Zero waste, czyli gotuj tak, by nic się nie zmarnowało
AdobeStock
Newsy

Zero waste, czyli gotuj tak, by nic się nie zmarnowało

Co roku w Polsce wyrzuca się ogromne ilości jedzenia. By temu przeciwdziałać, warto zacząć od własnej kuchni i nauczyć się gotowania z resztek.

Marnowanie żywności to coraz większy problem. Okazuje się, że największym winowajcą nie są wcale, jak by się mogło wydawać, supermarkety czy restauracje, a gospodarstwa domowe! Z badania PROM wynika, że odpowiadają one za 60% wyrzucanego w Polsce jedzenia. Średnio to ponad 4 kilogramy żywności tygodniowo! By zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia, coraz częściej mówi się o filozofii „zero waste”, która ma pomóc rozwiązać ten problem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zero waste, czyli koniec z marnowaniem

Zyskująca popularność filozofia życia „zero waste” znana jest doskonale naszym babciom, które dobrze wiedziały, że jedzenia nie wolno marnować i potrafiły wykorzystać resztki do wielu genialnych dań. Choć dziś w krajach rozwiniętych głód większości ludzi nie grozi, to ponownie popularne staje się gotowanie z resztek – tym razem ze względu na ekologię. Produkcja żywności jest ogromnie obciążająca dla środowiska naturalnego, dlatego, jeżeli chcecie zadbać o swoje otoczenie, zacznijcie gotować w duchu „zero waste”! Polega to po prostu na odpowiednim planowaniu zakupów tak, by nic się nie zmarnowało, oraz na gotowaniu z resztek. Wszystko powinno się robić tak, by zminimalizować ilość wyrzucanej żywności.

Zobacz także
Masło i warzywa mają ceny z kosmosu. Co jeszcze zdrożeje?

Masło i warzywa mają ceny z kosmosu. Co jeszcze zdrożeje? „Zapowiada się ostra jazda w górę"

Tragiczny finał gotowania. 48-latek pomylił składniki i śmiertelnie się otruł

Tragiczny finał gotowania. 48-latek pomylił składniki i śmiertelnie się otruł

Przepis na pierogi z farszem z resztek kurczaka

Jednym z pomysłów na danie „zero waste” są proste pierogi z farszem z mięsa, które zostało wam po obiedzie. Do przygotowania tych prostych pierogów potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 170 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Farsz z drobiu – to może być np. pieczony kurczak, gotowany, zmielona wątróbka oraz inne, dowolne mięso drobiowe, które zostało wam po obiedzie.

Przygotowanie:

  1. Wsypcie przesianą mąkę do miski oraz 1/3 łyżeczki soli. Wymieszajcie.
  2. Dodajcie jedno jajko i wymieszajcie delikatnie łyżką. Teraz powoli, cały czas mieszając, wlewajcie gorącą wodę.
  3. Gdy składniki na ciasto już się połączą, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę. Wyrabiajcie ciasto przez kilka minut.
  4. Po wyrobieniu przełóżcie ciasto do miski, przykryjcie ściereczką i odstawcie na 30 minut.
  5. Po tym czasie wyjmijcie ciasto, zagniećcie ponownie przez kilka minut i znów odstawcie na pół godziny.
  6. Następnie wyciągnijcie ciasto z miski, oderwijcie kawałek i rozwałkujcie bardzo cienko, podsypując mąką (ciasto będzie wilgotne).
  7. Z rozwałkowanego ciasta wykrawajcie kółka na pierogi. Do każdego włóżcie porcję farszu, zlepcie i odłóżcie na podsypany mąką talerz.
  8. Następnie do gotującej się i osolonej wody wkładajcie pierogi i gotujcie przez 3-5 minut na małym ogniu od momentu wypłynięcia. Smacznego!

Czytaj także:

kotlety
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Zostały wam ziemniaki z wczorajszego obiadu? Zróbcie z nich to szybkie danie, a już zawsze będziecie gotować pyry na zapas
Kiedy zostają Wam ziemniaki z obiadu, nie musicie ich marnować. Doskonały przepis na pyszne i ekspresowe kotleciki z pozostałości. Koniecznie przetestujcie ten przepis!

Coraz głośniej w ostatnim czasie o stylu życia zero waste, czyli życiu bez marnowania jakichkolwiek rzeczy, a przede wszystkim żywności. Ta zasada ma nie tylko nauczyć ludzi niemarnowania produktów żywnościowych, a przede wszystkim pobudzić w nich kreatywność by z różnych pozostałości poobiadowych mogli stworzyć nową, kolejną potrawę. W tym przypadku wystarczy szczypta wyobraźni. Danie zero waste Rzadko kiedy uda się ugotować tyle ziemniaków do obiadu, aby nie zostały na następny dzień.  Wówczas jest zagwozdka, co przygotować z resztek, aby nie marnować i nie wyrzucać żywności. Ugotowane ziemniaki idealnie sprawdzą się do przygotowania warzywnych kotletów. Danie jest bardzo szybkie, proste, a przede wszystkim zapobiega pozbywania się resztek w sposób sprzeczny z zasadą zero waste. Idealne danie na obiad czy kolację, sprawdźcie! Składniki: 60 dag ugotowanych ziemniaków 2 marchewki masło 2 łyżeczki pieprzu ziołowego ½ pęczka natki pietruszki 1 ½ szklanki bułki tartej olej rzepakowy do smażenia kotletów sól Wykonanie: Marchewkę obierzcie, drobno pokrójcie i podduście na maśle. W międzyczasie posiekajcie natkę pietruszki. Ugotowane ziemniaki przełóżcie do miski wraz z ostudzoną marchewką. Całość ugniećcie tłuczkiem do ziemniaków.  Do tak przygotowanych warzyw dodajcie pieprz ziołowy natkę pietruszki oraz odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszajcie. Zwilżonymi dłońmi formujcie niewielkie kotleciki, a później obtoczcie je w bułce tartej. Smażcie kotleciki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu ich z patelni, delikatnie odsączcie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kotleciki z ziemniaków z marchewki mogą być dodatkiem do obiadu bądź samodzielnym...

Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód lub syrop klonowy. Idealny do kawy i naleśników
Adobe Stock
Newsy
Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód. Idealny do kawy i naleśników
Została wam skóra i pestki z dyni? Nie wyrzucajcie, lepiej zróbcie z nich ten syrop. Jest idealny do napojów i dań.

Czy dynia jest dobrym produktem dla osób, które żyją w duchu zero waste i nie lubią wyrzucać dużej ilości resztek po przyrządzeniu dania? Zostaje z niej w końcu masa odpadów, ledwo mieszczących się w koszu na śmieci. Czy twardą skórę i pestki można do czegoś jeszcze wykorzystać? Podpowiadamy więc jak zrobić z resztek dyni niezwykły, gęsty syrop, który z powodzeniem zastąpi miód, a naleśniki polane nim będą równie dobre jak te z syropem klonowym. Przepis na syrop korzenno-dyniowy z resztek dyni Mamy przepis na pyszny korzenny syrop z resztek dyni. Używajcie go jak miodu, do herbaty lub kawy. Możecie nim polać twarożek lub naleśniki, jak syropem trzcinowym lub syropem z agawy. Inne pomysły na wykorzystanie korzenno-dyniowego syropu z resztek: Dodajcie go do owsianki z orzechami i kawałkami owoców Używajcie do polania budyniu lub zmieszajcie z jogurtem naturalnym Dodajcie go zamiast cukru do jabłek duszonych na szarlotkę Syrop korzenno-dyniowy nie tylko nie jest drogi jak syrop klonowy, ale jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie dyni do ostatniej pesteczki.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Anna Zyśk | przepisy (@jedz.pysznie) Składniki 80 dkg resztek z dyni (skórki i pestek) Woda 3 łyżeczki mielonego imbiru 6 goździków 6 ziaren kardamonu lub 2 łyżeczki sproszkowanego 1 laska cynamonu lub 2 łyżeczki mielonego Pół łyżeczki gałki muszkatołowej 1 laska wanilii 0,5 kg cukru Przygotowanie Umyte resztki dyni...

Idealne pierogi: przepis na ciasto z wodą gazowaną
Adobe Stock
Newsy
Idealne pierogi: przepis na ciasto z wodą gazowaną
Jest wiele przepisów na ciasto na pierogi. Jedni je robią z jajkiem, a inni bez. Jednak by było elastyczne warto zastosować jeden trik i dodać taką wodę. Ta receptura z pewnością zostanie z wami na dłużej.

Co dom, to inny przepis na pierogi. Każda gospodyni domowa ma swoją autorską recepturę na przygotowanie tego dania. W tej kwestii zarówno ważne jest nadzienie, jak i ciasto, by ulepione pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. By za każdym razem wychodziły idealnie, wystarczy do masy dodać jeden sekretny składnik. Tradycyjne polskie pierogi Pierogi to jedno z wielu tradycyjnych dań. Uwielbiają je wszyscy, nie tylko Polacy, ale i turyści zza granicy. Mimo, iż są dosyć pracochłonne, to efekt końcowy wynagradza wszystko. Na stole pojawiają się zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. Swoją popularność zawdzięczają uniwersalności, gdyż można przygotować je na wytrawnie czy słodko. Najczęściej przyrządzane pierogi to ruskie , z kapustą i grzybami , mięsem , serem , jagodami czy truskawkami . Przepis na idealne pierogi Składniki: 2 ½ - 3 szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki soli 1 szklanka gazowanej wody 1 jajko ½ łyżeczki cukru 4 łyżki oleju Przygotowanie: Do większej miski wbijcie jajko, a także wlejcie szklankę wody gazowanej. Do miski ze składnikami dodajcie cukier, sól oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Mąkę pszenną przesiejcie, a następnie dodajcie ją do mokrych składników. Całość zacznijcie wyrabiać ręką bądź łyżką. Gdy masa stanie się lepka, to przenieście ją na stolnicę lub blat posypany mąką. Ciasto ugniatajcie rękami przez kilka minut. Wyrobione ciasto na pierogi owińcie szczelnie folią spożywczą, przykryjcie wilgotnym ręcznikiem i odstawcie je na pół godziny.  W tym czasie możecie przygotować farsz. Takie ciasto idealnie sprawdzi się do każdego nadzienia.  Idealne ciasto na pierogi  Często pojawia się dyskusja na temat idealnego...

Zostały wam resztki sosu pomidorowego? Nie wylewajcie go
Pixabay
Newsy
Zostały wam resztki sosu pomidorowego? Nie wylewajcie go
Sos pomidorowy, koncentrat czy pasata to produkty, które często zalegają otwarte w lodówce… Jak zapobiegać ich marnowaniu?

Gdy zużywacie sos lub przecier pomidorowy, rzadko zdarza się, że potrzebujecie idealnie całego słoika. Często więc zostają resztki, które się marnują, psują albo lądują w śmietniku. Jak temu zapobiec? Radzą założyciele aplikacji Too Good To Go, którzy walczą ze zjawiskiem marnowania żywności. Zero waste - co to takiego? Filozofia  zero waste  ma na celu ograniczenie odpadów oraz nadmiaru wyrzucanej żywności. Działa to nie tylko na niekorzyść waszego portfela, ale także środowiska. Warto więc nie tylko przykładać większą wagę do zakupów i zużywać je w jak największym stopniu, ale także zacząć stosować triki konserwujące jedzenie na dłużej np.  4 proste sposoby, dzięki którym przestaniesz marnować jedzenie . Aplikacja Too Good To Go łączy restauratorów i właścicieli sklepów, którzy sprzedają po okazyjnych cenach paczki z niesprzedaną tego dnia żywnością. Oprócz pośrednictwa w sprzedaży pełnowartościowych resztek, profil aplikacji na Instagramie regularnie podsuwa także sposoby na zużywanie całych produktów np. zapobieganie wyrzucaniu skórek od owoców . Co zrobić z resztką sosu pomidorowego? W lodówce stoi puszka z otwartymi pomidorami lub słoik z sosem? Zamiast je wyrzucać, przelejcie pozostały sos do foremek na lód i zamroźcie! Tego typu kostki przydadzą się zawsze wtedy, kiedy nie będziecie mieli czasu na długie gotowanie. Możecie wrzucać je do zup, gulaszy, sosów. Do foremek możecie wrzucić także szczyptę przypraw lub listki ziół (bazylii, rozmarynu czy tymianku).          Wyświetl ten post na Instagramie.                  ...