebować: 2 litrów wody Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, 1 selera, 1 pora 400 gramów kiełbasy 15 ml oleju 2 suszonych grzybów Przypraw: ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu, majeranku Do przygotowania zakwasu będziecie potrzebować: 1 litra soku z kiszonej kapusty 45 gramów mąki pszennej 6 ziaren ziela angielskiego  4 liści laurowych 1 ząbka czosnku Dodatkowo będziecie potrzebować: 150 ml śmietany 10 gramów tartego chrzanu Przygotowanie: Marchewki, pietruszkę oraz selera obierzcie, pokrójcie, posmarujcie cienką warstwą oleju i ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane warzywa wstawcie na 30 minut do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Po upływie tego czasu przełóżcie warzywa, wraz z porem, do dużego garnka, dodajcie do nich kiełbasę, a następnie zalejcie całość zimną wodą i gotujcie przez 30 minut.  Po upływie tego czasu wyjmijcie z garnka warzywa i mięso, a następnie umieśćcie w nim suszone grzyby oraz przyprawy. Trzymajcie na ogniu jeszcze przez kolejne 20 minut. Teraz przygotujcie zakwas – czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na cieniutkie plasterki, a następnie połączcie je z sokiem z kiszonej kapusty, mąką oraz przyprawami i odstawcie. Z bulionu wyjmijcie suszone grzyby i przyprawy, a następnie wzbogaćcie go o przyrządzony wcześniej...