Jak przygotowujecie placki ziemniaczane? Ścieracie ziemniaki na dużych oczkach tarki, czy na małych? Być może od zawsze wykorzystujecie jeden sposób i nigdy nie zastanawialiście się nad tym, czy jest jakaś różnica. Okazuje się, że sposób ścierania ziemniaków ma znaczenie!

Jak oczka tarki wpływają na smak placków ziemniaczanych?

Jeśli chcecie mieć bardziej puszyste i mięciutkie w środku placki, to należy zetrzeć ziemniaki na małych oczkach (nie zapomnijcie dobrze odcisnąć z nich wody). Smażcie je nieco krócej na patelni, by nie wyszły zbyt suche. Mięciutkie placki ziemniaczane o lekko słodkawym posmaku wyjdą wam zwłaszcza z młodszych ziemniaków.

Jeżeli natomiast zależy wam na tym, by placki wyszły chrupkie i niezbyt wilgotne, trzeba trzeć ziemniaki na dużych oczkach, a potem smażyć na dużym ogniu, do momentu, kiedy uzyskają lekko brązowy kolor.

Z naszego przepisu wyjdą wam bardzo chrupiące placuszki – wszystko dzięki temu, że ziemniaki będą starte na dużych oczkach! Najlepiej nadadzą się duże i mączyste ziemniaki, ponieważ mają w sobie mniej wody. Jeżeli możecie sobie pozwolić na kupno ziemniaków określonego typu, to wybierzcie do placków ziemniaczanych typ C.

Zobacz także:

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę zetrzyjcie z kolei na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków.
  2. Przełóżcie masę na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Odłóżcie na bok, ponieważ później się przyda.
  3. Następnie do masy wbijcie dwa jajka i wsypcie 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszajcie.
  4. Doprawcie solą i pieprzem.
  5. Na koniec dodajcie do masy skrobię, która zebrała się na dnie naczynia z wodą z ziemniaków.  
  6. Na patelni rozgrzejcie solidną porcję oleju i zacznijcie smażyć placki. Chochlą nabierajcie ciasto i nakładajcie na patelnię.
  7. Smażcie każdy placek przez około 3-4 minuty, do momentu aż się zarumieni. Przewróćcie na drugą stronę.
  8. Usmażone placki odkładajcie na talerz, wyłożony grubą warstwą ręczników papierowych, by odsączyć z placków nadmiar tłuszczu. Smacznego!