
Jedni lubią je bez dodatków, inni ze śmietaną. Jest też spore grono fanów placków ziemniaczanych po węgiersku (z gulaszem), w wersji na cały talerz. W naszej redakcji ich miłośników jest całkiem sporo...
Niezależnie z czym jecie placki ziemniaczane i czy posypujecie je cukrem czy nie, musicie poznać placki w wersji Tomka. Do masy na placki ziemniaczane dodaje on coś więcej. Ten dodatek poprawia ich kolor i sprawia, że są delikatniejsze w smaku.
Drugi, bonusowy dodatek (który możecie pominąć, ale radzimy go jednak dodać), zapewnia dodatkowe wartości odżywcze. Jeśli można podkręcić smak i jakość placków, to czemu by tego nie zrobić – szczególnie, że są one z natury dość tłustym daniem?
Co Tomek Strzelczyk dodaje do placków ziemniaczanych?
W klasycznym przepisie na placki ziemniaczane znajdziecie głównie starte ziemniaki, jajka i ewentualnie mąkę (jeśli robicie je z kartofli typu B lub młodszych). Kucharz z Master Chefa ściera do masy na placki marchewkę i dodatkowo sieka zioła. Pomogą one przyspieszyć trawienie tego dania, a przy tym dodadzą aromatu i upiększą placki.
Przepis na placki ziemniaczane Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 200 g marchewki (2 średnie sztuki)
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Obierzcie ziemniaki i marchewkę. Zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach, posólcie i odstawcie na parę minut, by puściły sok.
- W międzyczasie posiekajcie drobno zieleninę.
- Odciśnijcie warzywa i przełóżcie je do większej miski. Wymieszajcie je z zieleniną, zetrzyjcie do nich drobno cebulę i przeciśnijcie czosnek przez praskę.
- Dodajcie do masy jajka, mąkę i przyprawy, wymieszajcie całość.
- Placki ziemniaczane z marchewką i ziołami smażcie na rozgrzanym tłuszczu tak, jak tradycyjne – aż będą chrupiące i rumiane po obu stronach.
- Gotowe placki odsączcie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawajcie póki gorące. Będą pyszne solo lub z kwaśną śmietaną.
Źródło: @Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (You Tube)