Zielone puree z groszkiem. Tak samo pyszne, a zdrowsze niż klasyczne
nasturella/Gotujmy.pl
Newsy

Zielone puree z groszkiem. Tak samo pyszne, a zdrowsze niż klasyczne

Marzy wam się klasyczne puree ziemniaczane? Przygotujcie je w zdrowszej, zielonej wersji z groszkiem!

Klasyczne puree ziemniaczane to kultowy dodatek na wielu polskich stołach: podaje się je z kotletami schabowymi, mielonymi czy pieczonym kurczakiem. Jego delikatny, niewybijający się smak nie dominuje nad całą potrawą i stanowi świetne tło, chociaż wśród miłośników kulinariów jest także wielu fanów puree jedzonego oddzielnie. 

Chociaż to nieprawda, że same ziemniaki tuczą, gdyż warzywa te są bogactwem wielu korzystnych składników i wcale nie zawierają tak wielu kalorii - po dodaniu masła, śmietany czy tłustego mleka, stają się tłustą potrawą. Regularne sięganie po takie dania może poskutkować wysokim poziomem cholesterolu bądź podwyższonym ciśnieniem. Warto więc pamiętać, aby po puree sięgać sporadycznie bądź zastępować niezdrowe składniki tymi mniej kalorycznymi (jogurtem, chudym mlekiem, odtłuszczonym majonezem, innymi warzywami o kremowej konsystencji).

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na puree z groszkiem

Poniżej proponujemy zdrowszy wariant puree, w którym śmietana została zastąpiona chudszym jogurtem, a do ziemniaków dodany został również groszek (który w zblendowanej wersji jest wyjątkowo kremowy).

Składniki:

  • 40 dag ziemniaków
  • 30 dag mrożonego groszku
  • 70 dag masła
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz
  • zielona cebulka
Zobacz także
Młode ziemniaki z piekarnika. Prosty przepis na smaczny dodatek do obiadu

Młode ziemniaki z piekarnika. Prosty przepis na smaczny dodatek do obiadu

Niezwykły trik na stare ziemniaki. Tak gotują je profesjonaliści

Niezwykły trik na stare ziemniaki. Tak gotują je profesjonaliści

Przygotowanie:

  1. Do gotującej się, posolonej wody dodajcie obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Gotujcie przez ok. 10 minut. 
  2. Po tym czasie dodajcie mrożony groszek i gotujcie dalej przez 10 minut. 
  3. Odcedźcie i zostawcie w garnku. Dodajcie masło, jogurt, pieprz oraz sól i zmiksujcie blenderem na jednolitą masę. 
  4. Upewnijcie się czy nie musicie dodać więcej soli czy pieprzu. Na tym etapie możecie także dodać dowolne inne przyprawy, wedle uznania.
  5. Gotowe puree na talerzu posypcie zieloną cebulką i podawajcie.

Źródło: Gotujmy.pl

zupa chrzanowa
Adobe Stock
Newsy
Banalna do zrobienia zupa chrzanowa. Potrzebujecie jedynie 4 składników, które kupicie za grosze
Brakuje wam pomysłu na obiad? Ugotujcie zupę chrzanową, która jest nie tylko szybka i tania, ale również przepyszna w smaku! Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Pyszna, kremowa, a jednocześnie delikatnie pikantna za sprawą chrzanu zupa to idealny pomysł na obiad, kiedy brakuje wam czasu. Zazwyczaj wszystkie składniki do tej potrawy są w domu, a samo gotowanie zajmuje maksymalnie do 30 minut. Świetnym urozmaiceniem tego dania będzie dodanie do niej ugotowanych jaj bądź kawałek kiełbasy.  Zupa chrzanowa idealna na co dzień i nie tylko Zupa chrzanowa dzięki zawartości chrzanu ma wiele wartości odżywczych. Poza tym dzięki dodatkowi jaj bądź mięsa będzie idealnie sycąca i sprawdzi się jako propozycja idealnego obiadu. Może być również podana podczas różnych uroczystości bądź w trakcie świąt wielkanocnych w zamian za barszcz biały czy żurek. Jej zaletą jest również szybkość przygotowania. Kluczową rolę w tej potrawie jak sama nazwa wskazuje jest chrzan. To on nadaje cały aromat i delikatną pikantność zupie. Zdrowotne właściwości chrzanu Dzięki wielu zdrowotnym właściwościom, spożywanie chrzanu zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory. Poza tym pobudza on trawienie, poprawia przemianę materii oraz ułatwia przyswajanie różnych pokarmów. Warto dodać, iż chrzan zawiera również właściwości antybakteryjne. Idealnie zatem sprawdzi się przy przeziębieniu czy katarze. Idealna zupa chrzanowa szybka w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo smaczna. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie bliskich. Przepis na błyskawiczną zupę chrzanową Składniki: 70 dag ziemniaków 1 ½ litra bulionu warzywnego 1 cebula 1 czubata łyżka chrzanu 2 łyżki śmietany 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól pieprz  majeranek Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w niewielką kostkę. W większym garnku z grubszym dnem roztopcie masło,...

jak zrobić farsz farsz na pierogi ruskie
Gotujmy.pl
Newsy
Jak przyprawić farsz do pierogów ruskich? Dodajcie 1 sekretny składnik. Każdy zapyta, co to za pyszny i niepowtarzalny smak
Szukacie pomysłu na odczarowanie tradycyjnych pierogów ruskich? Pora na eksperymenty z farszem. Dodajcie do niego zioła i przyprawy, a wasze pierogi zrobią furorę!

Tradycyjny farsz na pierogi ruskie, jaki przygotowywały nasze mamy i babcie, nie ma zbyt długiej listy składników. Ziemniaki, ser biały, sól i pieprz. No może jeszcze pieprz ziołowy. I tyle. Chociaż w prostocie tkwi piękno i ideał, czasami aż prosi się, by nieco „złamać” tradycyjne receptury. Co można dodać do farszu na pierogi ruskie? Do farszu na pierogi warto dodać podsmażoną cebulką, a także posiekane świeże lub mrożone zioła. Do tego oczywiście różnego rodzaju przyprawy. Wzbudzicie nie lada sensację smakiem swoich pierogów, gdy dodacie do farszu takie dodatki jak gałka muszkatołowa czy ostra papryka. Ten smak będzie niezapomniany! Przepis na pierogi ruskie ze specjalnym farszem Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Ćwierć szklanki oleju 1 łyżeczka soli Szklanka gorącej wody Składniki na farsz: Ok. 60 dag ziemniaków 35 dag białego sera 1 cebula Pół pęczka koperku Pół pęczka natki pietruszki Gałka muszkatołowa Ostra papryka w proszku Sól Pieprz Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania farszu. Cebulę obierzcie ze skórki, pokrójcie i podsmażcie na oleju. Ziemniaki obierzcie, ugotujcie z dodatkiem soli, utłuczcie na puree i odstawcie do ostygnięcia. Wymieszajcie ostudzone kartofle z serem białym. Pokrójcie drobno koperek i pietruszkę. Dodajcie cebulkę, pokrojone zioła, posólcie i popieprzcie do smaku. Do farszu możecie dodać odrobinę ostrej papryki w proszku i gałki muszkatołowej. Przystąpcie do wyrabiania ciasta. Wysypcie mąkę na stolnicę, dodajcie odrobinę oleju. Zacznijcie energicznie wyrabiać ciasto, dolewając co chwilę do mąki odrobinę gorącej wody – uważajcie, by się nie poparzyć! Wyrobione ciasto odstawcie pod...

Bób z koperkiem i masłem. Prosty przepis na obiad
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy
Bób z koperkiem i masłem. Prosty przepis na obiad
Zastanawiacie się co podać dziś na obiad zamiast ziemniaków? Mamy świetną (i zdrową) propozycję.

Wiedzieliście, że bób to świetny zamiennik ziemniaków? Warto z niego skorzystać w sezonie letnim, kiedy staje się coraz tańszy i łatwo dostępny. Chociaż gotowane ziemniaki bez dodatków w postaci masła czy śmietany również są całkiem zdrową propozycją na obiad, warto czasem urozmaicić codzienny jadłospis i wzbogacić go o nowe składniki odżywcze. Przepis na bób z koperkiem i masłem To świetny sposób na zastąpienie ziemniaków w klasycznym obiedzie albo na stworzenie zdrowej, pysznej przekąski na lunch do pracy. Składniki: 25 dag świeżego bobu w skórce 2 gałązki kopru sól 1 łyżka cukru 2 łyżki masła Przygotowanie: Zalejcie przebrany bób zimną wodą. Do wody dodajcie cukier i gotujcie 10 minut od chwili zagotowania wody. Dopiero teraz dodajcie pół łyżeczki soli. Następnie gotujcie jeszcze przez 5-10 minut, aby bób był idealnie miękki. Odcedźcie bób i przelejcie zimną wodą, a następnie obierzcie ze skórek. Roztopcie masło na patelni, wrzućcie koperek i obrany bób. Podsmażajcie delikatnie mieszając. Dodajcie sól i pieprz lub opcjonalnie inne przyprawy. Gotowany bób może być serwowany do dań mięsnych lub rybnych zamiast ziemniaków.  Bób – właściwości zdrowotne Chociaż obecnie bób jest jeszcze dosyć drogi , niedługo powinien nieco stanieć i stać się niedrogim, zdrowym, sezonowym warzywem, po które warto sięgać. Powinny jednak na niego uważać osoby zmagające się z niektórymi chorobami takimi jak np. cukrzyca. Dla wszystkich bez medycznych przeciwskazań bób jest bardzo zdrowym wyborem na obiad. To bogate w białko i błonnik warzywo znacząco redukuje ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych, a także anemii (dzięki...

puree ziemniaczane Gordona Ramsaya przepis
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Sekretem jedwabistego puree jest sposób wykonania, a nie użyte składniki. Tak robi je jeden z najsłynniejszych kucharzy
Najbardziej znany i najlepiej zarabiający szef kuchni na świecie, Gordon Ramsay, w jednej ze swoich książek zdradził jak zrobić najlepsze puree ziemniaczane. Składniki to żadna nowość, sekret tkwi w sposobie wykonania.

Mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach, tak jest również w przypadku puree ziemniaczanego. Składniki potrzebne do jego przyrządzenia zna chyba każdy, jednak to nie one stanowią sekret idealnie jedwabistej i przepysznej masy.  Według znanego szefa kuchni, Gordona Ramsaya, kluczem do sukcesu jest sposób, w jaki traktuje się warzywo. W końcu większość osób przeciska je tylko przez praskę lub rozgniata tłuczkiem, podczas gdy ziemniaki należy jeszcze przetrzeć przez sitko. Na tym jednak nie koniec. Więcej tajników znajdziecie w przepisie uwzględniającym jego zalecenia. Przepis na jedwabiste puree Gordona Ramsaya Będziecie potrzebować 1 kilograma ziemniaków 100 ml mleka 5 łyżek masła Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie Ziemniaki umyjcie, umieśćcie w dużym garnku, zalejcie zimną wodą i zagotujcie (nie obierajcie, muszą być w tak zwanych mundurkach). Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i trzymajcie na nim garnek jeszcze przez ok. 20 minut, aż staną się idealnie miękkie. Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki i od razu zacznijcie obierać. Żeby się nie poparzyć, załóżcie na dłonie silikonowe rękawiczki. Tak przygotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę (również gorące, na nic nie czekajcie), a następnie przetrzyjcie przez sitko ze stosunkowo gęstą siatką. W ten sposób pozbędziecie się grudek, w końcu praska nie jest w stanie idealnie rozgnieść ziemniaków. Tak przygotowaną masę umieśćcie ponownie w garnku i odparujcie. Uważajcie jednak, by ich nie przypalić, wtedy cała wasza dotychczasowa praca pójdzie na marne. Do odparowanych ziemniaków dodajcie masło, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie (dobrze, jeśli masło jest w temperaturze pokojowej, a nawet lekko miękkie, wtedy wszystko trwa...