Nie ulega wątpliwości, że Polacy po prostu uwielbiają wieprzowinę, w tym oczywiście karkówkę. Jej smak, aromat oraz niesamowita soczystość sprawiają, że żaden smakosz nie jest w stanie jej się oprzeć. Wiosną i latem szczególnie popularne jest przyrządzanie mięsa na grillu, z kolei jesienią i zimą najczęściej pieczemy je w piekarniku lub dusimy na patelni.
Okazuje się jednak, że kotlety z karkówki można przyrządzać również na patelni grillowej, w zaciszu domowym. Mięso zamarynowane w ziołach od razu przywołuje wspomnienia z ciepłych wieczorów, spędzanych z przyjaciółmi. Do tego oczywiście najlepiej przyrządzić pieczone ziemniaczki z piekarnika. Jesteśmy pewni, że taki obiad miło zaskoczy nie tylko waszą rodzinę, ale również przyjaciół.
Przepis na ziołowe kotlety z karkówki
Składniki:
- 1 kawałek karkówki wieprzowej (ok. 1 kg)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi i tymianek
Przygotowanie:
- Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do prostokątnego, niewysokiego naczynia – plastikowego, szklanego lub aluminiowego, to zależy od was.
- W naczyniu umieśćcie również oliwę, tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do powstania w miarę jednolitej marynaty.
- Mięso dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie podzielcie na plastry o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowaną wieprzowinę obtoczcie w oliwie z ziołami i odstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Po upływie tego czasu, wyjmijcie mięso z lodówki i zacznijcie rozgrzewać patelnię grillową (jeśli takiej nie macie użyjcie zwykłej, żeliwnej patelni, w cieplejsze dni możecie też smażyć ją na zwykłym grillu).
- Na rozgrzanej patelni umieszczajcie plastry karkówki partiami – podczas smażenia powinny mieć wystarczająco dużo miejsca, nie może panować ścisk. Mięso wysmażcie na ładny, rumiany kolor (ok. 10 minut z obu stron).
Gotowe!