Złocista cukinia do słoików na zimę. Zamiast curry dodajcie inną przyprawę
AdobeStock
Newsy

Złocista cukinia do słoików na zimę. Zamiast curry dodajcie inną przyprawę

Skorzystajcie z sezonu na cukinię i zróbcie z niej zapas smacznych przetworów na zimę. Wyjdzie smaczna i o pięknym, złotym kolorze, gdy dodacie do niej jedną łyżkę pewnej przyprawy. Takiej cukinii nikt się nie oprze.

Latem cukinię jada się praktycznie na okrągło. W końcu to o tej porze roku trwa sezon na to warzywo - dojrzewa w ogródkach, a w warzywniakach można je kupić w bardzo atrakcyjnej cenie. Nic więc dziwnego, że co roku latem trwa szał na cukinię.

Można ją ugotować w zupie i użyć jako naturalnego zagęszczacza, usmażyć w panierce, grillować, dusić i piec. Świetnie sprawdza się też w przetworach - w końcu cukinię można również marynować. Poznajcie prosty przepis na pyszną, złocistą cukinię do słoików. Wystarczy kilka składników i trochę pracy, a będziecie się zajadać całą zimę. 

Przepis na marynowaną cukinię z kurkumą

Składniki:

  • 4 kg cukinii

  • 2 l wody

  • 3,5 szklanki octu

  • 2 szklanki cukru

  • 3 płaskie łyżki soli

  • 1 łyżka kurkumy

  • 2 ząbki czosnku

  • ziele angielskie

  • liście laurowe

  • pieprz czarny

Zobacz także
Pasztet z cukinii wyjdzie miękki i zwarty. Wystarczy tylko dodać pół szklanki tego składnika

Pasztet z cukinii wyjdzie miękki i zwarty. Wystarczy tylko dodać szklankę tego składnika

Kroję cienko cukinię i wrzucam do piekarnika. Z tymi dodatkami chrupie, aż miło

Kroję cienko cukinię i wrzucam do piekarnika. Z tymi dodatkami chrupie aż miło

Przygotowanie:

  1. Umyjcie cukinię, odetnijcie jej końcówki, a następnie pokrójcie ją w słupki lub plastry. W tym przepisie używa się młodych cukinii, dlatego nie trzeba ich obierać ze skórki.

  2. Do garnka wlejcie wodę, ocet oraz przyprawy: cukier, sól i kurkumę. Podgrzejcie i mieszajcie, aż cukier i sól się rozpuszczą. 

  3. Następnie przygotujcie sobie wyparzone, suche słoiki. W każdym ułóżcie ciasno cukinię i wsypcie trochę ziela angielskiego, pieprzu, kilka plastrów czosnku i po jednym liściu laurowym. 

  4. Wlejcie do słoików zalewę - tyle, by przykryła cukinię do ¾ jej wysokości. Następnie zakręćcie mocno słoiki i pasteryzujcie je przez kilkanaście minut. 

  5. Odstawcie na blat do góry dnem. Gdy ostygną, znów je obróćcie i odłóżcie w ciemne, chłodne miejsce. Tak przygotowana cukinia w słoikach będzie dobra aż do zimy. Smacznego!

Dania z cukinii - przepisy

Póki trwa sezon na cukinię, warto maksymalnie go wykorzystać i zrobić z tego warzywa różne smaczne potrawy, przetwory, a nawet desery. Skorzystajcie z kilku poniższych inspiracji, którymi podzielili się użytkownicy Gotujmy.pl: