ziemniaki pieczone w folii aluminiowej mogą być trujące
Adobe Stock
Newsy

Ziemniaki pieczone w folii aluminiowej mogą zawierać groźną dla życia bakterię

Grillowanie lub pieczenie ziemniaków w folii aluminiowej bez odpowiednich środków ostrożności może zakończyć się tragicznie. Sprawdźcie, co robić, by nie ryzykować poważnym zatruciem.

Być może zaskoczy was to, że ziemniaki przechowywane przez zaledwie kilka godzin w nieodpowiedniej temperaturze mogą spowodować zatrucie pokarmowe. Powinno się je zjeść w ciągu czterech godzin od przygotowania (o ile nie są w lodówce) - a nawet w przeciągu dwóch godzin, jeśli na dworze jest gorąco. Dotyczy to nie tylko pieczonych ziemniaków i sałatki ziemniaczanej, ale też zwykłych gotowanych ziemniaków, purée czy zupy ziemniaczanej.

Chodzi o jad kiełbasiany, czyli toksynę botulinową (botulinę). Jest to neurotoksyna, którą wytwarzają beztlenowe bakterie Clostridium botulinum. I choć w odpowiednich dawkach wykorzystywana jest w medycynie estetycznej do spłycania zmarszczek czy zmniejszania potliwości, spożyta wraz z jedzeniem może być silnie trująca. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Botulina - śmiertelnie niebezpieczna trucizna

Jest tak silna, że jedna łyżeczka jadu kiełbasianego wystarczyłaby, by zabić 100 tys. ludzi. Wystarczy więc kontakt z minimalną ilością botuliny, żeby się rozchorować. Jad kiełbasiany rozwija się bez tlenu. I dlatego właśnie w sezonie grillowym powinniśmy szczególnie uważać, przygotowując na grillu żywność w folii aluminiowej. 

Przyjrzyjmy się naszym ukochanym grillowanym ziemniakom i sałatkom ziemniaczanym. Aby upiec ziemniaka na grillu, szczelnie zawiniecie go w folię aluminiową, prawda? Słusznie, jednak musicie pamiętać, że w ten sposób ograniczacie dostęp tlenu do ziemniaka. Jeśli nie odpakujecie go od razu po przygotowaniu i nie będziecie trzymać już upieczonego ziemniaka albo w wysokiej temperaturze, albo w lodówce - ryzykujecie rozwojem toksyny botulinowej.

Zobacz także
Ogórki konserwowe mogą być trucizną. Wszystko przez 1 błąd przy ich przyrządzaniu

Ogórki konserwowe mogą być trucizną. Wszystko przez 1 błąd przy ich przyrządzaniu

Uważajcie na marynowane mięso na grilla ze sklepu. Taki skład to trucizna

Uważajcie na marynowane mięso na grilla ze sklepu. Taki skład to trucizna

Jad kiełbasiany w ziemniakach

Wiosną i latem szczególną uwagę zwracajcie więc na sposób przygotowania i przechowywania ziemniaków z grilla lub ogniska. Jeśli chcecie mieć pewność, że unikniecie zatrucia pokarmowego lub - co gorsza - botulizmu, stosujcie się do tych zasad bezpieczeństwa:

  • nigdy nie przechowujcie pieczonych ziemniaków w folii aluminiowej - to dzięki niej bakteria może się namnażać. 
  • zdejmijcie folię od razu po upieczeniu ziemniaków.
  • nie pozostawiajcie ziemniaków w temperaturze pokojowej dłużej niż przez 4 godziny.

Czy folia aluminiowa jest niebezpieczna?

Niekoniecznie. Jeśli będziecie grillować żywność w folii aluminiowej i zachowywać odpowiednie zasady bezpieczeństwa, nie ryzykujecie zatruciem. Po prostu nie pozwalajcie po pieczeniu chłodzić się jedzeniu w folii. Wyrzućcie ją zaraz po zdjęciu z rusztu ziemniaków czy innych potraw.

Sałatka ziemniaczana - co powinniście wiedzieć?

Oczywiście, że ziemniaczana sałatka i grillowanie to połączenie idealne. Chodzi jednak o to, żeby cieszyć się jej smakiem i wspólnym biesiadowaniem z rodziną i przyjaciółmi, a nie o to, by nabawić się sensacji żołądkowych. Dlatego:

  • nie dodawajcie pozostałych składników do gorących ziemniaków. Zaczekajcie, aż ostygną;
  • jeśli używacie majonezu do doprawienia waszej sałatki, zwracajcie szczególną uwagę na to, by była przechowywana w lodówce. Nie chcecie ryzykować spożycia salmonelli lub listerii;
  • jeśli przygotowujecie ziemniaki w łupinach, koniecznie dokładnie je umyjcie przed pieczeniem.

Objawy zatrucia toksyną botulinową

Jak szybko od zjedzenia zatrutej żywności pojawiają się pierwsze objawy? Średnio ok. 18-36 godzin po ekspozycji na truciznę, ale zdarzały się przypadki, ze pierwsze symptomy były zauważalne już po 4 godzinach, albo dopiero po 8 dniach.
Objawy zatrucia jadem kiełbasianym:

  • zmęczenie
  • zawroty głowy
  • zaburzenia widzenia
  • trudności w oddychaniu
  • trudności w przełykaniu
  • zaburzenia mowy.

Jad kiełbasiany powoduje paraliż. Zaczyna się od twarzy i oczu i stopniowo przechodzi na przełyk, klatkę piersiową, ręce i nogi. Gdy sparaliżowane są mięśnie klatki piersiowej, człowiek nie może oddychać, dusi się. 

Jak uniknąć zatrucia jadem kiełbasianym?

Najważniejsze jest odpowiednie przechowywanie żywności, nie tylko pieczonych ziemniaków. Uważajcie na konserwy i domowe przetwory. Jeśli dno puszki jest wypukłe lub przy jej otwarciu słyszycie charakterystyczne syczenie - nie jedzcie jej zawartości. Częstym powodem zatrucia jadem kiełbasianym są nieodpowiednio zakonserwowane domowe przetwory z następujących warzyw:

  • fasolki szparagowej
  • szparagów
  • kukurydzy
  • buraków
  • pomidorów.

Uważajcie też na ryby, mięso i czosnek w oleju. Źle przechowywane mogą być źródłem botuliny.

Źródło: Foodsafetynews.com

Czytaj także:

Robicie przetwory? Uważajcie na tę niezwykle trującą substancję
Pixabay
Newsy
Robicie przetwory? Uważajcie na tę niezwykle trującą substancję
Podczas robienia przetworów należy przestrzegać podstawowych zasad higieny. Nieumiejętne wekowanie słoików może się skończyć katastrofą.

Pełnia lata to czas, gdy w polskich domach przygotowuje się ogromne ilości przetworów . Podczas robienia warzyw i owoców w słoikach, musicie jednak bardzo uważać na pewną bardzo trującą substancję. Chodzi o jad kiełbasiany. Groźna substancja w przetworach Jeżeli przygotowujecie na jesień i zimę przetwory , koniecznie miejcie na uwadze to, żeby nie dostała się do nich bakteria Clostridium botulinum, która odpowiada za zatrucie jadem kiełbasianym. Jak tego uniknąć? Wystarczy, że będziecie przestrzegać podstawowych zasad higieny. Jad kiełbasiany – czym jest i na czym polega zatrucie? Zatrucie jadem kiełbasianym przenoszonym przez żywność konsekwencją spożywania żywności skażonej toksyną botulinową lub zarodnikami drobnoustroju Clostridium. Ta bakteria jest odpornym organizmem, występującym w glebie na całym świecie. Mikrob może zanieczyścić produkty i mięso, a w ciepłych warunkach, w których brakuje tlenu, będzie wytwarzał toksynę botulinową. Powszechnymi kulinarnymi winowajcami zatrucia jadem kiełbasianym są źle zakonserwowane produkty spożywcze, takie jak marynaty, dżem i galaretka oraz solone mięso. Objawy zatrucia jadem kiełbasianym obejmują trudności w połykaniu, mówieniu i oddychaniu, suchość w jamie ustnej, uszkodzenie mięśni całego ciała i podwójne widzenie. W takiej sytuacji należy natychmiast udać się do lekarza. W przeciwnym razie może dojść do niewydolności oddechowej, zatrzymania krążenia a w konsekwencji nawet do śmierci. Objawy zatrucia jadem kiełbasianym zwykle pojawiają się w ciągu 18 do 36 godzin po zjedzeniu skażonej żywności, chociaż mogą się one pojawić nawet cztery godziny po spożyciu i trwać do ośmiu dni. Zatrucie jadem kiełbasianym przenoszonym przez żywność jest spowodowane spożywaniem pokarmów zawierających toksynę jadu kiełbasianego. Jak ona...

Ogórki konserwowe mogą być trucizną. Wszystko przez 1 błąd przy ich przyrządzaniu
AdobeStock
Newsy
Ogórki konserwowe mogą być trucizną. Wszystko przez 1 błąd przy ich przyrządzaniu
Niepoprawnie przygotowane przetwory mogą być śmiertelnie trujące! Sprawdźcie co zrobić, by zminimalizować ryzyko pojawienia się jadu kiełbasianego w konserwach i jak postępować w razie zatrucia.

Domowe konserwy są bardzo zdrowe. Jednak nieumiejętne przyrządzanie może sprawić, że staną się trujące! Dotyczy to między innymi lubianych przez Polaków ogórków konserwowych. Sprawdźcie, dlaczego czasami ogórki mogą wyjść trujące i jak temu zapobiec. Czym jest jad kiełbasiany? W produktach spożywczych można znaleźć czasami jad kiełbasiany, czyli toksynę botulinową.  To toksyna wytwarzana przez bakterie jadu kiełbasianego. Być może już kiedyś słyszeliście o nim w kontekście medycyny estetycznej, bo właśnie to tej toksyny używa się do usuwania zmarszczek! Zastrzyki z botoksu paraliżują mięśnie twarzy, dzięki czemu zmarszczki wygładzają się i cera wydaje się dużo młodsza. Jad kiełbasiany w przetworach Ale jad kiełbasiany nie znajduje się tylko w strzykawkach. Można się z nim spotkać również w jedzeniu! Pojawia się tam wówczas, gdy produkty spożywcze były niewłaściwie przechowywane lub zakonserwowane – do rozmnażania bakterii jadu kiełbasianego potrzebne są warunki beztlenowe, dlatego właśnie to konserwy są najczęstszym powodem zatrucia toksyną botulinową. Słoik lub konserwa, w której znajduje się jad kiełbasiany, będzie miała wypukłe denko, a przy otwieraniu usłyszycie głośny syk. Toksyna botulinowa może się znaleźć nawet w miodzie! By zminimalizować ryzyko pojawienia się jadu w konserwie, trzeba co najmniej 3 razy zagotować przyrządzane przetwory. Gotujcie je przez godzinę pierwszego i drugiego dnia, a na trzeci dzień gotujcie pół godziny. Objawy zatrucia jadem kiełbasianym W przypadku spożycia jedzenia zatrutego jadem kiełbasianym, objawy występują bardzo szybko. Zaliczają się do nich między innymi: Światłowstręt Zawroty głowy Zaburzenia wzroku Suchość w ustach Osłabienie mięśni Wzdęcia Zaparcia (porażone...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje pastę do kanapek. Zawiera groźną toksynę botulinową
W sieci pojawił się właśnie kolejny komunikat GIS-u. Sprawdźcie, co tym razem wycofano, bo być może macie to w swojej kuchni.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie ostrzeżenie przed produktem skażonym Clostridium botulinum, czyli toksyną botulinową znaną także pod nazwą jadu kiełbasianego. Chodzi o wegańską pastę do smarowania kanapek. Koniecznie sprawdźcie, czy nie macie jej przypadkiem w swojej kuchni. GIS wycofuje wegańską pastę na kanapki Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem pasty kanapkowej Mega Vega. Jest to pasta warzywna śródziemnomorska z pestkami dyni. Sprawdźcie o jaką konkretnie partię chodzi, ponieważ spożywanie takiej pasy może mieć bardzo poważne konsekwencje dla waszego zdrowia. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: Pasta warzywna śródziemnomorska z pestkami dyni Mega Vega, 180 g Data minimalnej trwałości/nr partii: 18.01.2022 Producent: Revocann Sp. z o.o., Wola Batorska 747, 32-007 Wola Batorska Zdjęcia produktu: Zalecenia dla konsumentów: Jeśli kupiliście taką pastę, pod żadnym pozorem jej nie spożywajcie. Produkt należy zwrócić do sklepu lub wyrzucić do kosza: - W przypadku spożycia i wystąpienia objawów chorobowych w postaci nudności, wymiotów, zaburzeń widzenia, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem – informuje GIS. Czym jest toksyna botulinowa? Toksyna botulinowa to nic innego jak jad kiełbasiany. W medycynie estetycznej toksyny tej używa się do usuwania zmarszczek, ale może ona również znajdować się w produktach spożywczych, na przykład wtedy, gdy były one niewłaściwie przechowywane lub zakonserwowane. Do namnażania bakterii jadu kiełbasianego potrzebne są warunki beztlenowe, dlatego to konserwy są najczęstszym powodem zatrucia toksyną botulinową. Warto dodać, że słoik (czy konserwa), w którym znajduje się jad kiełbasiany, będzie miał wypukłe denko, a przy jego...

: Jak powstaje śmiertelnie groźny jad kiełbasiany? Uważajcie na niego szczególnie latem
Adobe Stock
Newsy
Jak powstaje śmiertelnie groźny jad kiełbasiany? Uważajcie na niego szczególnie latem!
Lato to pora, która kojarzy się z szybszym psuciem jedzenia. Uważajcie na jedną najniebezpieczniejszych trucizn dla ludzi, czyli jad kiełbasiany!

Jad kiełbasiany, czyli botulina, jest niezwykle groźną toksyną dla zdrowia człowieka. Substancja ta powstaje w wyniku działania laseczek bakterii jadu kiełbasianego. Co ciekawe, bakteria ta figuruje w Światowej Księdze Rekordów Guinessa – jako najbardziej śmiercionośny organizm. Jak bardzo groźna jest botulina? Podobno 45 dag bakterii jadu kiełbasianego byłoby w stanie wystarczyć na wytrucie całej ludzkości! Zostawmy jednak na boku te apokaliptyczne wizje końca świata. Na szczęście jad kiełbasiany nigdzie nie występuje w większych ilościach. W jakich pokarmach mogą wystąpić bakterie jadu kiełbasianego? Jednak nawet mała doza tej silnie trującej substancji zawarta w psującym się jedzeniem może doprowadzić do niezwykle poważnego zatrucia pokarmowego, a nawet dalej posuniętych problemów zdrowotnych. Do najczęstszych źródeł zatrucia jadem kiełbasianym należy oprócz kiełbasy zaliczyć: Konserwy mięsne Konserwy rybne Wyroby garmażeryjne Wędliny o krótkim terminie do spożycia ( salcesony , pasztety , kaszanki ) I inne produkty W dzisiejszych czasach, kiedy to normy produkcji konserw i ogólnie pojętej żywności są już bardzo daleko posunięte, zatrucie jadem kiełbasianym zdarza się coraz rzadziej. Pomaga w tym także powszechność lodówek, zamrażarek, które chronią żywność przed szybkim zepsuciem. Jak uniknąć zatrucia jadem kiełbasianym? Z drugiej strony, botulina wciąż powinna stanowić sygnał ostrzegawczy dla osób wyrabiających wędliny we własnym zakresie. Nieuwaga w czasie procesu przygotowania mięsa i późniejsza lekkomyślność w przechowywaniu mięsa może doprowadzić do nieszczęścia. Dużą uwagę należy zachowywać w czasie spożywania podejrzanych pokarmów. Zaleca się  między innymi nie...