Imbir korzeń
Pixabay
Newsy

Zjedzcie kawałek imbiru przed podróżą autem. Będziecie zdumieni efektami

Koniecznie musicie wypróbować ten sposób przed następną wycieczką samochodem!

Źle się czujecie podczas podróży autem? Łapią was mdłości, macie zawroty głowy, a czasem nawet dochodzi do wymiotów? To typowe objawy choroby lokomocyjnej, na którą być może cierpicie! Ta przypadłość dotyka co piątej osoby i wbrew pozorom, cierpią na nią nie tylko dzieci. Uciążliwe objawy występują nie tylko w tracie podróży samochodowych, ale też w trakcie rejsów statkiem czy lotów samolotem. Choroba lokomocyjna może skutecznie uprzykrzać życie i spowodować, że doświadczenie podróży będzie znacznie mniej przyjemne. Na szczęście mamy prosty sposób, dzięki któremu złagodzicie objawy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Powody choroby lokomocyjnej

Dlaczego choroba lokomocyjna dotyka akurat was? To przez dezorientację nerwu błędnego. U niektórych osób dochodzi do takich objawów, ponieważ organizm jest bardzo zdezorientowany. To teoretycznie nienaturalne, że siedzicie, a świat wokół się przemieszcza. Bardziej wrażliwe osoby mogą doświadczyć tych nieprzyjemnych odczuć nawet w trakcie oglądania telewizji!

Imbir – naturalny sposób na chorobę lokomocyjną

Zamiast sięgać od razu po tabletki, spróbujcie tego domowego sposobu. Przeciwdziała on wymiotom, mdłościom i utracie apetytu. Imbir niweluje więc wszystkie nieprzyjemne skutki choroby lokomocyjnej.

Zobacz także
jak zrobić ciasto drożdżowe

Dodajecie do ciasta drożdżowego żółtka czy całe jajka? Tylko 1 z tych sposobów to gwarancja idealnie puszystego ciasta

kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

Jak stosować imbir przed podróżą?

Imbir na chorobę lokomocyjną możecie stosować w różny sposób. Do wyboru macie:

  • Przygotowanie naparu ze świeżego imbiru – zalejcie plastry świeżego imbiru gorącą wodą i wypijcie przygotowany napój.
  • Napar z suszonego imbiru – w aptekach lub sklepach zielarskich można dostać suszony imbir. Przygotujcie go zgodnie z przepisem na opakowaniu i pijcie taki napar bezpośrednio przed podróżą.
  • Plastry imbiru do ssania – jeśli nie przeszkadza wam intensywny smak, możecie ssać imbir w trakcie i przed podróżą.
  • Tabletki z imbirem – możecie też spróbować kupić specjalne tabletki imbirowe do ssania. Mogą wykazywać mniejsze działanie, ale jeśli nie przypadły wam do gustu powyższe metody, dajcie im szansę.

Możecie też zabrać ze sobą napar imbirowy do samochodu np. w termosie i popijać w trakcie drogi, by zapobiec objawom choroby lokomocyjnej.

Właściwości imbiru

Imbir oprócz właściwości pomagających przy chorobie lokomocyjnej, ma też wiele innych prozdrowotnych cech:

  • Przyśpiesza trawienie
  • Usprawnia odchudzanie
  • Przeciwdziała uszkodzeniom komórek dzięki zawartości antyoksydantów
  • Rozrzedza krew
  • Może pomagać w migrenach
Działa cuda w 1 noc. Prosty do zrobienia syrop imbirowy zatrzymuje chorobę przy pierwszych objawach
AdobeStock
Newsy
Ten prosty syrop imbirowy zatrzyma chorobę przy pierwszych objawach. Zdziała cuda w 1 noc
Syrop imbirowy z miodem i kurkumą pomoże nawet w męczącym kaszlu. Siła jego składników oczyszcza płuca i pozwoli wam swobodnie oddychać.

Choroba, której skutkiem jest kaszel, nie daje wam spokoju? Spróbujcie przygotować syrop imbirowy. Nie tylko się rozgrzejecie, ale skutecznie zabijecie wszystkie zarazki powodujące przeziębienie. Łatwy i skuteczny syrop na przeziębienie Jesień i zima to czas wzmożonych infekcji. Pierwsze objawy choroby można jednak szybko zatrzymać. Nie potrzebujecie sięgania po tabletki i obciążania nimi wątroby. Przepis na syrop imbirowy jest bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy kilka minut i gotowe!  Gorący napar nie tylko rozprawi się z infekcją, ale także załagodzi kaszel oraz oczyści płuca i oskrzela ze śluzu. Dzięki niemu złagodzicie pierwsze objawy przeziębienia. Dobrze, jeśli zażyjecie go dwa razy w ciągu dnia. Najlepiej po śniadaniu i tuż przez snem! Właściwości zdrowotne syropu imbirowego Dzięki zawartości witamin i licznych składników odżywczych, imbir jest perfekcyjnym pomocnikiem w przypadku grypy, nieżytu nosa, bólu gardła i gorączki. Picie syropu imbirowego z miodem i kurkumą przyniesie wam natychmiastowe odczucie uzdrowienia. Wystarczy zaledwie doba, żebyście poczuli widoczną różnicę.  Nie chcecie robić syropu? Sięgnijcie po gotową herbatę imbirową, którą dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym lub w aptece. Jeśli jednak chcecie zrobić samodzielnie syrop imbirowy, kupcie składniki zróbcie go sami w domu. Syrop ten nie tylko uchroni was przed przeziębieniem, ale też poprawi wasze ukrwienie i zmniejszy ryzyko chorób układu krążenia! W końcu imbir rozszerza naczynia krwionośne, a tym samym wpływa na ukrwienie całego organizmu.  Imbir jako remedium na zimne dłonie, stopy i inne dolegliwości Imbir znany jest też z tego, że świetnie rozgrzewa kończyny. Najbardziej znaną zaletą imbiru jest...

Imbir
Newsy
Jak wyhodować imbir w domu? Już nigdy nie kupicie go w sklepie
Zioła w doniczkach, na balkonie czy na parapecie w kuchni, to nic niezwykłego. Ale samodzielnie hodowany imbir? Podpowiadamy jak to zrobić.

Imbir, to nie tylko przyprawa kojarząca się z piwem czy azjatyckimi daniami. Coraz częściej wykorzystywany jest w kuchni polskiej. Ma orzeźwiający, lekko ostry smak i w postaci świeżego kłącza, może być długo i wygodnie przechowywany. Jednak imbir to nie tylko przyprawa. Roślina ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. Jak ją wyhodować, na co pomaga i jak stosować?  Domowa hodowla imbiru krok po kroku. Żeby rozpocząć hodowlę, wystarczy pójść do najbliższego sklepu, po świeże kłącze imbiru. Wybierajcie jędrne, z co najmniej jednym żywym oczkiem - sadzonka z minimum trzema oczkami, ma większe szanse na wzrost i przeżycie. Jak rozpoznać oczko imbiru? To ten wystający fragment, z którego czasem, gdy tego nie chcemy, roślina wypuszcza młode listki. Wybrane kłącze powinno mieć nie więcej niż 10 cm. Jeśli jest dłuższe, przytnijcie je nożem. Doniczką napełnijcie żyzną, próchniczą ziemią, do 2/3 wysokości. Na niej ułóżcie kłącze i przysypcie 2-centymetrową warstwą ziemi. Podlewajcie, pilnując, żeby ziemia zawsze była wilgotna, nie może jednak być mokra. Pierwsze pędy wasza roślina powinna wypuścić po 3-4 tygodniach. Żeby prawidłowo hodować imbir i cieszyć się dobrze rosnącą i zdrową rośliną, pamiętajcie o tych zasadach.  Przygotujcie szeroką doniczkę. Nie musi być wysoka, bo kłącze imbiru nie rośnie w dół, tylko rozrasta się na boki. Wasza roślina będzie potrzebowała światła, ale nie może go mieć zbyt dużo. Stawiajcie doniczki na parapetach i balkonach od wschodu lub zachodu. Od wiosny do jesieni hodujcie go w temperaturze około 15- 22 stopni. Gdy temperatura spada, a prowadzicie hodowlę na zewnątrz, na przykład na tarasie, przenieście doniczkę do domu. W czasie zimy, gdy wegetacja rośliny zamiera, trzymajcie hodowlę w temperaturze około...

jedzenie imbiru przez miesiąc codziennie
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie imbir codziennie przez miesiąc. Właściwości zdrowotne imbiru są niezwykłe
Jedzenie imbiru przez miesiąc to popularne wyzwanie żywieniowe. Imbir pomaga na problemy trawienne, bóle mięśni i stawów, obniża cukier, łagodzi stany zapalne - a to tylko część korzyści z codziennego spożywania imbiru.

Imbir to przyprawa o ciekawym, ostrym smaku. Ten korzeń, popularny w kuchni azjatyckiej, zawitał też do kuchni Polaków. I dobrze, bo ma wszechstronne zastosowanie. Można dodawać go do potraw (także do rosołu!), herbaty, deserów. Ale nie tylko o walory smakowe imbiru chodzi. Okazuje się, że imbir ma niezwykłe właściwości zdrowotne . Wystarczy jeść imbir codziennie przez miesiąc, żeby odczuć jego korzystne działanie. Jedzenie imbiru przez miesiąc lub dłużej Dozwolona dzienna dawka imbiru to 3-4 g (bez względu na formę). 1 g imbiru to mniej więcej 1/2 imbiru w proszku, łyżeczka surowego startego imbiru. Jeśli codziennie będzie jeść imbir, po ok. miesiącu zauważycie takie zmiany: koniec ze zgagą i wzdęciami - wystarczy pić napar z imbiru codziennie, a te dolegliwości pozostaną tylko przykrym wspomnieniem koniec z mdłościami - nie tylko w ciąży. Imbir pomaga też na chorobę lokomocyjną , a nawet wymioty i mdłości wywołane chemioterapią. Uwaga: w ciąży nie powinno się jeść więcej niż 1 g imbiru dziennie. koniec z niestrawnością - jedzenie imbiru każdego dnia pomaga uporać się ze stanami zapalnymi jamy otrzewnej i łagodzi niestrawność. leczy bóle mięśni - gotowany lub surowy imbir jedzony codziennie szybciej leczy zakwasy i bóle mięśni obniża poziom cukru - pomaga w wytwarzaniu insuliny u osób cierpiących na cukrzycę, jednak ważne jest, by spożywać go codziennie w ilości 3-4 gramów profilaktyka chorób serca - imbir obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym chorobom serca i miażdżycy. Może również zapobiegać powstawaniu zakrzepów. łagodzi ból menstruacyjny - wystarczy woda z imbirem, by poczuć ulgę.  zapobiega infekcjom - w tym zapaleniu dziąseł i chorobom dróg oddechowych. Napar z imbiru, cytryny i miodu pomaga w leczeniu...

mieso czerwone niezdrowe
Zgobisz/gotujmy.pl
Newsy
Jecie dużo czerwonego mięsa? Mamy przykrą wiadomość. Jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet
Lepiej ograniczcie steki i zrazy – jedzenie dużych ilości czerwonego mięsa ma destrukcyjny wpływ na zdrowie kobiet.

Lekarze od dłuższego czasu biją na alarm i zalecają ograniczyć spożycie czerwonego mięsa w diecie. Wołowina nie dość, że zawiera o wiele więcej tłuszczu niż białe mięso, to jeszcze składa się on głównie z tłuszczów trans. A te są niekorzystne dla zdrowia, ponieważ podnoszą poziom cholesterolu i prowadzą do miażdżycy, która jest częstym powodem zawałów serca i udarów. Najnowsze odkrycie amerykańskich naukowców wskazuje, że spożycie czerwonego mięsa jest niewskazane z jeszcze jednego powodu. Odkrycie amerykańskich naukowców W Stanach Zjednoczonych aż przez 22 lata badano wpływ jedzenia czerwonego mięsa na zdrowie. Wołowina stanowi sporą część diety Amerykanów, dlatego opublikowane wyniki badań wywołały spory niepokój – zwłaszcza wśród Amerykanek. Bowiem po przebadaniu 3800 kobiet cierpiących na endometriozę stwierdzono, że na występowanie oraz rozwój choroby, ogromny wpływ miało jedzenie wołowiny! Z badania wynika, że u kobiety jedzącej czerwone mięso dwa razy dziennie ryzyko wystąpienia endometriozy jest aż o 56% wyższe! Endometrioza – co to jest? Gruczolistość błony śluzowej macicy czyli endometrioza to choroba, która dotyka aż do 15% kobiet w wieku rozrodczym. W tej chorobie błona śluzowa macicy rozrasta się nieprawidłowo, trafiając do różnych narządów w jamie brzusznej i powodując dotkliwy ból. W dobrze działającym układzie rozrodczym kobiety, błona śluzowa rośnie tylko w obrębie macicy i jest wydalana w trakcie miesiączki. Jednak przy endometriozie część tych komórek trafia do innych narządów, np. do pęcherza albo jajowodów. Gdy dochodzi do stanu zapalnego, fragmenty te zmieniają się w zrosty i guzki, które zostają już tam na zawsze. Częstą konsekwencją endometriozy jest niepłodność. Chorobę...