jak zrobić zimne nóżki galaretę
Gotujmy.pl
Newsy

Zimne nóżki z kurczakiem i jajkiem na świąteczne śniadanie. Podajcie je z cytryną i octem

Galareta, zimne nóżki, a może drygle? Jak zwał, tak zwał. Przyrządźcie to z dodatkiem różnych warzyw, a goście nie będą mogli wyjść z podziwu.

Efektowna galareta to kulinarna propozycja nie tylko na święta. Popularne zimne nóżki świetnie będą smakowały z dodatkiem odrobiny kwaśnego smaku.

Delikatną kwasowość zapewni tradycyjny ocet lub nieco bardziej popularna w ostatnich latach cytryna. Wybór należy tylko do was.

Galareta, zwana w niektórych miejscach naszego kraju także dryglami, uda się wam bez grama żelatyny.

Kluczem do tego jest oczywiście długie gotowanie różnych gatunków mięs z kośćmi. Taki proces zapewni wam prawidłowe, tężejące działanie kolagenu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na galaretę – zimne nóżki z kurczakiem i jajkiem

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe
  • 1 nóżka wieprzowa
  • 2 udka z kurczaka
  • 3-4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3-4 jajka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz czarny mielony
  • 5 ząbków czosnku
  • Opcjonalnie - ok. 8-10 oliwek czarnych
  • 5 liści laurowych
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego

Przygotowanie:

  1. Nóżki i golonki w razie potrzeby opalcie nad gazem i oskrobcie dokładnie.
  2. Oczyśćcie udka z kurczaka.
  3. Obierzcie marchewkę i pietruszkę ze skórki.
  4. Nóżki i golonki włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą, dodajcie obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, a także pieprz w kulkach.
  5. Gotujcie na maleńkim ogniu pod przykryciem przez ok. 3-4 godziny.
  6. Kiedy warzywa będą już miękkie, wyjmijcie je w trakcie gotowania, tak by potem dodać je do galarety.
  7. Doprawcie gotujące się mięso solą.
  8. Po ok. 2 godzinach gotowania wieprzowiny dodajcie do garnka udka drobiowe.
  9. Po 3-4 godzinach gotowania przecedźcie mięso, wywar zostawcie w garnku i dodajcie do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, a także mielony pieprz.
  10. Ugotujcie jajka na twardo w innym garnku.
  11. Mięso oddzielcie od kości, pokrójcie drobno.
  12. Pokrójcie warzywa, groszek, oliwki i jajka, ułóżcie w salaterkach lub innego rodzaju naczyniach, w których planujecie podawać galaretę.
  13. Dodajcie do salaterek oddzielone od kości mięso.
  14. Zalejcie ostudzonym wywarem.
  15. Odstawcie do stężenia w lodówce.
  16. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

galareta
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie zimne nóżki w ten sposób, a postoją dłużej niż zwykle. Z tego przepisu smakują jak te u babci
Zimne nóżki w galarecie to prawdziwa klasyka. Podane z dodatkiem octu i świeżego pieczywa to powrót do smaku dzieciństwa.

Jeszcze kilka lat temu były stałym bywalcem na stołach podczas różnych uroczystości. Idealnie sprawdzi się również jako zimna przekąska na kolację. Przepis na pasteryzowane zimne nóżki Choć czasy się zmieniły i przyzwyczajenia również, to nadal wiele osób nie wyobraża sobie wesela czy chrzcin zakrapianych alkoholem bez tego kultowego dania, jakim są zimne nóżki. Idealnie smakują z pikantnymi dodatkami, takimi jak musztarda, ćwikła czy chrzan. Aczkolwiek według niektórych opinii najlepiej smakują solo ze świeżym pieczywem i kilkoma kroplami octu czy soku z cytryny. Składniki: 1 ½ kg nóżek wieprzowych 1 golonka 3 marchewki 2 korzenie pietruszki 1 seler 1 duża cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól pieprz Wykonanie: Mięso dokładnie umyjcie i oczyśćcie pod ciepłą wodą. Następnie ułóżcie je w większym garnku. Wlejcie letnią wodę, tak aby mięso było dobrze zanurzone. Do środka dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie.  Garnek ustawcie na niewielkim ogniu i doprowadźcie do wrzenia. Od tego momentu całość gotujcie pod przykryciem przez dwie godziny. W międzyczasie zbierajcie tworzący się szum z wywaru. Podczas gotowania przygotujcie włoszczyznę. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierzcie, a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki. Obraną cebulę delikatnie opalcie nad ogniem lub przypieczcie w piekarniku. Kiedy nóżki będą ugotowane, do garnka włóżcie przygotowane warzywa i gotujcie kolejne 1,5 godziny. Po upływie danego czasu, z wywaru wyjmijcie mięso oraz warzywa. Po ostygnięciu mięso oddzielcie od kości i skóry, zaś włoszczyznę pokrójcie w niewielką kostkę. Wywar z garnka przecedźcie przez sito, a później doprawcie go solą oraz...

galaretka drobiowo wieprzowa
Gotujmy.pl/Gosia47-47
Newsy
To połączenie zachwyca nawet najbardziej wybrednych - galaretka drobiowa z dodatkiem...
Galaretka to jedna z tradycyjnie przygotowywanych świątecznych przystawek. Ta z dodatkiem mięsa idealnie sprawdzi się podczas pierwszego lub drugiego dnia świąt.

Wytrawna galareta na świątecznym stole zazwyczaj pojawia się w wersji rybnej. W najpopularniejszej wersji jest to karp, czasem decydujemy się również na białe mięso mintaja. Jeśli zdecydujecie się podać galaretkę z mięsem polecamy delikatnego kurczaka. W poniższym przepisie został połączony z chudą szynką. Wprost zakochacie się w tym połączeniu smakowym.  Jak podawać galaretę drobiową? Możecie tradycyjnie przygotować ją w foremkach, jednakowych filiżankach lub kubeczkach po jogurcie. Doskonale sprawdzą się również większe silikonowe papilotki. Ponieważ galareta jest przejrzysta możecie zrobić ją w szklanych pucharkach – doskonale będzie widać wszystkie składniki. Tak elegancko podane danie z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Do tej przekąski warto podać gościom ćwiartki cytryny, odrobinę octu oraz pieczywo. Przepis na galaretkę drobiowo-wieprzową  Składniki 8 udek z kurczaka 80 dag surowej szynki wieprzowej 2 kostki rosołowe 5 jajek 2 marchewki Mała puszka kukurydzy Posiekany koperek Posiekany koperek sól i pieprz do smaku Przyprawa typu jarzynka lub vegeta Żelatyna Przygotowanie Wlejcie do dużego garnka 2 litry wody i włóżcie uda z kurczaka oraz szynkę. Wrzućcie obrane marchewki, kostki rosołowe i doprawcie solą. Gotujcie całość aż zmięknie. W osobnym garnku ugotujcie jajka na twardo. Wyjmijcie z garnka mięso i marchewki. Przyprawcie rosół vegetą oraz solą i pieprzem do smaku i dodajcie żelatynę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Miękkie mięso wystudźcie i oddzielcie je od kości i skóry. Podzielcie na mniejsze kawałki. Na spodzie małych pojemniczków połóżcie po plasterku marchewki, ćwiartce jajka, odrobinę posiekanego koperku i kukurydzę konserwową. Na warzywa włóżcie...

Galaretka na wielkanoc
Gotujmy.pl/CORAL
Newsy
Powalająca w smaku wielkanocna galaretka z jajkiem. Dodajcie do niej 1 nietypowy składnik. Będzie smakowała genialnie
Poznajcie przepis na te przepiękne i niezwykle smaczne wielkanocne galaretki.

W Wielkanoc jajka królują na stołach. Jeśli szukacie pomysłów na ich przygotowanie inne niż jajka na twardo lub jajka faszerowane, dobrym pomysłem jest przygotowanie jajek w galarecie. Zachwycą was smakiem! Poznajcie przepis na jajka w galarecie z dodatkiem składnika, który niesamowicie wzbogaca smak i powoduje, że galareta wygląda nieszablonowo. Wielkanocna galaretka z jajkami Oprócz tego, że wybornie smakuje, bardzo zdobi też wielkanocny stół. Przygotujcie ją, bo będzie przyciągać wzrok wszystkich wielkanocnych gości. Składniki na wielkanocną galaretkę z jajkami 2 szklanki bulionu warzywnego Udko kurczaka 4 łyżki groszku konserwowego 4 łyżki kukurydzy z puszki Marchewka 2 ogórki konserwowe 2 jajka Łyżka koncentratu pomidorowego Łyżka octu balsamicznego Cukier Sól Pieprz 10 g żelatyny Przygotowanie wielkanocnej galaretki z jajkiem Groszek i kukurydzę odsączcie z zalewy. Jajka ugotujcie na twardo. Ugotujcie udka i marchewkę, potem oddzielcie mięso od kości i pokrójcie w drobną kostkę lub podzielcie na cząstki za pomocą widelca. Marchewkę i ogórki pokrójcie na plasterki. Bulion wymieszajcie z koncentratem pomidorowym, octem balsamicznym i cukrem. Podgrzejcie i rozpuśćcie w bulionie żelatynę. Doprawcie bulion do smaku solą i pieprzem.  Małe salaterki opłuczcie wodą, wyłóżcie na spód połówki obranych jajek, zalejcie kilkoma łyżkami galarety. Rozłóżcie połowę plastrów marchewki i ogórków oraz kukurydzę i groszek. Zalejcie warstwę warzyw galaretą.  Odstawcie salaterki do lodówki lub zamrażarki na kilkanaście minut, jeśli chcecie przyspieszyć ten proces. Wyjmijcie, gdy galareta się zetnie, dodajcie cząstki kurczaka, pozostałe warzywa i zalecie...

Galaretka wieprzowa czy drobiowa, która lepsza?
Adobe Stock
Newsy
Galaretka wieprzowa czy drobiowa? Jedną z nich szczególnie często podawano w PRL-u
Czy wieprzowa, czy drobiowa, każdą możecie podać tak samo: z octem, tartym chrzanem lub skropioną sokiem z cytryny. Który sposób wolicie?

Galareta wieprzowa zastygająca z warzywami z rosołu i dodatkiem zielonego groszku, od dziesięcioleci jest chętnie jedzona w całej Polsce. Znana jako „zimne nóżki”, tradycyjnie jest przygotowywana oczywiście ze świńskich nóżek. W niektórych regionach Polski pojawia się jako auszpik, galart lub galert – w Wielkopolsce, czy jako studzienina – w kuchni podkarpackiej. Wielkopolski galart to nóżki wieprzowe zastygające z warzywami. Samo słowo „galart” weszło do gwary poznańskiej, a pochodzi z języka niemieckiego – das Gallert, co oznacza po prostu galaretę lub żelatynę. Sekret przygotowywania galarety z nóżek polega na ich bardzo długim, powolnym gotowaniu. W czasie gotowania, z kostek wygotowuje się kolagen, dzięki czemu galareta zastyga bez konieczności dodawania do niej żelatyny. Galaretka drobiowa — zastępnik „zimnych nóżek” w PRL-u W czasach największego kryzysu, w PRL, zaczęło brakować nawet świńskich nóżek. To wtedy pojawiły się pomysły na przyrządzanie lżejszej galaretki drobiowej. Przyrządzano ją podobnie: gotowano kurę w rosole, mięso wrzucane było do miseczek razem z pokrojoną marchewką i groszkiem, a na koniec zalewano wszystko bulionem. Galaretka drobiowa jest lżejsza, zawiera mniejsze ilości tłuszczu, w odróżnieniu od wieprzowych nóżek nie zawiera naturalnej żelatyny kumulowanej w kościach, dlatego do tego lżejszego zamiennika, zawsze należy dodać żelatynę. Bez niej rosół stygnąc, nie zetnie się na sztywną galaretę. Która galareta jest lepsza: wieprzowa czy drobiowa? Jeśli rozważamy wyższość jednego dania nad drugim z perspektywy łatwości przygotowania, to trzeba stwierdzić, że choć do przyrządzenia galarety drobiowej trzeba dodać dodatkowy składnik – żelatynę, to i tak...