
Po świętach i innych okazjach, gdy stół aż ugina się od smakołyków, zwykle czujemy się znużeni i ociężali. Takie ucztowanie szybko daje o sobie znać i możemy przez jakiś czas odczuwać jego konsekwencje.
By znów poczuć się lekko, warto wprowadzić zmiany w swojej diecie i wprowadzić do niej produkty bogate w błonnik - jak owoce i warzywa. Przynoszą ulgę przy zaparciach i wspomagają usuwanie produktów przemiany materii z organizmu.
Wymienione produkty można jeść po prostu na surowo lub zrobić z nich smaczny sok. W jednej szklaneczce zawiera wszystko to, czego wam potrzeba by poczuć ulgę po przejedzeniu.
Właściwości soku z selera naciowego
O cudownych właściwościach soku z selera opowiedziała Ewa Wachowicz w jednym z odcinków swojego programu o gotowaniu. Nic dziwnego, że gwiazda tak zachwala ten sok - w końcu jest pełen witamin i ma fantastyczny wpływ na organizm:
-
zwiększa odporność
-
nawadnia organizm
-
wspomaga przemianę materii
-
działa moczopędnie
-
wygładza skórę
Przepis na sok z selera naciowego według Ewy Wachowicz
Składniki:
-
4 łodygi selera naciowego
-
kawałeczek korzenia imbiru
-
1 jabłko
-
1 marchewka
-
1 zielony ogórek
-
garść szpinaku
-
garść jarmużu
-
szczypta kurkumy
-
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
-
Obierzcie marchewkę i jabłko. Pokrójcie wraz z selerem na mniejsze kawałki.
-
Umyjcie szpinak oraz jarmuż. Wsypcie do wyciskarki wolnoobrotowej razem z resztą składników (poza przyprawami).
-
Po wyciśnięciu soku, dodajcie do niego szczyptę kurkumy i pieprzu.
Jeżeli nie macie wyciskarki wolnoobrotowej, możecie użyć blendera. Wówczas sok będzie bardziej przypominał koktajl ze względu na kawałki warzyw i owoców i większą gęstość, ale będzie równie smaczny i zdrowy.
Tak przygotowany sok z selera naciowego najlepiej jest pić codziennie rano na czczo, na pół godziny przed śniadaniem, przez 7 dni. Wypijcie go od razu po przygotowaniu lub odłóżcie do lodówki i wypijcie najpóźniej następnego dnia.