Zerwaliście niedojrzałe jagody? Wykorzystajcie ten trik a w mig dojrzeją
AdobeStock
Newsy

Zerwaliście niedojrzałe jagody? Wykorzystajcie ten trik, a w mig dojrzeją

W polskich lasach pojawiły się już pierwsze jagody. Nie zrywajcie ich jednak zbyt szybko. Dajcie im dojrzeć, aby móc w pełni wykorzystać ich potencjał.

W lasach w całej Polsce można już spotkać pierwsze jagody. Zwykle rosną one na kwaśnych glebach w lasach iglastych i liściastych, ale znajdziemy je także na wrzosowiskach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiedy trwa sezon na jagody?

Sezon na te wspaniałe leśne owoce trwa dosyć krótko. Pierwsze jagody pojawiają się w lesie pod koniec czerwca i można na nie natrafić przez cały lipiec aż do sierpnia. Najlepiej jest zbierać te owoce w lipcu, ponieważ właśnie wtedy mają one najwięcej właściwości zdrowotnych.

Wybraliście się do lasu i zebraliście zbyt młode, kwaśne w smaku jagody? Z łatwością możecie je uratować dzięki wykorzystaniu pewnego prostego triku. W podobny sposób możecie przyspieszyć dojrzałość awokado.

Zobacz także
Jak długo można mrozić truskawki i inne owoce? Sprawdźcie koniecznie

Jak długo można mrozić truskawki i inne owoce? Sprawdźcie koniecznie

zielony koktajl.

Dlaczego jedzenie całych świeżych owoców i warzyw jest zdrowsze, niż picie smoothie?

Jak przyspieszyć dojrzewanie jagód?

Najlepiej, gdyby jagody dojrzewały bezpośrednio na krzaku. Zrywanie niedojrzałych jagód jest kiepskim pomysłem. Jeżeli jednak zebraliście zbyt młode i niedojrzałe jeszcze jagody, znamy prosty trik, dzięki któremu szybko dojrzeją.

Jeśli zebraliście kwaśne i niedojrzałe jagody, umieśćcie je w papierowej torbie i przechowujcie w chłodnym miejscu, aby pozwolić owocom dojrzeć. Jeśli dodacie do torby jabłko, banana, pomidora lub awokado, jagody dojrzeją szybciej.

Produkty te wydzielają etylen. Jest to hormon roślinny, który przyspiesza procesy wzrostu i dojrzewania.

Jak zebrać dojrzałe jagody?

Przede wszystkim bądźcie cierpliwi i dajcie owocom dobrze dojrzeć. Z uwagi na fakt, że nawet w obrębie jednego krzaka, jagody mogą dojrzewać w różnym tempie, niektórzy polecają zjedzenie kilku jagód przed rozpoczęciem zbiorów, ale my stanowczo wam to odradzamy z uwagi na ryzyko zarażenia się groźną chorobą – bąblownicą. Najlepiej jest dobrze przyjrzeć się kolorowi jagód. Niedojrzałe jagody mają zielono-czerwony odcień, ale nawet mocno niebieskie jagody muszą pozostać na krzaku przez kilka dni, zanim rozwiną prawdziwą słodycz. Jagoda jest w pełni dojrzała, gdy ma kolor ciemnogranatowy.

Dlaczego warto jeść jagody?

Jagody to pyszne owoce, które zbawiennie działają na wzrok, podnoszą odporność, usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Są przy tym niskokaloryczne. W 100 g tych owoców jest tylko około 51 kcal.

Jedzcie je, póki są, bo naprawdę warto!

Przykładowo możecie wykorzystać jagody do: 

Źródło: haenselblatt.pl

Kupujecie jagody w lesie przy drodze? 1 błąd i mogą stać się śmiertelnie niebezpieczne
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie jagody w lesie przy drodze? 1 błąd i mogą stać się śmiertelnie niebezpieczne
W lasach pojawiły już się pierwsze jagody. Sezon na te pyszne letnie owoce jest jednak bardzo krótki, dlatego jeśli chcecie ich skosztować, to lepiej się pospieszcie. Jak zbierać jagody? Kiedy mogą one być dla nas niebezpieczne? Wyjaśniamy!

W lasach pojawiły się już pierwsze owoce jagód. Dziko rosnące krzaczki tych pysznych letnich owoców , znajdziecie w całej Polsce. Szczególnie upodobały sobie one kwaśne gleby w lasach iglastych i liściastych, ale znajdziemy je także na wrzosowiskach. Co dobrego poza oczywiście wyjątkowym smakiem, skrywają w sobie jagody? Kiedy trwa sezon na jagody? Sezon na jagody rozpoczyna się pod koniec czerwca i trwa przez cały lipiec aż do sierpnia. Właśnie wtedy najlepiej zbierać i spożywać te owoce, ponieważ w szczycie sezonu mają one najwięcej właściwości zdrowotnych. Co się stanie, gdy zje się nieumyte jagody leśne? Jeśli wybierzecie się do lasu i natraficie na jagody, pod żadnym pozorem nie jedzcie ich prosto z krzaczka. Jagody zawsze trzeba dobrze umyć przed spożyciem, ponieważ na ich powierzchni mogą się znajdować larwy tasiemca bąblowcowego, które mogą doprowadzić do zakażenia organizmu bąblowicą . Najczęściej do zakażenia tą chorobą dochodzi poprzez spożywanie niemytych jagód i innych owoców leśnych, takich jak poziomki, borówki czy maliny, do których mogą być przyczepione jaja bąblowca. Jakie są objawy bąblowicy? Bąblowica to choroba, która postępuje powoli, a jej rozpoznanie zwykle jest późne. Najważniejszym objawem tego stanu jest torbiel. W większości przypadków jest ona umiejscowiona w wątrobie, ale występuje też w płucach, śledzionie, kościach lub mózgu. Torbiel ta może być bardzo duża - osiąga nawet 20 cm. W środku zawiera płyn i otoczona jest dwiema błonami. Z czasem torbiel prowadzi do objawów uciskowych. Może spowodować: cholestazę zastoinowe zapalenie wątroby nadciśnienie wrotne. Torbiel może też pęknąć. Wówczas dochodzi do uwolnienia płynu bąblowca do jamy otrzewnej, co może spowodować rozsiew pasożyta i śmiertelnie niebezpieczny wstrząs anafilaktyczny . ...

Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga
Pixabay
Newsy
Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga
Sezon na jagody trwa. Czy słyszeliście kiedyś o tym, że te pyszne leśne owoce można jeść razem z liśćmi?

W polskich lasach pojawiły się już pierwsze jagody . Zwykle znajdziemy je na kwaśnych glebach w lasach iglastych i liściastych, ale rosną też na wrzosowiskach. Sezon na jagody jest dość krótki – trwa od końca czerwca do początku września. Najwięcej właściwości zdrowotnych skrywają sobie jagody zbierane w lipcu. Pamiętajcie jednak, że  jagody mogą być niebezpieczne . Ale czy słyszeliście o tym, że niektórzy jedzą jagody wraz z liśćmi? Korzyści zdrowotne liści jagód Czy wiecie, że liście jagód są prawie tak samo cenne dla naszego zdrowia, jak ich owoce? Jagoda, nazywana również czarną jagodą, borówką czarną, czernicą, borowiną czy jagodziną, ma niewielkie, gładkie liście, z których można przyrządzić superzdrowy napar. Mający zastosowanie w ziołolecznictwie odwar z liści popularnej borówki czarnej, działa przede wszystkim bakteriobójczo i przeciwzapalnie na błony śluzowe układu pokarmowego, obniża także poziom cukru we krwi – tłumaczy dietetyczka Marzena Królikowska. Trzeba jednak zastrzec, że przed kuracją dobrze jest skonsultować się z lekarzem. Nie można także leczyć się liśćmi dłużej niż dwa, trzy tygodnie, gdyż ich przedawkowanie może okazać się groźne dla zdrowia – dodaje. Pamiętajcie też, aby zbierać owoce i liście na terenach czystych ekologicznie. Korzyści zdrowotne jagód Jagody bardzo korzystnie działają na wzrok , wzmacniają układ odpornościowy , usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii oraz działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Owoce te są wyjątkowo niskokaloryczne – w 100 g jagód jest tylko około 51 kcal. Jagody zawierają: witaminę A witaminę K witaminę C witaminy z grupy B (takie jak B1 i B2 oraz niacyna) żelazo fosfor cynk...

Ta nalewka odtruje wątrobę i pomoże na trawienie. Zrobicie ją z tego zapomnianego owocu
Pixabay
Newsy
Ta nalewka odtruje wątrobę i pomoże na trawienie. Zrobicie ją z tego zapomnianego owocu
Nalewka z tych owoców zwiększa odporność, poprawia trawienie i działa rozgrzewająco. Sprawdźcie, jak ją przygotować.

Owoce jarzębiny to małe, kwaśne owoce, które rosną na krzewach lub drzewach jarzębiny (prawidłową nazwą jest jarząb pospolity). Jarzębina jest uważana za prawdziwy symbol polskiej jesieni i właśnie trwa na nią sezon. Gdzie najczęściej możemy natrafić na jarzębinę? Drzewo to zwykle rośnie w parkach, przy drogach oraz w lasach, już z daleka przyciągając wzrok żywymi, czerwono-pomarańczowymi owocami.  Dlaczego warto zbierać jarzębinę? Zbierając jarzębinę warto pamiętać, że tak naprawdę korzyści niesie cała jarzębina, w tym jej kora, liście i owoce. Owoce, w zależności od odmiany, mogą w niektórych przypadkach być toksyczne (wszystko przez zawarty w nich trujący kwas parasorbowy), ale cała ta toksyczność zanika po podgrzaniu lub zamrożeniu. Zwykle owoce jarzębiny są wykorzystywane do produkcji w napojach alkoholowych lub likierach, ale można je również stosować jako gorzki dodatek do niektórych potraw z dziczyzny. Z owoców jarzębiny przygotowuje się też dżemy i galaretki. Korzyści zdrowotne jagód jarzębiny Korzyści zdrowotne tego zapomnianego owocu są wręcz nieocenione.  jarzębina zawiera wysoki poziom witaminy C, kwasu sorbinowego i błonnika pokarmowego jagody jarzębiny zawierają antocyjany, garbniki, związki polifenolowe i flawonole, w tym różne rodzaje kwercetyny i rutyny jarzębina może mieć potencjał przeciwnowotworowy z uwagi na wysoki poziom przeciwutleniaczy znalezionych w jej owocach zwiększa odporność dzięki dużej ilości kwasu askorbinowego, który stymuluje produkcję białych krwinek i działa jako przeciwutleniacz ma także właściwości wspomagające regenerację i odtruwanie wątroby ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe  błonnik, który znajduje się w umiarkowanych ilościach w jagodach...

5 owoców, których nigdy nie powinno się jeść prosto z krzaka
AdobeStock
Newsy
5 owoców, których nigdy nie powinno się jeść prosto z krzaka
Wybieracie się do lasu na poziomki, jeżyny lub jagody? Uważajcie! Zjedzone prosto z krzaka mogą być zabójczo niebezpieczne.

W lasach pojawiły się już pierwsze poziomki , jagody i jeżyny . Jeżeli wybieracie się na spacer do lasu z zamiarem zjedzenia tych przepysznych i bardzo zdrowych owoców, pamiętajcie o jednej prostej zasadzie. Nigdy nie spożywajcie ich prosto z krzaka , ponieważ może to mieć bardzo poważne konsekwencje dla waszego zdrowia. 5 owoców, których nie należy jeść prosto z krzaka W lasach aż zaroiło się od przepysznych, letnich owoców. Rosną już borówki, jeżyny, maliny, poziomki i jagody. Wszystkie z nich są oczywiście bardzo zdrowe, ponieważ zawierają prawdziwe bogactwo witamin i przeciwutleniaczy, ale pod żadnym pozorem nie należy ich jeść prosto z krzaka. Czego konkretnie lepiej nie jeść i dlaczego?   Czym jest bąblowica? Leśne owoce mają wspaniały smak, ale mogą zawierać jaja pasożyta, który wywołuje bąblowicę. Chorobę tę wywołuje tasiemiec, którego przenoszą dzikie zwierzęta takie, jak lisy i dziki, ale również psy i koty. Jaja tego tasiemca, przeniesione wraz z kałem lub moczem tych zwierząt, mogą być przyczepione do: jeżyn jagód poziomek malin borówki brusznicy Czy można to zauważyć na pierwszy rzut oka? Niestety nie. Nawet zakażona jajami tasiemca jagoda czy malina, wygląda zupełnie normalnie i nic nie widać "gołym okiem". Co się stanie, gdy zjemy takie owoce? Po zjedzeniu owoców zakażonych jajami tasiemca, jajeczka przedostają się do krwi i zaczynają atakować różne części naszego ciała. Najważniejszym symptomem bąblowicy jest torbiel, która zwykle jest umiejscowiona w wątrobie, ale występuje też w płucach, śledzionie, kościach lub mózgu. Torbiel osiąga nawet 20 cm. W jej środku znajduje się płyn i jest ona otoczona dwiema błonami. Z czasem torbiel prowadzi do objawów uciskowych....