Raczej nikt nie spodziewałby się, że zjedzenie jednego kawałka pizzy może mieć tak straszne konsekwencje. I wcale nie chodzi o zadławienie się! Młody mężczyzna zmarł, ponieważ restauracja, w której zamówił pizzę, nie udostępniła mu najważniejszej informacji o zawartości tego dania. Szczegóły poniżej.

Mężczyzna zmarł po zjedzeniu pizzy w Wielkiej Brytanii

James Atkinson, 23-letni mężczyzna z Wielkiej Brytanii, w 2020 roku zamówił pizzę przez aplikację Deliveroo w Newcastle. Wybrał smak tikka masala, inspirowany popularnym, hinduskim daniem. Mężczyzna nie wiedział jednak, że do tej pizzy dodawane są sproszkowane orzeszki ziemne, na które miał silne uczulenie.

Po zjedzeniu zaledwie jednego kawałka, u Jamesa wystąpiła bardzo silna reakcja alergiczna - usta oraz gardło spuchły mu do tego stopnia, że nie mógł oddychać. Natychmiast wezwano na miejsce karetkę pogotowia. Ratownicy podali mężczyźnie dwa zastrzyki adrenaliny, jednak było już za późno - doszło do zatrzymania akcji serca i 23-latek zmarł.

Rodzina żąda sprawiedliwości

Dlaczego o tej sprawie zrobiło się głośno dopiero teraz? Rodzice Jamesa, państwo Stuart i Jill Atkinsonowie, zażądali przeprowadzenia śledztwa w celu ustalenia przyczyny tragedii.

Zobacz także:

Twierdzą, że ich syn doskonale wiedział o uczuleniu na orzeszki i zawsze sprawdzał informacje dotyczące alergenów w restauracjach. Chcą sprawdzić, jak doszło do tego, że restauracja nie poinformowała o zastosowaniu proszku z orzeszków ziemnych w pizzy. 

Czy istnieje nakaz oznaczania alergenów na produktach?

Od 2011 r. kwestia alergenów w żywności podawanej w restauracjach jest regulowana przez Unię Europejską. Lokale gastronomiczne mają obowiązek poinformować swoich gości o poniższych alergenach znajdujących się w daniach serwowanych przez restaurację:

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  •  Skorupiaki
  • Jaja
  • Ryby
  • Orzeszki ziemne (arachidowe)
  • Soja
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  • Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia
  • Seler
  • Gorczyca
  • Nasiona sezamu
  • Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
  • Łubin
  • Mięczaki i produkty pochodne

Pomimo tego, część restauracji nie stosuje się do tych przepisów, czego konsekwencją są tak tragiczne wypadki jak ten, który dotknął młodego mężczyznę z Newcastle. 

Źródło: o2.pl, Załącznik nr 2 w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.