Kapusta kiszona pełna jest właściwości, które wspaniale wpływają na zdrowie. Warto ją jeść zwłaszcza zimą, gdy spada odporność i organizm narażony jest na różne infekcje. Kiszona kapusta jest naturalnym i bardzo bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność!
A dzięki wysokiej zawartości bakterii kwasu mlekowego, kapusta doskonale reguluje pracę układu trawiennego, rozwiązuje problemy z zaparciami i odbudowuje zniszczoną przez antybiotyki florę bakteryjną. Wykazuje też działanie antynowotworowe – regularnie jedzenie kiszonej kapusty przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka żołądka i raka jelita grubego.
Przepis na złotą kapustę kiszoną
Ta kapusta swój wyjątkowy kolor zawdzięcza popularnej przyprawie – kurkumie. Do tego dzięki niej smakuje jeszcze lepiej! Do przygotowania złotej kapusty będziecie potrzebowali poniższych składników:
Składniki:
- 2 małe główki białej kapusty
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Z każdej główki kapusty usuńcie głąb, a następnie poszatkujcie kapustę i włóżcie do dużej miski.
- Wsypcie do miski z kapustą łyżeczkę imbiru, 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżki soli oraz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
- Zanim zaczniecie mieszać składniki, koniecznie załóżcie rękawiczki! Kurkuma bardzo mocno farbuje i będzie wam ciężko zmyć żółty barwnik z dłoni. Dobrze jest też założyć fartuch, ponieważ ubranie poplamione kurkumą może już być nie do uratowania.
- Mieszajcie kapustę do momentu, aż zacznie wypuszczać sok.
- Przełóżcie kapustę do glinianego garnka, przykryjcie obciążonym talerzem, następnie ściereczką i odstawcie kapustę w ciepłe miejsce na dwa tygodnie.
- Po dwóch tygodniach wyjmijcie kapustę z garnka i przełóżcie ją do słoików, mocno ubijając. Gdy cała kapusta będzie już w słoikach, włóżcie je do lodówki – to spowolni nieco proces kiszenia. Smacznego!