Ziemniaki z grilla w folii. Jak grillować i z czym podawać grillowane ziemniaki?
Pixabay
Newsy

Ziemniaki z grilla w folii. Jak grillować i z czym podawać grillowane ziemniaki?

Ziemniaki z grilla mogą smakować niesamowicie dobrze! Jeśli kochacie smak ziemniaków z ogniska, rozkochacie się też w tym przepisie.

Ziemniaki z ogniska to prawdziwy klasyk. Wiele osób wspomina je jako smak swojego dzieciństwa lub długich wieczorów za nastoletnich czasów spędzonych przy ognisku. Oczywistym przysmakiem z ogniska jest kiełbasa, ale to ziemniaki tak naprawdę są przez wiele osób tymi ukochanymi przysmakami.

Okazuje się, że wcale nie musicie planować ogniska, żeby zjeść pyszne pieczone ziemniaki. Możecie zrobić je w piekarniku, ale też na grillu! Te z grilla mogą smakować szczególnie podobnie do oryginalnych ziemniaków z ogniska.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić grillowane ziemniaki?

Ziemniaki z grilla są doskonałym dodatkiem do potraw grillowych. Komponują się świetnie z kiełbasą, karkówką z grilla lub różnymi szaszłykami. Dowiedzcie się jak najlepiej piec ziemniaki na grillu.

Składniki na ziemniaki z grilla

  • Ok. 10 ziemniaków podobnej wielkości
  • Ok. 5 łyżek masła
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ziemniaków na grilla

  1. Umyjcie ziemniaki bardzo dokładnie. Będziecie wtedy mogli zjadać je ze skórką.
  2. Nakłujcie ziemniaki w kilku miejscach widelcem.
  3. Wysmarujcie ziemniaki masłem.
  4. Owińcie każdego ziemniaka z osobna folią aluminiową.
  5. Połóżcie ziemniaki na rozgrzanym żarze.
  6. Pieczcie ziemniaki ok. 50 minut, aż zrobią się miękkie. Od czasu do czasu przewracajcie je. Dbajcie o to, by było wystarczająco żaru.
Zobacz także
Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla. Pasuje do wszystkich dań

Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla. Pasuje do wszystkich dań

Przepis na kaszankę z grilla. Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla

Przepis na kaszankę z grilla. Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla

Z czym podawać pieczone ziemniaki?

Niektórzy twierdzą, że najlepsze ziemniaki są naturalne, bez żadnych dodatków, jedynie z solą. Do ziemniaków pasuje też świetnie masło, ale jeśli dbacie o zdrowie swojego serca, lepiej wybierzcie oliwę z oliwek, która też dobrze będzie się z nimi komponować. Inni jednak docenią wyszukane dodatki do pieczonych ziemniaków. Możecie podać je z:

Przyprawy do pieczonych ziemniaków

Jeśli lubicie przyprawione ziemniaki, możecie obsypać je tez przed pieczeniem w takich przyprawach:

  • Suszonej cebuli
  • Granulowanym czosnku
  • Rozmarynie
  • Tymianku
  • Suszonym koperku
  • Słodkiej lub ostrej papryce chilli

Czytaj także:

Przepis na ziemniaki z grilla. Równie pyszne, jak z ogniska
Adobe Stock
Newsy
Przepis na ziemniaki z grilla. Równie pyszne jak z ogniska
Jak zrobić ziemniaki z grilla, żeby smakowały jak te z ogniska? Ten przepis to strzał w dziesiątkę.

Sezon grillowy coraz bliżej! Na pyszne dania z rusztu czeka się kilka miesięcy, ale ich smak jest zdecydowanie tego wart. Świetnym dodatkiem do potraw z grilla są ziemniaki. Przygotowane w ten sposób smakują jak z ogniska. A co do ziemniaków? Karkówka, szaszłyki z kurczakiem , aromatyczne skrzydełka czy kiełbasa. Ich zapachu nie można porównać z niczym innym.  Najlepsze ziemniaki na grill Wbrew pozorom nie wszystkie ziemniaki sprawdzą się na grillu. Powinny być odpowiedniej wielkości oraz struktury, by nie rozpadły się w wysokiej temperaturze. Najlepszą odmianą są te z grupy A, jak Agata, Vineta, Denar, Lord czy Zenia. To warzywa sałatkowe, które mają niewielką zawartość skrobi. Warto również zwrócić uwagę na to, by były podobnej wielkości, aby upiekły się równomiernie na ruszcie. Jeśli wybieracie „stare” ziemniaki, warto je wcześniej krótko podgotować. Pieczenie na grillu zajmie znacznie mniej czasu.  Obowiązkowa folia aluminiowa Zarówno pieczenie ziemniaków w ognisku, jak i na grillu wymaga użycia folii aluminiowej. Owinięte nią bulwy nie przypalą się na ruszcie, a przybiorą odpowiednio chrupiącą skórę. Ponadto folia zapewni również właściwy rozkład ciepła, który umożliwi równomierne przygotowanie ziemniaków. Niezbędne dodatki do ziemniaków  Pieczone ziemniaki z grilla są pyszne same w sobie, ale warto podkręcić ich smak odpowiednimi dodatkami. Koniecznie dodajcie do nich tłuszcz. Najlepiej sprawdzi się oliwa z oliwek bądź masło. Nie zapomnijcie też o przyprawach i ziołach, takich jak sól, tymianek, bazylia, oregano, czosnek czy zioła prowansalskie. To one podkręcają cały aromat dania. Tak przygotowane ziemniaki będą idealnym dodatkiem do grillowanych mięs, np. do kaszanki z grilla z...

Upieczcie tak ziemniaki, a będą smakować jak te z ogniska. Doskonałe do obiadu
AdobeStock
Newsy
Upieczcie tak ziemniaki, a będą smakować jak te z ogniska. Doskonałe do obiadu
Nie macie kominka ani warunków do zrobienia ogniska, a marzą się wam pieczone ziemniaczki? Łatwo zrobicie je w piekarniku!

Któż nie ma nigdy ochoty na różne pyszności z grilla i ogniska?  Ale co zrobić, gdy nie ma się ku temu warunków? Jeżeli ktoś mieszka w bloku, to sytuacja jest mocno utrudniona. Zwłaszcza jeżeli chodzi o robienie ogniska – w końcu rozpalanie ognia poza wyznaczonymi do tego miejscami jest surowo zabronione z powodu ryzyka pożaru. Ale nie wszystko stracone! Możecie zrobić w domu przepyszne ziemniaczki, które smakują zupełnie jak te pieczone w ognisku. A do tego robi się je o wiele szybciej.  Pieczone ziemniaki polecamy podać z sosem kurkowym - jeśli macie dostęp do tych grzybów , nie zawahajcie się użyć ich w takim właśnie połączeniu. Będzie wprost wyśmienite! Przepis na pieczone ziemniaki z piekarnika z sosem kurkowym Do przygotowania ziemniaczków, które smakują zupełnie jak z ogniska, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Kilogram ziemniaków 6 łyżek mąki pszennej typ 1850 Łyżeczka soli 300 g kurek 1 cebula 400 ml śmietanki 30% 1 łyżka śmietany 18% Natka pietruszki Olej Pieprz Przygotowanie: Wsypcie do miski 6 łyżek mąki pszennej i łyżeczkę soli. Wymieszajcie. Dokładnie umyjcie ziemniaki (bez obierania). Nie osuszajcie ich – mokre wrzućcie do miski z mąką i solą. Obtoczcie dokładnie. Tak przygotowane ziemniaki ułóżcie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika w trybie góra/dół i pieczcie przez 45-60 minut. Po 45 minutach sprawdźcie za pomocą noża, czy ziemniaki są już upieczone. Jeśli nie, to potrzymajcie je w piekarniku do godziny. Gdy ziemniaki będą się piekły, przygotujcie sos. Oczyśćcie kurki i umyjcie. Obraną cebulę pokrójcie w kostkę, a pietruszkę posiekajcie drobno. Podsmażcie cebulę na oleju. Po...

ziemniaki pieczone w folii aluminiowej mogą być trujące
Adobe Stock
Newsy
Ziemniaki pieczone w folii aluminiowej mogą zawierać groźną dla życia bakterię
Grillowanie lub pieczenie ziemniaków w folii aluminiowej bez odpowiednich środków ostrożności może zakończyć się tragicznie. Sprawdźcie, co robić, by nie ryzykować poważnym zatruciem.

Być może zaskoczy was to, że ziemniaki przechowywane przez zaledwie kilka godzin w nieodpowiedniej temperaturze mogą spowodować zatrucie pokarmowe. Powinno się je zjeść w ciągu czterech godzin od przygotowania (o ile nie są w lodówce) - a nawet w przeciągu dwóch godzin, jeśli na dworze jest gorąco. Dotyczy to nie tylko pieczonych ziemniaków i sałatki ziemniaczanej, ale też zwykłych gotowanych ziemniaków, purée czy zupy ziemniaczanej . Chodzi o jad kiełbasiany , czyli toksynę botulinową (botulinę). Jest to neurotoksyna, którą wytwarzają beztlenowe bakterie Clostridium botulinum . I choć w odpowiednich dawkach wykorzystywana jest w medycynie estetycznej do spłycania zmarszczek czy zmniejszania potliwości, spożyta wraz z jedzeniem może być silnie trująca.  Botulina - śmiertelnie niebezpieczna trucizna Jest tak silna, że jedna łyżeczka jadu kiełbasianego wystarczyłaby, by zabić 100 tys. ludzi. Wystarczy więc kontakt z minimalną ilością botuliny, żeby się rozchorować. Jad kiełbasiany rozwija się bez tlenu. I dlatego właśnie w sezonie grillowym powinniśmy szczególnie uważać, przygotowując na grillu żywność w folii aluminiowej.  Przyjrzyjmy się naszym ukochanym grillowanym ziemniakom i sałatkom ziemniaczanym . Aby upiec ziemniaka na grillu, szczelnie zawiniecie go w folię aluminiową, prawda? Słusznie, jednak musicie pamiętać, że w ten sposób ograniczacie dostęp tlenu do ziemniaka. Jeśli nie odpakujecie go od razu po przygotowaniu i nie będziecie trzymać już upieczonego ziemniaka albo w wysokiej temperaturze, albo w lodówce - ryzykujecie rozwojem toksyny botulinowej. Jad kiełbasiany w ziemniakach Wiosną i latem szczególną uwagę zwracajcie więc na sposób przygotowania i przechowywania ziemniaków z grilla lub ogniska. Jeśli chcecie mieć pewność, że unikniecie...

Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych. Przepis na prostą sałatkę do obiadu i grilla
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych. Przepis na prostą sałatkę do obiadu i grilla
Żaden grill nie może się obyć bez dobrej sałatki, która podkreśli smak pieczonego na ruszcie mięsa. Co powiecie na pyszną i sycącą sałatkę z ziemniaków i ogórków małosolnych?

Dlaczego Polacy tak bardzo lubią grillować? Powodów jest co najmniej kilka. Wspólny grill to nie tylko okazja do tego, by sobie porozmawiać w dobrym towarzystwie i zjeść coś pysznego, ale też poprzebywać na świeżym powietrzu i miło spędzić czas. Absolutnym numerem 1 na każdym grillu jest oczywiście mięso. Polacy wprost uwielbiają pieczoną na grillu karkówkę, boczek, kurczaka oraz oczywiście kiełbaski. Świetnym dodatkiem do mięsnych dań, są różnego typu sałatki . W sezonie grillowym bardzo chętnie jadamy pieczone na grillu warzywa – cebulę, paprykę i cukinię oraz świeże sałatki z sezonowych warzyw. A co powiecie na sycącą i smaczną sałatkę z ziemniaków i ogórków małosolnych ? Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych to prawdziwy hit na polskich stołach. Do jej przygotowania potrzebujecie kilku bardzo prostych składników – ziemniaków, ogórków małosolnych, szczypiorku, majonezu oraz przypraw. Koniecznie zróbcie tę sałatkę w sezonie grillowym i zaserwujcie ją swoim gościom do pieczonej kiełbaski. To połączenie smakuje naprawdę genialnie! Składniki: 3 młode ziemniaki 2 ogórki małosolne 1-2 cebulki od szczypiorku 1 łyżka majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaki oskrobać, umyć, wrzucić na wrzątek i gotować około 15-20 minut. Ostudzić. Pokroić w kostkę. Wrzucić do miski. Ogórki małosolne osączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do ziemniaków. Cebulkę oczyścić i posiekać drobno, dodać do reszty. Wrzucić majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Schłodzić. Podawać do kiełbasy z grilla. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: ...