Ziemniaki z ogniska to prawdziwy klasyk. Wiele osób wspomina je jako smak swojego dzieciństwa lub długich wieczorów za nastoletnich czasów spędzonych przy ognisku. Oczywistym przysmakiem z ogniska jest kiełbasa, ale to ziemniaki tak naprawdę są przez wiele osób tymi ukochanymi przysmakami.

Okazuje się, że wcale nie musicie planować ogniska, żeby zjeść pyszne pieczone ziemniaki. Możecie zrobić je w piekarniku, ale też na grillu! Te z grilla mogą smakować szczególnie podobnie do oryginalnych ziemniaków z ogniska.

Jak zrobić grillowane ziemniaki?

Ziemniaki z grilla są doskonałym dodatkiem do potraw grillowych. Komponują się świetnie z kiełbasą, karkówką z grilla lub różnymi szaszłykami. Dowiedzcie się jak najlepiej piec ziemniaki na grillu.

Składniki na ziemniaki z grilla

  • Ok. 10 ziemniaków podobnej wielkości
  • Ok. 5 łyżek masła
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ziemniaków na grilla

  1. Umyjcie ziemniaki bardzo dokładnie. Będziecie wtedy mogli zjadać je ze skórką.
  2. Nakłujcie ziemniaki w kilku miejscach widelcem.
  3. Wysmarujcie ziemniaki masłem.
  4. Owińcie każdego ziemniaka z osobna folią aluminiową.
  5. Połóżcie ziemniaki na rozgrzanym żarze.
  6. Pieczcie ziemniaki ok. 50 minut, aż zrobią się miękkie. Od czasu do czasu przewracajcie je. Dbajcie o to, by było wystarczająco żaru.

Z czym podawać pieczone ziemniaki?

Niektórzy twierdzą, że najlepsze ziemniaki są naturalne, bez żadnych dodatków, jedynie z solą. Do ziemniaków pasuje też świetnie masło, ale jeśli dbacie o zdrowie swojego serca, lepiej wybierzcie oliwę z oliwek, która też dobrze będzie się z nimi komponować. Inni jednak docenią wyszukane dodatki do pieczonych ziemniaków. Możecie podać je z:

Zobacz także:

Przyprawy do pieczonych ziemniaków

Jeśli lubicie przyprawione ziemniaki, możecie obsypać je tez przed pieczeniem w takich przyprawach:

  • Suszonej cebuli
  • Granulowanym czosnku
  • Rozmarynie
  • Tymianku
  • Suszonym koperku
  • Słodkiej lub ostrej papryce chilli

Czytaj także: