Efektowna galareta to kulinarna propozycja nie tylko na święta. Popularne zimne nóżki świetnie będą smakowały z dodatkiem odrobiny kwaśnego smaku.

Delikatną kwasowość zapewni tradycyjny ocet lub nieco bardziej popularna w ostatnich latach cytryna. Wybór należy tylko do was.

Galareta, zwana w niektórych miejscach naszego kraju także dryglami, uda się wam bez grama żelatyny.

Kluczem do tego jest oczywiście długie gotowanie różnych gatunków mięs z kośćmi. Taki proces zapewni wam prawidłowe, tężejące działanie kolagenu.

Zobacz także:

Przepis na galaretę – zimne nóżki z kurczakiem i jajkiem

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe
  • 1 nóżka wieprzowa
  • 2 udka z kurczaka
  • 3-4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3-4 jajka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz czarny mielony
  • 5 ząbków czosnku
  • Opcjonalnie - ok. 8-10 oliwek czarnych
  • 5 liści laurowych
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego

Przygotowanie:

  1. Nóżki i golonki w razie potrzeby opalcie nad gazem i oskrobcie dokładnie.
  2. Oczyśćcie udka z kurczaka.
  3. Obierzcie marchewkę i pietruszkę ze skórki.
  4. Nóżki i golonki włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą, dodajcie obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, a także pieprz w kulkach.
  5. Gotujcie na maleńkim ogniu pod przykryciem przez ok. 3-4 godziny.
  6. Kiedy warzywa będą już miękkie, wyjmijcie je w trakcie gotowania, tak by potem dodać je do galarety.
  7. Doprawcie gotujące się mięso solą.
  8. Po ok. 2 godzinach gotowania wieprzowiny dodajcie do garnka udka drobiowe.
  9. Po 3-4 godzinach gotowania przecedźcie mięso, wywar zostawcie w garnku i dodajcie do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, a także mielony pieprz.
  10. Ugotujcie jajka na twardo w innym garnku.
  11. Mięso oddzielcie od kości, pokrójcie drobno.
  12. Pokrójcie warzywa, groszek, oliwki i jajka, ułóżcie w salaterkach lub innego rodzaju naczyniach, w których planujecie podawać galaretę.
  13. Dodajcie do salaterek oddzielone od kości mięso.
  14. Zalejcie ostudzonym wywarem.
  15. Odstawcie do stężenia w lodówce.
  16. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl