Dzisiejsze zimy sprzyjają infekcjom i wirusom. Gdy przed laty za oknami panował mróz, a temperatura schodziła grubo poniżej zera, wszelkie mikroby miały utrudnione zadanie.

Obecnie, gdy pogoda w grudniu, styczniu czy w lutym przypomina jesień, przedłuża się tak zwany okres chorobowy.

Niektórym wystarczy delikatne przegrzanie organizmu podczas pobytu na zewnątrz i przeziębienie gotowe. Dlatego też ważne jest budowanie odporności.

Wiadomo przecież nie od dziś, że lepiej zapobiegać, niż leczyć. Czasami na tego typu mądrości jest już jednak za późno.

Zobacz także:

Naturalne metody na przeziębienie

Jak radzić sobie z przeziębieniami? Najlepiej domowymi, naturalnymi sposobami. W końcu i tak nie ma gwarancji, że garść tabletek na pewno nam pomoże.

Co innego w przypadku owocowo-roślinnych syropów, czy ziołowych herbat. Takich jak na przykład nasza poniższa propozycja.

Przepis na rozgrzewający napój o przeciwzapalnym działaniu

Składniki:

  • Zielona herbata
  • Mały kawałek imbiru (wystarczy ledwie kilka cm korzenia)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu (jeżeli ciężko znosicie ostrość pieprzu, możecie zmniejszyć nieco tę końską dawkę)
  • 1 łyżka goździków
  • Opcjonalnie miód do posłodzenia

Przygotowanie:

  1. Do naczynia (najlepszy będzie tradycyjny czajniczek), w którym będziemy parzyli herbatę dodajemy imbir pokrojony na plastry.
  2. Wsypujemy wedle uznania liści zielonej herbaty, a także goździki. Zalewamy herbatę wrzątkiem.
  3. Parzymy napar przez kilka minut, następnie dodajemy pieprz i kurkumę.
  4. W razie potrzeby słodzimy miodem po lekkim przestygnięciu