Ukiście w słoikach kapustę w ten sposób. Dzięki tej przyprawie będzie jeszcze zdrowsza i smaczniejsza
Flickr
Newsy

Ukiście w słoikach kapustę w ten sposób. Dzięki tej przyprawie będzie jeszcze zdrowsza i smaczniejsza

Chcecie przyrządzić coś wyjątkowego? Zróbcie wspaniałą złotą kapustę, która nie tylko efektownie wygląda, ale i doskonale smakuje!

Kapusta kiszona pełna jest właściwości, które wspaniale wpływają na zdrowie. Warto ją jeść zwłaszcza zimą, gdy spada odporność i organizm narażony jest na różne infekcje. Kiszona kapusta jest naturalnym i bardzo bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność!

A dzięki wysokiej zawartości bakterii kwasu mlekowego, kapusta doskonale reguluje pracę układu trawiennego, rozwiązuje problemy z zaparciami i odbudowuje zniszczoną przez antybiotyki florę bakteryjną. Wykazuje też działanie antynowotworowe – regularnie jedzenie kiszonej kapusty przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka żołądka i raka jelita grubego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na złotą kapustę kiszoną

Ta kapusta swój wyjątkowy kolor zawdzięcza popularnej przyprawie – kurkumie. Do tego dzięki niej smakuje jeszcze lepiej! Do przygotowania złotej kapusty będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 2 małe główki białej kapusty
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
Zobacz także
Zasmażana czerwona kapusta - lepsza od białej! Dodajcie ten składnik i podajcie na obiad z mięsem

Zasmażana czerwona kapusta z jabłkiem i suszonymi śliwkami. Idealny dodatek do mięsa

golabki twarda kapusta

Kapusta na gołąbki nie mięknie? Wszystko przez łatwy do przeoczenia błąd. Większość o tym zapomina

Przygotowanie:

  1. Z każdej główki kapusty usuńcie głąb, a następnie poszatkujcie kapustę i włóżcie do dużej miski.
  2. Wsypcie do miski z kapustą łyżeczkę imbiru, 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżki soli oraz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  3. Zanim zaczniecie mieszać składniki, koniecznie załóżcie rękawiczki! Kurkuma bardzo mocno farbuje i będzie wam ciężko zmyć żółty barwnik z dłoni. Dobrze jest też założyć fartuch, ponieważ ubranie poplamione kurkumą może już być nie do uratowania.
  4. Mieszajcie kapustę do momentu, aż zacznie wypuszczać sok.
  5. Przełóżcie kapustę do glinianego garnka, przykryjcie obciążonym talerzem, następnie ściereczką i odstawcie kapustę w ciepłe miejsce na dwa tygodnie.
  6. Po dwóch tygodniach wyjmijcie kapustę z garnka i przełóżcie ją do słoików, mocno ubijając. Gdy cała kapusta będzie już w słoikach, włóżcie je do lodówki – to spowolni nieco proces kiszenia. Smacznego!
gotowana kapusta przepis
Adobe Stock
Newsy
Przepis na zdrową, złotą kapustę. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy, powinny ją jeść regularnie
Nie od dziś wiadomo, że kiszona kapusta to źródło wielu cennych wartości i składników odżywczych. Produkt ten powinien na stałe zagościć w diecie każdego Polaka. Duszona jest zalecana przede wszystkim osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy.

Kiedyś kapusta kiszona była jak rosół – pojawiała się w każdym domu przynajmniej raz w tygodniu. Dzisiaj większość gospodyń odeszła od tak częstego jej przyrządzania. Okazuje się jednak, że to duży błąd. W końcu kiszona kapusta jest nie tylko niesamowicie pyszna i sycąca, ale również zdrowa. Cenne wartości odżywcze kapusty Eksperci doceniają przede wszystkim jej właściwości odkwaszające i oczyszczające, dzięki którym w organizmie nie mają prawa zalęgnąć się żadne pasożyty. Okazuje się również, że kapusta kiszona zawiera mnóstwo błonnika oraz witamin A, K, C oraz z grupy B. Nie brakuje w niej także kwasu foliowego, wapnia, magnezu, manganu, fosforu oraz potasu.  Specjaliści twierdzą, że produkt doskonale reguluje pracę jelit, sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu nerwowego, odpornościowego oraz krwionośnego, a także obniża poziom „złego” cholesterolu. Prowadzone przez lata badania wykazały również, że regularne spożywanie kapusty kiszonej może zahamować rozwój raka.  Osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy zaleca się spożywanie kapusty w formie gotowanej. Przepis na duszoną kapustę Będziecie potrzebować: 500 gramów kiszonej kapusty 500 gramów świeżej kapusty 1 litra bulionu 1 cebuli 1 główki czosnku 1 łyżka masła Kawałka świeżego imbiru Kilku suszonych śliwek Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, kolendry, kurkumy, kminku, curry i ziół prowansalskich Przygotowanie: W dużym garnku rozpuśćcie masło, a następnie dodajcie do niego suszoną kolendrę i kminek. Całość podgrzewajcie aż do momentu, w którym w waszej kuchni zacznie się unosić przyjemny aromat. Wówczas dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę, curry,...

Jak zrobić młodą kiszoną kapustę w słoikach? Poznajcie prosty przepis
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić młodą kiszoną kapustę w słoikach? Poznajcie prosty przepis
Gdy przychodzi sezon na kapustę, trudno się oprzeć kapuście małosolnej. Kiszona młoda kapusta to prawdziwy hit, a przyrządza się ją bardzo prosto! Poznajcie przepis na tą kapustę.

Nie ma nic lepszego niż kiszona kapusta! A jeszcze lepsza jest ta zrobiona z młodej kapusty . Jest przyjemnie kwaśna, cudownie chrupie i wspaniale pasuje do koletów jako surówka, do zupy albo jedzona wprost ze słoika. Młoda kiszona kapusta posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za starszą kapustą kiszoną. Kapusta małosolna , czyli młoda kapusta krótko kiszona, jest bowiem dość twarda i bardzo chrupiąca, mniej kwaśna i lekko słona. Jej smak dość mocno się różni od zwykłej kapusty kiszonej, dlatego warto ją przygotować, by skorzystać z witamin i minerałów, które znajdują się w kiszonej kapuście. Poznajcie prosty przepis na ukiszenie młodej kapusty w słoikach. Palce lizać! Przepis na młodą kapustę kiszoną Wczesna kapusta kiszona w słoikach to świetny pomysł na smaczną surówkę do obiadu . Sprawdzi się także jako składnik do zupy! Do przygotowania kapusty kiszonej z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kg młodej kapusty 2 marchewki 2 płaskie łyżki soli Czyste słoiki Opcjonalnie możecie dodać jeszcze kminek i inne, ulubione przyprawy. Przygotowanie: Poszatkujcie drobno kapustę za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Im drobniej będziecie kroić, tym lepiej, choć wielkość pokrojonych kawałków kapusty nie ma dużego znaczenia. Wszystko zależy od waszych osobistych preferencji. Marchewki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Składniki umieśćcie w misce i posypcie je 2 płaskimi łyżkami soli. Wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie na jedną dobę. Po tym czasie przemieszajcie jeszcze raz kapustę i przełóżcie do wyparzonego słoika. Układajcie kapustę ciasno, mocno ją ubijając, a nadmiar soków z kapusty wylejcie. Zakręćcie słoik, ale nie za mocno – musicie zostawić dopływ powietrza, by gazy powstałe w trakcie fermentacji mogły...

Jak zrobić młodą kapustę kiszoną? Nieco inaczej niż starą
Pixabay
Newsy
Jak zrobić młodą kapustę kiszoną? Nieco inaczej niż starą
Kapusta kiszona to jedno z naszych "dóbr" narodowych. Z łatwością można zrobić ja samodzielnie w domu. Wiosną warto wykorzystać młodą kapustę - będzie smakować zupełnie inaczej niż kiszona stara kapusta.

Kapusta jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można z niej zrobić surówki, kapustę zasmażaną, uwielbianą przez wielu kapustę kiszoną , pyszny kapuśniak oraz oczywiście zawinąć w nią gołąbki . W zależności od tego, czy użyjecie młodszej niż starszej główki kapusty, danie będzie różniło się smakiem. Czym różni się młoda kapusta od starej? Młoda kapusta zbierana jest o wiele wcześniej, z łatwością kupicie ją już w maju. Poznacie ją w warzywniaku po intensywnie zielonym kolorze. W smaku jest nieco słodsza i delikatniejsza niż stara kapusta. Kiszenie młodej kapusty nie wymaga zbyt wiele wysiłku, nie trzeba jej ubijać zbyt mocno, co ma miejsce w przypadku starszych główek. Będzie też miała nieco inny smak niż ta stara, mocno ukiszona – podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych i małosolnych. Będzie słodsza, lekko słona i mniej ukiszona. Przepis na młodą kiszoną kapustę Składniki 3kg młodej kapusty 450g marchewek 3 łyżki niejodowanej soli kamiennej (u mnie do kiszone zawsze niejodowana) 3 ząbki czosnku Kilka gałązek kopru włoskiego Pęczek koperku Przygotowanie Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści i poszatkujcie drobno ostrym nożem, za pomocą specjalnej mandoliny lub malaksera. Marchew zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Świeży koperek posiekajcie. Ząbki czosnku wyciśnijcie za pomocą praski. Do dużej miski włóżcie poszatkowaną kapustę, marchewkę, czosnek i zasypcie wszystko solą. Dokładnie wymieszajcie, lekko ubijcie i odstawcie na 30 minut, aby kapusta puściła sok. Dodajcie koper i pokrojony koperek. Kapustę przełóżcie do naczynia z kamionki, ponownie lekko ugniećcie i dociśnijcie talerze z obciążeniem. Odstawcie kapustę na 2-4 dni, w zależności od tego, czy wolicie bardziej,...

kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy
Przepis na wyśmienitą domową kapustę kiszoną w słoikach. Już nigdy nie kupicie jej w sklepie
Kiszona kapusta to podstawa wielu polskich dań. Jak zrobić domową kiszonkę, która zachwyci domowników? Sprawdźcie ten przepis!

Leczy przeziębienia, wzmacnia odporność, a do tego smakuje obłędnie – chyba wszyscy Polacy kochają kiszoną kapustę. Zobaczcie, co zrobić, by ten znany przysmak był jeszcze lepszy. Zalety kiszonej kapusty doceniane są od wieków. Początkowo był to po prostu sposób konserwacji tego warzywa na zimę, a dziś kiszona kapusta jest składnikiem wielu dań. Doskonale smakuje też podawana jako dodatek do obiadu. Kiszonka wspaniale wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C. Przepis na domową kapustę kiszoną Przygotowanie domowej kiszonej kapusty wcale nie jest trudne. W tym artykule przedstawiamy wam krok po kroku, jak samodzielnie zrobić smaczną kiszonkę. Składniki: 1 kg kapusty 1-2 łyżeczki soli słoiki Jeżeli chcecie, to do smaku możecie dodać różne dodatki, np.: startą marchew, kwaśne jabłka (odmiana szara reneta), żurawinę, śliwki węgierki . Przygotowanie: Kapustę należy dokładnie umyć i oczyścić - wszystkie liście z brązowymi plamami wyrzucamy. Siekamy bardzo drobno. Pamiętajcie o tym, żeby wyrzucić trzon. Posiekaną kapustę przekładamy do słoika – najpierw około 2 lub 3 garści i ubijamy je mocno pięścią. Przysypujemy solą i czynność powtarzamy. Kładziemy do środka słoika kolejne garści kapusty, ubijamy, solimy itd. Dorzucjcie kapustę tak długo, aż zapełnimy cały słoik. Jeszcze raz ubijamy. Następnie słoik przykrywamy wyparzonym talerzykiem i dociskamy go stawiając na nim drugi słoik wypełniony wodą. Jak długo kapusta będzie się kisiła? Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość – kapusta będzie się kisiła przez ok. 2 tygodnie. Codziennie otwierajcie słoik i ubijajcie kapustę wyparzoną, drewnianą łyżką. W ten sposób odgazowujecie się...