żyła placki ziemniaczane
ONS, AdobeStock
Newsy

Złociste i chrupiące placuszki ziemniaczane Justyny Żyły to mistrzostwo świata. Zaskakujące, co gwiazda do nich dodaje

Próbowaliście placków ziemniaczanych z góralskiego przepisu? Justyna Żyła prezentuje swoją recepturę na to popularne danie.

Trzeba przyznać, że determinacja Justyny Żyły w robieniu kariery jest godna podziwu. Celebrytka, by nie stracić popularności po rozwodzie ze znanym skoczkiem, postanowiła zająć się różnymi rzeczami, które sprawią, że wciąż będzie o niej głośno. Wzięła udział w "Tańcu z Gwiazdami", a także prowadziła kanał kulinarny na YouTube, gdzie pokazywała jak przyrządzać tradycyjne, góralskie potrawy, które zna z domu.

Początki były trudne – wciąż można obejrzeć filmiki, na których Justyna wlewa gorący tłuszcz do zupy! Jednak z czasem nabrała wprawy i jej przepis na placki ziemniaczane wygląda naprawdę obiecująco! Nie są to zwykłe placuszki – dzięki dodaniu sporej ilości jajek są bardzo chrupiące, a mięsny i tłusty dodatek w postaci „szpyrki” sprawia, że smakują wyjątkowo.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na placki ziemniaczane Justyny Żyły

Do przygotowania mięsnych placków ziemniaczanych z przepisu Justyny Żyły, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także
placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

  • 2 kilogramy ziemniaków
  • 1 kilogram tłustego mięsa wieprzowego
  • Pół kilograma mąki
  • 1 kostka smalcu
  • 5 jajek rozmiar M
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Wieprzowinę umyjcie, osuszcie za pomocą papierowych ręczników i pokrójcie w kostkę.
  2. Na patelni rozpuśćcie kostkę smalcu. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzućcie na niego pokrojoną wieprzowinę i podsmażcie.
  3. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  4. Obrane ząbki czosnku posiekajcie drobno.
  5. Dodajcie warzywa do smażącego się mięsa, zamieszajcie i podsmażajcie.
  6. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Dodajcie sól, pieprz, 5 jajek i mąkę. Niech nie zdziwi was ilość jaj! Justyna przyznaje, że po prostu lubi takie ciasto na placki.
  7. Na drugiej patelni rozgrzejcie olej i delikatnie, za pomocą łyżki nabierajcie ciasto i układajcie na patelni w kształt placków. Smażcie chwilę z każdej strony tak, by placki się zarumieniły.

 

I gotowe! Podawajcie placki z przygotowaną „szpyrką”. Tak zrobione mięso jest także bardzo dobre na zimno jako dodatek do kanapek.

Justyna Żyła zapiekanka
ONS.pl
Newsy
Justyna Żyła podzieliła się przepisem na pyszną góralską zapiekankę „żebroczkę”. Takie przysmaki jedzą w Wiśle. Spróbujecie?
Justyna Żyła podzieliła się przepisem, który w jej rodzinie przygotowuje się od wielu pokoleń!

Justyna Żyła do świata show-biznesu weszła przede wszystkim dzięki hucznemu rozstaniu z byłym mężem – znanym skoczkiem Piotrem Żyłą. Obecnie Justyna spełnia się jako celebrytka i influencerka, chętnie dzieląc się swoim życiem w portalach społecznościowych. Bardzo aktywnie prowadzi ona między innymi swoje konto na Instagramie. Jedną z większych pasji Justyny Żyły jest gotowanie. Od niedawna dzieli się przepisami na założonym przez siebie kanale kulinarnym na YouTube, który nosi nazwę UwaŻyła. Jako pierwszy przepis, Justyna opublikowała tam recepturę na tradycyjną góralską zapiekankę. Przepis na żebroczkę od Justyny Żyły Justyna mówi, że żebroczka to prawdziwa wiślańska zapiekanka. Jest ona bardzo prosta, ale da się ją zepsuć, szczególne przez zbyt długie pieczenie. Poznajcie przepis na tradycyjną zapiekankę, którą Justyna przygotowuje dokładnie tak, jak robiła to jej babcia. Składniki na żebroczkę Kilogram tartych ziemniaków 2 woreczki ryżu Pół kilo boczku 0,5 litra gotowanego mleka 2 cebule 20 g smalcu Kilka łyżek majeranku 4 ząbki czosnku Opcjonalnie: świeży tymianek Sól Przygotowanie żebroczki Zetrzyjcie drobno ziemniaki na tarce na gładką masę, jak na placki ziemniaczane. Ziemniaki zalejcie bardzo gorącym mlekiem. Dodajcie do masy gorący, ugotowany w lekko osolonej wodzie ryż. Ryż powinien być ugotowany al dente. Wymieszajcie składniki dokładnie przez ok. minuty. Pokrójcie boczek w drobną kostkę. Pokrójcie cebulę w drobne kawałeczki.  Na patelni podsmażcie cebulkę i boczek, by cebula była szklista, a boczek zarumieniony. Dodajcie boczek i cebulę do masy ziemniaczanej. Wymieszajcie składniki. Przyprawcie masę ziemniaczaną majerankiem, solą i pieprzem. Przełóżcie do...

Błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym z przepisu Justyny Żyły. Pomysł na szybki obiad
ONS.pl
Newsy
Błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym z przepisu Justyny Żyły. Pomysł na szybki obiad
Justyna Żyła znowu zaskakuje ciekawym przepisem. Tym razem była żona Piotra Żyły proponuje na obiad szybki sos pomidorowy z kurczakiem.

Justyna Żyła dała się poznać szerszej publiczności ze względu na burzliwy rozpad małżeństwa z Piotrem Żyłą. Po tych wydarzeniach Justyna postanowiła oddać się wychowywaniu dzieci i kulinariom. 34-latka chętnie dzieli się zdjęciami gotowanych przez siebie posiłków na Instagramie. Na swoim profilu w tej właśnie sieci społecznościowe Justyna  Żyła wstawia coraz więcej przepisów swojego autorstwa. Była żona słynnego skoczka lubi kuchenne innowacje i eksperymenty. Takim jest w pewnym sensie jej najnowszy przepis. Szybki makaron z sosem pomidorowym z kurczakiem powstał z potrzeby. Justynie brakowało ponoć czasu, więc postanowiła nie bawić się w półśrodki i poddusić kurczaka w makaronie i pomidorach. Brzmi prosto i całkiem smacznie. Uważamy, że warto dać szansę tej recepturze i wypróbować ją we własnym domu. A oto przepis ze szczegółami.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Przepis na szybkie danie makaronowe Justyny Żyły Składniki: Podwójny filet z kurczaka Koncentrat pomidorowy Świeży koperek Ok. 25 dag makaronu typu rurki Pół szklanki słodkiej śmietanki 36% Ok. 10 dag sera żółtego w kostce Sól Pieprz Świeża rzeżucha Czarnuszka Przygotowanie: Makaron ugotujcie al dente według wskazówek na opakowaniu. Pierś z kurczaka  oczyśćcie i pokrójcie na małe kawałki. Do ugotowanego makaronu dodajcie kilka łyżek koncentratu pomidorowego, śmietankę, starty żółty ser, a także pokrojonego...

justyna żyła przepisy
ONS, AdobeStock
Newsy
Schabowy z przepisu Justyny Żyły to złoto. Mega chrupka panierka za sprawą 1 składnika
By zrobić naprawdę chrupiące schabowe, warto wypróbować wskazówki Justyny Żyły i zrobić kotlety według jej przepisu. Pychota!

Determinacja Justyny Żyły w robieniu kariery jest godna podziwu. Była żona polskiego skoczka postanowiła spróbować swoich sił i zaczęła prowadzić kanał kulinarny w serwisie YouTube o nazwie „UwaŻyła”, gdzie dzieli się swoimi przepisami na ulubione dania z góralskiej kuchni. Prowadzenie kanału się opłaciło, ponieważ później Justyna dostała zaproszenie do udziału w „Tańcu z gwiazdami”. Część przedstawianych przepisów jest krytykowana przez widzów, ale niektóre są bardzo udane – tak, jak te chrupiące schabowe! Wychodzą takie dzięki specjalnej panierce i marynacie. Spróbujcie sami! Przepis na schabowe w migdałach od Justyny Żyły Do przygotowania schabowych według sposobu Justyny będziecie potrzebowali poniższych składników: Kilogram schabu 5 jaj 200 g grzybów 3 łyżki masła klarowanego 1 łyżka śmietany 2 cebule 50 g płatków migdałów 30 g mąki ziemniaczanej Słodka papryka mielona Ostra papryka mielona Sól Pieprz Przygotowanie Umyjcie schab i osuszcie ręcznikami papierowymi. Za pomocą naostrzonego noża pokrójcie schab w kawałki o szerokości ok. 1 cm. Każdy z kotletów przykryjcie z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. Cebulę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Do miski wbijcie 5 całych jajek, dodajcie starte cebule oraz 30 g mąki ziemniaczanej, 50 g płatków migdałów, a także po szczypcie ostrej i słodkiej papryki, soli i pieprzu. Dokładnie wymieszajcie. W tak przygotowanej marynacie umieśćcie kotlety i odstawcie do lodówki na około dobę (według Justyny najlepiej jest potrzymać mięso w marynacie nawet 48 godzin!) Przed smażeniem kotletów zróbcie grzybki, które będą świetnym dodatkiem do...

placki ziemniaczane ze śledziem
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Co powiecie na śledzia podanego na chrupiących plackach ziemniaczanych? Dodajcie 1 rzecz a jeszcze bardziej zyska na smaku
Placki ziemniaczane ze śledziem? Czemu nie! Dodajcie do nich jeszcze twarożek i jeden smaczny dodatek który sprawi, że placki będą smakowały naprawdę wyjątkowo!

Placki ziemniaczane smakują doskonale z wieloma dodatkami. Z cukrem, śmietaną, sosem grzybowym i oczywiście gulaszem węgierskim, są fantastyczne. Możliwości jest wiele i ogranicza was tylko wyobraźnia! Doskonałym dodatkiem do placków jest smaczny twarożek z dodatkiem śmietany, koperku i szczypiorku. Ułóżcie dodatkowo na plackach śledzie – nada im to niesamowitego charakteru! Tak przygotowane placki z pewnością posmakują waszym gościom. Przepis na placki ziemniaczane ze śledziem Do przygotowania takich placuszków będziecie potrzebowali poniższych składników: 400 g ziemniaków 1 łyżkę mąki 1 jajko Sól Pieprz Do twarożku: 1 kostkę półtłustego twarogu (250 g) 250 g śledzi w oleju 2 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku 1 łyżkę koperku 1 łyżkę szczypiorku Sól Pieprz Przygotowanie W misce wymieszajcie twaróg z dwiema łyżkami śmietany. Dodajcie pieprz i sól oraz świeży i posiekany koperek oraz szczypiorek. Zamieszajcie i odstawcie. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Dodajcie łyżkę mąki, jedno jajko oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszajcie. Śledzie pokrójcie na kawałki o szerokości ok. 2-3 cm. Rozgrzejcie na patelni dużą ilość oleju. Gdy już będzie gorący, chochelką nakładajcie ciasto i smażcie placuszki tak, by się zarumieniły i nieco przypiekły z obu stron. Po usmażeniu przełóżcie je na talerz wyłożony grubą warstwą papierowych ręczników. To sprawi, że placki nie będą tak tłuste (ręczniki wchłoną nadmiar oleju). Gotowe placki ułóżcie na talerzu. Na każdym połóżcie łyżkę twarożku i na to jeden kawałek śledzia. Posypcie świeżo mielonym pieprzem i połóżcie kawałek świeżego koperku dla dekoracji. I gotowe!...