
Dzisiejsze zimy sprzyjają infekcjom i wirusom. Gdy przed laty za oknami panował mróz, a temperatura schodziła grubo poniżej zera, wszelkie mikroby miały utrudnione zadanie.
Obecnie, gdy pogoda w grudniu, styczniu czy w lutym przypomina jesień, przedłuża się tak zwany okres chorobowy.
Niektórym wystarczy delikatne przegrzanie organizmu podczas pobytu na zewnątrz i przeziębienie gotowe. Dlatego też ważne jest budowanie odporności.
Wiadomo przecież nie od dziś, że lepiej zapobiegać, niż leczyć. Czasami na tego typu mądrości jest już jednak za późno.
Naturalne metody na przeziębienie
Jak radzić sobie z przeziębieniami? Najlepiej domowymi, naturalnymi sposobami. W końcu i tak nie ma gwarancji, że garść tabletek na pewno nam pomoże.
Co innego w przypadku owocowo-roślinnych syropów, czy ziołowych herbat. Takich jak na przykład nasza poniższa propozycja.
Przepis na rozgrzewający napój o przeciwzapalnym działaniu
Składniki:
- Zielona herbata
- Mały kawałek imbiru (wystarczy ledwie kilka cm korzenia)
- 1 łyżeczka kurkumy
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu (jeżeli ciężko znosicie ostrość pieprzu, możecie zmniejszyć nieco tę końską dawkę)
- 1 łyżka goździków
- Opcjonalnie miód do posłodzenia
Przygotowanie:
- Do naczynia (najlepszy będzie tradycyjny czajniczek), w którym będziemy parzyli herbatę dodajemy imbir pokrojony na plastry.
- Wsypujemy wedle uznania liści zielonej herbaty, a także goździki. Zalewamy herbatę wrzątkiem.
- Parzymy napar przez kilka minut, następnie dodajemy pieprz i kurkumę.
- W razie potrzeby słodzimy miodem po lekkim przestygnięciu