Zerwanie tego borowika będzie was kosztować 5 tys. złotych. Lepiej zostawcie go w lesie
pennybun/Wikimedia Commons
Newsy

Zerwanie tego borowika będzie was kosztować 5 tys. zł. Lepiej zostawcie go w lesie

Taka wycieczka na grzyby może was słono kosztować. Sprawdźcie, dlaczego pewnych grzybów lepiej nie ruszać – i wcale nie chodzi o to, że mogą być trujące.

W polskich lasach wciąż nie brakuje amatorów grzybobrania, którzy z koszykami w ręku idą na poszukiwania zacnych okazów. Największym marzeniem każdego grzybiarza jest oczywiście borowik (inaczej prawdziwek), którego uważa się za wyjątkowo szlachetny grzyb. Niestety, w przypadku tego rodzaju grzybów, trzeba być bardzo ostrożnym, ponieważ zerwanie pewnego borowika może być dla was bardzo kosztowne. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najdroższy grzyb w polskich lasach?

Borowikiem, na którego można się natknąć w lesie najczęściej jest borowik szlachetny – pospolity, choć wcale nie taki łatwy do odnalezienia. Rodzajów tych grzybów jest o wiele więcej, a jeden z nich okazuje się być pod ścisłą ochroną.

Mowa tutaj o borowiku królewskim (nazywanym też masłoborowikiem). To niezwykle rzadki okaz grzyba – do tego stopnia, że za jego zerwanie grozi bardzo wysoka kara. Tą informacją podzielił się jeden z użytkowników Twittera i ostrzegł, że kto ma ochotę na tego grzyba, ten musi się liczyć z mandatem w wysokości 5000 złotych.

Dodał też, że on osobiście nigdy takiego grzyba nie znalazł. I trudno się dziwić – masłoborowiki są naprawdę bardzo rzadko spotykane i właśnie dlatego objęto je ochroną. Wyjaśnił to rzecznik Lasów Państwowych Michał Gzowski w rozmowie z „Faktem”:

– W Polsce ma tylko kilka stanowisk. Dlatego pozyskanie choćby jednego owocnika wiązałoby się ze znaczną szkodą dla środowiska i mogłoby mieć wpływ na zachowanie właściwego stanu ochrony tego gatunku - powiedział Gzowski.

Zobacz także
To bardzo stara i szkodliwa tradycja wśród niektórych grzybiarzy. Może was wiele kosztować

To bardzo stara i szkodliwa tradycja wśród niektórych grzybiarzy. Może was wiele kosztować

"Radioaktywny" grzyb w polskich lasach? Obejrzyjcie go dokładnie i śmiało wrzucajcie do koszyka

„Radioaktywny" grzyb w polskich lasach? Obejrzyjcie go dokładnie i śmiało wrzucajcie do koszyka

Tych grzybów nie wolno zbierać 

Musicie być ostrożni nie tylko w przypadku borowika królewskiego. W Polsce rosną aż 232 gatunki grzybów, które są pod ścisłą ochroną, w tym 3 rodzaje borowików. Lista jest bardzo długa, dlatego podajemy kilka gatunków grzybów jadalnych pod ochroną, na które możecie się natknąć najczęściej: 

  • smardz wyniosły
  • smardz jadalny
  • maślak dęty
  • maślak trydencki

Źródło: poznan.lasy.gov.pl

Wikipedia Commons
Newsy
Uwielbiacie okazałe borowiki? Tych nie zbierajcie pod żadnym pozorem
Nadchodząca jesień zaprasza do lasu grzybiarzy. W koszykach, aż roi się od różnych gatunków grzybów. Wśród nich prawdziwym trofeum są borowiki. Jednak nie wszystkie powinniście zbierać. 

Borowik szlachetny to król grzybowego lasu. Każdy zbieracz wie, że dobrze wrócić z nim do domu. Jednak wiele innych borowików dzielących z nim nazwę i podobnych z wyglądu nie nadaje się do jedzenia. Co więcej - jeden z nich jest trujący.  Jak wygląda borowik szlachetny?  Ten grzyb nadaje się do mrożenia, suszenia i jest ozdobą każdej marynaty. Ma intensywny aromat, dlatego pożądany jest przy produkcji przypraw z grzybów. Jak go rozpoznać w lesie?  Brązowy, półkolisty kapelusz i masywny trzonek to jego znaki rozpoznawcze. Spód kapelusza przypomina gąbkę i jest jasnego, beżowego koloru. Podobnie zresztą jak nóżka prawdziwka, która dodatkowo pozbawiona jest wszystkich ozdobników w postaci pierścieni. Miąższ borowika szlachetnego jest zbity, twardy i jasny.  Który borowik jest trujący?  Borowik szatański to grzyb, który jest najbardziej niebezpieczny dla waszego zdrowia. Zjedzenie go może skończyć się ciężkimi dolegliwościami przewodu pokarmowego. Na szczęście rzadko pojawia się w polskich lasach. Jeżeli go już spotkacie, pod żadnym pozorem nie zbierajcie, również dlatego, że jest pod ochroną.  Którego borowika lepiej nie jeść?  Borowik żółtopory jest mniej toksyczny niż jego znajdujący się pod ochroną kuzyn. Jednak nie dajcie się zwieść, zjedzenie go podrażni wasz układ pokarmowy i odbierze przyjemność z obiadu. Uznawany jest za grzyba niejadalnego, a nawet lekko trującego. Jeżeli jednak go zjecie, to dość szybko pojawią się dotkliwe objawy, które mogą trwać nawet dwa dni. Mieszkańcy nizin raczej go nie spotkają, gdyż rośnie głównie na południu kraju, w górach.  Ten borowik jest jadalny po obróbce termicznej  Tego grzyba można spotkać na terenie całej Polski. Ostrzega wszystkich swoją czerwoną nóżką i spodem kapelusza. Jest jednak mniej...

Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego? Pomyłka może kosztować życie
AdobeStock
Newsy
Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego? Pomyłka może kosztować życie
Zanim udacie się do lasu w poszukiwaniu grzybów, koniecznie nauczcie się wcześniej rozpoznawać różnice między smakowitą kanią, a najbardziej trującym grzybem w Polsce - muchomorem sromotnikowym.

Choć do jesieni zostało jeszcze trochę czasu, w lasach już można natknąć się na różne grzyby - na przykład kurki czy aromatyczne kanie. W przypadku tych drugich trzeba być ostrożnym, ponieważ z wyglądu kania jest podobna do muchomora sromotnikowego, jednego z najbardziej trujących grzybów, jakie rosną w polskich lasach. Zjedzenie takiego grzyba w wielu przypadkach kończy się śmiercią, dlatego tak ważne jest, by umieć go odróżnić od gatunków jadalnych. Sprawdźcie, jakie są różnice pomiędzy jadalną kanią a trującym muchomorem sromotnikowym.  Różnice między kanią a muchomorem sromotnikowym Dla niewprawnego grzybiarza rozróżnienie tych dwóch grzybów może być dość trudne. Kania i muchomor sromotnikowy mają podobny kształt i kolor, dlatego jeśli chcecie zbierać kanie, musicie koniecznie nauczyć się je rozpoznawać.  kapelusz: u kani kapelusz ma nieregularną powierzchnię, pokrytą charakterystycznymi łuseczkami, przypominającymi nieco korę drzewa. Z kolei kapelusz muchomora sromotnikowego jest prawie całkowicie gładki.  pierścień: u obu gatunków omawianych grzybów występuje pierścień na wąskim trzonie. W przypadku kani pierścień ten można przesuwać po trzonie, natomiast w przypadku muchomora jest to niemożliwe. Ponadto, pierścień kani ma wełniastą strukturę, a muchomora - postrzępioną. pochewka - część gatunków grzybów posiada u podstawy trzonu pochewkę. Ta występuje u muchomora sromotnikowego, natomiast kania jej nie posiada. U podstawy kani znajduje się bulwa, ale bez pochewki.  Radzimy też, by niewprawieni grzybiarze nigdy nie zbierali młodych kani. Bardzo trudno jest je wówczas odróżnić od muchomora, dlatego jeżeli nie jesteście pewni, zbierajcie tylko duże, dojrzałe okazy kani. Warto także poprosić o ocenę przydatności do spożycia grzybów w stacji sanepidu....

Nowy grzyb w polskich lasach. Przypomina rodzime kozaki. Zobaczcie, czy można go zbierać
Wikipedia Commons
Newsy
W polskich lasach pojawił się nowy grzyb. Przypomina kozaki. Zobaczcie, czy można go zbierać
W polskich lasach jakiś czas temu pojawił się nowy grzyb. Wielu osobom przypomina on rodzimego koźlarza (kozaka) lub prawdziwka szlachetnego, jednak nim nie jest. Sprawdźcie koniecznie, czy można go zbierać. 

Wczesną jesienią najlepiej i najefektywniej zbiera się grzyby. Jednak trzeba uważać, co wkłada się do koszyków. Nie wszystkie znajomo wyglądające okazy są bowiem jadalne. Czasem może was spotkać przykra niespodzianka w postaci zatrucia pokarmowego lub zniszczonego smaku dania. Warto więc dowiedzieć się czegoś więcej o nowych gatunkach w polskich lasach. Jak wygląda złotoborowik wysmukły?  Wytrawni grzybiarze zetknęli się z nim już jakiś czas temu. Ci którzy chodzą rzadziej do lasu, mogą się dopiero na niego natknąć. Ten grzyb przywędrował do Polski z Ameryki.  Jego nazwa wzięła się ze skojarzenia z najbardziej szlachetnym z grzybów, a mianowicie borowikiem szlachetnym. Jednak w przeciwieństwie do tamtego jest bardziej wysmukły i wysoki. Potrafi urosnąć nawet na wysokość 24 cm. Na powierzchni długiej nóżki ma wyraźne bruzdy.  Kapelusz tego grzyba może mieć kolor ciemnobrązowy, ale także rudawy czy czerwonobrązowy - co z kolei przywodzi na myśl kozaka. Spód kapelusza jest gąbczasty, rurkowaty, zazwyczaj żółty. Miąższ natomiast jest biały z delikatnym odcieniem żółtego lub różowego.  Czy można zbierać i jeść złotoborowika wysmukłego?  Złotoborowik wysmukły, zwany też borowikiem amerykańskim, jest grzybem jadalnym. Co więcej, okazuje się, że jest również bardzo smaczny. Sezon na niego trwa od lipca do października, więc jeżeli w tym czasie spotkacie go w lesie, śmiało możecie włożyć do koszyka.  Podobnie jak rodzime gatunki nadaje się do smażenia, gotowania, marynowania, mrożenia lub suszenia. Pamiętajcie jednak, by przerabiać go zaraz po pozyskaniu.  Gdzie występuje borowik amerykański?  Ten smaczny grzyb rozprzestrzenia się wyjątkowo szybko. Przewiduje się, że w ciągu kilku lat będzie go można spotkać w lasach całej Europy. Na terenie naszego kraju...

"Radioaktywny" grzyb w polskich lasach? Obejrzyjcie go dokładnie i śmiało wrzucajcie do koszyka
AdobeStock
Newsy
„Radioaktywny" grzyb w polskich lasach? Obejrzyjcie go dokładnie i śmiało wrzucajcie do koszyka
Widzieliście kiedyś takie grzyby? W Polsce można znaleźć je w wielu miejscach, choć nie każdy odważy się je zebrać.

Przyzwyczajeni do znanych i smacznych odmian grzybów jak borowiki, podgrzybki, maślaki czy kozaki, raczej rzadko zastanawiamy się nad tym, czy istnieje więcej jadalnych, choć rzadko spotykanych gatunków grzybów. A tych w polskich lasach nie brakuje! Wbrew pozorom rośnie u nas całkiem sporo grzybów jadalnych, które nie cieszą się dużym zainteresowaniem wśród grzybiarzy. Jednym z nich jest lakówka ametystowa.  Jak wygląda lakówka ametystowa? Na pierwszy rzut oka przypomina niesławne „grzybki halucynki”, które również w Polsce rosną (jednak o ich miejscach występowania nie będziemy wspominać...). Może się też kojarzyć z dziwnymi grzybami znanymi z filmów fantasy. Na szczęście lakówki ametystowe ani nie wywołują halucynacji po spożyciu, ani nie są wynikiem skażenia radioaktywnego okolicy.  Uwagę zdecydowanie zwraca ich wygląd - cienka, długa nóżka i niewielki kapelusz, a do tego siny kolor pozwalają przypuszczać, że lepiej trzymać się od tego grzyba z daleka. To jadalne i pospolite w naszych lasach grzyby. Rosną zarówno w lasach, jak i miejskich parkach i przydomowych ogródkach, a nawet na starych cmentarzach i kurhanach.  Jak przyrządzić lakówkę ametystową? Lakówka ametystowa nie cieszy się szczególnym wzięciem nawet wśród doświadczonych grzybiarzy z prostego powodu - ciekawy wygląd jest jej jedynym atutem, ponieważ ten grzyb jest praktycznie pozbawiony smaku i zapachu. Rozczarują się więc ci, którzy liczyli na wyjątkowe doznania smakowe, ale nie załamujcie się! Ponieważ lakówka ametystowa jest jadalna, możecie dorzucić ją na przykład do słoika z marynowanymi grzybami, by nieco urozmaicić wygląd tego przysmaku na talerzu. Gwarantujemy, że oczy waszych gości prawie wypadną z orbit na widok takiego dania. Uwaga na podobne gatunki Osoby mniej doświadczone w zbieraniu grzybów mogą...