Przeziębienie
Adobe Stock
Newsy

Złapało was przeziębienie? Oto najszybszy sposób, by się go pozbyć

Kiedy czujemy w kościach, że nadchodzi przeziębienie – powinniśmy podejmować szybkie decyzje. Najlepiej o kuracji domowymi sposobami.

Dzisiejsze zimy sprzyjają infekcjom i wirusom. Gdy przed laty za oknami panował mróz, a temperatura schodziła grubo poniżej zera, wszelkie mikroby miały utrudnione zadanie.

Obecnie, gdy pogoda w grudniu, styczniu czy w lutym przypomina jesień, przedłuża się tak zwany okres chorobowy.

Niektórym wystarczy delikatne przegrzanie organizmu podczas pobytu na zewnątrz i przeziębienie gotowe. Dlatego też ważne jest budowanie odporności.

Wiadomo przecież nie od dziś, że lepiej zapobiegać, niż leczyć. Czasami na tego typu mądrości jest już jednak za późno.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Naturalne metody na przeziębienie

Jak radzić sobie z przeziębieniami? Najlepiej domowymi, naturalnymi sposobami. W końcu i tak nie ma gwarancji, że garść tabletek na pewno nam pomoże.

Co innego w przypadku owocowo-roślinnych syropów, czy ziołowych herbat. Takich jak na przykład nasza poniższa propozycja.

Przepis na rozgrzewający napój o przeciwzapalnym działaniu

Składniki:

  • Zielona herbata
  • Mały kawałek imbiru (wystarczy ledwie kilka cm korzenia)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu (jeżeli ciężko znosicie ostrość pieprzu, możecie zmniejszyć nieco tę końską dawkę)
  • 1 łyżka goździków
  • Opcjonalnie miód do posłodzenia

Przygotowanie:

  1. Do naczynia (najlepszy będzie tradycyjny czajniczek), w którym będziemy parzyli herbatę dodajemy imbir pokrojony na plastry.
  2. Wsypujemy wedle uznania liści zielonej herbaty, a także goździki. Zalewamy herbatę wrzątkiem.
  3. Parzymy napar przez kilka minut, następnie dodajemy pieprz i kurkumę.
  4. W razie potrzeby słodzimy miodem po lekkim przestygnięciu
Niezawodny sposób na przeziębienie. Pijcie to codziennie wieczorem, w mig stawia na nogi
Flickr
Zdrowie
Niezawodny sposób na przeziębienie. Pijcie to codziennie wieczorem, w mig stawia na nogi
Sezon jesienno-zimowy to dla odporności nie lada wyzwanie. Właśnie wtedy chorujemy najczęściej. Niektóre domowe sposoby pomogą w walce z chorobą.

Katar, kaszel i gorączka to nieodłączni towarzysze przeziębienia. Często nawet zanim pojawią się pierwsze objawy choroby, czujemy, że „coś nas bierze”. To już wtedy najlepiej zacząć wzmacniać organizm, rozgrzewać się, zacząć cieplej się ubierać. Istnieje wiele prostych, tradycyjnych metod na złagodzenie skutków choroby i poprawę samopoczucia. Składniki na domowe, rozgrzewające napary zwykle mamy pod ręką w domu. Dlaczego jesienią i zimą chorujemy częściej? Jesień i zima to czas wzmożonych infekcji. Jest kilka powodów, dlaczego tak się dzieje. Pierwszym, jest to, że zaczyna się robić chłodno i mokro. W ciągu dnia często zmienia się pogoda i temperatura też jest zmienna. Zdarza nam się zmarznąć, bo od wyjścia z domu ochłodziło się i okazuje się, że jesteśmy za lekko ubrani. Zdarza nam się zmoknąć czy przemoczyć nogi. Jesienią zmienia się także nasza dieta. Jemy mniej owoców i warzyw, dostarczamy sobie mniej witamin, w tym witaminy C. A zmiana pokarmów i nasłonecznienia w ciągu dnia, pozbawia nas też witaminy D3. Zaczynamy mieć niedobory witamin i minerałów.  Spędzamy więcej czasu w zamkniętych pomieszczeniach, zimą dodatkowo ogrzewanych i nie zawsze dobrze wentylowanych. To nie tylko powoduje wysuszanie śluzówki i większą jej podatność na podrażnienia i gromadzenie się bakterii, ale też przenoszenie się drobnoustrojów chorobotwórczych z osoby na osobę. Naturalne sposoby na odporność O odporność warto zadbać jeszcze przed sezonem jesienno-zimowym. Ma na nią wpływ styl życia, jaki prowadzimy, sposób odżywiania: ograniczanie spożycia mięsa, soli czy cukru, ale też odpowiednia ilość ruchu na świeżym i snu, jakie sobie zapewniamy. Jeśli pomimo starań i utrzymywaniu organizmu w dobrej kondycji złapiecie przeziębienie, nie od razu trzeba się...

Herbata
Pixabay/congerdesign
Zdrowie
Boli cię gardło? Ta herbata błyskawicznie się z tym rozprawi. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej miód
Herbatę można uznać za polski napój narodowy. Polska zajmuje 3 miejsce wśród wszystkich krajów europejskich, które szczególnym sentymentem darzą herbatę.

Więcej od Polaków tego napoju piją jedynie Irlandczycy i mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Prawdopodobnie dzięki obecności katechin, herbata może wspomagać ochronę przed miażdżycą i zawałem serca. Obniża poziom cholesterolu – największego wroga naszych tętnic. Ale to nie wszystko! Cenne katechiny Spośród flawonoidów, które mogą powstrzymać inwazję wolnych rodników, najcenniejsze są katechiny. Potrafią bowiem zneutralizować najniebezpieczniejszy dla człowieka rodnik hydroksylowy i są najłatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Występują też w czerwonym winie, jabłkach i skórkach winogron. Herbata na ból gardła  Przeziębienie lubi towarzystwo ciepłych naparów. Herbata nadaje się do tego wręcz idealnie. Nie ma nic lepszego niż filiżanka ciepłej herbaty. Aby uspokoić ból gardła lub gdy czujesz zbliżające się przeziębienie, sięgnij śmiało po herbatę. Ten gorący napój pomoże utrzymać gardło wilgotne i nawodnione. Dostarcza jednocześnie bogate przeciwutleniacze, które mogą wspomóc w walce z chorobą lub wirusem. Herbata jest też doskonałym napojem, do którego możemy dodać łyżeczkę miodu. Miód ma wiele właściwości leczniczych i świetnie łagodzi ból gardła. Która najlepsza? Istnieje kilka herbat, które mogą pomóc w walce z irytującym bólem gardła. Na pierwszych miejscach plasują się herbaty z korzenia wiązu oraz herbata z korzenia lukrecji. Równie pomocne okazują się  rumianek, zielona herbata i mieszane herbaty z kombinacją składników ziołowych. Szczególnie dobrym połączeniem w herbacie będzie wspomniany wiąz i korzeń lukrecji. Obydwa są uważane za ziołowe środki na przeziębienie. Powodem takiego ich działania jest to,...

dobrej jakości miód
Adobe Stock
Newsy
Czy miód może szkodzić bardziej niż cukier? Jeden błąd i traci całą swoją wartość
Chętnie dodajemy go do herbaty z cytryną wierząc, że wzmocni naszą odporność. Ale czy wiecie, że w niektórych przypadkach może być szkodliwy?

Nawet dzieci wiedzą, że miód jest bardzo zdrowy i trzeba go jeść. Szczególnie jesienią i zimą, gdy nasz organizm jest osłabiony i narażony na różne infekcje. Dodajemy go do herbat, ciast, owsianek albo po prostu jemy łyżką prosto ze słoika. Część osób stawia na stare, sprawdzone sposoby i używają miodu do robienia domowych syropów na przeziębienie, w których w skład wchodzi jeszcze zwykle cebula, czosnek czy imbir. Ale czy wiecie, że miód nie zawsze jest zdrowy? Kiedy może nam zaszkodzić i co robić, by wykorzystać wszystkie jego właściwości. Właściwości miodu Owoc ciężkiej pracy tysięcy pszczół to nie tylko słodki dodatek do jedzenia. Wykazuje się on szeregiem prozdrowotnych właściwości! Oto kilka z nich: działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza ból gardła, łagodzi dolegliwości związane z wrzodami żołądka, obniża ciśnienie krwi, wspomaga gojenie ran i zapobiega powstawaniu blizn, pomocny w walce z trądzikiem i suchą skórą, działa kojąco na chorą wątrobę. Tego nigdy nie rób! Naukowcy przypominają, że działanie miodu na nasz organizm jest najlepsze wtedy, gdy spożywany miód ma temperaturę pokojową . Podgrzewany zaczyna tracić cenne składniki odżywcze, a zbyt gorący może być wręcz toksyczny. Specjaliści twierdzą, że idealna temperatura miodu to 35 stopni Celsjusza – tyle, ile panuje w ulu. Wystarczy zaledwie dziesięć stopni więcej, by nastąpił proces zmian w strukturze białek oraz utrata enzymów, które odpowiadają m.in. za podnoszenie naszej odporności i zwalczanie bakterii i grzybów odpowiedzialnych za infekcję. Miód podgrzany do temperatury 90 stopni i więcej (a tyle ma gorąca herbata) prowadzi do powstania niebezpiecznego związku chemicznego –...

Dlaczego warto dodać do herbaty... pieprz? Zdębiejecie
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Dlaczego warto dodać do herbaty... pieprz? Zdębiejecie
Słyszeliście kiedyś o tym pomyśle? Okazuje się, że dodanie pieprzu do herbaty to świetny pomysł!

Herbata to jeden z ulubionych napojów Polaków i dobrze, bo herbata jest zdrowa . Rozgrzewa was w zimne dni, pozwala się zrelaksować wieczorem, albo po prostu jest pretekstem do przerwy w pracy. Niektórzy dodają do herbaty cytrynę, cukier lub imbir – te dodatki raczej nikogo nie dziwią. Czy słyszeliście jednak o dodawaniu do herbaty… czarnego pieprzu? Niektórzy bardzo chwalą sobie to połączenie. Herbata z pieprzem – właściwości Herbata z dodatkiem pieprzu przede wszystkim dobrze rozgrzewa. Jest polecana do wypijania szczególnie w chłodne, deszczowe dni. Ostry smak pobudza śluzówki do działania i może wspomagać tak ochronę przed infekcją. Herbata z pieprzem może więc pomóc wam uniknąć przeziębienia. Właściwości czarnego pieprzu Nie jest tajemnicą, że swoje właściwości taka herbata zawdzięcza dodatkowi właśnie czarnego pieprzu. To bardzo popularna, ale niedoceniana przyprawa. Pieprz cechuje się wysoką zawartością piperyny. To ona odpowiada za ciekawe działanie prozdrowotne pieprzu czarnego. Jest cenna ze względu na: Właściwości wspomagające odchudzanie – pobudza metabolizm Swoje działanie przeciwzapalne – cenne w wielu chorobach np. chorobach autoimmunologicznych, Reumatoidalnym Zapaleniu Stawów, PCOS i innych przebiegających z zapalaniem Pobudza procesy trawienne – herbata z pieprzem po ciężkim posiłku może pomóc uporać się z uczuciem przepełnienia i wspomóc trawienie Ułatwia wchłanianie niektórych składników – piperyna poprawia wchłanianie na przykład kurkuminy, czyli innego niezwykłego związku, zawartego w kurkumie Jak smakuje herbata z pieprzem? Herbata z czarnym pieprzem może być do tego bardzo smaczna. Jeśli dodacie do naparu kilka kulek czarnego pieprzu, otrzymacie napar o delikatnie ostrym smaku....