łysienie menopauza
AdobeStock
Newsy

Z tym wstydliwym problemem zmaga się co 10 kobieta przed menopauzą. Wiemy, co jeść, żeby temu zaradzić

Klimakterium wiąże się z wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami. Jeden z objawów jest dla kobiet szczególnie wstydliwy - sprawdźcie, co należy jeść, by zminimalizować ten problem.

Menopauza wiąże się z dolegliwościami, które trudno zaliczyć do przyjemnych. Sprawiają dyskomfort i czasami obniżają pewność siebie. Nagłe uderzenia gorąca, pocenie się czy nadwaga to jedne z typowych objawów okresu przekwitania u kobiet. Czasem dochodzi do nich wstydliwa przypadłość, na którą cierpi całkiem sporo pań – łysienie androgenowe. Czym jest i jak mu zaradzić? Dowiecie się z tego artykułu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest łysienie androgenowe?

W trakcie menopauzy zmienia się gospodarka hormonalna organizmu. Zaczyna się pojawiać więcej typowo męskich hormonów, które są odpowiedzialne za charakterystyczne dla menopauzy zmiany – obniżenie głosu, zmieniający się typ sylwetki, a czasem także łysienie androgenowe. To przypadłość, która polega na znacznym przerzedzeniu się włosów w charakterystyczny sposób. Na głowie tworzą się zakola, włosy zaczynają mocniej wypadać, a część mieszków włosowych ulega zniszczeniu.  Choroba dotyczy nie tylko kobiet po menopauzie (aż 70%), ale także około 10% pań przed klimakterium. To oznacza, że aż co 10 kobieta przed 50 rokiem życia cierpi na to schorzenie!

Jak leczyć łysienie androgenowe?

Pierwszym krokiem jest oczywiście udanie się do lekarza i przeprowadzenie niezbędnych badań. Specjalista zleci badania hormonalne, a następnie leczenie mające na celu wyrównanie poziomu hormonów. Warto wspierać je także odpowiednią dietą – lekarze bardzo mocno to podkreślają. Dotyczy to nie tylko pań po menopauzie, ale także tych przed klimakterium, które już zauważyły u siebie niepokojące objawy. Kobiety cierpiące na łysienie androgenowe powinny włączyć do swojej codziennej diety produkty bogate w:

  • Witaminy z grupy B
  • Witaminę C
  • Witaminę A
  • Cynk
  • Żelazo
  • Miedź
  • Kwasy omega-3

 

Czy spożywanie pomidora z ogórkiem jest zdrowe? Jest wiele mitów. Większość była w błędzie
Flickr
Zdrowie
Czy spożywanie pomidora z ogórkiem jest zdrowe? Rozwiewamy mity na ten temat
Niektóre połączenia warzyw i owoców nie mają żadnych wartości odżywczych. Tak przynajmniej głosi pewien popularny pogląd. Czy warto dbać o właściwe połączenia produktów i na przykład wystrzegać się łączenia ogórka z pomidorem?

Ogórek i pomidor. Na pozór dwa, zdrowe, polskie warzywa. Co się stanie, jeśli połączymy je w jednym daniu, śniadaniowych kanapkach, czy w bogatszej wersji mizerii?  Na ten temat krąży wiele legend. Rzekome niepasowanie do siebie pomidora i ogórka to jeden z tych mitów, które są co chwila odświeżane i mają się całkiem dobrze. Niestety, nie ma w nim nawet małej części prawdy. Czy można spożywać pomidora z ogórkiem? Bywa, że mity opierają się na pewnych naukowych zagadnieniach, lecz przedstawionych w dość niefortunny sposób. W rzeczywistości nie istnieje bowiem racjonalny powód, by unikać połączenia pomidora z ogórkiem.  Mit dotyczący łączenia pomidora i ogórka dotyczy rozkładu witaminy C . Ogórek ma w swoim składzie enzym, który ową witaminę rozkłada. Pomidor za to jest bogaty w witaminę C. Nawet jeśli doszłoby do takiej reakcji, musi minąć odpowiednio długa ilość czasu. Dodatkowo nawet jeśli do takiej reakcji dojdzie, nie wytworzą się żadne szkodliwe dla zdrowia i życia substancje. Najgorsze co może nas spotkać, to utrata częściowej zawartości witaminy C w pomidorze. Inna sprawa, że jest to dość mało prawdopodobne, a ewentualne straty z tego tytułu nie przesłonią zalet jedzenia tych warzyw. Nawet razem. Walory zdrowotne pomidora Pomidor  nie góruje wśród warzyw, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Dużo więcej ma jej papryka, pietruszka, czy cebula. Pomidor jest za to warzywem niskokalorycznym. W 100 gramach znajdziemy tylko 22 kcal.  To również bogate źródło potasu, beta-karotenu. Pomidory zawierają też korzystny dla zdrowia likopen. Jest on jednym z przeciwutleniaczy, posiadającym właściwości chroniące przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim przed rakiem. Wokół...

jak przechowywać kawę
AdobeStock
Triki kulinarne
Absolutnie NAJLEPSZY sposób na przechowywanie ziaren kawy! Wystarczy, że włożysz je do...
Chcesz, żeby twoja kawa jak najdłużej zachowała świeży smak i aromat? Zastosuj tę jedną, prostą zasadę!

Mielona, ziarnista, a może rozpuszczalna? Każdy ma ulubiony rodzaj i sposób przyrządzania kawy. Można się spierać co do tego który z nich jest najzdrowszy i w wyniku którego wychodzi najsmaczniejsza kawa. Jednak nie wszyscy wiedzą, jak ogromną rolę w przygotowaniu kawy pełni… sposób jej przechowywania! Sprawdź, czy robisz to dobrze! Przechowywanie kawy? Niektórzy pewnie drapią się po głowie i zastanawiają: „Jak to jak przechowywać kawę? W słoiku!”. Oczywiście, że tak. Jednak sekret nie tkwi w tym w czym się przechowuje kawę, tylko w jakich warunkach! Jak przechowywać kawę Rzecz nie dotyczy oczywiście kawy rozpuszczalnej, która może z czasem jedynie lekko zwietrzeć. Jeżeli jednak jesteście miłośnikami kawy mielonej lub ziarnistej, to koniecznie zastosujcie się do tych wskazówek, dzięki którym wasza kawa zawsze będzie pyszna i aromatyczna!   Po pierwsze – pamiętajcie, że puszka, słoik czy pojemnik z kawą muszą być absolutnie zawsze szczelnie zamknięte! W przeciwnym wypadku szybko zwietrzeje i nie będzie już tak dobrze smakować. Kawa bowiem nie cierpi tlenu, światła i ciepła. Z wymienionych wyżej powodów kawę należy przechowywać w suchym, zimnym i ciemnym miejscu. Najlepiej nadaje się do tego chłodna spiżarnia! Nigdy nie trzymaj kawy w szafce nad okapem, mikrofalówką, często używanym czajnikiem i innymi sprzętami, które wytwarzają ciepło. Jak przedłużyć świeżość kawy? Przyjmuje się, że mielona kawa po otwarciu jest świeża przez około tydzień. Kawa ziarnista zachowa aromat nieco dłużej, jednak oba rodzaje kawy trzymane w temperaturze pokojowej najszybciej stracą wyjątkowy smak i zapach. Jaki jest na to sposób? Trzeba… obniżyć temperaturę! Okazuje się bowiem, że trzymanie kawy w temperaturze...

bezsenność sposoby
AdobeStock
Newsy
Macie problemy z zasypianiem? Ten sok w mig się z tym rozprawi
Wielu Polaków cierpi na bezsenność. Stres, korzystanie ze smartfonów i długie przesiadywanie wieczorami - wszystkie te czynniki składają się na problemy z zasypianiem. Zacznijcie pić ten sok, który pomoże wam zasnąć!

Coraz więcej osób cierpi na problemy z bezsennością. Zamiast stosować pigułki z apteki, pijcie regularnie ten naturalny sok! Uspokaja, wzmacnia odporność i świetnie smakuje – nie ma lepszego lekarstwa. Bezsenność – choroba cywilizacyjna Współcześnie bezsenność jest jedną z najczęstszych przypadłości, na którą skarżą się ludzie – szczególnie w krajach rozwiniętych. Co jest tego powodem? Socjologowie zwracają uwagę na problem silnego stresu obecnego w naszym życiu już od najmłodszych lat. Nastawieni na sukces, bardzo ciężko pracujemy od samego początku, a zewsząd gonią nas terminy i rodzice, nauczyciele, a później pracodawcy, którzy oczekują, że zadania zostaną wykonane „na wczoraj”. Do tego dochodzi zaburzony rytm dobowy przez wielogodzinne siedzenie przed telewizorem, komputerem i ekranem smartfona lub tabletu. Właściwości soku z wiśni Naturalnym remedium na bezsenność jest sok z owoców wiśni! Przeprowadzono badanie wśród osób cierpiących na problemy z zasypianiem. Podzielono ich na dwie grupy – jedna z nich przez kilka tygodni piła placebo (w tym przypadku dowolny, obojętny dla organizmu napój), a druga sok z wiśni. Wyniki badania były oszałamiające! Osoby będące w grupie, która piła sok stwierdziły, że o wiele łatwiej im się zasypiało i byli bardziej wyspani. Sok z wiśni na bezsenność Działanie soku z wiśni można wyjaśnić tym, że zawiera on melatoninę. To ona odpowiada za nasz prawidłowy sen oraz rytm dobowy. U osób cierpiących na bezsenność poziom melatoniny jest zaburzony i zaleca im się przyjmować ten hormon w tabletkach. Jednak po co brać leki, jeśli można pić naturalny i smaczny sok? Nie jest on co prawda tak skuteczny jak leki z melatoniną, ale zdecydowanie sprawdzi się przy łagodnych problemach z zasypianiem. Warto przez...

zdrowe jedzenie
AdobeStock
Zdrowie
Superfoods, które powinna jeść każda kobieta! Pierwsze efekty widoczne są już po kilku dniach!
Marzysz o szczupłej sylwetce i dbasz o swoje zdrowie? Przeczytaj ten artykuł, w którym opisujemy superfoods, czyli produkty pełne witamin!

Dobre zdrowie, promienna cera i smukła sylwetka – przynajmniej jednej z tych rzeczy chce każda kobieta. Czy wiecie, że znajdziecie to wszystko w… jedzeniu? Mamy dla was listę produktów, które pełne są witamin i składników odżywczych, dzięki którym na dłużej zachowacie młodość i wzmocnicie odporność! Orzechy włoskie Nie tylko świetnie smakują i nadają się rewelacyjnie jako składnik do ciast, ale też są bardzo zdrowe! Orzechy włoskie bogate są w kwasy omega 3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są pełne antyoksydantów, które oczyszczają organizm z toksyn i hamują procesy starzeniowe. Jagody Jagody są doskonałe dla twojego zdrowia! I nie mówimy tu tylko o granatowych jagódkach, które rosną w lesie, a o wszystkich drobnych owocach rosnących na krzewach. Maliny, jeżyny i borówki amerykańskie są prawdziwą bombą witaminową. Poleca się je osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne, ponieważ wzmacniają organizm i łagodzą objawy choroby. Do tego udowodniono, że spożywanie dużych ilości borówek poprawia wzrok! Brokuły Dużo ludzi nie przepada za brokułami, a już szczególnie nie cierpią ich dzieci. Brokuły mają charakterystyczny smak i zapach, ale warto się do niego przekonać. Te warzywa są bogatym źródłem żelaza – warto je jeść, gdy cierpimy na anemię. Ponadto regulują poziom cukru we krwi i tak jak orzechy włoskie obniżają cholesterol. Ryby Ryby trzeba jeść koniecznie, i to nie byle jakie! Najlepsze dla naszego zdrowia są ryby tłuste, takie jak makrela i łosoś. Zawierają ogromne ilości zdrowych tłuszczów i kwasów omega 3, a także witaminę D. Uzupełnianie poziomu witaminy D jest bardzo ważne szczególnie w naszym kraju – większość Polaków jesienią i zimą cierpi na jej niedobór....