Złoto polskich łanów niedługo przyniesie nam swoje owoce. Cudze chwalicie, swego nie znacie
Getty/iStock
Newsy

Złoto polskich łanów niedługo przyniesie nam swoje owoce. Cudze chwalicie, swego nie znacie

Pewnie większość z was dobrze wie, jaki produkt wytwarza się z tej rośliny. Z pewnością nawet macie go w swojej kuchni. Jednak poza nim, z tych żółtych kwiatów powstaje jeszcze jedna, cenna rzecz, o której niektórzy nie mają pojęcia.

W całej Polsce aż po horyzont ciągną się pełne żółtych kwiatów pola - to nic innego, jak poczciwy rzepak. Jego zapach nie wszystkim być może przypada do gustu, ale właśnie z tej rośliny powstaje olej rzepakowy. To jeden z najbardziej popularnych w naszym kraju tłuszczów, którego używa się do wszystkiego - smażenia, sałatek czy marynat.

Nie wszyscy mają jednak świadomość, że z rzepaku, poza olejem, wytwarza się też miód. Sprawdźcie, jakie ma właściwości. 

Jak powstaje miód rzepakowy?

Miód, który powstaje z rzepaku, należy do grupy miodów nektarowych. Oznacza to, że pszczoły pobierają potrzebny im do produkcji miodu pyłek właśnie z kwiatów. Inaczej powstają za to miody spadziowe - spadź to inaczej wydzieliny mszyc i innych owadów, ale to temat na inną opowieść.

Miód rzepakowy ma bardzo jasny kolor, jest gęsty i z wyglądu może nieco przypominać majonez czy smalec. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i zapachem rzepaku.

W miodzie rzepakowym znajduje się m.in. witamina C, witaminy z grupy B i witamina PP, a także minerały w postaci kobaltu, żelaza, potasu ,wapnia, sodu, fosforu i miedzi. 

Zobacz także
To zapomniane warzywo opóźnia starzenie i wzmacnia włosy. Kiedyś karmiono nim zwierzęta

To zapomniane warzywo opóźnia starzenie i wzmacnia włosy. Kiedyś karmiono nim zwierzęta

Patrzcie pod nogi, bo ten polski skarb macie w zasięgu ręki. Po zaparzeniu pobudzi lepiej niż kawa

Patrzcie pod nogi, bo ten polski skarb macie w zasięgu ręki. Po zaparzeniu pobudzi lepiej niż kawa

Dlaczego warto jeść miód rzepakowy?

Ten rodzaj miodu charakteryzuje się dobroczynnymi właściwościami, z których skorzysta każdy z nas:

  • Działa przeciwzapalnie i można go stosować wspomagająco w leczeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, moczowego oraz przy sezonowych infekcjach.

  • Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych, zapewnia szybki zastrzyk energii. Sprawdzi się przy wysokiej aktywności zarówno fizycznej, jak i umysłowej.

  • Podnosi odporność organizmu i wzmacnia układ odpornościowy.

  • Wykazuje się działaniem antygrzybiczym i antybakteryjnym.

  • Jest lekkostrawny i łagodny dla żołądka. 

Ostrożność powinni zachować diabetycy ze względu na wysoki indeks glikemiczny miodu rzepakowego - wynosi on 87 IG. Uważajcie też, gdy podajecie go dzieciom. Możliwe jest wystąpienie alergii, dlatego należy zaczynać od bardzo małych porcji miodu i obserwować reakcję organizmu.