Zerwijcie te liście z krzaczka i zaparzcie z nich herbatę. To balsam dla zmęczonych stawów
Getty Images
Newsy

Zerwijcie te liście z krzaczka i zaparzcie z nich herbatę. To balsam dla zmęczonych stawów

Ten popularny krzew wyróżnia się czarnymi, jadalnymi owocami. Skrywają one w sobie wiele witamin oraz soli mineralnych. Mało kto o tym wie, że także i liście tej rośliny są bardzo cenne. Przygotujecie na ich bazie wspaniały napar.

Napar z liści porzeczki działa jak balsam dla zmęczonych stawów. Ponadto wykazuje wiele innych właściwości prozdrowotnych. Świetnie sprawdzi się w przypadku infekcji czy dolegliwości trawiennych. Poza tym smakuje wyśmienicie. Jeśli chcecie spróbować tego wyjątkowego napoju, poniżej zdradzamy jak go przygotować.

Napar z liści porzeczki – właściwości 

Liście porzeczki stanowią cenne źródło witamin z grupy A, B oraz C. Skrywają w sobie również sole mineralne takie jak bor, magnez, żelazo, potas, mangan, miedź. Latem warto je zebrać i przygotować z nich cenny napar. Pamiętajcie, żeby zrywać je z krzaków znajdujących się z dala od ulicy. Najlepiej wybrać się po nie w suchy oraz ciepły dzień. 

Zebrane liście możemy wysuszyć albo od razu użyć do przygotowania naparu. Gotowy napój wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Pobudza on czynności trawienne, a także usprawnia działanie układu moczowego. Okazuje się, że herbata rewelacyjnie łagodzi ból stawów. Ponadto działa także:

  • przeciwwirusowo,
  • napotnie,
  • odtruwająco,
  • moczopędnie,
  • grzybobójczo,
  • przeciwbakteryjnie,
  • wykrztuśnie.
Zobacz także
Wsypcie tę przyprawę do szklanki i zalejcie wrzątkiem. Napar zrobi porządek z trawieniem raz-dwa

Wsypcie tę przyprawę do szklanki i zalejcie wrzątkiem. Napar zrobi porządek z trawieniem raz-dwa

Napar z tego korzenia będzie dla mózgu jak paliwo rakietowe. Usprawni pamięć i doda koncentracji

Napar z tego korzenia będzie dla mózgu jak paliwo rakietowe. Usprawni pamięć i doda koncentracji

Napar z liści porzeczki – jak go przygotować?

Napar z liści porzeczki cechuje się delikatnym smakiem oraz przyjemnym aromatem. Z reguły pije się go dwa razy dziennie po jednej szklance. Do wykonania tej rewelacyjnej herbaty należy przygotować następujące składniki:

  • garść liści porzeczki,
  • 250 ml wody.
  1. Liście porzeczki wsypcie do kubeczka. Mogą być zarówno te świeże, jak i suszone.
  2. Wodę zagotujcie, a następnie zalejcie nią liście.
  3. Kubek przykryjcie małym talerzykiem i odstawcie na 10 minut.

Napój jest gotowy do picia. Jeśli chcecie możecie go posłodzić cukrem, miodem, a nawet syropem klonowym. Niektórzy dodatkowo wzbogacają go o przyprawy takie jak cynamon, kardamon lub imbir. Składniki takie nie tylko nadadzą herbacie wyjątkowego smaku, ale również podniosą jej wartość odżywcza.