placki ziemniaczane przepis
AdobeStock
Newsy

Robiąc placki ziemniaczane, trzecie ziemniaki na dużych czy małych oczkach? To ma wpływ ich chrupkość

Placki ziemniaczane to jeden z polskich klasyków – wiecie, co zrobić by były idealnie chrupiące? Duże znaczenie ma tutaj wybór odpowiednich oczek na tarce przed ścieraniem ziemniaków.

Jak przygotowujecie placki ziemniaczane? Ścieracie ziemniaki na dużych oczkach tarki, czy na małych? Być może od zawsze wykorzystujecie jeden sposób i nigdy nie zastanawialiście się nad tym, czy jest jakaś różnica. Okazuje się, że sposób ścierania ziemniaków ma znaczenie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak oczka tarki wpływają na smak placków ziemniaczanych?

Jeśli chcecie mieć puszyste i mięciutkie w środku placki, to należy zetrzeć ziemniaki na małych oczkach (nie zapomnijcie dobrze odcisnąć z nich wody). Smażcie je nieco krócej na patelni, by nie wyszły zbyt suche. Mięciutkie placki ziemniaczane o lekko słodkawym posmaku wyjdą wam zwłaszcza z młodszych ziemniaków.

Jeżeli natomiast zależy wam na tym, by placki wyszły chrupkie i niezbyt wilgotne, trzeba trzeć ziemniaki na dużych oczkach, a potem smażyć na dużym ogniu, do momentu, kiedy uzyskają lekko brązowy kolor. Który sposób jest według was lepszy?

Z tego przepisu wyjdą wam bardzo chrupiące placuszki – wszystko dzięki temu, że ziemniaki będą starte na dużych oczkach! Najlepiej nadadzą się duże i mączyste ziemniaki, ponieważ mają w sobie mniej wody. Jeżeli możecie sobie pozwolić na kupno ziemniaków określonego typu, to wybierzcie do placków ziemniaczanych typ C.

Zobacz także
Wasze placki z cukinii ociekają tłuszczem? Nie popełniajcie więcej tych kardynalnych błędów

Wasze placki z cukinii ociekają tłuszczem? Nie popełniajcie więcej tych kardynalnych błędów

Placki ziemniaczane Magdy Gessler

Magda Gessler tylko tak smaży placki ziemniaczane. Są chrupiące i nie ociekają tłuszczem

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę zetrzyjcie z kolei na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków.
  2. Przełóżcie masę na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Odłóżcie na bok, ponieważ później się przyda.
  3. Następnie do masy wbijcie dwa jajka i wsypcie 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszajcie.
  4. Doprawcie solą i pieprzem.
  5. Na koniec dodajcie do masy skrobię, która zebrała się na dnie naczynia z wodą z ziemniaków.  
  6. Na patelni rozgrzejcie solidną porcję oleju i zacznijcie smażyć placki. Chochlą nabierajcie ciasto i nakładajcie na patelnię.
  7. Smażcie każdy placek przez około 3-4 minuty, do momentu aż się zarumieni. Przewróćcie na drugą stronę.
  8. Usmażone placki odkładajcie na talerz, wyłożony grubą warstwą ręczników papierowych, by odsączyć z placków nadmiar tłuszczu. Smacznego!
stare ziemniaki przepisy
AdobeStock
Newsy
To niewiarygodne, co możesz zrobić ze starych ziemniaków. Nigdy więcej nie wyrzucisz ich do kosza
Masz stare ziemniaki w piwnicy? Nie wyrzucaj ich! Możesz je wykorzystać do wielu pysznych dań.

Ziemniak to baza większości polskich dań. Króluje na polskich stołach od kilkuset lat i jest uwielbiany przez wszystkich. Dlatego mamy mnóstwo sposobów na wykorzystanie tych warzyw do różnych potraw! To pomocne zwłaszcza wtedy, gdy ziemniaki robią się zleżałe i nie nadają się już na aromatyczne puree. Co można zamiast tego z nich zrobić? Pomysły na ziemniaki Zdarza się, że kupimy ziemniaki w sklepie z myślą o jutrzejszym obiedzie, a podczas gotowania już widzimy, że warzywa są „mączne”. Nie pachną zbyt ładnie i zdecydowanie nie będą dobrze smakować przyprawione jedynie solą i odrobiną masła. Na całe szczęście w polskiej kuchni jest mnóstwo potraw, do których można wykorzystać nawet zleżałe i niezbyt świeże ziemniaki! Oczywiście nie mamy na myśli zepsutych bulw, bo ich miejsce znajduje się tylko w koszu. Co można zrobić ze starych ziemniaków? Placki ziemniaczane – zleżałe ziemniaki są wręcz wskazane w przypadku placków ziemniaczanych, ponieważ zawierają mało wody i lepiej się smażą! Wystarczy je obrać, zetrzeć na tarce, dodać jajka, mąkę, cebulę i doprawić, a następnie usmażyć na oleju. Palce lizać! Talarki – czyli plastry ziemniaków smażone na patelni. Ziemniaki obieramy, gotujemy, a następnie kroimy w plastry i smażymy. Najlepiej doprawić je solą i naszymi ulubionymi przyprawami, np. papryką albo aromatycznymi ziołami. Zapiekanka warzywna – do zapiekanki najczęściej trafiają te warzywa, które już nie są pierwszej świeżości. Zapieczone smakują bardzo dobrze i co najważniejsze – nie zawierają dużo wody, więc upieczone będą chrupiące, a nie rozgotowane. Domowe chipsy – robi się je podobnie jak talarki, tylko zamiast smażyć je na patelni, pieczemy plastry ziemniaków w piekarniku. Kluski śląskie i kopytka...

Placek po węgiersku
migotka28/gotujmy.pl
Przepisy
Idealne połączenie smaków. Najlepszy przepis na placek po węgiersku. Ostrzegamy: nie skończy się na jednej porcji
To pracochłonne, ale fantastyczne danie kochają wszyscy Polacy. Nie bez powodu placek po węgiersku figuruje na kartach dań w restauracjach całej Polski.

Dzisiaj warto poświęcić nieco czasu, by przygotować placek po węgiersku w swoim domu. Nie wydając ciężkich pieniędzy jesteśmy w stanie zapewnić sobie i członkom swojej rodziny prawdziwe niebo w gębie. Potrzeba jedynie kilku składników i trochę cierpliwości. Wszyscy chcemy, by nasz placek był smaczny i wyglądał tak efektownie jak zamówiony u kelnera w dobrej knajpie. Zanim jednak przejdziemy do tajników tej potrawy, warto zastanowić się nad jedną sprawą – skąd w ogóle pochodzi to danie? Teorii jest wiele, ale nieco rozjaśnić sprawę może alternatywna nazwa tego przysmaku wielu Polaków. Jest nią oczywiście placek po zbójnicku. A skoro są zbójnicy, to muszą być i Tatry. Plackami ziemniaczanymi z sosem od lat chętnie zajadają się właśnie na Podhalu. Wspaniały przepis na nasz placek przywędrował do tatrzańskich zbójników zza gór, czyli ze Słowacji, która z kolei przez długie lata była częścią Królestwa Węgier. Co ciekawe, w dzisiejszym Budapeszcie i okolicach nie serwują swoich zawiesistych sosów z plackami ziemniaczanymi. Węgrzy wolą jadać gulasze z małymi, pszennymi kluseczkami.  Przepis na placek po węgiersku. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 cebula Sól i i pieprz Olej Kilka łyżek mąki pszennej Ok. 50-70 dag mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) lub wołowego. Cebula i czosnek 1 papryka czerwona Papryka wędzona i słodka w proszku 15 dag pieczarek Kilka łyżek koncentratu pomidorowego Cukier Przygotowanie: Zaczynamy od naszego sosu. Kroimy cebulę w dużą kostkę i podsmażamy na oleju. Do środka dodajemy pokrojone w podobne kształty mięso....

placki ziemniaczane przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Na słodko, na wytrawnie, na pikantnie. Dziś Międzynarodowy Dzień Placków. Tych z naszego przepisu jeszcze nie jedliście 
Z okazji Międzynarodowego Dnia Placków mamy dla was wyjątkowy przepis na placki ziemniaczane - mamy nadzieję, że lubicie pikantne jedzenie!

Wszyscy możemy się zgodzić, że absolutnym królem polskiej kuchni jest ziemniak. Dziś swoje święto obchodzi jedno z popularniejszych dań z tego warzywa – placki ziemniaczane! I to nie tylko w Polsce, ponieważ dziś świętuje cały świat! Placki ziemniaczane na świecie Wiedzieliście, że placki ziemniaczane to popularne danie nie tylko w Polsce? Jada się je jeszcze w kilku krajach, wszędzie przyrządzając je nieco inaczej. My smażymy na dużej ilości oleju starte, surowe ziemniaki doprawione solą, pieprzem i cebulą. A na przykład Szwajcarzy wcześniej podgotowują ziemniaki i z takiej masy formują placki do smażenia, a na wierzchu lubią roztopić ser lub rozbić jajko. Amerykanie i Anglicy przygotowują „hash browns”, czyli placki z grubo startych lub posiekanych ziemniaków z jajkiem i przyprawami. Chętnie jedzą je na śniadanie! Natomiast Ukraińcy jedzą „deruny”, a Białorusini „draniki”, jednak jeżeli chodzi o sposób przyrządzania, to nie ma praktycznie żadnej różnicy między nimi, a naszymi plackami. Przepis na placki po cygańsku Z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemniaka mamy dla was przepis na ostre placki po cygańsku z chili! Składniki: Pół kg ziemniaków 2 jaja 1 pęczek koperku 1 pęczek tymianku 2-3 łyżki mąki 200 g szynki wieprzowej 1 cebula 1 ostra papryczka Przyprawa chili Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie Sos: Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się przypiecze, dodajemy siekaną cebulę i drobno pokrojoną papryczkę. Na koniec wrzucamy pęczek tymianku, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy do zmiękczenia mięsa. Kiedy mięso będzie już miękkie, zagęszczamy sos mąką. Placki: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka i...

Puree serowe, puree z serem
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Sekret wyśmienitych tłuczonych ziemniaków. W życiu nie wpadniesz, co można do nich dodać. Masz to w lodówce
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw. Możecie zrobić z niego rozmaite dania! Ziemniaki pasują również do wigilijnego śledzia. Jak zrobić z nich coś ponadprzeciętnego?

Gotowane, pieczone, smażone, w formie purée, frytek albo chipsów. Każdy z was ma z pewnością swój ulubiony wariant ziemniaków. Tak naprawdę mają mało kalorii. Grunt to wiedzieć, jak je przyrządzić! Ziemniaki na obiad W karcie menu ziemniaka znajdziemy pod nazwą dodatki. To roślina z rodziny psiankowatych. Na polskich stołach obecny jest dopiero od XVII wieku. Do Europy trafił w XVI wieku za sprawą Hiszpanów. Obecnie jest uprawiany na szeroką skalę i szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg ziemniaków! Wiele potraw kuchni polskiej bazuje właśnie na tym warzywie. Odmiany ziemniaków Na świecie istnieje ponad 10 tys. odmian ziemniaków. W Polsce występuje ponad 100 różnych odmian, a do najbardziej popularnych należą: Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord. Przed zakupem ziemniaka, warto też wiedzieć o ich klasie. Każdą z nich charakteryzuje coś innego. Będą pasować do zupełnie innych dań. A – odmiany sałatkowe, po ugotowaniu nie rozpadają się B – można je gotować, piec, smażyć, używać do zup czy farszów C – polecane zwłaszcza do pieczenia, placków ziemniaczanych, pyz i kopytek D – bardzo mączyste, sucha konsystencja Ziemniaki uważane są za jedno z najbardziej tuczących warzyw Ten mit krąży nie tylko w sieci od dawna. Tak naprawdę wcale nie są kaloryczne. Ziemniak ponadprogramowe kalorie zawdzięcza temu, co do niego dodacie. W 100 g ugotowanych ziemniaków jest tylko 75 kcal. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by spożywać je w różnej formie, nawet codziennie.  Ziemniaki są bogate w mikroelementy, zwłaszcza potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Poza tym są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. W ziemniakach znajduje się też cenny błonnik...