placki ziemniaczane przepis
AdobeStock
Newsy

Żeby placki ziemniaczane wyszły chrupiące, trzecie ziemniaki na dużych czy małych oczkach tarki? 1 decyzja zmienia wszystko

Placki ziemniaczane to jeden z polskich klasyków – wiecie, co zrobić by były idealnie chrupiące?

Jak przygotowujecie placki ziemniaczane? Ścieracie ziemniaki na dużych oczkach tarki, czy na małych? Być może od zawsze wykorzystujecie jeden sposób i nigdy nie zastanawialiście się nad tym, czy jest jakaś różnica. Okazuje się, że sposób ścierania ziemniaków ma znaczenie! Jeśli chcecie mieć puszyste i mięciutkie w środku placki, to należy zetrzeć ziemniaki na małych oczkach (nie zapomnijcie dobrze odcisnąć z nich wody). Jeżeli natomiast zależy wam na tym, by placki wyszły chrupkie i niezbyt wilgotne, trzeba trzeć ziemniaki na dużych oczkach i smażyć je nieco krócej na patelni, by nie wyszły zbyt suche. Który sposób jest według was lepszy?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Patent na chrupiące placki ziemniaczane

Z tego przepisu wyjdą wam bardzo chrupiące placuszki – wszystko dzięki temu, że ziemniaki będą starte na dużych oczkach! Najlepiej nadadzą się duże i mączyste ziemniaki, ponieważ mają w sobie mniej wody. Jeżeli możecie sobie pozwolić na kupno ziemniaków określonego typu, to wybierzcie do placków ziemniaczanych typ C.

Zobacz także

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę zetrzyjcie z kolei na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków.
  2. Przełóżcie masę na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Odłóżcie na bok, ponieważ później się przyda.
  3. Następnie do masy wbijcie dwa jajka i wsypcie 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszajcie.
  4. Doprawcie solą i pieprzem.
  5. Na koniec dodajcie do masy skrobię, która zebrała się na dnie naczynia z wodą z ziemniaków.  
  6. Na patelni rozgrzejcie solidną porcję oleju i zacznijcie smażyć placki. Chochlą nabierajcie ciasto i nakładajcie na patelnię.
  7. Smażcie każdy placek przez około 3-4 minuty, do momentu aż się zarumieni. Przewróćcie na drugą stronę.
  8. Usmażone placki odkładajcie na talerz, wyłożony grubą warstwą ręczników papierowych, by odsączyć z placków nadmiar tłuszczu. Smacznego!

 

Czytaj także:

Komentarze