Zero octu, zero cukru. Tak marynowana cukinia zawsze się udaje i jest pyszna
GettyImages
Newsy

Zero octu, zero cukru. Tak marynowana cukinia zawsze się udaje i jest pyszna

Marynowane warzywa mogą się obejść bez dodatku octu i cukru, czego przykładem jest poniższy przepis na cukinię do słoików. Przyrządza się ją nieco inaczej, niż większość przetworów i wychodzi bardzo smaczna.

Można powiedzieć, że cukinia to warzywo wybitnie uniwersalne. Ma bardzo łagodny smak, określany przez niektórych nawet jako niewyraźny. Paradoksalnie jest to dużą zaletą, ponieważ dzięki temu cukinię można dodawać do mnóstwa różnych potraw oraz przyprawiać ją na wiele sposobów.

W ten oto właśnie sposób z jednego warzywa da się wyczarować wiele dań o ciekawych smakach. Cukinia nadaje się też do przetworów - sprawdźcie więc, jak zrobić delikatną cukinię na zimę bez dodatku cukru i octu. 

Jak zrobić cukinię do słoików bez octu i cukru?

Poniżej znajdziecie przepis na łagodną, marynowaną cukinię w oleju, do której w ogóle nie dodaje się octu oraz cukru - czyli składników, które jak wydawałoby się są tutaj obowiązkowe. Nic bardziej mylnego, ponieważ da się zrobić przetwory z cukinii bez takich dodatków.

Ważne, by były to młode okazy, ponieważ są jędrne i mają miękką skórkę. Gdybyście jednak używali przerośniętych cukinii, trzeba je koniecznie obrać oraz usunąć z nich pestki. Ogromnie ważna jest też higiena - pamiętajcie, by słoiki (wraz z nakrętkami!) wyparzyć i całkowicie wysuszyć. 

Zobacz także
Zamiast do herbaty, włóżcie to do słoika z ogórkami. Co za chrupkość i smak

Zamiast do herbaty, włóżcie to do słoika z ogórkami przed zakręceniem. Co za smak i chrupkość

Złocista cukinia do słoików na zimę. Zamiast curry dodajcie inną przyprawę

Złocista cukinia do słoików na zimę. Zamiast curry dodajcie inną przyprawę

Przepis na cukinię marynowaną w oleju

Składniki:

  • 2 kg cukinii

  • 6 liści laurowych

  • 2 szklanki oleju

  • 2 łyżki majeranku

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. W tym przepisie najlepiej sprawdzą się młodziutkie okazy cukinii, z delikatną i miękką skórką. Porządnie umyjcie warzywa i odetnijcie końcówki. Pokrójcie je w plastry o grubości ok. pół centymetra. 

  2. Rozgrzejcie na patelni niewielką ilość oleju i wrzućcie cukinię. Doprawcie solą, pieprzem i podsmażcie z obu stron. Pozwólcie cukinii się zarumienić - nie mieszajcie zbyt często, ponieważ może zacząć się rozpadać. Warzywo to ma w sobie dużo wody, którą zacznie wypuszczać w trakcie smażenia, dlatego musicie kontrolować ogień pod patelnią tak, by cukinia się dobrze podsmażyła i jednocześnie nie przypaliła. 

  3. Gdy już warzywa się usmażą, przełóżcie je od razu do wyparzonych słoików. 

  4. Do garnka wlejcie 2 szklanki oleju, dodajcie liście laurowe i majeranek. Podgrzejcie do 70 stopni Celsjusza (przyda się wam do tego termometr spożywczy) i wyłączcie.

  5. Gdy olej wystygnie, zalejcie nim słoiki z cukinią. Zakręćcie mocno (pokrywki muszą być koniecznie suche) i odstawcie w chłodne, ciemne miejsce.