
Już w każdym sklepie można się natknąć na to, czego wielu z nas wyczekuje przez cały rok. Chodzi tutaj o nowalijki, czyli pierwsze młode warzywa. Są delikatne, pełne witamin i pyszne. Dodajemy je do sałatek, kanapek albo chrupiemy na surowo.
Numerem jeden jest tutaj rzodkiewka, która jednoznacznie kojarzy się z wiosną. Jednak w przypadku tego warzywa większość z nas zużywa tylko korzeń, czyli małe, różowe bulwy. Liście zwykle lądują w śmietniku (lub w odrobinę lepszym scenariuszu - w kompostowniku). To błąd - sprawdźcie, jak można skorzystać spożywając liście rzodkiewki.
Właściwości liści rzodkiewki
Z wyglądu liście rzodkiewki przypominają nieco sałatę. Jeżeli z tego powodu mieliście kiedyś ochotę je zjeść, to bardzo dobrze - instynkt słusznie wam podpowiedział, że to coś jadalnego i bardzo smacznego.
Zawierają bardzo dużo witaminy C i cennych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za spowolnienie starzenia się organizmu i mogą zmniejszyć ryzyko niektórych chorób, nawet nowotworów. W liściach znajduje się też fosfor, wapń i żelazo.
Co ciekawe, w przypadku rzodkiewki to właśnie liście są bogate w cenne składniki odżywcze i zawierają ich więcej, niż korzeń. Może więc warto zacząć wykorzystywać rzodkiewkę w całości? Regularne jedzenie jej liści ma szereg pozytywnych dla zdrowia właściwości:
-
poprawa trawienia
-
lepsza przemiana materii
-
zwiększenie odporności
-
jędrna i zdrowo wyglądająca skóra
Składniki odżywcze zawarte w liściach rzodkiewki mogą też pozytywnie wpłynąć na regulowanie ciśnienia krwi.
Jak wykorzystać liście rzodkiewki w kuchni?
Najprościej będzie pokroić liście rzodkiewki i dodać je wraz z korzeniem do sałatki lub zrobić z nich surówkę. Posłużą też do zrobienia smacznego, domowego pesto. Liście rzodkiewki można wykorzystywać w kuchni tak samo, jak np. szpinak. Będą świetnym dodatkiem do zupy jarzynowej czy botwinki oraz wszelkich zapiekanek makaronowych. Śmiało możecie też dodać liście rzodkiewki do omleta lub jajecznicy.