
Napar z liści porzeczki działa jak balsam dla zmęczonych stawów. Ponadto wykazuje wiele innych właściwości prozdrowotnych. Świetnie sprawdzi się w przypadku infekcji czy dolegliwości trawiennych. Poza tym smakuje wyśmienicie. Jeśli chcecie spróbować tego wyjątkowego napoju, poniżej zdradzamy jak go przygotować.
Napar z liści porzeczki – właściwości
Liście porzeczki stanowią cenne źródło witamin z grupy A, B oraz C. Skrywają w sobie również sole mineralne takie jak bor, magnez, żelazo, potas, mangan, miedź. Latem warto je zebrać i przygotować z nich cenny napar. Pamiętajcie, żeby zrywać je z krzaków znajdujących się z dala od ulicy. Najlepiej wybrać się po nie w suchy oraz ciepły dzień.
Zebrane liście możemy wysuszyć albo od razu użyć do przygotowania naparu. Gotowy napój wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Pobudza on czynności trawienne, a także usprawnia działanie układu moczowego. Okazuje się, że herbata rewelacyjnie łagodzi ból stawów. Ponadto działa także:
- przeciwwirusowo,
- napotnie,
- odtruwająco,
- moczopędnie,
- grzybobójczo,
- przeciwbakteryjnie,
- wykrztuśnie.
Napar z liści porzeczki – jak go przygotować?
Napar z liści porzeczki cechuje się delikatnym smakiem oraz przyjemnym aromatem. Z reguły pije się go dwa razy dziennie po jednej szklance. Do wykonania tej rewelacyjnej herbaty należy przygotować następujące składniki:
- garść liści porzeczki,
- 250 ml wody.
- Liście porzeczki wsypcie do kubeczka. Mogą być zarówno te świeże, jak i suszone.
- Wodę zagotujcie, a następnie zalejcie nią liście.
- Kubek przykryjcie małym talerzykiem i odstawcie na 10 minut.
Napój jest gotowy do picia. Jeśli chcecie możecie go posłodzić cukrem, miodem, a nawet syropem klonowym. Niektórzy dodatkowo wzbogacają go o przyprawy takie jak cynamon, kardamon lub imbir. Składniki takie nie tylko nadadzą herbacie wyjątkowego smaku, ale również podniosą jej wartość odżywcza.