Ukiście w słoikach kapustę w ten sposób. Dzięki tej przyprawie będzie jeszcze zdrowsza i smaczniejsza
Flickr
Newsy

Ukiście w słoikach kapustę w ten sposób. Dzięki tej przyprawie będzie jeszcze zdrowsza i smaczniejsza

Chcecie przyrządzić coś wyjątkowego? Zróbcie wspaniałą złotą kapustę, która nie tylko efektownie wygląda, ale i doskonale smakuje!

Kapusta kiszona pełna jest właściwości, które wspaniale wpływają na zdrowie. Warto ją jeść zwłaszcza zimą, gdy spada odporność i organizm narażony jest na różne infekcje. Kiszona kapusta jest naturalnym i bardzo bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność!

A dzięki wysokiej zawartości bakterii kwasu mlekowego, kapusta doskonale reguluje pracę układu trawiennego, rozwiązuje problemy z zaparciami i odbudowuje zniszczoną przez antybiotyki florę bakteryjną. Wykazuje też działanie antynowotworowe – regularnie jedzenie kiszonej kapusty przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka żołądka i raka jelita grubego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na złotą kapustę kiszoną

Ta kapusta swój wyjątkowy kolor zawdzięcza popularnej przyprawie – kurkumie. Do tego dzięki niej smakuje jeszcze lepiej! Do przygotowania złotej kapusty będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 2 małe główki białej kapusty
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
Zobacz także
Zasmażana czerwona kapusta - lepsza od białej! Dodajcie ten składnik i podajcie na obiad z mięsem

Zasmażana czerwona kapusta z jabłkiem i suszonymi śliwkami. Idealny dodatek do mięsa

golabki twarda kapusta

Kapusta na gołąbki nie mięknie? Wszystko przez łatwy do przeoczenia błąd. Większość o tym zapomina

Przygotowanie:

  1. Z każdej główki kapusty usuńcie głąb, a następnie poszatkujcie kapustę i włóżcie do dużej miski.
  2. Wsypcie do miski z kapustą łyżeczkę imbiru, 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżki soli oraz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  3. Zanim zaczniecie mieszać składniki, koniecznie załóżcie rękawiczki! Kurkuma bardzo mocno farbuje i będzie wam ciężko zmyć żółty barwnik z dłoni. Dobrze jest też założyć fartuch, ponieważ ubranie poplamione kurkumą może już być nie do uratowania.
  4. Mieszajcie kapustę do momentu, aż zacznie wypuszczać sok.
  5. Przełóżcie kapustę do glinianego garnka, przykryjcie obciążonym talerzem, następnie ściereczką i odstawcie kapustę w ciepłe miejsce na dwa tygodnie.
  6. Po dwóch tygodniach wyjmijcie kapustę z garnka i przełóżcie ją do słoików, mocno ubijając. Gdy cała kapusta będzie już w słoikach, włóżcie je do lodówki – to spowolni nieco proces kiszenia. Smacznego!
gotowana kapusta przepis
Adobe Stock
Newsy
Przepis na zdrową, złotą kapustę. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy, powinny ją jeść regularnie
Nie od dziś wiadomo, że kiszona kapusta to źródło wielu cennych wartości i składników odżywczych. Produkt ten powinien na stałe zagościć w diecie każdego Polaka. Duszona jest zalecana przede wszystkim osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy.

Kiedyś kapusta kiszona była jak rosół – pojawiała się w każdym domu przynajmniej raz w tygodniu. Dzisiaj większość gospodyń odeszła od tak częstego jej przyrządzania. Okazuje się jednak, że to duży błąd. W końcu kiszona kapusta jest nie tylko niesamowicie pyszna i sycąca, ale również zdrowa. Cenne wartości odżywcze kapusty Eksperci doceniają przede wszystkim jej właściwości odkwaszające i oczyszczające, dzięki którym w organizmie nie mają prawa zalęgnąć się żadne pasożyty. Okazuje się również, że kapusta kiszona zawiera mnóstwo błonnika oraz witamin A, K, C oraz z grupy B. Nie brakuje w niej także kwasu foliowego, wapnia, magnezu, manganu, fosforu oraz potasu.  Specjaliści twierdzą, że produkt doskonale reguluje pracę jelit, sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu nerwowego, odpornościowego oraz krwionośnego, a także obniża poziom „złego” cholesterolu. Prowadzone przez lata badania wykazały również, że regularne spożywanie kapusty kiszonej może zahamować rozwój raka.  Osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy zaleca się spożywanie kapusty w formie gotowanej. Przepis na duszoną kapustę Będziecie potrzebować: 500 gramów kiszonej kapusty 500 gramów świeżej kapusty 1 litra bulionu 1 cebuli 1 główki czosnku 1 łyżka masła Kawałka świeżego imbiru Kilku suszonych śliwek Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, kolendry, kurkumy, kminku, curry i ziół prowansalskich Przygotowanie: W dużym garnku rozpuśćcie masło, a następnie dodajcie do niego suszoną kolendrę i kminek. Całość podgrzewajcie aż do momentu, w którym w waszej kuchni zacznie się unosić przyjemny aromat. Wówczas dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę, curry,...

Gotujecie kapustę, a w całym domu unosi się nieznośny smrodek? Zróbcie tę 1 rzecz i po problemie
Flickr
Newsy
Gotujecie kapustę, a w całym domu unosi się nieznośny smrodek? Zróbcie tę 1 rzecz i po problemie
Kapusta, choć jest smaczna i bardzo zdrowa, ma jedną ogromną wadę - zapach podczas gotowania. Po podgrzaniu jest wyjątkowo nieznośny, ale zamiast się męczyć, można z nim walczyć. Poznajcie prosty trik na zneutralizowanie zapachu gotowanej kapusty.

Nie ma co ukrywać, że potrawy polskiej kuchni są bardzo aromatyczne - zwłaszcza w fazie przygotowywania. Zapach gotującej się lub smażonej kapusty jest bardzo intensywny i nie każdemu odpowiada. Jeśli macie dość wietrzenia całego mieszkania za każdym razem, gdy robicie dania z kapustą w roli głównej, wypróbujcie nasz patent, który pozwoli wam ograniczyć ten problem.  Jak usunąć brzydki zapach kapusty podczas gotowania? Metodą na zmniejszenie intensywności zapachu kapusty jest dodanie do garnka lub na patelnię kromki chleba - najlepiej razowego. Ten sposób najlepiej się sprawdza w przypadku takich potraw jak bigos czy kapusta zasmażana, gdy trzeba gotować ją długo. Po prostu włóżcie do garnka jedną grubą, czerstwą kromkę chleba razowego. Brzydki zapach wsiąknie w niego jak w gąbkę. A jeżeli w mieszkaniu już brzydko pachnie kapustą, weźcie niewielką patelnię, rozgrzejcie i wsypcie na nią kilka łyżek kawy mielonej. Po podgrzaniu, jej piękny zapach szybko zneutralizuje aromat kapusty.  Skoro już wiecie, jak zrobić kapustę bez nieznośnego smrodku unoszącego się w mieszkaniu, wypróbujcie nasz prosty przepis na kiszoną kapustę zasmażaną.  Przepis na kiszoną kapustę zasmażaną na szybko Do przygotowania szybkiej kapusty zasmażanej będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram kiszonej kapusty 1 duża cebula 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu  pół łyżeczki soli 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy kilka ziarenek czarnego pieprzu Dodatkowo, do zasmażki potrzebujecie 1 dużej łyżki masła i 2 łyżek mąki.  Przygotowanie: Przełóżcie kapustę kiszoną na sito i odciśnijcie z soku. Oczywiście go nie wylewajcie - sok z kiszonej kapusty doskonale działa na...

kapusta kiszona przepis
AdobeStock
Newsy
Ekspresowy sposób na kiszenie kapusty do bigosu. Jest gotowa już po 7 dniach i zawsze się udaje
Dobry bigos to taki, który ugotowany jest na bazie swojskiej, kiszonej kapusty. Nie kupujcie jej w sklepie – zrobicie ją sami z naszego przepisu.

Z pewnością będziecie gotować bigos na święta! Najlepszy jest ten przygotowany z własnej kiszonej kapusty, którą można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Kapusta z tego przepisu jest gotowa już po 7 dniach! Właściwości kapusty kiszonej Kapusta kiszona to nie tylko główny składnik bigosu i chrupiących surówek! Warto ją jeść także ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jakie właściwości ma kapusta kiszona: Witaminy Podobnie jak ogórki kiszone i inne warzywa poddane procesowi fermentacji, kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz kwasu mlekowego, który wspomaga pracę układu trawiennego. Błonnik W kapuście znajdziecie dużo błonnika, który pomaga przy problemach z zaparciami, a także obniża poziom cholesterolu. Ponadto częste spożywanie błonnika pozwala zapobiec rozwojowi chorób serca! Ulga dla żołądka Sok z kiszonej kapusty działa łagodząco na problemy z żołądkiem, takie jak nadżerki i wrzody. Osłabia działanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu żołądek jest mniej podrażniony. Regulowanie cukru we krwi Spożywanie kiszonej kapusty pomoże regulować poziom glukozy we krwi, dlatego osoby cierpiące na cukrzycę zdecydowanie powinny włączyć kiszonki do swojej diety. Przepis na szybką kapustę kiszoną Do przygotowania takiej ekspresowej kapusty kiszonej, z której później z powodzeniem można zrobić bigos, potrzebne będą poniższe składniki: Składniki: Ok. 2 kg kapusty białej świeżej (ok. 1 średniej wielkości główka) 1 marchewka 40 g soli kamiennej niejodowanej (ok. 2 łyżki stołowe) Kminek Liść laurowy Pieprz Woda po gotowaniu ziemniaków Przygotowanie: Umyjcie i poszatkujcie drobno kapustę. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach. Przełóżcie kapustę z marchewką do dużej miski. Dodajcie sól, pieprz...

Sprawdzony przepis na surówkę jak w chińczyku. Wychodzi lepsza niż z restauracji
Flickr
Newsy
Sprawdzony przepis na surówkę jak w chińczyku. Wychodzi lepsza niż z restauracji
Jeżeli nazwa tej surówki nic wam nie mówi, nie obawiajcie się - do jej przygotowania potrzebne są proste składniki, których na co dzień używacie w kuchni. Sprawdźcie, jak ją przyrządzić.

Mogłoby się wydawać, że w kwestii kuchni Polacy są dość konserwatywni i nawet, jeśli wychodzą zjeść coś „na mieście”, to wybierają raczej sprawdzone potrawy, które dobrze znają z domu. Dlatego tym bardziej interesująca jest popularność barów i restauracji oferujących dania z kuchni azjatyckiej. Najczęściej serwuje się tam potrawy typowe dla różnych krajów Azji i w menu znajdują się zarówno dania znane z kuchni chińskiej, jak i wietnamskiej, tajskiej czy koreańskiej. Potocznie często na takie lokale mówi się po prostu „chińczyk” (choć można się spierać, na ile taka nazwa jest poprawna).  Szczególnie uwielbianym przez wielu daniem jest klasyczna surówka z białej kapusty, jaką serwuje się w azjatyckich restauracjach. Poznajcie prosty przepis na surówkę „jak od chińczyka”. Przepis na surówkę z białej kapusty jak z chińczyka Do przygotowania surówki z kapusty „jak od chińczyka”, czyli z azjatyckiej restauracji, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: pół małej główki białej kapusty 1 marchewka 1 ząbek czosnku ¼ szklanki cukru ¼ szklanki octu ¼ szklanki oleju łyżeczka soli  Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkujcie. Zetrzyjcie marchewkę na dużych oczkach lub też poszatkujcie w tradycyjny sposób i dodajcie do kapusty. Wszystko razem wymieszajcie. Następnie do garnka wlejcie olej, ocet, dodajcie cukier, sól oraz jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie i podgrzejcie, ale nie doprowadzajcie do wrzenia.  Tak przygotowaną zalewą polejcie kapustę z marchewką. Dokładnie wymieszajcie, przełóżcie do słoików, a następnie odstawcie surówkę do lodówki w chłodne miejsce, by nieco zmiękła....