Ziemniaki ze skwarkami i śmietaną. Pyszny obiad jak za dawnych lat
Gotujmy.pl
Newsy

Ziemniaki ze skwarkami i śmietaną. Prosty przepis na danie za grosze

Marzy wam się prosty, tani obiad jak sprzed lat? Zróbcie ziemniaki ze skwarkami i śmietaną. Prawdziwe, pyszne chłopskie jadło!

Kiedyś gospodynie domowe na wsiach, nie miały dużo czasu na pichcenie dań kuchni Europy i reszty świata.

Chłopskie jedzenie miało dwie podstawowe cechy. Było bardzo proste w przygotowaniu, ale za to niezwykle pożywne i bardzo smaczne.

Nie inaczej jest ze sztandarowym obiad z dawnych lat, a więc z ziemniakami z omastą w postaci roztopionego boczku.

Nie ma nic lepszego niż wytopiony boczek i powstałe z niego wspaniałe skwarki w towarzystwie kartofli, śmietany i świeżego, wiosennego szczypiorku.

Jeśli szukacie innych wiejskich kuchennych inspiracji, wypróbujcie ten przepis na prawdziwy sielski, chłopski rosół.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ziemniaki ze skwarkami i śmietaną

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dag boczku surowego lub wieprzowego podgardla
  • Odrobina oleju, smalcu lub innego tłuszczu do smażenia (użyjcie go, jeżeli dysponujcie chudym boczkiem)
  • Sól
  • Śmietana  18%
  • Świeży zielony szczypiorek
Zobacz także
wiejski kociolek z kluseczkami

Ten wiejski kociołek z kluseczkami doskonale nasyci nawet największego głodomora

zalewajka przepis

Zmarzliście? Talerz wiejskiej zalewajki rozgrzeje was w trymiga, a smaczne dodatki nasycą na długo

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie z łupin i dokładnie umyjcie. Pokrójcie ziemniaki na połówki, by skrócić czas ich gotowania.
  2. Obrane i pokrojone ziemniaki przełóżcie do garnka, zalejcie wodą, dosypcie soli. Gotujcie do miękkości.
  3. Boczek oczyśćcie, odkrójcie skórę i skrójcie na małe kawałeczki w kształcie kostki.
  4. W rondlu lub na patelni rozgrzejcie odrobinę tłuszczu. Jeżeli wasz boczek ma w sobie bardzo dużo tłuszczu, możecie zrezygnować z dodatkowego oleju.
  5. Powoli roztapiajcie boczek na patelni do momentu, aż tłuszcz się wytopi i wytworzą się chrupiące skwarki.
  6. Szczypiorek umyjcie i pokrójcie drobno na desce.
  7. Na talerz wyłóżcie ugotowane ziemniaki.
  8. Polejcie ziemniaki tłuszczem ze skwarkami.
  9. Całość posypcie zielonym szczypiorkiem.
  10. Podawajcie z gęstą, tłustą śmietaną. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

poznanskie szagowki
Gotujmy.pl/kloruś
Newsy
Zróbcie poznańskie szagówki ze skwarkami, a na długo zapomnicie o kluskach śląskich
Znacie to danie? Pyszne kluseczki cięte na skos, do złudzenia przypominają kopytka. Podajemy przepis na szagówki, które są niezwykle popularne w Wielkopolsce.

Na szagę oznacza na skos lub na skróty i stąd wzięła się nazwa poznańskich kopytek, zwanych szagówkami. Dzięki cięciu na ukos nabierają charakterystycznego kształtu rombu. Takie danie to doskonały sposób, aby wykorzystać ziemniaki, które zostały wam z obiadu z poprzedniego dnia, a macie już dość popularnych śląskich klusek. Najlepsze wyjdą oczywiście z wczorajszych pyrek, ale jeśli nie macie ich pod ręką to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić szagówki ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Przepis na poznańskie szagówki  ze skwarkami  Składniki 800 g ziemniaków 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 12% 1 łyżka masła 300g wędzonego boczku Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odlejcie wodę i przeciśnijcie je przez praskę na puree lub utłuczcie na gładką masę. W garnuszku podgrzejcie masło ze śmietanką, zalejcie masą ziemniaki i dokładnie wymieszajcie. Następnie dodajcie jajko i mąkę małymi porcjami. Wyrabiajcie do czasu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Ciasto podzielcie na porcje, uformujcie wałki, lekko je spłaszczcie od góry i krójcie na skos. Każda kluska powinna mieć szerokość 1-1,5cm. Kluski wrzucajcie na osolony wrzątek, gdy wypłyną, gotujcie jeszcze przez minutę i wyjmujcie łyżką cedzakową. Z boczku odetnijcie skórkę i pokrójcie go w drobną kostkę. Wrzućcie na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu. Gdy boczek się wytopi i podsmaży, skwarki są gotowe. Szagówki doskonale smakują z kiszoną kapustą. Wypróbujcie poniższy przepis, a na pewno powtórzycie go nieraz. Przepis na kiszoną kapustę do obiadu i kopytek Składniki 900g...

szare kluski przepis
agu88sia
Newsy
Macie ochotę na coś pysznego? Zróbcie kluski żelazne z tego przepisu. Ich smak przypomni wam cudowne chwile z babcią
Znacie żelazne kluski? Inaczej kluski szare to pyszne danie robione z surowych ziemniaków startych drobniutko na tarce. Ze skwarkami smakują genialnie!

Kluski żelazne to jedno z dań, które dla części Polaków są doskonale znaną potrawą, którą regularnie przygotowywano w domu. Dla innych kompletnie obcym daniem, o którym nigdy nie słyszeli. Kluski żelazne (lub szare) w przeciwieństwie do pyz nie są robione z gotowanych ziemniaków, tylko surowych. Właśnie takiemu sposobowi przygotowywania zawdzięczają swoją barwę! A czy w waszych domach jadano szare kluski? Przepis na kluski żelazne (szare kluski) Takie kluseczki na pewno często pojawiały się u was w domu. Jeśli nie, to nic straconego – zróbcie je sami! Można je jeść ze skwarkami, cebulką, albo startym serem. Pychota! Do przygotowania klusek będą wam potrzebne poniższe składniki: Kilogram mączystych ziemniaków 2 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jajko Sól Do skwarków: 1 cebula 200 g boczku wędzonego 100 g kiełbasy Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w kosteczkę wraz z boczkiem i kiełbasą. Rozgrzejcie na patelni odrobinę oleju i podsmażcie kiełbasę i boczek. Kiedy tłuszcz już się trochę wytopi z mięsa, dodajcie cebulę i smażcie jeszcze kilka minut. Na tarce na drobnych oczkach zetrzyjcie ziemniaki. Następnie dobrze odciśnijcie je z wody na gazie lub sitku, trzymając je nad głębokim naczyniem. Zgromadzi się w nim woda z ziemniaków oraz skrobia (na samym dnie). Odlejcie wodę, a skrobię dodajcie do masy ziemniaczanej. Wbijcie do ziemniaków jajko, wsypcie mąkę i wymieszajcie. Masa powinna być tak gęsta, że postawiona w niej łyżka się nie przewróci. W dużym garnku zagotujcie wodę i zróbcie „kluskę testową”. Jeśli podczas gotowania rozpada się, dosypcie do masy mąki. Łyżeczką nabierajcie ciasto i wkładajcie do wrzątku. Gotujcie przez kilka minut do momentu,...

ruskie kluski ze skwarkami i cebulką
Adobe Stock
Newsy
Tani obiad w 10 minut? Ruskie kluseczki ze skwarkami podbiją wasze kubki smakowe
To inna wersja pierogów ruskich. Kluseczki są zdecydowanie prostsze i szybsze w przygotowaniu. Idealnie sprawdzają się jako pomysł na obiad. Przygotujcie je dla bliskich, a nawet nie zauważycie, kiedy znikną z talerzy!

Pierogi ruskie to klasyk polskiej kuchni. Są uwielbiane przez wszystkich. Swoją popularność zdobyły, dzięki wyjątkowemu nadzieniu składającemu się z ziemniaków i białego sera. Są serwowane na co dzień, jak i od święta. Niestety to danie jest dosyć pracochłonne ze względu na czas lepienia. Jeśli uwielbiacie te pierogi, to za tą potrawą wręcz przepadniecie.  Kluseczki ruskie To idealny przepis dla zabieganych. Przygotowanie pierogów ruskich wymaga więcej czasu, a nie zawsze jest czas by je przyrządzić. Kluski są świetną alternatywą dla tego dania. Są nie tylko szybkie i proste w przyrządzeniu, ale przede wszystkim tanie. To potrawa na każdą kieszeń. Obłędny smak kluseczek sprawi, że nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Przepis na ruskie kluseczki ze skwarkami i cebulką Składniki: ½ kg ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 jajko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 cebule kawałek wędzonego boczku olej sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie, a następnie pokrójcie w niewielkie kawałki. Przełóżcie je do garnka, zalejcie wodą i delikatnie posólcie. Ugotujcie je pod przykryciem do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedźcie od wody i odstawcie do całkowitego ostudzenia. Zimne ziemniaki zmielcie wraz z półtłustym twarogiem dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.  Do zmielonej masy dodajcie rozbite jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej oraz dwie pszennej. Całość zagniećcie na jednolite, gładkie ciasto. Doprawcie je do smaku solą oraz pieprzem, ponownie wymieszajcie. Ciasto podzielcie na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkujecie na stolnicy posypanej mąką jak wałeczek na kopytka. Podzielcie go na niewielkie kawałki lub uformujcie kuleczki wielkości orzecha włoskiego....

kluski śląskie ze skwarkami przepis
Pixabay
Newsy
Kluski śląskie z takim nadzieniem to prawdziwa poezja smaku. Kto chce dokładkę?
Kto by pomyślał, że kluski śląskie mogą mieć nadzienie. A jednak. W końcu w kulinariach ogranicza was tylko wyobraźnia. Czemu by więc nie przyrządzić ich z dodatkiem boczku i cebulki? Gwarantujemy, że tak podane smakują naprawdę nieziemsko. Cała wasza rodzina z pewnością poprosi o dokładkę.

Przygotowane z ziemniaków, mąki i jajek kluski stanowią kulinarną tradycję, szczególnie dla mieszkańców województwa opolskiego i śląskiego. W większości regionów Polski jada się je jako dodatek do mięs. Niewielu jednak wie, że przysmak może sam w sobie stanowić naprawdę pożywny obiad. Tak jest właśnie w tym przypadku.  Przepis na kluski śląskie ze skwarkami Będziecie potrzebować 1 kilogram ziemniaków 250 gramów mąki ziemniaczanej 1 jajko 250 gramów boczku 2 cebule Sól Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w ćwiartki, a następnie ugotujcie w osolonej wodzie (powinny zrobić się miękkie po ok. 20 minutach). Po upływie tego czasu odparujcie je, utrzyjcie na puree i odstawcie do całkowitego wystudzenia (możecie włożyć na kilka minut do lodówki). Do wystudzonych ziemniaków dodajcie mąkę, jajko oraz sól. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.  Z tak przygotowanego ciasta odrywajcie niewielkie kawałki i formujcie z nich kulki. Nie zapomnijcie, by w każdym klusku zrobić charakterystyczne wgłębienie przy pomocy kciuka.  Tak uformowane kluski gotujcie partiami (nie wrzucajcie do wody wszystkich na raz). Kiedy wypłyną na powierzchnie, to znak, że są gotowe. Wyłówcie je więc przy pomocy łyżki cedzakowej i odstawcie. Boczek pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie umieśćcie go na rozgrzanej patelni i podsmażcie na skwarki. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i dodajcie do boczku.  Tak przygotowaną okrasę umieśćcie na ugotowanych wcześniej kluskach śląskich. Najlepiej nałożyć ją w taki sposób, by wypełniła dziurki w kluskach. Gotowe! Źródło: gotujmy