Ziemniaki z grilla w folii. Jak grillować i z czym podawać grillowane ziemniaki?
Pixabay
Newsy

Ziemniaki z grilla w folii. Jak grillować i z czym podawać grillowane ziemniaki?

Ziemniaki z grilla mogą smakować niesamowicie dobrze! Jeśli kochacie smak ziemniaków z ogniska, rozkochacie się też w tym przepisie.
Anna Urbańska
maj 05, 2021

Ziemniaki z ogniska to prawdziwy klasyk. Wiele osób wspomina je jako smak swojego dzieciństwa lub długich wieczorów za nastoletnich czasów spędzonych przy ognisku. Oczywistym przysmakiem z ogniska jest kiełbasa, ale to ziemniaki tak naprawdę są przez wiele osób tymi ukochanymi przysmakami.

Okazuje się, że wcale nie musicie planować ogniska, żeby zjeść pyszne pieczone ziemniaki. Możecie zrobić je w piekarniku, ale też na grillu! Te z grilla mogą smakować szczególnie podobnie do oryginalnych ziemniaków z ogniska.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić grillowane ziemniaki?

Ziemniaki z grilla są doskonałym dodatkiem do potraw grillowych. Komponują się świetnie z kiełbasą, karkówką z grilla lub różnymi szaszłykami. Dowiedzcie się jak najlepiej piec ziemniaki na grillu.

Składniki na ziemniaki z grilla

  • Ok. 10 ziemniaków podobnej wielkości
  • Ok. 5 łyżek masła
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ziemniaków na grilla

  1. Umyjcie ziemniaki bardzo dokładnie. Będziecie wtedy mogli zjadać je ze skórką.
  2. Nakłujcie ziemniaki w kilku miejscach widelcem.
  3. Wysmarujcie ziemniaki masłem.
  4. Owińcie każdego ziemniaka z osobna folią aluminiową.
  5. Połóżcie ziemniaki na rozgrzanym żarze.
  6. Pieczcie ziemniaki ok. 50 minut, aż zrobią się miękkie. Od czasu do czasu przewracajcie je. Dbajcie o to, by było wystarczająco żaru.

Zobacz także

Z czym podawać pieczone ziemniaki?

Niektórzy twierdzą, że najlepsze ziemniaki są naturalne, bez żadnych dodatków, jedynie z solą. Do ziemniaków pasuje też świetnie masło, ale jeśli dbacie o zdrowie swojego serca, lepiej wybierzcie oliwę z oliwek, która też dobrze będzie się z nimi komponować. Inni jednak docenią wyszukane dodatki do pieczonych ziemniaków. Możecie podać je z:

Przyprawy do pieczonych ziemniaków

Jeśli lubicie przyprawione ziemniaki, możecie obsypać je tez przed pieczeniem w takich przyprawach:

  • Suszonej cebuli
  • Granulowanym czosnku
  • Rozmarynie
  • Tymianku
  • Suszonym koperku
  • Słodkiej lub ostrej papryce chilli

Czytaj także:

Komentarze
jak zrobić puree
Pixabay
Newsy Dzięki tym składnikom, który każdy ma w lodówce, tłuczone ziemniaki to będzie niebo w gębie
Jak zrobić ziemniaki, które będą puszyste, kremowe i smaczne? My znamy odpowiedź!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Ziemniaki to nieodłączny element polskiej kuchni. Wyobrażacie sobie niedzielny obiad bez tłuczonych kartofli? My też nie! Dziś mamy dla was ciekawe sposoby na doprawienie ziemniaków tak, by wyszły niezwykle smaczne i aksamitne. A może i wy macie swoje własne sekrety na przyrządzenie idealnych ziemniaków? Polski ziemniak Może nie wszyscy wiedzą, ale ziemniaki królują w naszych kuchniach od bardzo niedawna! To warzywo przypłynęło do nas wraz z innymi zdobyczami Nowego Świata kilkaset lat temu, na statkach pierwszych zdobywców Ameryki. Sycące i łatwe w uprawie ziemniaki szybko podbiły Europę, która do tego czasu żywiła się głównie kaszą i zbożami. Wcześniej podstawą polskiej kuchni była właśnie kasza z różnymi dodatkami – najczęściej z warzywami, ponieważ mięso było rarytasem zarezerwowanym dla zamożnych i lepiej urodzonych. Pruski król Fryderyk II Wielki do dziś jest nazywany „królem ziemniakiem”, ponieważ za jego rządów kartofle rosły dosłownie wszędzie – nawet przed królewskim pałacem! Jego celem było rozpowszechnienie uprawy tego warzywa, co niewątpliwie mu się udało. Do dziś na jego grobie w Poczdamie układane są ziemniaczane bulwy. Sposoby na ziemniaki Metod przyrządzania kartofli jest bardzo dużo. Najczęściej spożywane są w formie dodatku do dania głównego i zwykle przygotowuje się je na poniższe sposoby: Tłuczone ziemniaki z masłem, czyli puree, Krojone na ćwiartki ziemniaki gotowane w osolonej wodzie, Ziemniaki w mundurkach, czyli nieobrane i gotowane w całości, Pieczone ziemniaki w piekarniku. Można piec surowe ziemniaki i wtedy będą bardziej suche lub wcześniej je ugotować, pokroić w plastry i upiec z dodatkiem oliwy, Smażone na patelni plastry ziemniaków (zwane talarkami), Domowe chipsy – surowe ziemniaki należy...

Przeczytaj
stare ziemniaki przepisy
AdobeStock
Newsy To niewiarygodne, co możesz zrobić ze starych ziemniaków. Nigdy więcej nie wyrzucisz ich do kosza
Masz stare ziemniaki w piwnicy? Nie wyrzucaj ich! Możesz je wykorzystać do wielu pysznych dań.
Katarzyna Wyborska
grudzień 06, 2020

Ziemniak to baza większości polskich dań. Króluje na polskich stołach od kilkuset lat i jest uwielbiany przez wszystkich. Dlatego mamy mnóstwo sposobów na wykorzystanie tych warzyw do różnych potraw! To pomocne zwłaszcza wtedy, gdy ziemniaki robią się zleżałe i nie nadają się już na aromatyczne puree. Co można zamiast tego z nich zrobić? Pomysły na ziemniaki Zdarza się, że kupimy ziemniaki w sklepie z myślą o jutrzejszym obiedzie, a podczas gotowania już widzimy, że warzywa są „mączne”. Nie pachną zbyt ładnie i zdecydowanie nie będą dobrze smakować przyprawione jedynie solą i odrobiną masła. Na całe szczęście w polskiej kuchni jest mnóstwo potraw, do których można wykorzystać nawet zleżałe i niezbyt świeże ziemniaki! Oczywiście nie mamy na myśli zepsutych bulw, bo ich miejsce znajduje się tylko w koszu. Co można zrobić ze starych ziemniaków? Placki ziemniaczane – zleżałe ziemniaki są wręcz wskazane w przypadku placków ziemniaczanych, ponieważ zawierają mało wody i lepiej się smażą! Wystarczy je obrać, zetrzeć na tarce, dodać jajka, mąkę, cebulę i doprawić, a następnie usmażyć na oleju. Palce lizać! Talarki – czyli plastry ziemniaków smażone na patelni. Ziemniaki obieramy, gotujemy, a następnie kroimy w plastry i smażymy. Najlepiej doprawić je solą i naszymi ulubionymi przyprawami, np. papryką albo aromatycznymi ziołami. Zapiekanka warzywna – do zapiekanki najczęściej trafiają te warzywa, które już nie są pierwszej świeżości. Zapieczone smakują bardzo dobrze i co najważniejsze – nie zawierają dużo wody, więc upieczone będą chrupiące, a nie rozgotowane. Domowe chipsy – robi się je podobnie jak talarki, tylko zamiast smażyć je na patelni, pieczemy plastry ziemniaków w piekarniku. Kluski śląskie i kopytka...

Przeczytaj
ziemniaki pieczone przepis
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy Ziemniaczki pieczone w całości - zróbcie je właśnie w ten sposób, a będą niesamowicie chrupiące
Pieczone ziemniaczki to świetny pomysł na leniwy, niedzielny obiad. Ich przyrządzenie nie zajmie wam wiele czasu i z pewnością wywoła uśmiech na twarzach waszych najbliższych.
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Jeśli wasze ziemniaki mają ładne skórki, do tej potrawy nie musicie ich obierać. Dzięki temu warzywo będzie miało lepszy smak i zachowa cenne wartości odżywcze. W takim przypadku wystarczy, że dokładnie je umyjecie i wyszorujecie przy pomocy gąbki. Jeśli jednak skórka waszych ziemniaków do niczego się nie nadaje, lepiej będzie jeśli ją usuniecie. Przepis na pieczone ziemniaczki Składniki 1 kilogram ziemniaków 4 łyżki oleju 100 gramów masła Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek Przygotowanie Oczyszczone lub obrane ziemniaki ponacinajcie wszerz w cienkie plastry. Pamiętajcie jednak, żeby nie przeciąć ich całkowicie do końca. Inaczej danie nie wyjdzie. Blachę z piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia. W małej miseczce umieśćcie olej, szczyptę soli, pieprzu, słodką paprykę oraz tymianek. Całość wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą wysmarujcie ponacinane ziemniaki, a następnie zacznijcie je układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Dla lepszego efektu możecie je również owinąć folią aluminiową, koniecznie matową stroną do zewnątrz. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku umieśćcie wasze ziemniaczki i pieczcie przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu otwórzcie piekarnik i na każdym ziemniaku umieśćcie kawałek masła. Następnie zamknijcie piekarnik i pieczcie jeszcze przez kolejne 30 minut. Gotowe! Tak przygotowane ziemniaki z powodzeniem możecie serwować jako dodatek do mięs i ryby, ale również jeść je samodzielnie, na przykład z dodatkiem mozzarelli lub gzika. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
jak szybko ugotować ziemniaki
Adobe Stock
Newsy Możesz ugotować ziemniaki w 10 minut. Znamy świetny trik. Po prostu genialne
Ach te ziemniaki! Zawsze jest z nimi problem! Wszystkie dania już stygną na stole, podczas gdy te dopiero dochodzą… Goście zniecierpliwieni, ty zestresowana. Taki scenariusz nie należy do rzadkości! Jak się jednak okazuje istnieje pewien prosty trik, który znacznie skraca czas ich obróbki!
Weronika Kępa
grudzień 09, 2020

Ziemniaki to niekwestionowana podstawa wielu Polskich dań. Z uwagi na swoje cenne właściwości zdrowotne są przecież dodawane niemal do każdej potrawy – sałatki, zupy, drugiego dania, a nawet deseru. Dzisiaj naprawdę trudno wyobrazić sobie kuchnię bez ich udziału.  Ziemniaki mają jedną wadę... Trzeba jednak przyznać, że ziemniaki mają jedną, bardzo uciążliwą wadę. Czas ich przygotowania jest bowiem niesamowicie długi,  jak na tak małe warzywo. Ich pieczenie zajmuje bowiem ok. 40 minut, z kolei gotowanie niewiele mniej…  Bez względu na to jak bardzo będziesz kombinować i jak drobno je pokroisz i tak nie uda ci się wyjąć ich z wody przed upływem 20 minut! To okazuje się bardzo uciążliwe. Szczególnie, że zazwyczaj, zamiast zająć się ziemniakami na samym początku przyrządzania potrawy, zostawiamy ich gotowanie na ostatnią chwilę! Ziemniaki to źródło cennych wartości odżywczych Jednak z racji, że ziemniaki to źródło wielu cennych wartości odżywczych, nie warto eliminować ich ze swojej diety, tylko z powodu długiego czasu oczekiwania. Warzywo obfituje przecież nie tylko w potas obniżający ciśnienie krwi, ale również magnez będący głównym budulcem zębów i kości.  Ziemniaki zawierają w swoim składzie także wiele witamin – A, B, C i PP. Należy też pamiętać, że kartofle to produkt zawierający dużo błonnika odpowiedzialnego za prawidłowe trawienie. Warto więc zrobić wszystko, by choć raz na jakiś czas przyswoić te cenne wartości odżywcze.  Dzięki temu trikowi ziemniaki będą gotowe w 10 minut! Gotowanie ziemniaków wcale nie musi być długie i męczące. Wystarczy, że… zalejesz warzywo wrzątkiem z czajnika, a garnek przykryjesz pokrywką . Dzięki temu prostemu trikowi twoje ziemniaki będą gotowe w zaledwie 10 minut , a jeśli dodatkowo...

Przeczytaj