Dzisiejsze zimy sprzyjają infekcjom i wirusom. Gdy przed laty za oknami panował mróz, a temperatura schodziła grubo poniżej zera, wszelkie mikroby miały utrudnione zadanie.
Obecnie, gdy pogoda w grudniu, styczniu czy w lutym przypomina jesień, przedłuża się tak zwany okres chorobowy.
Niektórym wystarczy delikatne przegrzanie organizmu podczas pobytu na zewnątrz i przeziębienie gotowe. Dlatego też ważne jest budowanie odporności.
Wiadomo przecież nie od dziś, że lepiej zapobiegać, niż leczyć. Czasami na tego typu mądrości jest już jednak za późno.
Zobacz także:
Naturalne metody na przeziębienie
Jak radzić sobie z przeziębieniami? Najlepiej domowymi, naturalnymi sposobami. W końcu i tak nie ma gwarancji, że garść tabletek na pewno nam pomoże.
Co innego w przypadku owocowo-roślinnych syropów, czy ziołowych herbat. Takich jak na przykład nasza poniższa propozycja.
Przepis na rozgrzewający napój o przeciwzapalnym działaniu
Składniki:
- Zielona herbata
- Mały kawałek imbiru (wystarczy ledwie kilka cm korzenia)
- 1 łyżeczka kurkumy
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu (jeżeli ciężko znosicie ostrość pieprzu, możecie zmniejszyć nieco tę końską dawkę)
- 1 łyżka goździków
- Opcjonalnie miód do posłodzenia
Przygotowanie:
- Do naczynia (najlepszy będzie tradycyjny czajniczek), w którym będziemy parzyli herbatę dodajemy imbir pokrojony na plastry.
- Wsypujemy wedle uznania liści zielonej herbaty, a także goździki. Zalewamy herbatę wrzątkiem.
- Parzymy napar przez kilka minut, następnie dodajemy pieprz i kurkumę.
- W razie potrzeby słodzimy miodem po lekkim przestygnięciu