Przeziębienie
Adobe Stock
Newsy

Złapało was przeziębienie? Oto najszybszy sposób, by się go pozbyć

Kiedy czujemy w kościach, że nadchodzi przeziębienie – powinniśmy podejmować szybkie decyzje. Najlepiej o kuracji domowymi sposobami.
Hubert Rój
grudzień 23, 2020

Dzisiejsze zimy sprzyjają infekcjom i wirusom. Gdy przed laty za oknami panował mróz, a temperatura schodziła grubo poniżej zera, wszelkie mikroby miały utrudnione zadanie.

Obecnie, gdy pogoda w grudniu, styczniu czy w lutym przypomina jesień, przedłuża się tak zwany okres chorobowy.

Niektórym wystarczy delikatne przegrzanie organizmu podczas pobytu na zewnątrz i przeziębienie gotowe. Dlatego też ważne jest budowanie odporności.

Wiadomo przecież nie od dziś, że lepiej zapobiegać, niż leczyć. Czasami na tego typu mądrości jest już jednak za późno.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Naturalne metody na przeziębienie

Jak radzić sobie z przeziębieniami? Najlepiej domowymi, naturalnymi sposobami. W końcu i tak nie ma gwarancji, że garść tabletek na pewno nam pomoże.

Co innego w przypadku owocowo-roślinnych syropów, czy ziołowych herbat. Takich jak na przykład nasza poniższa propozycja.

Przepis na rozgrzewający napój o przeciwzapalnym działaniu

Składniki:

  • Zielona herbata
  • Mały kawałek imbiru (wystarczy ledwie kilka cm korzenia)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu (jeżeli ciężko znosicie ostrość pieprzu, możecie zmniejszyć nieco tę końską dawkę)
  • 1 łyżka goździków
  • Opcjonalnie miód do posłodzenia

Przygotowanie:

  1. Do naczynia (najlepszy będzie tradycyjny czajniczek), w którym będziemy parzyli herbatę dodajemy imbir pokrojony na plastry.
  2. Wsypujemy wedle uznania liści zielonej herbaty, a także goździki. Zalewamy herbatę wrzątkiem.
  3. Parzymy napar przez kilka minut, następnie dodajemy pieprz i kurkumę.
  4. W razie potrzeby słodzimy miodem po lekkim przestygnięciu
Komentarze
zupa
Pixabay
Newsy Najlepsza zupa na przeziębienie? To wcale nie jest rosół. Podajemy przepis na super zdrową zupę z...
Każda mama doskonale wie, że najlepszym sposobem na przeziębienie jest talerz gorącej zupy – najlepiej rosołu z makaronem. Mimo iż zupa ta jest oczywiście bardzo smaczna i zdrowa, jest też inna zupa, która świetnie się sprawdzi w okresie przeziębieniowym. To zupa jajeczna. Jak ją przygotować?
Anna Borkowska
grudzień 10, 2020

Zupa jajeczna doskonale smakuje i świetnie odżywia ciało. Jej przygotowanie jest szybkie i banalnie proste. Zupa jajeczna to łatwy sposób na dostarczenie swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, gdy jesteśmy chorzy. Jej bazą jest nic innego, jak rosół, który świetnie się sprawdza, gdy chcemy w naturalny sposób udrożnić zatkany nos. Nie lubisz kurczaka a chcesz dodać do swojej zupy trochę odżywczego białka? Wbij do niej jajka. Dzięki dodaniu do zupy jajek zapewnisz sobie dodatkowy zastrzyk energii. Do wywaru możesz też dodać przyprawy takie jak czosnek, curry czy odrobinę świeżego imbiru. Dzięki temu nasza zupa nie tylko zyska bardziej wyrazisty smak, ale też mnóstwo walorów zdrowotnych.  A oto przepis na genialną zupę jajeczną z pikantnym serem. Będziesz potrzebowała: 1 litr bulionu 3 jajka 3 łyżki startego ostrego sera szczyptę gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jajka dobrze roztrzep z przyprawami. Wsyp ser i całość dokładnie wymieszaj. W garnku zagotuj bulion i cały czas mieszając, wlej do niego masę jajeczną. Na koniec możesz posypać zupę świeżą kolendrą lub szczypiorkiem. Tak przygotowana zupa jest dość specyficzna, ale na pewno was rozgrzeje i będzie miała korzystne działanie dla waszego zdrowia. Źródło: Gotujmy.pl

Przeczytaj
przeziębienie co jeść
AdobeStock
Newsy Czego lepiej nie jeść podczas przeziębienia? Tych produktów warto się wystrzegać
Raczej dobrze wiemy co jeść, gdy jesteśmy przeziębieni. A czego NIE jeść? Mamy dla was krótką listę produktów, których nie powinno się jeść w trakcie choroby!
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Jesienią i zimą jesteśmy bardzo podatni na infekcje. Mroźny wiatr, duża wilgotność w powietrzu i ciągłe skoki temperatur (wychodzenie z ciepłego mieszkania na mróz) stanowią ogromne wyzwanie dla naszego systemu odpornościowego. Jesteśmy osłabieni, mamy gorączkę i kompletnie przechodzi nam ochota na jakiekolwiek jedzenie. To zrozumiałe – organizm walcząc z infekcją wykorzystuje całą energię na pokonanie wirusów i ma mniej siły na trawienie. Jednak wszyscy dobrze wiemy jak ważne jest odpowiednie odżywianie podczas choroby! Ale czy wiedzieliście, że pewnych produktów powinno się wręcz unikać w przypadku przeziębienia lub grypy? Tego nie jedz w trakcie choroby! Toczony infekcją organizm jest bardzo osłabiony. Dlatego jedzenie w tym czasie produktów ciężkostrawnych może jeszcze pogorszyć jego stan! Kiedy chorujemy, musimy wspierać swoje ciało w tej walce, a nie ją utrudniać. To właśnie dlatego chorym podaje się lekkostrawne potrawy, takie jak rosół, kleik czy budyń. Za to najgorszym pomysłem może być zjedzenie podczas grypy czegoś bardzo ciężkostrawnego – na przykład grzybów czy tłustego mięsa. Poniżej zebraliśmy dla was listę produktów, których absolutnie nie powinniście jeść gdy jesteście chorzy! Alkohol – niektórzy lubią dla kurażu dolać sobie odrobinę mocnego alkoholu do herbaty. A to duży błąd! Po pierwsze, na pewno bierzecie na przeziębienie jakieś leki, a ich absolutnie nie wolno łączyć z alkoholem. A po drugie, napoje wysokoprocentowe odwadniają organizm i wypłukują z niego cenne mikro- i makroelementy. Ostre jedzenie – pikantne potrawy bardzo podrażniają śluzówkę i przełyk. Dlatego podczas zapalenia gardła lepiej odpuście sobie chilli, ostre papryczki czy imbir w dużych ilościach. Muesli i granola – wszelkiego rodzaju twarde płatki...

Przeczytaj
Syrop z bzu
kloruś/gotujmy.pl
Newsy To jeden z najskuteczniejszych środków na przeziębienie. Podajemy przepis na syrop
Sezon na grypę i przeziębienie w pełni. Zamiast wydawać krocie na preparaty z apteki, zaufajmy naturze. Wybierzmy syrop z czarnego bzu.
Hubert Rój
grudzień 02, 2020

Bakterie, wirusy i wszelkiego rodzaju niechciane drobnoustroje „uwielbiają” późną jesień. To czas, kiedy za oknem szaro i ciemno, a temperatura waha się nieco powyżej zera. To doskonałe warunki dla rozwoju mikrobów. W ten oto właśnie sposób między nami zaczynają szaleć wirusy grypy i innych infekcji. Nie musimy już nawet wspominać o tym, jak jesienna aura wpłynęła na rozwój pandemii koronawirusa. Informacje o tym znamy już przecież na pamięć. Naturalnie zdrowy sposób Są jednak domowe sposoby, by wzmacniać swój organizm, budować swoją odporność i po prostu dbać o swoje ciało w naturalny sposób. Po co wydawać majątek na witaminowe preparaty, a później lekarstwa, jeżeli mamy lepszy wybór? Tym wyborem są naturalne środki na przeziębienie i grypę. Takie jak choćby syrop z owoców bzu. Tego rodzaju receptury cieszyły się uznaniem naszych babć i dziadków. Szkoda, że wyparły je nieco wyroby koncernów farmaceutycznych. Czas, by wrócić do korzeni. Jak syrop z bzu wpływa na nasz organizm? Działa przeciwzapalne Działa bakteriobójczo Działa odtruwająco (picie syropu pozwala na usunięcie toksyn z organizmu) A nawet przeciwbólowo Nie, to nie cuda, to efekty picia syropu z czarnego bzu. Poniżej przedstawimy wam przepis na syrop z jego owoców. Pamiętajmy jednak, by pić to naturalne lekarstwo już w momencie zaobserwowania pierwszych objawów choroby. W przeciwnym wypadku może być za późno na osiągnięcie oczekiwanych efektów. Składniki: 1 kg owoców bzu czarnego pozbawionych łodyg 0,5 l wody 50 dag cukru Przygotowanie: Dokładnie myjemy owoce – usuwamy i te niedojrzałe i te przejrzałe. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy....

Przeczytaj