Ziemniaki i cebula nie wystarczą. Tomek Strzelczyk ściera do placków ziemniaczanych jeszcze 1 rzecz
Getty Images/Youtube/ODDASZFARTUCHA
Newsy

Ziemniaki i cebula nie wystarczą. Tomek Strzelczyk ściera do placków ziemniaczanych jeszcze 1 rzecz

Wiosną o mączyste ziemniaki było trudno, ale już są. A to oznacza, że już czas na dobre placki ziemniaczane. Idealnie, jeśli będą one rumiane, chrupiące i wyraziste w smaku. To gwarantuje cebula, ale nie tylko. Kucharz znany z polskiego Master Chefa dodaje do masy przed smażeniem coś jeszcze. Wychodzą dokładnie takie, jak trzeba. Posłuchajcie rad mistrza patelni.

Jedni lubią je bez dodatków, inni ze śmietaną. Jest też spore grono fanów placków ziemniaczanych po węgiersku (z gulaszem), w wersji na cały talerz. W naszej redakcji ich miłośników jest całkiem sporo...

Niezależnie z czym jecie placki ziemniaczane i czy posypujecie je cukrem czy nie, musicie poznać placki w wersji Tomka. Do masy na placki ziemniaczane dodaje on coś więcej. Ten dodatek poprawia ich kolor i sprawia, że są delikatniejsze w smaku.

Drugi, bonusowy dodatek (który możecie pominąć, ale radzimy go jednak dodać), zapewnia dodatkowe wartości odżywcze. Jeśli można podkręcić smak i jakość placków, to czemu by tego nie zrobić – szczególnie, że są one z natury dość tłustym daniem?   

Co Tomek Strzelczyk dodaje do placków ziemniaczanych?

W klasycznym przepisie na placki ziemniaczane znajdziecie głównie starte ziemniaki, jajka i ewentualnie mąkę (jeśli robicie je z kartofli typu B lub młodszych). Kucharz z Master Chefa ściera do masy na placki marchewkę i dodatkowo sieka zioła. Pomogą one przyspieszyć trawienie tego dania, a przy tym dodadzą aromatu i upiększą placki. 

Zobacz także
Robię placki ziemniaczane bez mąki i jajek. Chrupiące, złote i nie rozpadają się na patelni

Robię placki ziemniaczane bez mąki i jajek. Chrupiące, złote i nie rozpadają się na patelni

Czesi robią placki ziemniaczane lepiej niż Polacy? Z takim dodatkiem są smaczniejsze i pełne aromatu

Czesi robią placki ziemniaczane lepiej niż Polacy? Z takim dodatkiem są smaczniejsze i pełne aromatu

Przepis na placki ziemniaczane Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 200 g marchewki (2 średnie sztuki)
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie ziemniaki i marchewkę. Zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach, posólcie i odstawcie na parę minut, by puściły sok. 
  2. W międzyczasie posiekajcie drobno zieleninę. 
  3. Odciśnijcie warzywa i przełóżcie je do większej miski. Wymieszajcie je z zieleniną, zetrzyjcie do nich drobno cebulę i przeciśnijcie czosnek przez praskę. 
  4. Dodajcie do masy jajka, mąkę i przyprawy, wymieszajcie całość. 
  5. Placki ziemniaczane z marchewką i ziołami smażcie na rozgrzanym tłuszczu tak, jak tradycyjne – aż będą chrupiące i rumiane po obu stronach. 
  6. Gotowe placki odsączcie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawajcie póki gorące. Będą pyszne solo lub z kwaśną śmietaną. 

Źródło: @Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (You Tube)