Marnowanie żywności to coraz większy problem. Okazuje się, że największym winowajcą nie są wcale, jak by się mogło wydawać, supermarkety czy restauracje, a gospodarstwa domowe! Z badania PROM wynika, że odpowiadają one za 60% wyrzucanego w Polsce jedzenia. Średnio to ponad 4 kilogramy żywności tygodniowo! By zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia, coraz częściej mówi się o filozofii „zero waste”, która ma pomóc rozwiązać ten problem.
Zero waste, czyli koniec z marnowaniem
Zyskująca popularność filozofia życia „zero waste” znana jest doskonale naszym babciom, które dobrze wiedziały, że jedzenia nie wolno marnować i potrafiły wykorzystać resztki do wielu genialnych dań. Choć dziś w krajach rozwiniętych głód większości ludzi nie grozi, to ponownie popularne staje się gotowanie z resztek – tym razem ze względu na ekologię. Produkcja żywności jest ogromnie obciążająca dla środowiska naturalnego, dlatego, jeżeli chcecie zadbać o swoje otoczenie, zacznijcie gotować w duchu „zero waste”! Polega to po prostu na odpowiednim planowaniu zakupów tak, by nic się nie zmarnowało, oraz na gotowaniu z resztek. Wszystko powinno się robić tak, by zminimalizować ilość wyrzucanej żywności.
Przepis na pierogi z farszem z resztek kurczaka
Jednym z pomysłów na danie „zero waste” są proste pierogi z farszem z mięsa, które zostało wam po obiedzie. Do przygotowania tych prostych pierogów potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 170 ml gorącej wody
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
- Farsz z drobiu – to może być np. pieczony kurczak, gotowany, zmielona wątróbka oraz inne, dowolne mięso drobiowe, które zostało wam po obiedzie.
Przygotowanie:
- Wsypcie przesianą mąkę do miski oraz 1/3 łyżeczki soli. Wymieszajcie.
- Dodajcie jedno jajko i wymieszajcie delikatnie łyżką. Teraz powoli, cały czas mieszając, wlewajcie gorącą wodę.
- Gdy składniki na ciasto już się połączą, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę. Wyrabiajcie ciasto przez kilka minut.
- Po wyrobieniu przełóżcie ciasto do miski, przykryjcie ściereczką i odstawcie na 30 minut.
- Po tym czasie wyjmijcie ciasto, zagniećcie ponownie przez kilka minut i znów odstawcie na pół godziny.
- Następnie wyciągnijcie ciasto z miski, oderwijcie kawałek i rozwałkujcie bardzo cienko, podsypując mąką (ciasto będzie wilgotne).
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawajcie kółka na pierogi. Do każdego włóżcie porcję farszu, zlepcie i odłóżcie na podsypany mąką talerz.
- Następnie do gotującej się i osolonej wody wkładajcie pierogi i gotujcie przez 3-5 minut na małym ogniu od momentu wypłynięcia. Smacznego!
Czytaj także: