
Jak przygotowujecie placki ziemniaczane? Ścieracie ziemniaki na dużych oczkach tarki, czy na małych? Być może od zawsze wykorzystujecie jeden sposób i nigdy nie zastanawialiście się nad tym, czy jest jakaś różnica. Okazuje się, że sposób ścierania ziemniaków ma znaczenie!
Jak oczka tarki wpływają na smak placków ziemniaczanych?
Jeśli chcecie mieć puszyste i mięciutkie w środku placki, to należy zetrzeć ziemniaki na małych oczkach (nie zapomnijcie dobrze odcisnąć z nich wody). Smażcie je nieco krócej na patelni, by nie wyszły zbyt suche. Mięciutkie placki ziemniaczane o lekko słodkawym posmaku wyjdą wam zwłaszcza z młodszych ziemniaków.
Jeżeli natomiast zależy wam na tym, by placki wyszły chrupkie i niezbyt wilgotne, trzeba trzeć ziemniaki na dużych oczkach, a potem smażyć na dużym ogniu, do momentu, kiedy uzyskają lekko brązowy kolor. Który sposób jest według was lepszy?
Z tego przepisu wyjdą wam bardzo chrupiące placuszki – wszystko dzięki temu, że ziemniaki będą starte na dużych oczkach! Najlepiej nadadzą się duże i mączyste ziemniaki, ponieważ mają w sobie mniej wody. Jeżeli możecie sobie pozwolić na kupno ziemniaków określonego typu, to wybierzcie do placków ziemniaczanych typ C.
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 cebule
- 2 jaja
- Sól
- Pieprz
- Olej
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę zetrzyjcie z kolei na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków.
- Przełóżcie masę na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Odłóżcie na bok, ponieważ później się przyda.
- Następnie do masy wbijcie dwa jajka i wsypcie 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszajcie.
- Doprawcie solą i pieprzem.
- Na koniec dodajcie do masy skrobię, która zebrała się na dnie naczynia z wodą z ziemniaków.
- Na patelni rozgrzejcie solidną porcję oleju i zacznijcie smażyć placki. Chochlą nabierajcie ciasto i nakładajcie na patelnię.
- Smażcie każdy placek przez około 3-4 minuty, do momentu aż się zarumieni. Przewróćcie na drugą stronę.
- Usmażone placki odkładajcie na talerz, wyłożony grubą warstwą ręczników papierowych, by odsączyć z placków nadmiar tłuszczu. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl