Efektowna galareta to kulinarna propozycja nie tylko na święta. Popularne zimne nóżki świetnie będą smakowały z dodatkiem odrobiny kwaśnego smaku.
Delikatną kwasowość zapewni tradycyjny ocet lub nieco bardziej popularna w ostatnich latach cytryna. Wybór należy tylko do was.
Galareta, zwana w niektórych miejscach naszego kraju także dryglami, uda się wam bez grama żelatyny.
Kluczem do tego jest oczywiście długie gotowanie różnych gatunków mięs z kośćmi. Taki proces zapewni wam prawidłowe, tężejące działanie kolagenu.
Zobacz także:
Przepis na galaretę – zimne nóżki z kurczakiem i jajkiem
Składniki:
- 2 golonki wieprzowe
- 1 nóżka wieprzowa
- 2 udka z kurczaka
- 3-4 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 3-4 jajka
- 1 puszka groszku konserwowego
- Sól morska do smaku
- Pieprz czarny mielony
- 5 ząbków czosnku
- Opcjonalnie - ok. 8-10 oliwek czarnych
- 5 liści laurowych
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
Przygotowanie:
- Nóżki i golonki w razie potrzeby opalcie nad gazem i oskrobcie dokładnie.
- Oczyśćcie udka z kurczaka.
- Obierzcie marchewkę i pietruszkę ze skórki.
- Nóżki i golonki włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą, dodajcie obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, a także pieprz w kulkach.
- Gotujcie na maleńkim ogniu pod przykryciem przez ok. 3-4 godziny.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, wyjmijcie je w trakcie gotowania, tak by potem dodać je do galarety.
- Doprawcie gotujące się mięso solą.
- Po ok. 2 godzinach gotowania wieprzowiny dodajcie do garnka udka drobiowe.
- Po 3-4 godzinach gotowania przecedźcie mięso, wywar zostawcie w garnku i dodajcie do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, a także mielony pieprz.
- Ugotujcie jajka na twardo w innym garnku.
- Mięso oddzielcie od kości, pokrójcie drobno.
- Pokrójcie warzywa, groszek, oliwki i jajka, ułóżcie w salaterkach lub innego rodzaju naczyniach, w których planujecie podawać galaretę.
- Dodajcie do salaterek oddzielone od kości mięso.
- Zalejcie ostudzonym wywarem.
- Odstawcie do stężenia w lodówce.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl