Ziołowe kotlety z karkówki zachwycają swoim smakiem. Jeden dodatek sprawia, że są wyjątkowo pyszne
Adobe Stock
Newsy

Ziołowe kotlety z karkówki zachwycają swoim smakiem. 1 dodatek sprawia, że są wyjątkowo pyszne

Nic nie smakuje tak dobrze, jak karkówka przyrządzona w ziołowej marynacie. Zrobicie ją i na grillu, i na patelni.

Nie ulega wątpliwości, że Polacy po prostu uwielbiają wieprzowinę, w tym oczywiście karkówkę. Jej smak, aromat oraz niesamowita soczystość sprawiają, że żaden smakosz nie jest w stanie jej się oprzeć. Wiosną i latem szczególnie popularne jest przyrządzanie mięsa na grillu, z kolei jesienią i zimą najczęściej pieczemy je w piekarniku lub dusimy na patelni. 

Okazuje się jednak, że kotlety z karkówki można przyrządzać również na patelni grillowej, w zaciszu domowym. Mięso zamarynowane w ziołach od razu przywołuje wspomnienia z ciepłych wieczorów, spędzanych z przyjaciółmi. Do tego oczywiście najlepiej przyrządzić pieczone ziemniaczki z piekarnika. Jesteśmy pewni, że taki obiad miło zaskoczy nie tylko waszą rodzinę, ale również przyjaciół.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ziołowe kotlety z karkówki

Składniki:

  • 1 kawałek karkówki wieprzowej (ok. 1 kg)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi i tymianek
Zobacz także
Czarna karkówka na kanapki

Przepis na czarną karkówkę. Idealna na kanapki. Tak dobrej kupicie w żadnym sklepie

pieczeń z karkówki przepis

Przepis na czosnkową pieczeń z karkówki. Sekret jej smaku tkwi w tym sposobie pieczenia

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do prostokątnego, niewysokiego naczynia – plastikowego, szklanego lub aluminiowego, to zależy od was.
  2. W naczyniu umieśćcie również oliwę, tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do powstania w miarę jednolitej marynaty.
  3. Mięso dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie podzielcie na plastry o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowaną wieprzowinę obtoczcie w oliwie z ziołami i odstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę.
  4. Po upływie tego czasu, wyjmijcie mięso z lodówki i zacznijcie rozgrzewać patelnię grillową (jeśli takiej nie macie użyjcie zwykłej, żeliwnej patelni, w cieplejsze dni możecie też smażyć ją na zwykłym grillu).
  5. Na rozgrzanej patelni umieszczajcie plastry karkówki partiami – podczas smażenia powinny mieć wystarczająco dużo miejsca, nie może panować ścisk. Mięso wysmażcie na ładny, rumiany kolor (ok. 10 minut z obu stron).

Gotowe!

karkówka duszona przepis
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Duszony karczek w sosie własnym. Wychodzi bardzo soczysty. Obiad palce lizać
Karkówka to jedno z najbardziej soczystych, dostępnych na rynku mięs. Nic dziwnego, że tak wiele osób ją uwielbia. Serwowana w towarzystwie pysznego sosu własnego, powala na kolana.

Wieprzowina to ulubione mięso Polaków – statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada je w ilości nawet 42 kilogramów rocznie. To o wiele więcej niż drobiu i wołowiny. Nic dziwnego, w końcu jak tu nie kochać przepysznej łopatki, schabu, szynki, golonki, boczku czy karkówki. Ta ostatnia wywołuje największe emocje wśród konsumentów. W końcu prawidłowo przyrządzone mięso, dosłownie rozpływa się w ustach… Zaserwowane w towarzystwie sosu, tłuczonych ziemniaczków i zasmażanych buraczków tworzy najlepszy obiad na świecie. Choć karkówkę można smażyć i piec, najlepiej smakuje w wersji duszonej. Nie musicie się obawiać, przepis jest dziecinnie prosty. Całość nie zajmie wam więcej niż 40 minut. Przepis na karczek duszony Będziecie potrzebować: 1 kg karczku 1 cebuli 3 ząbków czosnku 70 gramów masła 1 szklanka wody 3 łyżki oleju Przypraw: soli, pieprzu, tymianku, rozmarynu, mielonej papryki Przygotowanie: Mięso dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie podzielcie na równe plastry o grubości ok. 1 cm. Cebulę obierzcie, posiekajcie w pióra i zeszklijcie na gorącym oleju. Na patelni umieśćcie również przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach w naczyniu umieśćcie również mięso – każdy kawałek powinien dotykać gorącej powierzchni, jeśli plastry się nie mieszczą, użyjcie drugiej patelni lub smażcie partiami. W czajniku zagotujcie ok. 250 ml wody, a następnie umieśćcie ją w niewielkiej misce. Dodajcie przyprawy – sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, mieloną paprykę. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą, zalejcie smażące się mięso. Danie przykryjcie pokrywką i duście na małym ogniu przez ok. 25 minut. Po upływie tego czasu, zdejmijcie mięso z patelni, a do powstałego sosu dodajcie masło....

karkówka przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Newsy
Obłędna karkówka po zbójnicku. Temu mięsu z warzywami nikt się nie oprze. Zjecie po 2 talerze od razu
Jeśli przepadacie za karkówką, to koniecznie musicie spróbować przepisu na to mięso w lekko pikantnym sosie. Wychodzi pyszne!

Nie ma to jak karkówka na obiad! Może i takie danie jest dość ciężkie dla żołądka, ale za to jakie pyszne! Soczysta karkówka w sosie z dodatkiem warzyw jest tak smaczna, że wasi domownicy będą prosić o dokładkę. Zróbcie ją sami z prostego przepisu! Przepis na karkówkę po zbójnicku Ta karkówka jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Nie wymaga wiele pracy i mycia naczyń, ponieważ zrobicie ją w jednym garnku! Genialnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkania w większym gronie. Wszyscy mięsożercy będą zachwyceni! Z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i ogóreczków konserwowych, ta karkówka smakuje po prostu obłędnie. Musicie jej spróbować! Do przygotowania karkówki po zbójnicku będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki: 600 g karkówki 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 papryki czerwone 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 3 łyżki natki pietruszki Pół szklanki ketchupu o smaku łagodnym Trochę mąki do obtaczania Czosnek granulowany Papryka ostra mielona Przyprawa do mięsa Przyprawa do karkówki Liść lubczyku Olej Przygotowanie: Umytą i osuszoną karkówkę pokrójcie w plastry o szerokości około 1 centymetra. Posypcie ją przyprawami do mięsa i karkówki, włóżcie do miski, przykryjcie talerzykiem i odstawcie do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach wyjmijcie mięso i rozgrzejcie olej na patelni. Plastry karkówki obtaczajcie w mące i smażcie na rumiany kolor. W rondlu lub głębokiej patelni usmażcie pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy warzywa już zmiękną, połóżcie na nich usmażone mięso. Nie myjcie patelni po karkówce! Wlejcie do niej dwie szklanki wody i zagotujcie. Następnie dodajcie pół szklanki ketchupu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz granulowany, ostrą paprykę i lubczyk. Wlejcie do garnka z...

Czy wiecie, jak marynować różne mięsa na grilla? Sprawdźcie, czy też tak robicie
Adobe Stock
Newsy
Czy wiecie, jak marynować różne mięsa na grilla? Sprawdźcie, czy też tak robicie 
Drób i wieprzowina to dwa najpopularniejsze rodzaje mięs. Soczysta karkówka, chrupiące udka, polędwiczki i piersi dla wymagających i żeberka dla prawdziwych smakoszy. Każde z nich może stać się przebojem letniego popołudnia, pod warunkiem że zostaną właściwie przyprawione.

Marynowanie mięsa na grilla z pozoru może się wydawać niezbyt istotną kwestią. W końcu przyprawy to tylko przyprawy... Można ich używać dowolnie, wedle uznania. Powinniście jednak pamiętać, że marynowanie ma na celu nadanie mięsu bardziej wyrazistego smaku i aromatu. Właściwie przygotowana marynata sprawia, że grillowany kurczak czy karkówka rozpływa się w ustach, dostarczając niepowtarzalnych doznań smakowych.    Jak marynować na grilla mięso drobiowe?  Kto z was nie lubi grillowanego kurczaka? To jedno z najpopularniejszych mięs na grilla. Każdy w rodzinie ma zwolenników udek i piersi. Zdarzają się również miłośnicy skrzydełek.   Mięso drobiowe jest delikatne i pozbawione wyrazistego smaku, dlatego tak istotna w jego wypadku jest aromatyczna marynata. Do jej przygotowania warto wykorzystać takie przyprawy, jak m.in.: sól pieprz zioła prowansalskie paprykę słodką i ostrą chili, ziele angielskie kminek czosnek Bazę marynaty do drobiu może stanowić oliwa z oliwek, olej lub jogurt naturalny. W celu wzbogacenia jej smaku dodajmy do niej miód, musztardę czy też sos sojowy. W tak przygotowanej marynacie kurczak powinien odpoczywać przez przynajmniej 2 godziny (im dłużej, tym lepiej).  Jak marynować na grilla wieprzowinę?  Aby mięso wieprzowe było miękkie i soczyste, warto podzielić je na mniejsze fragmenty. Na grilla świetnie sprawdzi się krojenie większych kawałków mięsa wieprzowego na równe plastry o grubości ok. 1 cm.  Wyrazisty smak wieprzowiny podkreśli dodatkowo prawidłowo skomponowana marynata. Do karkówki, a także żeberek i polędwiczek, najlepiej sprawdzą się marynaty bazujące na: tymianku liściu laurowym mielonym imbirze rozmarynie pieprzu i soli...

Dolejcie ten sok do karkówki i poczekajcie 2 godziny. Kruchość mięsa was zaskoczy
Flickr
Newsy
Dolejcie ten sok do karkówki i poczekajcie 2 godziny. Kruchość mięsa was zaskoczy
Soczyste i miękkie po przyrządzeniu mięso to często niedościgniony ideał. Rozpływająca się w ustach karkówka, polędwica lub kurczak to zasługa wieloletniego doświadczenia kucharza. Jednym ze sposobów w jaki można zapewnić sobie kulinarny sukces w tym zakresie, jest wykorzystanie w marynacie pewnego soku. 

Ile razy zastanawialiście się, dlaczego wasze kotlety wyszły twarde jak przysłowiowa podeszwa? Czy chodzi o czas przyrządzania, a może o jakość mięsa, a może o coś jeszcze innego, o czym nie macie pojęcia? Wszystkie te czynniki niewątpliwie mogą mieć wpływ na to czy przyrządzone mięso jest delikatne i kruche. Można jednak je wszystkie obejść, stosując dość prosty zabieg marynowania kotletów i steków w popularnym soku z ananasa. Było już z miękczanie mięsa sodą oczyszczoną , teraz czas na owocowego pogromcę twardości - ananasa.  Co sprawia, że ananas zmiękcza mięso?  O tym, że ananas zmiękcza mięso, wiedzą nieliczni. A to dzięki zawartym w nim enzymie – bromelainie, jak również kwasom, które są skutecznym środkiem zmiękczającym. Już po godzinie leżakowania w soku z tego owocu, mięso będzie bardziej miękkie. Kolejne godziny tylko dodadzą mu delikatności. Od was zależy jak bardzo miękkie i rozpływające się w ustach chcecie je mieć na obiad.   Przepis na karkówkę z grilla marynowaną w soku z ananasa  Składniki:  kilka kotletów z karkówki  pół ananasa  ulubione przyprawy do karkówki: papryka słodka, oregano, pieprz i sól  Sposób przygotowania:  Ananasa zblendujcie i zalejcie nim plastry karkówki. Możecie też wykorzystać do tego naturalny sok ananasowy.  Odstawcie je na 2 godziny i pozwólcie, by ananas zrobił swoją robotę.  Następnie przyprawcie mięso wedle uznania i odczekacie jeszcze pół godziny by przeszło aromatem przypraw.  Teraz możecie wrzucić kotlety na ruszt. Grillujcie je po 4 minuty z każdej strony.  Po zdjęciu z grilla mięso będzie idealnie miękkie z wyczuwalnym delikatnym aromatem ananasa, przypraw i...