Marnowanie żywności to coraz większy problem. Okazuje się, że największym winowajcą nie są wcale, jak by się mogło wydawać, supermarkety czy restauracje, a gospodarstwa domowe! Z badania PROM wynika, że odpowiadają one za 60% wyrzucanego w Polsce jedzenia. Średnio to ponad 4 kilogramy żywności tygodniowo! By zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia, coraz częściej mówi się o filozofii „zero waste”, która ma pomóc rozwiązać ten problem.

Zero waste, czyli koniec z marnowaniem

Zyskująca popularność filozofia życia „zero waste” znana jest doskonale naszym babciom, które dobrze wiedziały, że jedzenia nie wolno marnować i potrafiły wykorzystać resztki do wielu genialnych dań. Choć dziś w krajach rozwiniętych głód większości ludzi nie grozi, to ponownie popularne staje się gotowanie z resztek – tym razem ze względu na ekologię. Produkcja żywności jest ogromnie obciążająca dla środowiska naturalnego, dlatego, jeżeli chcecie zadbać o swoje otoczenie, zacznijcie gotować w duchu „zero waste”! Polega to po prostu na odpowiednim planowaniu zakupów tak, by nic się nie zmarnowało, oraz na gotowaniu z resztek. Wszystko powinno się robić tak, by zminimalizować ilość wyrzucanej żywności.

Przepis na pierogi z farszem z resztek kurczaka

Jednym z pomysłów na danie „zero waste” są proste pierogi z farszem z mięsa, które zostało wam po obiedzie. Do przygotowania tych prostych pierogów potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 170 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Farsz z drobiu – to może być np. pieczony kurczak, gotowany, zmielona wątróbka oraz inne, dowolne mięso drobiowe, które zostało wam po obiedzie.

Przygotowanie:

  1. Wsypcie przesianą mąkę do miski oraz 1/3 łyżeczki soli. Wymieszajcie.
  2. Dodajcie jedno jajko i wymieszajcie delikatnie łyżką. Teraz powoli, cały czas mieszając, wlewajcie gorącą wodę.
  3. Gdy składniki na ciasto już się połączą, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę. Wyrabiajcie ciasto przez kilka minut.
  4. Po wyrobieniu przełóżcie ciasto do miski, przykryjcie ściereczką i odstawcie na 30 minut.
  5. Po tym czasie wyjmijcie ciasto, zagniećcie ponownie przez kilka minut i znów odstawcie na pół godziny.
  6. Następnie wyciągnijcie ciasto z miski, oderwijcie kawałek i rozwałkujcie bardzo cienko, podsypując mąką (ciasto będzie wilgotne).
  7. Z rozwałkowanego ciasta wykrawajcie kółka na pierogi. Do każdego włóżcie porcję farszu, zlepcie i odłóżcie na podsypany mąką talerz.
  8. Następnie do gotującej się i osolonej wody wkładajcie pierogi i gotujcie przez 3-5 minut na małym ogniu od momentu wypłynięcia. Smacznego!

Czytaj także:

Zobacz także: