Z biegiem lat coraz łatwiej wypadają wam włosy? Jedzcie częściej te produkty, żeby temu zaradzić
Adobe Stock
Newsy

Z biegiem lat coraz łatwiej wypadają wam włosy? Jedzcie częściej te produkty, żeby temu zaradzić

Klimakterium wiąże się z wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami. Jeden z objawów jest dla kobiet szczególnie wstydliwy - sprawdźcie, co należy jeść, by zminimalizować ten problem.

Menopauza wiąże się z dolegliwościami, które trudno zaliczyć do przyjemnych. Sprawiają dyskomfort i czasami obniżają pewność siebie. Nagłe uderzenia gorąca, pocenie się czy nadwaga to jedne z typowych objawów okresu przekwitania u kobiet. Czasem dochodzi do nich wstydliwa przypadłość, na którą cierpi całkiem sporo pań – łysienie androgenowe. Czym jest i jak mu zaradzić? Dowiecie się z tego artykułu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest łysienie androgenowe?

W trakcie menopauzy zmienia się gospodarka hormonalna organizmu. Zaczyna się pojawiać więcej typowo męskich hormonów, które są odpowiedzialne za charakterystyczne dla menopauzy zmiany – obniżenie głosu, zmieniający się typ sylwetki, a czasem także łysienie androgenowe. To przypadłość, która polega na znacznym przerzedzeniu się włosów w charakterystyczny sposób.

Na głowie tworzą się zakola, włosy zaczynają mocniej wypadać, a część mieszków włosowych ulega zniszczeniu.  Choroba dotyczy nie tylko kobiet po menopauzie (aż 70%), ale także około 10% pań przed klimakterium. To oznacza, że aż co 10 kobieta przed 50 rokiem życia cierpi na to schorzenie!

Zobacz także
Ta metoda kosztuje grosze i pomoże ukryć siwe włosy. Tego używały nasze prababcie

Ta metoda kosztuje grosze i pomoże ukryć siwe włosy. Tego sposobu używały nasze prababcie

Ten olej działa, jak botoks na włosy. Nie chodzi o oliwę z oliwek ani o olej kokosowy

Ten olej działa jak botoks na włosy. Nie chodzi o oliwę z oliwek ani o olej kokosowy

Jak leczyć łysienie androgenowe?

Pierwszym krokiem jest oczywiście udanie się do lekarza i przeprowadzenie niezbędnych badań. Specjalista zleci badania hormonalne, a następnie leczenie mające na celu wyrównanie poziomu hormonów. Warto wspierać je także odpowiednią dietą – lekarze bardzo mocno to podkreślają.

Dotyczy to nie tylko pań po menopauzie, ale także tych przed klimakterium, które już zauważyły u siebie niepokojące objawy. Kobiety cierpiące na łysienie androgenowe powinny włączyć do swojej codziennej diety produkty bogate w:

  • Witaminy z grupy B
  • Witaminę C
  • Witaminę A
  • Cynk
  • Żelazo
  • Miedź
  • Kwasy omega-3

Rzut oka na te listę minerałów i witamin wiele wyjaśnia. Większość z tych pierwiastków znajdziecie w świeżych, zdrowych produktach. Polecamy więc wam włączenie do swojej diety takich owoców  iwarzyw jak:

  •  Czarna porzeczka
  • Jagody
  • Maliny
  • Owoce cytrusowe
  • Szpinak
  • Jarmuż
  • Papryka

Oprócz tego niezwykle ważne jest zapewnienie swojemu organizmowi odpowiedniej ilości białka, czyli tego składnika diety, która zapewnia skórze głowy odpowiednią regenerację. Nie unikajcie zatem nabiału, wartościowego białego mięsa drobiowego i ryb, a także roślin strączkowych.

Poza tym ważne dla zdrowych włosów są także antyoksydanty, które znajdziecie w takich produktach jak pomidory, papryka, melony, bób, wiśnie, czereśnie, morele czy śliwki.

Co jeść w czasie menopauzy? Jeśli macie uderzenia gorąca, koniecznie odstawcie te 4 produkty
Adobe Stock
Newsy
Co jeść w czasie menopauzy? Jeśli macie uderzenia gorąca, koniecznie odstawcie te 4 produkty
W każdym okresie życia człowieka, sposób odżywiania i prowadzony styl życia wpływają na zdrowie, wygląd i samopoczucie. Jednak w okresie klimakterium dieta zaczyna mieć szczególne znaczenie. Wyjaśniamy, dlaczego właśnie jest taka ważna.

Menopauza, podobnie jak ciąża, nie jest chorobą, tylko stanem fizjologicznym, który pojawia się na określonym etapie życia. Wiąże się ze zmniejszeniem wydzielania hormonów, takich jak estrogen i progesteron. Towarzyszą temu zmiany w organizmie, które wywołują pogorszenie stanu zdrowia i samopoczucia. Jednym z naturalnych działań, jakie możecie wtedy podjąć, żeby zmniejszyć odczuwalne dolegliwości, jest dostarczenie wraz z dietą substancji, których zaczyna brakować w organizmie. Dieta w menopauzie – bogactwo fitohormonów Włączając do codziennego jadłospisu określone produkty, możecie zmniejszyć wiele dolegliwości takich jak uderzenia gorąca, bezsenność czy drażliwość. Dostarczając sobie odpowiednią żywność możecie nawet zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób pojawiających się u kobiet wchodzących w klimakterium, takich jak osteoporoza, nowotwory, choroby serca czy układu krążenia. Powinny to być produkty bogate w fitohormony (fitoestrogeny), witaminy z grupy B, witaminę K, selen, magnez, wapń i tryptofan. Gdzie je znaleźć? W soi i przetworach z soi jak mąka sojowa, mleko sojowe i tofu. Soja jest najbogatszym źródłem fitohormonów. Fitoestrogeny znajdują się także w siemieniu lnianym, sezamie, czosnku, suszonych morelach, brokułach W kaszach, razowym pieczywie, płatkach owsianych bogatych w witaminę B6. Znajdziecie ją także w drożdżach, szpinaku i orzechach włoskich W roślinach strączkowych, gorzkiej czekoladzie znajduje się natomiast dużo magnezu W orzechach brazylijskich i żółtkach jaj znajdziecie selen W pestkach słonecznika i dyni, siemieniu lnianym, sezamie, pistacjach, migdałach, kurczaku, indyki i łososiu znajduje się z kolei tryptofan Te 4 produkty odstawcie, jeśli wchodzicie w okres menopauzy W tym czasie z diety należy z kolei...

śliwki suszone
Flickr
Newsy
Każda kobieta po 50-tce powinna jeść 5 suszonych śliwek dziennie. Są wspaniałe dla zdrowia
Znaliście zdrowotne właściwości śliwek? Okazuje się, że już zjedzenie kilku dziennie doskonale poprawi zdrowie – zwłaszcza kobiet po 50. roku życia.

Już od małego wszyscy nam powtarzali, że trzeba jeść owoce, ponieważ są zdrowe. Należy pamiętać te rady również w dorosłym życiu, ponieważ w owocach pełno jest witamin i minerałów, które mają fantastyczny wpływ na zdrowie. Wiedzieliście o tym, jak świetnie działają na organizm śliwki? I to koniecznie suszone! Najwięcej skorzystają z nich kobiety po 50. roku życia. O szczegółach piszemy w poniższym artykule. Właściwości zdrowotne śliwek Śliwki to smaczne owoce, które powinny się znaleźć w diecie każdego Polaka. Dietetycy sądzą, że najzdrowiej jest jeść te produkty, które są typowe dla regionu, z którego się pochodzi. Zgodnie z tą teorią, Polacy powinni jeść dużo jabłek, śliwek, malin, brzoskwiń i innych owoców, które rosną w polskim klimacie. Wiele osób cierpi na alergię na cytrusy lub gorzej się czuje po spożyciu egzotycznych owoców – być może to dowód na to, że dietetycy mają rację? Warto włączyć śliwki do swojej diety z kilku powodów. Ich dobroczynne właściwości dla organizmu to między innymi: Działanie przeczyszczające – osoby cierpiące na zaparcia na pewno dobrze znają działanie śliwek na układ pokarmowy. Dzięki zawartym w tych owocach pektynom, przemiana materii znacznie przyśpiesza! Lepsze trawienie – nie bez powodu dodaje się śliwki do bigosu! Sprawiają one, że danie jest mniej ciężkostrawne i nie powoduje nieprzyjemnych wzdęć. A do tego znacznie poprawiają jego smak. Mocniejsze naczynka – osoby o wrażliwej cerze naczyniowej na pewno docenią właściwości śliwek, które dzięki wysokiej zawartości witaminy C, doskonale wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne. Dlaczego warto jeść suszone śliwki po pięćdziesiątce Suszone śliwki mają jeszcze jedną cenną właściwość, która z pewnością przyda się każdej kobiecie w okresie menopauzy. Badania...

Ten ser ma mnóstwo witamin, minerałów i kwasów omega-3. Wzmacnia kości i wspomaga odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
Ten ser ma mnóstwo witamin, minerałów i kwasów omega-3. Wzmacnia kości i wspomaga odchudzanie
Chociaż na pierwszy rzut oka przypomina twarożek, to jednak zupełnie inny ser. Włączcie go do swojej diety, bo nie tylko ma wspaniały smak, ale też jest bardzo zdrowy.

Mieliście kiedyś okazję spróbować sera ricotta? Ojczyzną tego gatunku sera są Włochy. Spróbujmy przetłumaczyć słowo ricotta na język polski z języka włoskiego. W wolnym tłumaczeniu oznacza mniej więcej tyle, co „przegotowany” i odnosi się to do sposobu wytwarzania tego sera. Ricotta to ser o przyjemnym, kremowym smaku, który powstaje poprzez podgrzanie serwatki do około 70°C, po czym stopniowo dodaje się do niej mleko i sól. Jak smakuje ser ricotta i dlaczego warto go jeść? Ser ricotta ma lekko słodki smak, a także jest lekko słony. Chociaż jego konsystencja jest gęsta i grudkowata, ser ten dosłownie rozpływa się w ustach. Ser ricotta, podobnie jak wszystkie rodzaje sera, jest doskonałym źródłem wapnia i zapewnia szereg innych niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminę A, ryboflawinę, niacynę, witaminę B12, witaminę K, jod, fosfor, selen i cynk. W 100 gramach sera ricotta znajdziemy: Kalorie - 174 kcal Węglowodany - 3,0 g Błonnik - 0 g Cukier - 2 gramy Tłuszcz - 13,0 g Tłuszcz nasycony - 8,3 g Tłuszcze jednonienasycone - 3,6 grama Tłuszcz wielonienasycony - 0,4 g Omega-3 - 112 mg Omega-6 - 273 mg Białko - 11,3 g Ricotta zawiera też przyzwoitą ilość witaminy A i B2, a także niewielkie ilości takich witamin, jak: witamina B12, folian, witamina B5, witamina B6, witamina E, witamina K, tiamina oraz witamina B3. Ricotta jest także doskonałym źródłem wapnia, selenu i fosforu. Zawiera również mniejsze ilości wielu innych niezbędnych minerałów, takich jak cynk, potas, magnez, sód, żelazo i miedź. Właściwości zdrowotne sera ricotta Ser ricotta jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Jest niskokaloryczny i zawiera dużo białka sprzyjającego zdrowiu kości. W 100 gramach niskotłuszczowa ricotta dostarcza 11,4 gramów białka i tylko...

Ten składnik jest niezbędny w diecie kobiet po 50. roku życia. Ten produkt zawiera go mnóstwo
AdobeStock
Newsy
Ten składnik jest niezbędny w diecie kobiet po 50. roku życia. W tym produkcie znajdziecie go mnóstwo
Szczególnie po menopauzie należy zwiększyć podaż tego pierwiastka w diecie. Niedobór może prowadzić do osteoporozy i innych chorób.

Z wiekiem dieta każdego człowieka powinna się zmieniać po to, by dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych. Niezwykle ważny w codziennym jadłospisie jest wapń - zwłaszcza u kobiet po 50. roku życia, ponieważ niedobór wapnia może prowadzić m.in. do osteoporozy. Wysokie ilości tego pierwiastka znajdziecie w produkcie, który od kilku lat jest coraz bardziej popularny i stosunkowo tani.  Rola wapnia w organizmie Wapń jest pierwiastkiem, który odpowiada za prawidłowy wzrost i kondycję kości oraz zębów. W ludzkim organizmie znajduje się go najwięcej między 23. a 25. rokiem życia i po tym czasie ilość wapnia zaczyna spadać - w tempie około 1% na rok. Pierwiastek ten powinny suplementować szczególnie kobiety po 50. roku życia, ponieważ po menopauzie następuje zmniejszenie gęstości kości. Niedobory wapnia mogą prowadzić do: próchnicy zębów krzywicy problemów z krzepliwością krwi krwotoków z nosa bóli mięśni i stawów stanów depresyjnych Wapń w diecie po 50. roku życia Dorosły człowiek powinien dziennie spożywać około 1000 mg wapnia. Znajduje się on w wielu produktach spożywczych, jednak najwięcej w mleku oraz produktach mlecznych - na przykład w jogurtach, twarogu czy serze. Przyjmowanie wapnia do organizmu z tych produktów jest utrudnione w sytuacji, gdy cierpi się na nietolerancję laktozy. Wówczas można dostarczać wapń z roślin, takich jak brokuły, kapusta pekińska, czerwona fasola, ciecierzyca, sezam czy migdały. Jednakże, trzeba by zjeść tych roślin bardzo dużo, by spełnić dziennie zapotrzebowanie wapnia. Jak temu zaradzić? Rozwiązaniem może być mleko roślinne, które w procesie produkcji jest wzbogacane wapniem. Dzięki temu stanowi ono doskonałe źródło tego pierwiastka dla osób, które z różnych powodów nie...