W lasach w całej Polsce można już spotkać pierwsze jagody. Zwykle rosną one na kwaśnych glebach w lasach iglastych i liściastych, ale znajdziemy je także na wrzosowiskach.
Kiedy trwa sezon na jagody?
Sezon na te wspaniałe leśne owoce trwa dosyć krótko. Pierwsze jagody pojawiają się w lesie pod koniec czerwca i można na nie natrafić przez cały lipiec aż do sierpnia. Najlepiej jest zbierać te owoce w lipcu, ponieważ właśnie wtedy mają one najwięcej właściwości zdrowotnych.
Wybraliście się do lasu i zebraliście zbyt młode, kwaśne w smaku jagody? Z łatwością możecie je uratować dzięki wykorzystaniu pewnego prostego triku. W podobny sposób możecie przyspieszyć dojrzałość awokado.
Jak przyspieszyć dojrzewanie jagód?
Najlepiej, gdyby jagody dojrzewały bezpośrednio na krzaku. Zrywanie niedojrzałych jagód jest kiepskim pomysłem. Jeżeli jednak zebraliście zbyt młode i niedojrzałe jeszcze jagody, znamy prosty trik, dzięki któremu szybko dojrzeją.
Zobacz także:
Jeśli zebraliście kwaśne i niedojrzałe jagody, umieśćcie je w papierowej torbie i przechowujcie w chłodnym miejscu, aby pozwolić owocom dojrzeć. Jeśli dodacie do torby jabłko, banana, pomidora lub awokado, jagody dojrzeją szybciej.
Produkty te wydzielają etylen. Jest to hormon roślinny, który przyspiesza procesy wzrostu i dojrzewania.
Jak zebrać dojrzałe jagody?
Przede wszystkim bądźcie cierpliwi i dajcie owocom dobrze dojrzeć. Z uwagi na fakt, że nawet w obrębie jednego krzaka, jagody mogą dojrzewać w różnym tempie, niektórzy polecają zjedzenie kilku jagód przed rozpoczęciem zbiorów, ale my stanowczo wam to odradzamy z uwagi na ryzyko zarażenia się groźną chorobą – bąblownicą. Najlepiej jest dobrze przyjrzeć się kolorowi jagód. Niedojrzałe jagody mają zielono-czerwony odcień, ale nawet mocno niebieskie jagody muszą pozostać na krzaku przez kilka dni, zanim rozwiną prawdziwą słodycz. Jagoda jest w pełni dojrzała, gdy ma kolor ciemnogranatowy.
Dlaczego warto jeść jagody?
Jagody to pyszne owoce, które zbawiennie działają na wzrok, podnoszą odporność, usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Są przy tym niskokaloryczne. W 100 g tych owoców jest tylko około 51 kcal.
Jedzcie je, póki są, bo naprawdę warto!
Przykładowo możecie wykorzystać jagody do:
Źródło: haenselblatt.pl