To polska biżuteria przedstawiająca typowo polskie potrawy. Założylibyście na uszy kolczyki a la kluska śląska czy pierścionek ze złotym pierogiem? Kolekcja „Polishfood” zdobyła wyróżnienie w plebiscycie zorganizowanym podczas Łódź Design Festival.
Śląskie jedzenie, które zawsze macie przy sobie
Pierwszym kulinarnym produktem powstałym w pracowni złotniczej w Sosnowcu, były kluski śląskie. Magazyn Zwierciadło tak pisał o tej kolekcji w 2021 roku:
- Marka Hetman Jewelry w nietypowy sposób promuje polskie jedzenie. Nasze lubione pierogi, obwarzanki czy rogale świętomarcińskie możemy mieć zawsze przy sobie. Dodatkowy atut: nie tuczą i nie zawierają glutenu.
Oto, jaka biżuteria jest dostępna w kolekcji „Polishfood”:
- Uszka do barszczu – zawieszki i kolczyki
- Złote pierożki – pierścionki, zawieszki i kolczyki
- Faworki – kolczyki
- Bułka poznańska – kolczyki
- Kluska śląska – kolczyki
- Oscypek – zawieszka z łańcuszkiem i kolczyki
- Obwarzanki - – zawieszka z łańcuszkiem i kolczyki
- Rogale świętomarcińskie – spinki do mankietów
Hetman Jewelry – marka biżuterii promująca śląskość
O swoich produktach tak mówi sama autorka, Katarzyna Hetman:
Zobacz także:
- Tworzę biżuterię minimalistyczną oraz inspirowaną śląskimi symbolami i architekturą regionu takimi jak kluski śląskie, szyby kopalniane czy żyrafa z Chorzowskiego Zoo. Otaczający świat, codzienną przestrzeń, jej jakże oczywiste kształty zamieniam w niecodzienną biżuterię. Odwołuję się do rzeczy mi bliskich, do codziennych obrazów czy jedzenia.
W ramach niejedzeniowej kolekcji śląskiej znajdziecie:
- Gwiazdę Katowice – naszyjnik, pierścionek i kolczyki
- Kukurydzę Katowice — naszyjnik, pierścionek i kolczyki
- Spodek – spinki do mankietów, naszyjnik
- Chorzowską żyrafę – naszyjnik, kolczyki
- Szyb kopalniany – naszyjnik, kolczyki
W pracowni powstają także inne kulinarne produkty niemające związku ze Śląskiem. Są złote kolczyki imitujące ziarenka kawy, czy naszyjniki i kolczyki przedstawiające amerykańskie donuty, biżuteria o kształcie włoskich pierożków ravioli, banany, czy chińskie przekąski podawane w charakterystycznym pudełku dim sum.
Źródło: stronaodkuchni.pl