żyła placki ziemniaczane
ONS, AdobeStock
Newsy

Złociste i chrupiące placuszki ziemniaczane Justyny Żyły to mistrzostwo świata. Zaskakujące, co gwiazda do nich dodaje

Próbowaliście placków ziemniaczanych z góralskiego przepisu? Justyna Żyła prezentuje swoją recepturę na to popularne danie.

Trzeba przyznać, że determinacja Justyny Żyły w robieniu kariery jest godna podziwu. Celebrytka, by nie stracić popularności po rozwodzie ze znanym skoczkiem, postanowiła zająć się różnymi rzeczami, które sprawią, że wciąż będzie o niej głośno. Wzięła udział w "Tańcu z Gwiazdami", a także prowadziła kanał kulinarny na YouTube, gdzie pokazywała jak przyrządzać tradycyjne, góralskie potrawy, które zna z domu.

Początki były trudne – wciąż można obejrzeć filmiki, na których Justyna wlewa gorący tłuszcz do zupy! Jednak z czasem nabrała wprawy i jej przepis na placki ziemniaczane wygląda naprawdę obiecująco! Nie są to zwykłe placuszki – dzięki dodaniu sporej ilości jajek są bardzo chrupiące, a mięsny i tłusty dodatek w postaci „szpyrki” sprawia, że smakują wyjątkowo.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na placki ziemniaczane Justyny Żyły

Do przygotowania mięsnych placków ziemniaczanych z przepisu Justyny Żyły, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także

  • 2 kilogramy ziemniaków
  • 1 kilogram tłustego mięsa wieprzowego
  • Pół kilograma mąki
  • 1 kostka smalcu
  • 5 jajek rozmiar M
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Wieprzowinę umyjcie, osuszcie za pomocą papierowych ręczników i pokrójcie w kostkę.
  2. Na patelni rozpuśćcie kostkę smalcu. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzućcie na niego pokrojoną wieprzowinę i podsmażcie.
  3. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  4. Obrane ząbki czosnku posiekajcie drobno.
  5. Dodajcie warzywa do smażącego się mięsa, zamieszajcie i podsmażajcie.
  6. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Dodajcie sól, pieprz, 5 jajek i mąkę. Niech nie zdziwi was ilość jaj! Justyna przyznaje, że po prostu lubi takie ciasto na placki.
  7. Na drugiej patelni rozgrzejcie olej i delikatnie, za pomocą łyżki nabierajcie ciasto i układajcie na patelni w kształt placków. Smażcie chwilę z każdej strony tak, by placki się zarumieniły.

 

I gotowe! Podawajcie placki z przygotowaną „szpyrką”. Tak zrobione mięso jest także bardzo dobre na zimno jako dodatek do kanapek.

Komentarze