Trzeba przyznać, że determinacja Justyny Żyły w robieniu kariery jest godna podziwu. Celebrytka, by nie stracić popularności po rozwodzie ze znanym skoczkiem, postanowiła zająć się różnymi rzeczami, które sprawią, że wciąż będzie o niej głośno. Wzięła udział w "Tańcu z Gwiazdami", a także prowadziła kanał kulinarny na YouTube, gdzie pokazywała jak przyrządzać tradycyjne, góralskie potrawy, które zna z domu.
Początki były trudne – wciąż można obejrzeć filmiki, na których Justyna wlewa gorący tłuszcz do zupy! Jednak z czasem nabrała wprawy i jej przepis na placki ziemniaczane wygląda naprawdę obiecująco! Nie są to zwykłe placuszki – dzięki dodaniu sporej ilości jajek są bardzo chrupiące, a mięsny i tłusty dodatek w postaci „szpyrki” sprawia, że smakują wyjątkowo.
Przepis na placki ziemniaczane Justyny Żyły
Do przygotowania mięsnych placków ziemniaczanych z przepisu Justyny Żyły, potrzebne wam będą poniższe składniki:
- 2 kilogramy ziemniaków
- 1 kilogram tłustego mięsa wieprzowego
- Pół kilograma mąki
- 1 kostka smalcu
- 5 jajek rozmiar M
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Wieprzowinę umyjcie, osuszcie za pomocą papierowych ręczników i pokrójcie w kostkę.
- Na patelni rozpuśćcie kostkę smalcu. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzućcie na niego pokrojoną wieprzowinę i podsmażcie.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
- Obrane ząbki czosnku posiekajcie drobno.
- Dodajcie warzywa do smażącego się mięsa, zamieszajcie i podsmażajcie.
- Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Dodajcie sól, pieprz, 5 jajek i mąkę. Niech nie zdziwi was ilość jaj! Justyna przyznaje, że po prostu lubi takie ciasto na placki.
- Na drugiej patelni rozgrzejcie olej i delikatnie, za pomocą łyżki nabierajcie ciasto i układajcie na patelni w kształt placków. Smażcie chwilę z każdej strony tak, by placki się zarumieniły.
Zobacz także:
I gotowe! Podawajcie placki z przygotowaną „szpyrką”. Tak zrobione mięso jest także bardzo dobre na zimno jako dodatek do kanapek.