Zjadacie tylko korzeń tego warzywa? Błąd. To liście mają najwięcej cennych składników
Getty/iStock
Newsy

Zjadacie tylko korzeń tego warzywa? Błąd. To liście mają najwięcej cennych składników

Wszyscy doskonale znają to warzywo. Szczególnie wiosną kroimy je na kanapki, do sałatek, kisimy je w słoikach albo wykorzystujemy do zrobienia chrupiącego farszu do jajek. Cała uwaga skupia się jednak na korzeniu, a to w liściach tego warzywa kryje się to, co najlepsze.

Już w każdym sklepie można się natknąć na to, czego wielu z nas wyczekuje przez cały rok. Chodzi tutaj o nowalijki, czyli pierwsze młode warzywa. Są delikatne, pełne witamin i pyszne. Dodajemy je do sałatek, kanapek albo chrupiemy na surowo.

Numerem jeden jest tutaj rzodkiewka, która jednoznacznie kojarzy się z wiosną. Jednak w przypadku tego warzywa większość z nas zużywa tylko korzeń, czyli małe, różowe bulwy. Liście zwykle lądują w śmietniku (lub w odrobinę lepszym scenariuszu - w kompostowniku). To błąd - sprawdźcie, jak można skorzystać spożywając liście rzodkiewki. 

Właściwości liści rzodkiewki

Z wyglądu liście rzodkiewki przypominają nieco sałatę. Jeżeli z tego powodu mieliście kiedyś ochotę je zjeść, to bardzo dobrze - instynkt słusznie wam podpowiedział, że to coś jadalnego i bardzo smacznego.

Zawierają bardzo dużo witaminy C i cennych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za spowolnienie starzenia się organizmu i mogą zmniejszyć ryzyko niektórych chorób, nawet nowotworów. W liściach znajduje się też fosfor, wapń i żelazo.

Co ciekawe, w przypadku rzodkiewki to właśnie liście są bogate w cenne składniki odżywcze i zawierają ich więcej, niż korzeń. Może więc warto zacząć wykorzystywać rzodkiewkę w całości? Regularne jedzenie jej liści ma szereg pozytywnych dla zdrowia właściwości:

  • poprawa trawienia

  • lepsza przemiana materii

  • zwiększenie odporności

  • jędrna i zdrowo wyglądająca skóra

Składniki odżywcze zawarte w liściach rzodkiewki mogą też pozytywnie wpłynąć na regulowanie ciśnienia krwi. 

Zobacz także
Wygląda jak truskawka, a smakuje jak ananas. Jest w Biedronce, ale klienci jeszcze jej nie zauważyli

Wygląda jak truskawka, a smakuje jak ananas. Jest w Biedronce, ale klienci jeszcze jej nie zauważyli

Zanurzcie to warzywo w wodzie z ogórków. 2 dni i przekąska pełna witamin gotowa

Zanurzcie to warzywo w wodzie z ogórków. 2 dni i przekąska pełna witamin gotowa

Jak wykorzystać liście rzodkiewki w kuchni?

Najprościej będzie pokroić liście rzodkiewki i dodać je wraz z korzeniem do sałatki lub zrobić z nich surówkę. Posłużą też do zrobienia smacznego, domowego pesto. Liście rzodkiewki można wykorzystywać w kuchni tak samo, jak np. szpinak. Będą świetnym dodatkiem do zupy jarzynowej czy botwinki oraz wszelkich zapiekanek makaronowych. Śmiało możecie też dodać liście rzodkiewki do omleta lub jajecznicy. 

Kotlety mielone

Wiecie że można pic napar z rzodkiewki? Oto na co pomaga
Adobe Stock
Newsy
Wiecie, że można pić napar z rzodkiewki? Sprawdźcie, na co pomaga
Zgadniecie czy napar robi się z korzeni, czy liści? Podpowiadamy jak go zrobić.

Wiele roślin można wykorzystywać znacznie szerzej, niż to jest niż to jest robione zazwyczaj. O tym, że liści rzodkiewki wcale nie trzeba wyrzucać, i można z nich przyrządzić świetną sałatkę lub rzodkiewkowe pesto na kanapki czy do makaronu, to pewnie już wiecie. A czy wiedzieliście, że z rzodkiewek można robić zdrowotne napary? Spróbujcie Rzodkiewka – królowa nowalijek dziś dostępna jest przez cały rok Może nie pamiętacie, ale były takie czasy, gdy na rzodkiewkę ludzie czekali tak jak na inne nowalijki. Gdy wreszcie na wiosnę pojawiała się na kanapkach czy w twarożkach, wszyscy wyraźnie czuli już wiosnę. Dziś, rzodkiewka towarzyszy nam właściwie przez cały rok. Jest dostępna nieprzerwanie, warto więc przez okrągły rok korzystać z jej właściwości zdrowotnych. Z rośliny możecie wykorzystać wszystkie części, poddając je obróbkom lub nie: Surowy korzeń rzodkiewki dodawajcie do sałatek i twarożków Rzodkiewka świetnie smakuje w formie kiszonki Liści rzodkiewki możecie używać jak sałaty, lud dodawać je do innych sałat Po zblendowaniu w towarzystwie orzechów (dowolnych) i twardego żółtego sera (dowolnego) zrobicie z niej pesto na kanapki lub do makaronu Z liści można też robić napary, które pomogą m.in. na niestrawność, zaparcia i inne problemy trawienne Jak przygotować napar z liści rzodkiewki? Świeże listki rzodkiewki opłuczcie i drobno posiekajcie. Na szklankę naparu wystarczy 1 do 2 listków. Przełóżcie do naczynia i zalejcie gorącą, ale nie wrząca wodą. Odstawcie na pół godziny Do naparu, dla smaku, można dodać plasterek imbiru, łyżeczkę miodu lub sok z cytryny. Właściwości zdrowotne rzodkiewki Rzodkiewka jest niskokaloryczna. W 100 g znajduje się niespełna 16 kalorii. Jest skarbnicą witamin: C, tiamina,...

Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem
AdobeStock
Newsy
Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem
Na problemy z ciśnieniem pomoże mało popularne, ale bardzo zdrowe warzywo. Posmakuje osobom, które lubią pikantne potrawy!

Z wiekiem wszystkim zaczynają dokuczać różne choroby i nieprzyjemne dolegliwości. Należy wtedy koniecznie udać się do lekarza, które oceni, na ile poważny jest stan pacjenta i przepisze odpowiednie leki. W przypadku takich chorób jak nadciśnienie, warto jest poza lekami włączyć do diety także naturalne źródła witamin i minerałów, które polepszą stan waszego zdrowia. Jednym z nich jest zapomniana nieco biała rzodkiew! Poznajcie jej wspaniałe właściwości. Właściwości białej rzodkiewki Niektórzy mylą białą rzodkiew z rzepą, a nawet pietruszką! Rzeczywiście, z wyglądu bardzo przypomina te warzywa, jednak zupełnie różni się od nich w smaku. Biała rzodkiew ma charakterystyczny, ostry posmak który świetnie pasuje do wielu potraw. A do tego ma fantastyczne właściwości zdrowotne! Witaminy W białej rzodkiewce znajdziecie bardzo dużo witaminy C oraz witaminy A . Ponadto znajduje się w niej także fosfor, cynk, żelazo, potas, sód i wapń. Odchudzanie Warzywo to na długo uczucie sytości, dlatego świetnie się sprawdzi podczas diety odchudzającej ! Ma także niski indeks glikemiczny, dlatego białą rzodkiew mogą jeść na surowo osoby cierpiące na cukrzycę . Nadciśnienie Rzodkiew doskonale obniża ciśnienie krwi , a ponadto działa przeciwbakteryjnie i antynowotworowo! Warto włączyć to warzywo do swojej diety, jeśli dbacie o swoje zdrowie. Wypróbujcie poniższy przepis na prostą surówkę z białej rzodkiewki. Przepis na surówkę z białej rzodkiewki Przyrządzenie zdrowej surówki z białej rzodkiewki jest szybkie i bardzo proste! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 biała rzodkiewka (korzeń) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka majonezu Pół łyżeczki cukru...

Zróbcie herbatkę z liści tego krzewu. Pomoże na infekcje i zaburzenia trawienia
AdobeStock
Newsy
Zróbcie herbatkę z liści tego krzewu. Pomoże na infekcje i zaburzenia trawienia
Ten krzew wydaje pyszne i zdrowe owoce, ale czy wiedzieliście, że możecie wykorzystać też jego liście?

Lubicie jeżyny? Te pyszne owoce mają wiele prozdrowotnych właściwości, a do tego można robić z nich smaczne soki, dżemy czy dodawać je do ciast i deserów. Ale, czy kiedykolwiek spróbowaliście wykorzystać liście jeżyny? Okazuje się, że także one mają dobroczynny wpływ na organizm i warto włączyć je do codziennej diety.  Jak zrobić herbatę z liści jeżyny? Najprostszym sposobem wykorzystania liści jeżyny jest przyrządzenie z nich smacznego naparu. Należy zebrać je najlepiej w słoneczny dzień, by były dość suche. Następnie, liście trzeba dodatkowo wysuszyć w temperaturze 40 stopni Celsjusza i przełożyć do szczelnych pojemników. Dzięki temu będziecie mogli zrobić taką herbatę także zimą. Warto dodać do nich także liście malin, które również wykazują dobroczynne, prozdrowotne właściwości.  Włóżcie do dzbanka kilka liści, zalejcie gorącą wodą (ale nie wrzątkiem) i parzcie przez kilka minut. Do herbaty możecie dodać słodki sok z malin.  Na co pomaga herbata z liści jeżyny? Picie naparu z liści jeżyny zaleca się szczególnie przy anginie i chorobach jamy ustnej, takich jak choroby dziąseł, afty czy owrzodzenia. Pamiętajcie jednak, że jeżyna, podobnie jak inne rośliny, może wchodzić w interakcję z różnymi lekarstwami. Upewnijcie się więc, czy możecie pić taką herbatę, jeśli przyjmujecie leki na stałe.  Zdrowotne właściwości liści jeżyny Napar z liści jeżyny jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. W liściach tej rośliny kryje się wiele witamin, soli mineralnych i innych składników, które mają pozytywny wpływ na organizm i działają leczniczo. Liście jeżyny wykazują poniższe działanie: antyseptyczne ściągające wykrztuśne przeciwwirusowe i...

Odgrzewacie to warzywo? Mało kto wie, że to wytwarza rakotwórcze substancje
AdobeStock
Newsy
Odgrzewacie to warzywo? Mało kto wie, że wtedy wytwarza rakotwórcze substancje
Niektóre produkty w pewnych warunkach mogą stać się groźne dla waszego zdrowia – sprawdźcie szczegóły.

Nawet najzdrowsze warzywa mogą być niebezpieczne dla zdrowia, jeśli niewłaściwie się z nimi obchodzicie. Sprawdźcie, kiedy szpinak może być rakotwórczy i jak temu zaradzić. Czy szpinak może być rakotwórczy? Choć szpinak znany jest ze wspaniałych właściwości odżywczych i zdrowotnych, źle przygotowywany może być nawet rakotwórczy! Przy bardzo wysokiej temperaturze z liści szpinaku zaczynają się wydzielać azotany, które następnie zmieniają się nitrozoaminy. Te mają działanie rakotwórcze i są bardzo niebezpieczne dla waszego zdrowia. Dlatego po przyrządzeniu dań ze szpinakiem nie zostawiajcie ich na później do odgrzania. Właściwości zdrowotne szpinaku Nie zniechęcajcie się jednak, ponieważ właściwie przygotowywany szpinak jest bardzo zdrowy i powinien się znaleźć w waszej diecie. Pomaga przeciwdziałać miażdżycy, bólom głowy i anemii, a dzięki zawartości magnezu okaże się pomocny w przypadku osób cierpiących na nerwicę i przewlekły stres. Dania ze szpinakiem Szpinak przyda się do przyrządzenia różnych smacznych i bardzo zdrowych dań, takich jak: Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem Kotlety mielone z liśćmi szpinaku Gołąbki na liściach szpinaku Kulki ryżowe ze szpinakiem Przepis na naleśniki ze szpinakiem Do przygotowania naleśników ze szpinakiem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 3 jajka 80 g świeżego szpinaku Olej do smażenia Sól Przygotowanie: Umyjcie liście szpinaku i włóżcie do kielicha blendera. Wlejcie szklankę mleka i miksujcie tak długo, aż masa będzie całkowicie gładka. Następnie wsypcie 1,5 szklanki mąki, dodajcie 3 jajka, łyżkę oleju i 1,5 szklanki wody...