Zjedzenie trujących grzybów może być śmiertelnie niebezpieczne. Oto, co należy zrobić w takiej sytuacji
AdobeStock
Newsy

Zjedzenie trujących grzybów może być śmiertelnie niebezpieczne. Oto, co należy zrobić w takiej sytuacji

Przy zatruciu grzybami trzeba działać szybko. Uważajcie, gdy pojawią się te objawy po zjedzeniu trujących grzybów.

Powoli rozpoczyna się sezon na grzybobranie. W lasach można już znaleźć pierwsze jadalne grzyby, takie jak borowiki, kurki czy koźlarze. Jeśli planujecie wyjazd nad morze, to warto w deszczowy dzień wybrać się do lasu - kurki rosną tam w dużych ilościach, ze względu na piaszczystą ziemię. 

Może się jednak zdarzyć, że przypadkiem lub z powodu braku doświadczenia w waszym koszu z grzybami znajdzie się trujący okaz. Zjedzenie go może mieć poważne konsekwencje - od bólu brzucha do stanu zagrożenia życia. Sprawdźcie, jak należy wtedy zareagować. 

Jakie są objawy zatrucia grzybami?

Typowe, najczęstsze objawy zjedzenia trujących grzybów to silne bóle brzucha, wymioty i biegunka - organizm w ten sposób reaguje na toksyny. Jednak nie wszystkie oznaki są tak oczywiste i po spożyciu dania, w którym znalazły się trujące grzyby mogą się pojawić takie objawy, jak:

  • rumień na twarzy

  • uderzenia gorąca

  • wzmożona potliwość

  • łzawienie z oczu

  • ból głowy

  • problemy z widzeniem

  • spadek ciśnienia we krwi

Toksyny zawarte w trujących grzybach mogą wywoływać bardzo różne objawy, nie tylko ze strony układu pokarmowego. Z tego powodu należy zwracać uwagę na wszelkie niepokojące dolegliwości.

Zobacz także
W lasach już pojawiają się grzyby. Te dodajcie do sosu, nadają się idealnie

W lasach już pojawiają się grzyby. Te dodajcie do sosu, nadadzą się idealnie

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!

Co zrobić w przypadku zatrucia grzybami?

Jeśli zjedliście trujące grzyby, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Idealnie, jeżeli weźmiecie ze sobą danie z grzybami, po którym wystąpiły objawy zatrucia, by lekarze mogli je przebadać. To pozwoli im zidentyfikować toksyny i wdrożyć odpowiednie leczenie. Pomocniczo, możecie spróbować wywołać u siebie wymioty pijąc wodę z solą.

Pamiętajcie, że zatrucia grzybami nie wolno próbować leczyć samodzielnie! Destrukcyjny wpływ toksyn na organizm może stanowić zagrożenie dla waszego życia, a niektóre zatrucia można wyleczyć tylko z pomocą lekarza - na przykład w przypadku spożycia muchomora sromotnikowego. 

Które grzyby są trujące?

W czerwcu, poza grzybami jadalnymi, można już znaleźć gatunki trujące. Uważajcie na goryczaki, olszówki, muchomory plamiste i strzępiaki ceglaste. Zjedzenie tych grzybów w najlepszym przypadku skończy się ostrym bólem brzucha i wymiotami.

Źródło: poradnikzdrowie.pl, kobieta.interia.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

5 najbardziej trujących grzybów. Przyjrzyjcie im się dokładnie, ale trzymajcie się od nich z daleka
Adobe Stock
Newsy
5 najbardziej trujących grzybów. Przyjrzyjcie im się dokładnie, ale trzymajcie się od nich z daleka
Za najbardziej trującego grzyba uznawany jest dobrze znany z polskich lasów muchomor sromotnikowy. Sprawdzamy czym on i inne zabójcze grzyby różnią się od jadalnych i uczymy jak nie mylić jednych i drugich.

Toksyny występujące w grzybach mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Co ciekawe nie wszystkie działają od razu po zjedzeniu trujących grzybów. Są takie, które ujawniają zatrucie organizmu człowieka dopiero po kilku dniach. Najłagodniejsze zatrucia grzybami dają objawy żołądkowo – jelitowe jak bóle brzucha, wymioty i biegunki o różnym nasileniu. Najcięższe prowadzą do śpiączki, uszkodzeń wątroby, a nawet śmierci. Dlatego kluczowa wiedza na temat grzybów jaką posiada miłośnik grzybobrania, powinna obejmować też znajomość tych najbardziej trujących okazów. Tych grzybów nie zbierajcie pod żadnym pozorem Muchomor sromotnikowy Jego toksyny są odporne na wysokie temperatury, nie są więc niszczone ani osłabiane podczas gotowania. Muchomor rośnie od lipca do października, można go spotkać pod dębami, bukami i sosnami. Jest zbliżony wyglądem do gąski zielonej, z tym, że nóżka gąski jest bardziej masywna niż smukła nóżka muchomora, a jej kapelusz jest wyraźnie żółtozielony. Do tego gąskę można spotkać na piaskach. Muchomor jadowity Ma nieprzyjemny zapach, podobny do chloru. Jest tak jadowity, że nie wolno go nawet polizać, żeby sprawdzić smak. Rośnie od czerwca do września, a najbardziej lubi lasy iglaste. Można go pomylić z pieczarką polną. Muchomor ma charakterystyczna bulwę i ruchomą część u nasady trzonu, których nie mają pieczarki. Muchomor plamisty Ma kapelusz z prążkowanym brzegiem, od w kolorach od brązowożółtego do brązowoszarego, pokryty białymi łatkami. Rośnie w lasach liściastych i można na niego trafić od czerwca do października. Jest podobny do kani czubajki. Cechą charakterystyczna tego grzyba jest to, że ma garbek na środku kapelusza, a na górze trzonu znajduje się ruchomy pierścień....

Jak zareagować po zatruciu grzybami
Pixabay
Newsy
Co należy zrobić po zjedzeniu trującego grzyba? Każdy musi to wiedzieć!
Przed sezonem na grzybobranie, koniecznie musicie dowiedzieć się, co robić w przypadku zatrucia grzybami. Możecie uratować komuś życie!

Zbieranie i gotowanie grzybów to wielka polska tradycja. Jak wykazują badania, Polacy są europejskimi liderami, jeśli chodzi o spożycie grzybów. Niestety, co roku mają miejsce liczne przypadki zatruć grzybami. Średnio 60 z nich kończy się śmiercią pacjenta. Najczęstsze objawy zatrucia grzybami Jak rozpoznać, że chory zatruł się grzybem? Zatrucie grzybami najczęściej przynosi objawy takie jak: nudności wymioty silne bóle brzucha i biegunka uczucie wzmożonego pragnienia W rzadszych przypadkach mogą zdarzać się także ślinotok lub wzmożone poty. Kiedy można spodziewać się pierwszych objawów po zjedzeniu trującego grzyba? Najczęściej ok. 3-5 godzin po spożyciu. Warto wyjątkowo uważnie obserwować osoby najbardziej wrażliwe na ciężki przebieg zatrucia, czyli osoby starsze i małe dzieci. Zatrucie grzybami – co robić? Jeżeli chory jest przytomny, najpierw powinno wywołać się wymioty, aby usunąć jak najwięcej toksycznego składnika. Można wspomóc wymioty podając choremu szklankę ciepłej wody z 2-3 łyżkami stołowymi soli, które należy rozpuścić. Konieczna jest jak najszybsza wizyta w szpitalu. Jeśli jednak chory stracił przytomność, wymioty mogą spowodować uduszenie, więc nie należy ich wywoływać. Kontroluj oddech chorego i natychmiast wezwij pogotowie. W przypadku braku oddechu, delikatnie uciskaj klatkę piersiową - zacznij od 30 powtórzeń, a następnie wtłocz do ust chorego 2 wdechy. Kontynuacja reanimacji jest niezbędna aż do przybycia karetki. Jak dochodzi do zatruć grzybami? Zatrucia najczęściej spowodowane są niewprawnym okiem podczas grzybobrania. Wiele jadalnych i niejadalnych grzybów wygląda bardzo podobnie, dlatego należy absolutnie upewnić się z jaką odmianą macie do czynienia zanim wyląduje ona na talerzu. Warto więc zawsze wybierać się...

Co się stanie, jeśli zjecie przypadkiem spleśniałe jedzenie?
AdobeStock
Newsy
Na jedzeniu pojawia się pleśń. Zeskrobać, odkroić czy wszystko wyrzucić?
Nie próbujcie ratować spleśniałej żywności, jeśli zaczęła się na niej rozwijać pleść do znaczy, że nadaje się tylko do jednego. Do wyrzucenia.

Dietetyk Monika Nowicka, podczas rozmowy z portalem Medonet, uczula, by nigdy nie próbować zeskrobywania pleśni. Chleb, z którego usuniecie pleśń, czy pomidor, z którego odkroicie zapleśniały fragment, wcale nie będzie mniej szkodliwy dla waszego zdrowia. Czym grozi zjedzenie pleśni? Pleśń w żywności to grzyby, które pojawiają się w psującym się jedzeniu. Żeby się rozwinąć, potrzebują odpowiednich warunków, czyli wilgoci. Grzyby wytwarzają trujące dla człowieka – mitotoksyny, które po spożyciu lub nawet wdychaniu ich oparów, dostają się do organizmu, powodując zatrucie – mitotoksykozę. Zjedzenie pokrytego pleśnią jedzenia może w najlepszym wypadku spowodować wymioty i zatrucie pokarmowe, a w najgorszym mogą być niebezpieczne dla zdrowia życia. Musimy bardzo uważać na zapleśniałe produkty i od razu je wyrzucać, ponieważ ich spożywanie może powodować mikotoksykozę, czyli zatrucie w wyniku spożycia toksycznych mikotoksyn. Mogą one mieć wpływ m.in. na uszkodzenia wątroby, skóry, błon śluzowych, zaburzać pracę układu krwionośnego i nerwowego, a także nerek i zwiększają ryzyko powstawania nowotworów – ostrzega dietetyczka. Jakie są objawy zatrucia pleśnią? Wymioty czy inne symptomy zatrucia to reakcja obronna  na toksyny, które dostały się do organizmu. Do objawów zatrucia pleśnią należą: Bóle brzucha Wymioty Biegunkę Zawroty głowy Apatię Bóle stawów Zaburzenia krzepliwości krwi Trudności z koncentracją Problemy z pamięcią Omdlenia Zmęczenie W jakich produktach najczęściej znajduje się pleśń? Pleśń może się pojawić na większości produktów spożywczych. Najczęściej znajdujemy ją na warzywach, owocach, produktach zbożowych, mięsie i nabiale....

Grzybiarze chwalą się wielkimi grzybami. Sprawdźcie, czy takie okazy nadają się do jedzenia
Adobe Stock
Newsy
Grzybiarze chwalą się wielkimi grzybami. Sprawdźcie, czy takie okazy nadają się do jedzenia
Małe jest piękne czy duże jest piękniejsze? W przypadku złowionych ryb czy zebranych grzybów oczywiście wolimy te większe. Duże grzyby bywają jednak robaczywe, ale nie to jest ich największym problemem.

Chodząc z koszykiem po lesie z reguły wybieramy grzyby średniej wielkości. Tych małych nie tak łatwo dostrzec, trafiamy na nie z reguły przy okazji, docierania do całej kolonii bardziej wyrośniętych okazów. Z kolei te zanadto duże, przerośnięte, omijamy lub przynajmniej powinniśmy omijać spodziewając się, że będą niesmaczne i zarobaczone. Co jeszcze kryje się w przerośniętych grzybach? Czy duże grzyby są toksyczne? Większość grzybów kapeluszowych ma zdolność do gromadzenia metali ciężkich, które pochodzą z gleby i powietrza. W trakcie wzrostu grzyby kumulują w sobie te toksyczne substancje. Dzieje się to podczas pobierania przez nie składników mineralnych z gleby i wody. Dodatkowo zanieczyszczania mogą pochodzić z powietrza, z otoczenia, w którym rosną. Im grzyb jest starszy, im dłużej rośnie, tym więcej może się w nim zebrać trujących składników. W miejscach skażonych, w pobliżu wysypisk śmieci, fabryk czy autostrad, w ogóle nie powinno się ich zbierać. Okazy wzrastające w takich miejscach, niezależnie od tego czy są młode czy wyrośnięte, bywają skażone metalami ciężkimi, które są niebezpieczne dla człowieka i mogą powodować wiele dolegliwości. Najczęściej spotykane w grzybach metale ciężkie to kadm, ołów i rtęć. Czy można zatruć się grzybami jadalnymi? Toksyny obecne w grzybach, są niebezpieczne dla ludzi i zwierząt. Po ich zjedzeniu trujące substancje przenoszą się do organizmu człowieka i wywołują różne dolegliwości. Czasem tylko nieprzyjemne, jak mdłości czy pieczenie języka. Ale mogą też objawiać się bólami brzucha, biegunką i wymiotami. W przypadku silnych zatruć np. rtęcią, mogą wywołać poważne dolegliwości, bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Aby uniknąć zatruć grzybami jadalnymi, trzeba bezwzględnie przestrzegać...