Zerwaliście zielone pomidory i chcielibyście, by szybko dojrzały w domu? Połóżcie obok nich ten owoc
Adobe Stock
Newsy

Zerwaliście zielone pomidory i chcielibyście, by szybko dojrzały w domu? Połóżcie obok nich ten owoc

Znamy łatwy sposób na przyspieszenie dojrzewania zielonych pomidorów. To naprawdę bułka z masłem!

Każdy doświadczony ogrodnik dobrze wie, że najważniejsza w procesie dojrzewania pomidorów na gałązkach jest pogoda. A właściwie to piękna, słoneczna pogoda i dość wysokie temperatury, które pozwalają warzywom na nabranie pięknego czerwonego koloru.

Tymczasem druga połowa sierpnia często stoi już pod znakiem kaprysów aury, która co chwilę serwuje nam deszcz, ulewy, chłodne dni  i inne okoliczności, niesprzyjające temu, by nasze rodzime polskie pomidory mogły dorównać tym wygrzewającym się choćby w słonecznej Italii.

Jest na to jednak sposób. Wiele osób dokonuje zbioru pomidorów jeszcze zanim w ogóle się zaczerwienią. Zdecydowana mniejszość decyduje się na przygotowanie z nich różnych przetworów, czyli na przykład kiszonych zielonych pomidorów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego jabłka i banany mogą przydać się przy dojrzewaniu pomidorów?

Większość składuje pomidory w odpowiednim miejscu i cierpliwie czeka, by warzywa dojrzały już poza ogródkiem czy polem. Nieraz zdarza się, że niecierpliwość nie pozwala wam czekać zbyt długo na pomidorowe szaleństwo.

Co w takich wypadkach czynić? Jest sposób na szybsze dojrzenie pomidorów. I wcale nie chodzi tutaj o zwykłe wystawienie zielonych jeszcze warzyw na nasłoneczniony parapet. Pomidorom w dojrzewaniu mogą pomóc inne owoce.

Jak to możliwe? Wszystko ze względu na związek o nazwie etylen, który doprowadza do szybszego dojrzewania pomidorów. Zawarty jest on między innymi w jabłkach czy też w bananach. Jak wykorzystać to w praktyce?

Zobacz także
Z pomidorów zrobicie nie tyko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane

Z pomidorów zrobicie nie tylko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane

Dlaczego nie wolno pakować pomidora w folię aluminiową? Lepiej sprawdźcie

Dlaczego nie wolno pakować pomidora w folię aluminiową? Lepiej sprawdźcie

Jak przyspieszyć dojrzewanie zielonych pomidorów?

Włóżcie pomidory do przewiewnego pudełka, takiego które uniemożliwi ich zgnicie i pojawienie się pleśni. Do zielonych lub lekko „muśniętych słońcem” pomidorem zaaplikujcie kilka jabłek lub bananów. To proste! Wystarczy, że położycie je pośród warzyw, a owoce zrobią swoje.

Takie „zagranie” przyspieszy proces dojrzewania pomidorów i pozwoli wam nacieszyć się ich smakiem jeszcze szybciej niż byście mogli się tego spodziewać.

Pamiętajcie jednak, by nie przeholować z ilością zjedzonych pomidorów. Wszystko przez dużą ilość likopenu – związku zdrowego, ale szkodliwego w większych ilościach. Warto także uważać na wspomniane psujące się pomidory – ich zjedzenie to gwarancja niebezpiecznego zatrucia i problemów żołądkowych.

Czy jedzenie zielonych pomidorów jest bezpieczne? Tego nikt się nie spodziewał
Pixabay
Newsy
Czy jedzenie zielonych pomidorów jest bezpieczne? Tego nikt się nie spodziewał
Niektórzy nie jedzą zielonych pomidorów w obawie przed zatruciem. Czy rzeczywiście jest się czego bać?

Od dziecka powtarza się nam, że owoce i warzywa są bardzo zdrowe i powinny stanowić podstawę zbilansowanej diety. Mało kto jednak mówi o tym, że nie wszystkie te produkty są zdrowe – co więcej, niektóre mogą nawet powodować groźne zatrucia! Sprawdźcie, jak się uchronić przed nieprzyjemnymi dolegliwościami. Jedzenie zielonych pomidorów Zielone pomidory to po prostu klasyczne odmiany pomidorów, które nie zdążyły jeszcze dojrzeć. Jada się je od dosyć dawna – kiedyś jadano je ze zwykłej oszczędności, ponieważ rolnicy nie chcieli wyrzucać pod koniec sezonu tych pomidorów, które jeszcze nie dojrzały i decydowali się zjadać je jeszcze zielone. Dużą popularność zielone pomidory zawdzięczają książce „Smażone zielone pomidory” wydanej w 1987 roku i filmowi o tym samym tytule. Jeśli chcielibyście spróbować, jak smakują, wypróbujcie nasz przepis na smażone zielone pomidory . Choć wiele osób robi  sałatki z zielonych pomidorów  lub marynuje zielone pomidory w słoikach z zalewą , niektórzy boją się jeść zielone pomidory w obawie, że mogą być trujące. Jak jest naprawdę? Właściwości zielonych pomidorów W zielonych pomidorach znajdują się dokładnie te same witaminy i minerały, co w czerwonych, dojrzałych okazach – po prostu jest ich nieco mniej. W pomidorach znajdziecie zatem: Witaminę A Witaminę C Witaminę K Błonnik Potas Flawonoidy Karetonoidy Dzięki tym składnikom pomidory wspaniale podnoszą odporność organizmu, oczyszczają z toksyn i pomagają zmniejszyć poziom stresu. Ponadto wspomagają koncentrację i spowalniają procesy starzenia się. Czy zielone pomidory są trujące? Od pewnego czasu zielone pomidory mają złą sławę ze względu na znajdującą się w nich tomatynę –...

Przez całe życie źle jedliście pomidory. Tylko ten sposób wydobędzie z nich 100% właściwości zdrowotnych
Flickr
Newsy
Przez całe życie źle jedliście pomidory. Tylko ten sposób wydobędzie z nich 100% właściwości zdrowotnych
Najwięcej skorzystacie z witamin i minerałów zawartych w pomidorach, gdy będziecie wiedzieli jak je przyrządzić. Sposób przygotowania jest bardzo ważny!

Ach, pomidory! Soczyste i pachnące, stanowią doskonały dodatek do sałatek, kanapek i sosów. Nie zapominajmy też o fantastycznej zupie pomidorowej ! Te warzywa (lub owoce – swego czasu trwały zażarte dyskusje na temat tego, czy pomidory są warzywami, czy owocami) są uwielbiane za ich wspaniały smak. Czy wiecie, jak należy je przyrządzać by wydobyć z nich jak najwięcej witamin i składników odżywczych? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule! Skąd pochodzą pomidory? Być może nie wszyscy o tym wiedzą, ale pomidory wcale nie rosły w naszym kraju od zawsze. W polskiej kuchni używa się ich stosunkowo od niedawna! Pomidory są bowiem w Europie gatunkiem obcym – przybyły tutaj z Ameryki Południowej (lub Środkowej) po odkryciu tego kontynentu przez Kolumba. Bardzo ciekawa jest historia nazwy tego warzywa. Ponieważ dla odkrywców pomidory były czymś nowym, opisywali je oni za pomocą skojarzeń z innymi znanymi wówczas ludziom warzywami i owocami. I tak, najpierw pomidor został nazwany „wilczą brzoskwinią”. Później Włosi nazywali je „pomi d'oro”, czyli złote jabłka. Ta nazwa szybko się przyjęła i w Polsce zaadaptowano nazwę „pomidor”, choć wcześniej także w naszym kraju posługiwano się takimi określeniami na to warzywo jak „jabłka miłości” lub, podobnie jak we Włoszech, „złote jabłko”. Właściwości zdrowotne pomidorów Pomidory są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Znajduje się w nich między innymi: Witamina C Witamina A Witamina D Witamina E Witaminy z grupy B Fosfor Wapń Magnez Cynk Żelazo Są także doskonałym źródłem potasu. To właśnie dlatego osobom cierpiącym na „syndrom dnia poprzedniego” (czyli kaca ) zaleca się wypić rano sok pomidorowy, który pomoże szybko uzupełnić...

Ogonki i liście pomidorów są trujące
Pixabay
Newsy
Zjadacie tę część pomidorów? Uważajcie. Jest bardzo toksyczna i trująca
Pomidory to bez dwóch zdań jedne z najzdrowszych dostępnych na rynku warzyw. Niestety, niektóre ich części są trujące. Pod żadnym pozorem ich nie spożywajcie.

Dodajecie je do zupy, przygotowujecie z nich spaghetti, pałaszujecie z nimi kanapki. Pomidory, bo właśnie o nich mowa, to jedne z najzdrowszych warzyw na rynku. Swoje cenne właściwości zawdzięczają przede wszystkim zawartości silnego antyutleniacza – likopenu. Składnik ten odpowiada między innymi za naturalny, czerwony kolor produktu, ale również za kilka innych kwestii. Cenne wartości i właściwości pomidorów Regularne spożywanie pomidorów przede wszystkim obniża poziom „złego” cholesterolu w waszym organizmie, a co za tym idzie, zapobiega miażdżycy.  Okazuje się również, że pomidory wykazują silne właściwości antynowotworowe – dzięki nim mężczyźni są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty, z kolei kobiety na raka szyjki macicy. Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że pomidory działają moczopędnie, a co za tym idzie, obniżają ciśnienie krwi. Zawarty w nich potas, korzystnie wpływa też na pracę waszego serca.  To niepozorne, czerwone warzywo wspomaga także waszą odporność, trawienie, poprawia pracę układu nerwowego oraz wykazuje silne właściwości upiększające. Zawarta w nim witamina C wzmacnia wasze naczynia krwionośne i wpływa na lepsze dotlenienie. Z kolei witaminy A i E, nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo. Pomidory mogą szkodzić zdrowiu? Niestety, okazuje się, że pomidory, choć zawierają wiele cennych wartości odżywczych, mogą również być szkodliwe dla waszego zdrowia. Warzywo to zaliczane jest bowiem do rodziny psiankowatych, czyli zawierających tomatynę – szkodliwy alkaloid. Po spożyciu tomatyny w dużych ilościach, wasz organizm może zareagować bardzo negatywnie. Mogą wystąpić mdłości, kolki, a nawet ostre biegunki.  Warto jednak pamiętać, że składnik znajduje się przede wszystkim w niedojrzałych,...

warzywa w lodówce
adobe stock
Newsy
Trzymacie to warzywo w lodówce? Właśnie dlatego traci cały smak
Sezon na pomidory to oczywiście koniec lata i wczesna jesień. Przypominamy sobie ich smak także przez resztę roku, kupując zagraniczne pomidory w sklepach. Jak je przechowywać?

Kiedy za oknem szaro i buro, przychodzi do nas często wspomnienie lata. A późne lato to właśnie przepyszne, dojrzałe w słońcu pomidory. Na tego typu wspominki nie ma rady. Trzeba zaopatrzyć się w markecie w kilka pomidorów. Z pozoru te hiszpańskie czy włoskie warzywa wyglądają świetnie, ale ich smak może pozostawiać wiele do życzenia. Pora na małą dygresję. Otóż czy pomidory to rzeczywiście z warzywa? Przyjęło się tak je określać ze względu na to, że posiadają w swoim składzie mało cukrów. Prawda jest jednak inna. Pomidory to botanicznie owoce! No ale kto o zdrowych zmysłach lubi solić owoce? W ten sposób właśnie pomidory zaczęto uznawać za warzywa. Pomidory letnie i zimowe - przechowywanie Wróćmy do sedna sprawy. Z pomidorami kupowanymi poza sezonem sprawa wygląda następująco – na pewno nie poprawimy ich smaku przetrzymując je w lodówce. Pomidory krajowe, którymi zajadamy się w sierpniu i we wrześniu lepiej znoszą przechowywanie w niskich temperaturach w momencie, gdy są już dojrzałe. Gdy kupujemy czerwone warzywa w zimie, lepiej nie wkładać ich na długi czas do chłodziarki. Pomijając już wpływ chłodzenia na walory smakowe, w ten sposób łatwo doprowadzimy do zepsucia ich struktury. To właśnie przebywanie pomidorów w niskich temperaturach prowadzi do zmienienia ich aksamitnej struktury w mączystą papkę. Nie ma chyba nikogo, kto gustuje w takich pomidorach. Pomidory z wysokiej półki Lepiej więc nie kupować pomidorów poza sezonem na zapas. Kupmy tyle, ile planujemy zjeść i przechowujmy je w temperaturze pokojowej. W ten sposób unikniemy zepsucia ich struktury i pozwolimy na to, by pomidor jeszcze lekko dojrzał. Inaczej sprawa prezentuje się latem. Wtedy nic nie stoi na przeszkodzie, by krwistoczerwone, dojrzałe pomidory włożyć na kilka dni do...