Klasyczne puree ziemniaczane to kultowy dodatek na wielu polskich stołach: podaje się je z kotletami schabowymi, mielonymi czy pieczonym kurczakiem. Jego delikatny, niewybijający się smak nie dominuje nad całą potrawą i stanowi świetne tło, chociaż wśród miłośników kulinariów jest także wielu fanów puree jedzonego oddzielnie. 

Chociaż to nieprawda, że same ziemniaki tuczą, gdyż warzywa te są bogactwem wielu korzystnych składników i wcale nie zawierają tak wielu kalorii - po dodaniu masła, śmietany czy tłustego mleka, stają się tłustą potrawą. Regularne sięganie po takie dania może poskutkować wysokim poziomem cholesterolu bądź podwyższonym ciśnieniem. Warto więc pamiętać, aby po puree sięgać sporadycznie bądź zastępować niezdrowe składniki tymi mniej kalorycznymi (jogurtem, chudym mlekiem, odtłuszczonym majonezem, innymi warzywami o kremowej konsystencji).

Przepis na puree z groszkiem

Poniżej proponujemy zdrowszy wariant puree, w którym śmietana została zastąpiona chudszym jogurtem, a do ziemniaków dodany został również groszek (który w zblendowanej wersji jest wyjątkowo kremowy).

Składniki:

  • 40 dag ziemniaków
  • 30 dag mrożonego groszku
  • 70 dag masła
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz
  • zielona cebulka

Przygotowanie:

  1. Do gotującej się, posolonej wody dodajcie obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Gotujcie przez ok. 10 minut. 
  2. Po tym czasie dodajcie mrożony groszek i gotujcie dalej przez 10 minut. 
  3. Odcedźcie i zostawcie w garnku. Dodajcie masło, jogurt, pieprz oraz sól i zmiksujcie blenderem na jednolitą masę. 
  4. Upewnijcie się czy nie musicie dodać więcej soli czy pieprzu. Na tym etapie możecie także dodać dowolne inne przyprawy, wedle uznania.
  5. Gotowe puree na talerzu posypcie zieloną cebulką i podawajcie.

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także: