Żeberka wieprzowe mogą być popisowym daniem albo koncertową klapą. Dlatego tak ważne jest, by umieć je prawidłowo przygotować! Jeśli wasze żeberka wychodzą zbyt suche i twarde, to wypróbujcie któryś z poniższych trików, a najlepiej skorzystajcie z przepisu, który podajemy w dalszej części artykułu.

Co zrobić, by żeberka wyszły miękkie?

Często popełnianym błędem jest wkładanie przyprawionych żeberek do razu do pieca. Taki zabieg sprawi, że będą wysuszone, twarde i niesmaczne. Dlatego, jeśli decydujecie się piec żeberka w piekarniku, to przede wszystkim najpierw powinniście je zamarynować, by odpowiednio przeszły wilgocią oraz przyprawami! Żeberka powinny poleżeć w marynacie minimum kilkanaście godzin, a najlepiej całą dobę. Innym sposobem jest gotowanie na parze – należy gotować w ten sposób żeberka przez około 20 minut i dopiero po tym czasie wstawić je do piekarnika. Za to najprostszym i sprawdzonym sposobem jest duszenie mięsa! By było smaczniejsze, przed duszeniem w garnku podsmażcie je na patelni. Właśnie tak robi się żeberka z poniższego przepisu!

Przepis na miękkie żeberka z cebulą

Do zrobienia mięciutkich i soczystych żeberek potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 1,5 kg wieprzowych żeberek
  • 4-5 cebul
  • 4 łyżki masła
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Żeberka obmyjcie i pokrójcie w równe kawałki. Doprawcie solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzejcie około 2 łyżki masła i smażcie żeberka tak, by się podpiekły z obu stron.
  3. Przełóżcie podsmażone żeberka do garnka.
  4. Obierzcie cebule i pokrójcie je w piórka.
  5. Na tej samej patelni rozpuśćcie jeszcze 2 łyżki masła i zeszklijcie na niej pokrojone cebule. Gdy się usmażą na złoty kolor, dodajcie je do garnka z żeberkami.
  6. Do żeberek dodajcie 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, wlejcie pół litra wody i duście całość pod przykryciem przez około 2 godziny na małym ogniu. Podawajcie z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!