Ziołowe kotlety z karkówki zachwycają swoim smakiem. Jeden dodatek sprawia, że są wyjątkowo pyszne
Adobe Stock
Newsy

Ziołowe kotlety z karkówki zachwycają swoim smakiem. 1 dodatek sprawia, że są wyjątkowo pyszne

Nic nie smakuje tak dobrze, jak karkówka przyrządzona w ziołowej marynacie. Zrobicie ją i na grillu, i na patelni.

Nie ulega wątpliwości, że Polacy po prostu uwielbiają wieprzowinę, w tym oczywiście karkówkę. Jej smak, aromat oraz niesamowita soczystość sprawiają, że żaden smakosz nie jest w stanie jej się oprzeć. Wiosną i latem szczególnie popularne jest przyrządzanie mięsa na grillu, z kolei jesienią i zimą najczęściej pieczemy je w piekarniku lub dusimy na patelni. 

Okazuje się jednak, że kotlety z karkówki można przyrządzać również na patelni grillowej, w zaciszu domowym. Mięso zamarynowane w ziołach od razu przywołuje wspomnienia z ciepłych wieczorów, spędzanych z przyjaciółmi. Do tego oczywiście najlepiej przyrządzić pieczone ziemniaczki z piekarnika. Jesteśmy pewni, że taki obiad miło zaskoczy nie tylko waszą rodzinę, ale również przyjaciół.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ziołowe kotlety z karkówki

Składniki:

  • 1 kawałek karkówki wieprzowej (ok. 1 kg)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi i tymianek
Zobacz także
Czarna karkówka na kanapki

Przepis na czarną karkówkę. Idealna na kanapki. Tak dobrej kupicie w żadnym sklepie

pieczeń z karkówki przepis

Przepis na czosnkową pieczeń z karkówki. Sekret jej smaku tkwi w tym sposobie pieczenia

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do prostokątnego, niewysokiego naczynia – plastikowego, szklanego lub aluminiowego, to zależy od was.
  2. W naczyniu umieśćcie również oliwę, tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do powstania w miarę jednolitej marynaty.
  3. Mięso dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie podzielcie na plastry o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowaną wieprzowinę obtoczcie w oliwie z ziołami i odstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę.
  4. Po upływie tego czasu, wyjmijcie mięso z lodówki i zacznijcie rozgrzewać patelnię grillową (jeśli takiej nie macie użyjcie zwykłej, żeliwnej patelni, w cieplejsze dni możecie też smażyć ją na zwykłym grillu).
  5. Na rozgrzanej patelni umieszczajcie plastry karkówki partiami – podczas smażenia powinny mieć wystarczająco dużo miejsca, nie może panować ścisk. Mięso wysmażcie na ładny, rumiany kolor (ok. 10 minut z obu stron).

Gotowe!

karkówka przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Newsy
Obłędna karkówka po zbójnicku. Temu mięsu z warzywami nikt się nie oprze. Zjecie po 2 talerze od razu
Jeśli przepadacie za karkówką, to koniecznie musicie spróbować przepisu na to mięso w lekko pikantnym sosie. Wychodzi pyszne!

Nie ma to jak karkówka na obiad! Może i takie danie jest dość ciężkie dla żołądka, ale za to jakie pyszne! Soczysta karkówka w sosie z dodatkiem warzyw jest tak smaczna, że wasi domownicy będą prosić o dokładkę. Zróbcie ją sami z prostego przepisu! Przepis na karkówkę po zbójnicku Ta karkówka jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Nie wymaga wiele pracy i mycia naczyń, ponieważ zrobicie ją w jednym garnku! Genialnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkania w większym gronie. Wszyscy mięsożercy będą zachwyceni! Z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i ogóreczków konserwowych, ta karkówka smakuje po prostu obłędnie. Musicie jej spróbować! Do przygotowania karkówki po zbójnicku będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki: 600 g karkówki 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 papryki czerwone 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 3 łyżki natki pietruszki Pół szklanki ketchupu o smaku łagodnym Trochę mąki do obtaczania Czosnek granulowany Papryka ostra mielona Przyprawa do mięsa Przyprawa do karkówki Liść lubczyku Olej Przygotowanie: Umytą i osuszoną karkówkę pokrójcie w plastry o szerokości około 1 centymetra. Posypcie ją przyprawami do mięsa i karkówki, włóżcie do miski, przykryjcie talerzykiem i odstawcie do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach wyjmijcie mięso i rozgrzejcie olej na patelni. Plastry karkówki obtaczajcie w mące i smażcie na rumiany kolor. W rondlu lub głębokiej patelni usmażcie pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy warzywa już zmiękną, połóżcie na nich usmażone mięso. Nie myjcie patelni po karkówce! Wlejcie do niej dwie szklanki wody i zagotujcie. Następnie dodajcie pół szklanki ketchupu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz granulowany, ostrą paprykę i lubczyk. Wlejcie do garnka z...

Kotlety mielone dieta
Gotujmy.pl/kuchennyświat
Newsy
Rewelacyjny trik na puszyste kotlety mielone. Wystarczy do masy dodać ten składnik o odpowiedniej temperaturze
Chcecie się dowiedzieć jak zrobić pulchne kotlety mielone? Poznajcie ten prosty sposób!

Sposobów na zrobienie mielonych jest wiele i każdy kucharz uważa, że jego metoda jest najlepsza! Warto jednak posłuchać rad innych miłośników gotowania – dzięki temu wasze potrawy będą jeszcze lepsze! Poznajcie prosty trik na przygotowanie pysznych mielonych. Sposób na dobre mielone Zastanawiacie się co zrobić, by kotlety mielone wyszły pulchne i miękkie? Sztuczka polega na dodaniu do mięsa lodowatej wody ! W trakcie wyrabiania mięsa z jajkiem, bułką i przyprawami, dolewajcie do niego bardzo zimną wodę, w proporcji 50 ml na pół kilograma mięsa. Długo wyrabiane mięso to gwarancja puszystych kotletów! Jeżeli przed dodaniem cebuli do mięsa podsmażacie ją, to pamiętajcie o tym, by po usmażeniu ją ostudzić – w przeciwnym razie dolewanie zimnej wody do mięsa minie się z celem. Przepis na kotlety mielone Aby przygotować idealne kotlety mielone, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego w łopatki 2 jajka 2 cebule 1 bułka kajzerka Mleko do namoczenia Czosnek Majeranek Tymianek Bułka tarta Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Bułkę namoczcie w mleku. Następnie do dużej miski włóżcie mięso, dodajcie do niego startą cebulę, odciśniętą bułkę, dwa jajka oraz przyprawy: majeranek, tymianek, czosnek oraz sól i pieprz według uznania. Nie żałujcie majeranku – nadaje kotletom wspaniały smak! Bardzo dokładnie wyróbcie masę na kotlety. Podczas wyrabiania dolewajcie do niej bardzo zimnej wody. Wyrobioną masę mięsną przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmijcie mięso, a na patelni rozgrzejcie dużą porcję oleju. Formujcie mięso...

Dodatek tej 1 przyprawy całkowicie zmienia smak mielonych. Będziecie zaskoczeni
Newsy
Dodatek tej 1 przyprawy całkowicie zmienia smak mielonych. Będziecie zaskoczeni
Klasyczne kotlety mielone z nieczęsto używaną przyprawą smakują wyśmienicie. Przyciągną nawet wielbicieli tradycyjnych smaków. Podpowiadamy co dodać do mięsa i jak zrobić dobre kotlety.

Czosnek niedźwiedzi to dziko rosnąca roślina, która w Polsce jest pod ochroną. Dlatego warto go zasadzić we własnym ogródku, na balkonie, lub poszukać w marketach. Nie należy do popularnych przypraw, jednak jego dodatek bardzo pozytywnie wpływa na wiele potraw. Dodajcie go do kotletów mielonych. Ten smak z pewnością wam się spodoba. Przepis na mielone z czosnkiem niedźwiedzim Składniki: 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego 1 bułka 1 jajko 1 cebula 1 marchewka 100 ml mleka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie: Zalejcie w misce bułkę ciepłym mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na łyżce oleju. Marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski włóżcie mięso mielone. Dodajcie do niego odsączoną z mleka kajzerkę, zeszkloną cebulę, startą marchewkę oraz jajko. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Tak przygotowaną masę doprawcie obficie solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Ponownie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. Na płaski talerz wysypcie bułkę tartą. Z masy mięsnej formujcie kotleciki, każdy obtoczcie w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie grubszą warstwę oleju, na gorący tłuszcz włóżcie kotlety. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Jak rozpoznać czosnek niedźwiedzi i jakie ma właściwości? Czosnek niedźwiedzi, zwany jest też czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. Był stosowany jako zioło lecznicze już w czasach starożytności, na terenach dzisiejszej Europy Zachodniej. Wyglądem przypomina czosnek ozdobny czy konwalię majową. Posiada długie, ok 30-centymetrowe, lancetowate liście,...

Sklep schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Natrzyjcie tym schabowe przed smażeniem, a pokochacie ich wyrazisty smak. Uwaga! To danie uzależnia
Przepyszny, soczysty i kruchy schabowy, to podstawa niedzielnego obiadu. Aby ich smak był naprawdę wyrazisty, przed smażeniem koniecznie natrzyjcie kotlety świeżym czosnkiem.

Choć kotlety schabowe to tradycyjne danie polskiej kuchni, każda pani domu przyrządza je nieco inaczej, szukając idealnych przypraw i składników, które nadadzą im wyjątkowo wyrazistego smaku. My polecamy, by przed smażeniem natrzeć mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie zalać mlekiem i wstawić do lodówki na całą noc. Panierowane w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażone na bardzo dobrze rozgrzanym oleju będą smakować naprawdę wybornie. Nie zapomnijcie oczywiście o przyrządzeniu ulubionych dodatków – zasmażanych buraczków lub mizerii, a także tłuczonych lub pieczonych w piecu ziemniaczków. Palce lizać. Przepis na wyraziste kotlety schabowe Będziecie potrzebować: 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku  250 ml mleka 2 ząbków czosnku 250 gramów mąki pszennej 150 gramów bułki tartej oleju kokosowego do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, papryki Przygotowanie: Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 6 równych kotletów, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Jeśli kupiliście schab w plastrach, pomińcie ten krok. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę i natrzyjcie nim kotlety. Możecie również użyć czosnku granulowanego. Tak przygotowane mięso umieśćcie w dowolnym naczyniu, zalejcie mlekiem, doprawcie solą, pieprzem i papryką, a następnie włóżcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z mlecznej marynaty i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Przygotujcie sobie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim rozkłócone jajko, a w trzecim bułkę tartą. W takiej też kolejności panierujcie wasze kotlety. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie umieśćcie na nim schabowe. Smażcie je na...