
W całej Polsce aż po horyzont ciągną się pełne żółtych kwiatów pola - to nic innego, jak poczciwy rzepak. Jego zapach nie wszystkim być może przypada do gustu, ale właśnie z tej rośliny powstaje olej rzepakowy. To jeden z najbardziej popularnych w naszym kraju tłuszczów, którego używa się do wszystkiego - smażenia, sałatek czy marynat.
Nie wszyscy mają jednak świadomość, że z rzepaku, poza olejem, wytwarza się też miód. Sprawdźcie, jakie ma właściwości.
Jak powstaje miód rzepakowy?
Miód, który powstaje z rzepaku, należy do grupy miodów nektarowych. Oznacza to, że pszczoły pobierają potrzebny im do produkcji miodu pyłek właśnie z kwiatów. Inaczej powstają za to miody spadziowe - spadź to inaczej wydzieliny mszyc i innych owadów, ale to temat na inną opowieść.
Miód rzepakowy ma bardzo jasny kolor, jest gęsty i z wyglądu może nieco przypominać majonez czy smalec. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i zapachem rzepaku.
W miodzie rzepakowym znajduje się m.in. witamina C, witaminy z grupy B i witamina PP, a także minerały w postaci kobaltu, żelaza, potasu ,wapnia, sodu, fosforu i miedzi.
Dlaczego warto jeść miód rzepakowy?
Ten rodzaj miodu charakteryzuje się dobroczynnymi właściwościami, z których skorzysta każdy z nas:
-
Działa przeciwzapalnie i można go stosować wspomagająco w leczeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, moczowego oraz przy sezonowych infekcjach.
-
Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych, zapewnia szybki zastrzyk energii. Sprawdzi się przy wysokiej aktywności zarówno fizycznej, jak i umysłowej.
-
Podnosi odporność organizmu i wzmacnia układ odpornościowy.
-
Wykazuje się działaniem antygrzybiczym i antybakteryjnym.
-
Jest lekkostrawny i łagodny dla żołądka.
Ostrożność powinni zachować diabetycy ze względu na wysoki indeks glikemiczny miodu rzepakowego - wynosi on 87 IG. Uważajcie też, gdy podajecie go dzieciom. Możliwe jest wystąpienie alergii, dlatego należy zaczynać od bardzo małych porcji miodu i obserwować reakcję organizmu.