Po świętach i innych okazjach, gdy stół aż ugina się od smakołyków, zwykle czujemy się znużeni i ociężali. Takie ucztowanie szybko daje o sobie znać i możemy przez jakiś czas odczuwać jego konsekwencje.

By znów poczuć się lekko, warto wprowadzić zmiany w swojej diecie i wprowadzić do niej produkty bogate w błonnik - jak owoce i warzywa. Przynoszą ulgę przy zaparciach i wspomagają usuwanie produktów przemiany materii z organizmu. 

Wymienione produkty można jeść po prostu na surowo lub zrobić z nich smaczny sok. W jednej szklaneczce zawiera wszystko to, czego wam potrzeba by poczuć ulgę po przejedzeniu. 

Zobacz także:

Właściwości soku z selera naciowego

O cudownych właściwościach soku z selera opowiedziała Ewa Wachowicz w jednym z odcinków swojego programu o gotowaniu. Nic dziwnego, że gwiazda tak zachwala ten sok - w końcu jest pełen witamin i ma fantastyczny wpływ na organizm:

  • zwiększa odporność

  • nawadnia organizm

  • wspomaga przemianę materii

  • działa moczopędnie

  • wygładza skórę

Przepis na sok z selera naciowego według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 łodygi selera naciowego

  • kawałeczek korzenia imbiru 

  • 1 jabłko

  • 1 marchewka

  • 1 zielony ogórek

  • garść szpinaku

  • garść jarmużu

  • szczypta kurkumy

  • szczypta pieprzu 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie marchewkę i jabłko. Pokrójcie wraz z selerem na mniejsze kawałki.

  2. Umyjcie szpinak oraz jarmuż. Wsypcie do wyciskarki wolnoobrotowej razem z resztą składników (poza przyprawami). 

  3. Po wyciśnięciu soku, dodajcie do niego szczyptę kurkumy i pieprzu.

Jeżeli nie macie wyciskarki wolnoobrotowej, możecie użyć blendera. Wówczas sok będzie bardziej przypominał koktajl ze względu na kawałki warzyw i owoców i większą gęstość, ale będzie równie smaczny i zdrowy. 

Tak przygotowany sok z selera naciowego najlepiej jest pić codziennie rano na czczo, na pół godziny przed śniadaniem, przez 7 dni. Wypijcie go od razu po przygotowaniu lub odłóżcie do lodówki i wypijcie najpóźniej następnego dnia.