Z biegiem lat coraz łatwiej wypadają wam włosy? Jedzcie częściej te produkty, żeby temu zaradzić
Adobe Stock
Newsy

Z biegiem lat coraz łatwiej wypadają wam włosy? Jedzcie częściej te produkty, żeby temu zaradzić

Klimakterium wiąże się z wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami. Jeden z objawów jest dla kobiet szczególnie wstydliwy - sprawdźcie, co należy jeść, by zminimalizować ten problem.

Menopauza wiąże się z dolegliwościami, które trudno zaliczyć do przyjemnych. Sprawiają dyskomfort i czasami obniżają pewność siebie. Nagłe uderzenia gorąca, pocenie się czy nadwaga to jedne z typowych objawów okresu przekwitania u kobiet. Czasem dochodzi do nich wstydliwa przypadłość, na którą cierpi całkiem sporo pań – łysienie androgenowe. Czym jest i jak mu zaradzić? Dowiecie się z tego artykułu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest łysienie androgenowe?

W trakcie menopauzy zmienia się gospodarka hormonalna organizmu. Zaczyna się pojawiać więcej typowo męskich hormonów, które są odpowiedzialne za charakterystyczne dla menopauzy zmiany – obniżenie głosu, zmieniający się typ sylwetki, a czasem także łysienie androgenowe. To przypadłość, która polega na znacznym przerzedzeniu się włosów w charakterystyczny sposób.

Na głowie tworzą się zakola, włosy zaczynają mocniej wypadać, a część mieszków włosowych ulega zniszczeniu.  Choroba dotyczy nie tylko kobiet po menopauzie (aż 70%), ale także około 10% pań przed klimakterium. To oznacza, że aż co 10 kobieta przed 50 rokiem życia cierpi na to schorzenie!

Zobacz także
Ta metoda kosztuje grosze i pomoże ukryć siwe włosy. Tego używały nasze prababcie

Ta metoda kosztuje grosze i pomoże ukryć siwe włosy. Tego sposobu używały nasze prababcie

Ten olej działa, jak botoks na włosy. Nie chodzi o oliwę z oliwek ani o olej kokosowy

Ten olej działa jak botoks na włosy. Nie chodzi o oliwę z oliwek ani o olej kokosowy

Jak leczyć łysienie androgenowe?

Pierwszym krokiem jest oczywiście udanie się do lekarza i przeprowadzenie niezbędnych badań. Specjalista zleci badania hormonalne, a następnie leczenie mające na celu wyrównanie poziomu hormonów. Warto wspierać je także odpowiednią dietą – lekarze bardzo mocno to podkreślają.

Dotyczy to nie tylko pań po menopauzie, ale także tych przed klimakterium, które już zauważyły u siebie niepokojące objawy. Kobiety cierpiące na łysienie androgenowe powinny włączyć do swojej codziennej diety produkty bogate w:

  • Witaminy z grupy B
  • Witaminę C
  • Witaminę A
  • Cynk
  • Żelazo
  • Miedź
  • Kwasy omega-3

Rzut oka na te listę minerałów i witamin wiele wyjaśnia. Większość z tych pierwiastków znajdziecie w świeżych, zdrowych produktach. Polecamy więc wam włączenie do swojej diety takich owoców  iwarzyw jak:

  •  Czarna porzeczka
  • Jagody
  • Maliny
  • Owoce cytrusowe
  • Szpinak
  • Jarmuż
  • Papryka

Oprócz tego niezwykle ważne jest zapewnienie swojemu organizmowi odpowiedniej ilości białka, czyli tego składnika diety, która zapewnia skórze głowy odpowiednią regenerację. Nie unikajcie zatem nabiału, wartościowego białego mięsa drobiowego i ryb, a także roślin strączkowych.

Poza tym ważne dla zdrowych włosów są także antyoksydanty, które znajdziecie w takich produktach jak pomidory, papryka, melony, bób, wiśnie, czereśnie, morele czy śliwki.

Szybko się męczycie i dzwoni wam w uszach? To znak, że brakuje wam witamin. Znajdziecie je w tych produktach
AdobeStock
Newsy
Szybko się męczycie i dzwoni wam w uszach? To znak, że brakuje wam witamin. Znajdziecie je w tych produktach
Niedobory tej witaminy grożą nieprzyjemnymi konsekwencjami. Zacznijcie jeść odpowiednie produkty, by uzupełnić poziom witamin w organizmie.

Problemy ze wzrokiem, szybkie męczenie się, a także charakterystyczne uczucie dzwonienia w uszach – to mogą być objawy niedoboru witaminy A. Jeżeli zaobserwowaliście je u siebie, warto włączyć do swojej diety produkty zawierające tę witaminę. Objawy niedoboru witaminy A Gdy organizmowi zaczyna czegoś brakować, szybko daje o tym znać. Różne nieprzyjemne objawy są sygnałem ostrzegawczym – oznaczają, że organizm nie funkcjonuje prawidłowo. Dzieje się tak również w przypadku niedoboru witaminy A. Czy obserwujecie u siebie poniższe objawy? Słabszy wzrok i gorsze widzenie wieczorem (tzw. kurza ślepota) Wysychanie rogówki oka Sucha skóra Wypadanie włosów Kruche i łamliwe paznokcie Trądzik Biegunki Próchnica Bezsenność Szybkie męczenie się Dzwonienie w uszach Obniżenie odporności Zaburzenie miesiączkowania Choć najczęściej problemem jest niedobór witaminy A, to można ją także przedawkować. Typowe objawy hiperwitaminozy to w tym przypadku bóle brzucha, nudności i zabarwienie skóry na kolor pomarańczowy. Ostatni objaw pojawia się u osób, które piją zbyt dużo soku marchewkowego. Przedawkowanie witaminy A może być bardzo groźne dla kobiet w ciąży, ponieważ istnieje ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u płodu. W jakich produktach znajduje się witamina A? Wysokie dawki witaminy A znajdują się przede wszystkim w produktach mlecznych, takich jak choćby mleko i masło . Zwłaszcza masło jest polecane osobom, które skarżą się na osłabiony wzrok – właśnie ze względu na zawartą w nim witaminę A. Znajduje się ona również w podrobach zwierzęcych, tłustych rybach , jajkach, jarmużu, szpinaku i w batatach (słodkich ziemniakach). Najwięcej karetoneidów, które są potrzebne organizmowi, zawierają...

Co jeść by podnieść odporność podczas pandemii koronawirusa? Magda Gessler zaleca taką dietę
ONS.pl
Newsy
Co jeść by podnieść odporność podczas pandemii koronawirusa? Magda Gessler zaleca taką dietę
Gdy organizm jest podatny na wirusy i bakterie, ważne jest wzmacnianie odporności. Magda Gessler opowiedziała co jej zdaniem koniecznie powinno znaleźć się w diecie.

Magda Gessler jest ekspertem od gotowania, ale nie tylko! Słynna restauratorka doskonale zna się także na prowadzeniu biznesu. Jest właścicielką kilkunastu restauracji, a ponadto prowadzi własny sklep z żywnością. Niedawno reklamowała swoje produkty argumentując, że są bardzo zdrowe i pełne witamin. Opowiedziała też o tym, co jej zdaniem należy jeść, by podnieść odporność. A ta bardzo przyda się w tych trudnych czasach! Co należy jeść na odporność? W rozmowie ze znanym portalem internetowym Magda Gessler opowiedziała o tym, co jej zdaniem należy jeść, by wzmocnić swoją odporność: W tych trudnych czasach należy zachować dietę bardzo bogatą w witaminę C. Zawierają ją wszystkie kiszonki, kwaśnica, żurek, sok z malin, konfitura z malin i pigwy – wszystkie produkty, które mają kwas, uodparniają. Należy też suplementować witaminę C. A w jakich dokładnie produktach znajduje się dużo witaminy C? Sprawdźcie! Warzywa Bardzo dużo witaminy C znajdziecie w poniższych warzywach: Natka pietruszki Brukselka Papryka Kalarepa Kapusta Szpinak Brokuły Rzodkiewka Owoce Bogate w witaminę C są oczywiście owoce. Pierwsze, co przychodzi na myśl to naturalnie cytryna, ale nie tylko ona zawiera tę witaminę! Sprawdźcie poniższą listę: Czarna porzeczka Owoce dzikiej róży Pomarańcze Truskawki Agres Maliny Kiwi Grejpfruty Jak się odżywiać w trakcie pandemii? Zadbanie o prawidłowy poziom witaminy C to nie jedyny sposób na wzmocnienie swojej odporności. By maksymalnie uchronić się przed infekcjami, Magda Gessler radzi lekkie zmodyfikowanie swojej diety. Jej zdaniem ważne jest, by się nie przejadać, ponieważ w trakcie pandemii i tak bardzo mało się ruszamy i łatwiej tyjemy: To jest bardzo ważne. Trzeba jeść mało, ale te potrawy,...

To tanie warzywo ma więcej witaminy C niż cytryna, jabłka, a nawet papryka
Pixabay
Newsy
To tanie warzywo ma więcej witaminy C niż cytryna, jabłka, a nawet papryka
Wiecie jakie jest najlepsze źródło witaminy C? Zdziwicie się! Dodawajcie to warzywo do wszystkich posiłków, a wasze ciało wam podziękuje.

Jest wiele źródeł witaminy C w żywności. Występuje ona przede wszystkim w produktach surowych: świeżych warzywach i owocach. Witaminę C znajdziecie też w przetworach warzywnych i owocowych, ale w mniejszej ilości. Czy wiecie jakie warzywa są najlepszym źródłem witaminy C? Mocno zdziwicie się co jest na szczycie tej listy. Rola witaminy C Witamina C odgrywa w organizmie rolę antyoksydacyjną. Oznacza to, że chroni przed szkodliwym działaniem innych czynników, takich jak na przykład nadmiar promieniowania UV, WWA wydzielających się w spalonej i grillowanej żywności czy wewnętrznie wydzielających się toksyn. Witamina C, jak każda inna „witamina” jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zapotrzebowanie na witaminę C Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi ok. 100 mg. Raczej nie ma problemów z dostarczeniem takiej ilości jeśli w diecie znajdują się świeże warzywa i owoce. Niestety, Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Wiemy w jakich warzywach i owocach znajdziecie jej najwięcej. Oto lista z rankingiem. Ranking warzyw o najwyższej zawartości witaminy C Warzywa mają trochę mniej witaminy C niż owoce, ale dalej jej zawartość w niektórych z nich jest pokaźna. 5. Brukselka – 85 mg 4. Brokuł – 89 mg 3. Jarmuż – 120 mg 2. Czerwona papryka – 127 mg 1. Natka pietruszki – 170 mg Natka pietruszki faktycznie charakteryzuje się ogromną zawartością tej witaminy. To ogólnie prawdziwa bomba witaminowa! Oprócz witaminy C ma jeszcze sporo cennych minerałów: wapnia i żelaza. Dodawajcie pietruszkę do rosołu , posypujcie nią gulasze , kluski, pierogi oraz zawsze dorzucajcie kilka listków na kanapkę. Możecie też robić zdrowe koktajle z pietruszką jako dodatkiem. Zmiksujcie ją z jabłkiem, bananem i pomarańczą, a nawet nie...

Dominika Gwit już się nie odchudza, za to wciąż walczy z hejtem: „Takie osoby nie wiedzą, co to szacunek”
ONS.pl
Newsy
Dominika Gwit już się nie odchudza, za to wciąż walczy z hejtem: „Takie osoby nie wiedzą, co to szacunek”
33-letnia aktorka musi mierzyć się nie tylko ze swoimi problemami zdrowotnymi, ale także z nienawistnymi komentarzami w sieci.

Historia Dominiki Gwit  w ostatnim czasie chwyciła za serce wielu internautów. 33-letnia aktorka zyskała uznanie i popularność po rolach w filmie „Galerianki” i serialach „Przepis na miłość” i „Singielka”. Ostatnio mówi się o niej jednak w nieco innym kontekście niż dokonania zawodowe. Dominika Gwit i jej droga do samoakceptacji 33-latka od wielu lat cierpi na problemy z nadwagą . W serii szczerych wywiadów aktorka wyznała, że jej walka o schudnięcie była okupiona niezwykle ciężkim wysiłkiem. Gwit zdołała zrzucić nawet 50 kg . Sęk w tym, że był to ponoć dla niej najgorszy okres w życiu. Aktorka postanowiła, że musi zaakceptować siebie taką jest , bez względu na to, jakie liczby wskazuje jej domowa waga. Pani Dominika sporo mówiła w swoich wypowiedziach medialnych o tym, że problemy z nadwagą niekoniecznie muszą brać się z obżarstwa, jak chciałoby wierzyć wiele osób: – Komuś się może wydawać, że dodatkowe kilogramy są efektem obżarstwa. 90 procent z nas, kobiet plus size, doskonale wie, że to nie prawda. Choroby metaboliczne to zmora dzisiejszych czasów. To trudny temat, z którym zmaga się wielu ludzi. I kobiet i mężczyzn. Chudniesz, tyjesz, chudniesz, tyjesz. Ale oceniać jest łatwo. Oj łatwo – pisała Gwit na swoim Instagramie. Jak Dominika Gwit reaguje na hejt? Aktorka promuje więc zdystansowany stosunek do swojego ciała, niezależnie od wszystkiego. Taka postawa przysporzyła 33-latce wielu słów uznania. Internauci w swojej olbrzymiej masie raczej wspierają Dominikę. Wśród osób komentujących jej publiczną aktywność zdarzają się jednak także elementy tak zwanego hejtu.         Wyświetl ten post na Instagramie.  ...