jak zrobić miękkie żeberka
AdobeStock
Newsy

Żeberka wyszły twarde jak podeszwa? Spróbujcie zrobić je tak, a będą rozpływać się w ustach

Nie ma co płakać nad wyschniętymi żeberkami – łatwo można tego uniknąć stosując się do kilku prostych rad.

Żeberka wieprzowe mogą być popisowym daniem albo koncertową klapą. Dlatego tak ważne jest, by umieć je prawidłowo przygotować! Jeśli wasze żeberka wychodzą zbyt suche i twarde, to wypróbujcie któryś z poniższych trików, a najlepiej skorzystajcie z przepisu, który podajemy w dalszej części artykułu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, by żeberka wyszły miękkie?

Często popełnianym błędem jest wkładanie przyprawionych żeberek do razu do pieca. Taki zabieg sprawi, że będą wysuszone, twarde i niesmaczne. Dlatego, jeśli decydujecie się piec żeberka w piekarniku, to przede wszystkim najpierw powinniście je zamarynować, by odpowiednio przeszły wilgocią oraz przyprawami! Żeberka powinny poleżeć w marynacie minimum kilkanaście godzin, a najlepiej całą dobę. Innym sposobem jest gotowanie na parze – należy gotować w ten sposób żeberka przez około 20 minut i dopiero po tym czasie wstawić je do piekarnika. Za to najprostszym i sprawdzonym sposobem jest duszenie mięsa! By było smaczniejsze, przed duszeniem w garnku podsmażcie je na patelni. Właśnie tak robi się żeberka z poniższego przepisu!

Zobacz także
Placki ziemniaczane Magdy Gessler

Magda Gessler tylko tak smaży placki ziemniaczane. Są chrupiące i nie ociekają tłuszczem

jak zrobić ciasto drożdżowe

Dodajecie do ciasta drożdżowego żółtka czy całe jajka? Tylko 1 z tych sposobów to gwarancja idealnie puszystego ciasta

Przepis na miękkie żeberka z cebulą

Do zrobienia mięciutkich i soczystych żeberek potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 1,5 kg wieprzowych żeberek
  • 4-5 cebul
  • 4 łyżki masła
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Żeberka obmyjcie i pokrójcie w równe kawałki. Doprawcie solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzejcie około 2 łyżki masła i smażcie żeberka tak, by się podpiekły z obu stron.
  3. Przełóżcie podsmażone żeberka do garnka.
  4. Obierzcie cebule i pokrójcie je w piórka.
  5. Na tej samej patelni rozpuśćcie jeszcze 2 łyżki masła i zeszklijcie na niej pokrojone cebule. Gdy się usmażą na złoty kolor, dodajcie je do garnka z żeberkami.
  6. Do żeberek dodajcie 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, wlejcie pół litra wody i duście całość pod przykryciem przez około 2 godziny na małym ogniu. Podawajcie z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!
grochówka przepis
elfi/gotujmy.pl
Newsy
Jaki boczek dodajecie do grochówki? Surowy czy podwędzany? Mistrzowie kuchni dodają tylko…
Na jakim mięsie robi się najlepszą grochówkę? Sprawdźcie sami - w przepisie jest wszystko!

Daniem, które sprawdza się zawsze i robi furorę jest zupa grochowa. Jest ciężka, ale za to jaka sycąca i aromatyczna! Chyba nie ma takiej drugiej zupy, której już sam zapach sprawia, że ślinka cieknie. Też uwielbiacie? A na jakim boczku robicie swoją grochówkę – wędzonym, czy surowym? Wybór ma znaczenie! Poznajcie ten przepis na genialną zupę grochową! Przepis na grochówkę Są dwie szkoły robienia grochówki. Jedni dodają do niej surowy boczek, inni tylko wędzony. Jaki sposób jest poprawny? Odpowiedź jest chyba oczywista – tylko wędzony! To właśnie podwędzane mięso sprawia, że zupa grochowa ma tak niepowtarzalny zapach i smak. Boczek stanowi ciekawy dodatek, ale podstawą są jednak wędzone żeberka i kiełbasa. Wędzonka jest dość rzadko spotykana w sklepach, dlatego najlepiej podejdźcie do swojego sklepu mięsnego i zapytajcie, kiedy będą mieli dostawę żeberek wędzonych. Zapiszcie się na liście oczekujących, bo na pewno nie będziecie jedyni! Zróbcie taką grochówkę, a nawet sąsiedzi przybiegną do was na obiad zwabieni zapachem! Do przygotowania zupy grochowej potrzebne wam będą poniższe składniki: 300 g wędzonych żeberek 250 grochu łuskanego 10 dag kiełbasy 10 dag boczku wędzonego 5 ziemniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku Pół szklanki startych warzyw (marchew, seler, pietruszka) 2 łyżki suszonego majeranku 2 liście laurowe 1 łyżka oleju 4 ziarenka ziela angielskiego Sól Pieprz Przygotowanie: Do garnka włóżcie żeberka i zalejcie je zimną wodą. Gotujcie przez około 20 minut oraz wsypcie groch, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i gotujcie do momentu, aż groch zmięknie. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę. Kiełbasę również pokrójcie w kosteczkę, a obraną...

Kapuśniak na żeberkach
gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Kapuśniak jak u babci. Dzięki wywarowi z tego mięsa wyjdzie wyjątkowo pyszny
Najlepsza zupa na rozgrzanie. Od razu poprawi wam nastrój!

Uwielbiamy zupy. Kapuśniak o kwaśnym smaku z dodatkiem żeberek zajmuje w naszym sercu specjalne miejsce. W zimne dni ta zupa rozgrzeje jak żadna inna i doda niesamowitej energii. Kapusta kiszona, kluczowy składnik zupy, jest bardzo zdrowa. Bakterie kwasu mlekowego w niej zawarte, pozytywnie wpływają na florę bakteryjną oraz cały układ odpornościowy. Kapusta jest także niskokaloryczna i znacznie zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.  Jednym słowem to potężna bomba witaminowa.  Pyszny, zdrowy kapuśniak W górach kapuśniak ma swoją odmianę w postaci kwaśnicy. Wywar do tej pysznej zupy gotuje się z mięsa wędzonego, z bardzo dużą ilością soku z kapusty kiszonej. Im zupa kwaśniejsza, tym lepsza, dlatego dodając do wywaru osobno ugotowaną kapustę, nigdy nie odlewajcie z niej wody!  Wyjątkowa receptura na kapuśniak Ta wyjątkowa babcina receptura na kapuśniak nie sprawi nikomu problemu. Niektórzy robią go na rosole. My proponujemy do przyrządzenia zupy użyć wędzonych i świeżych żeberek. Wywar będzie znacznie smaczniejszy. Składniki: 1 kg żeberek wędzonych (można na pół ze świeżymi) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego Gałązka suszonego lubczyku 1 pietruszka 1 marchew 1 kg kiszonej kapusty pieprz świeżo mielony 1 cebula 1 łyżka smalcu  1 łyżka majeranku opcjonalnie - 2 ziemniaki Sposób przygotowania:  Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, zalejcie wodą by całe były w niej zanurzone i zagotujcie.  Jeśli pojawi się piana, zdejmijcie ją łyżką cedzakową. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk i gotujcie pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.  Następnie obraną marchew i pietruszkę pokrójcie w plasterki i wrzućcie do garnka. Kapustę poszatkujcie, dodajcie do garnka i gotujcie ponad...

żurek przepis
AdobeStock
Newsy
Zróbcie 1 trik z białą kiełbasą i wrzućcie ją do gotującego się żurku. Prosta metoda, która genialnie podkręci jego smak
Jeżeli jeszcze nie znaliście tej kulinarnej sztuczki na ugotowanie kiełbasy do żurku, to koniecznie ją wykorzystajcie. Dzięki niej zupa wyjdzie jeszcze lepsza.

Czymże byłaby Wielkanoc bez żurku? Ta tradycyjna zupa jest pamiątką z dawnych czasów, gdy ludzie zimą musieli oszczędzać zapasy i nie mogli sobie pozwolić na wymyślne dania. Zupa z zakwasu (czyli żurek) była jedną z potraw, które można było gotować wówczas praktycznie bez ograniczeń. Sprawdźcie poniższy przepis na wielkanocny żurek i koniecznie wykorzystajcie prosty trik na białą kiełbasę! Przepis na wielkanocny żurek z białą kiełbasą Do przygotowania pysznego, tradycyjnego żurku na Wielkanoc z dodatkiem białej kiełbasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 ml zakwasu na żurek 250 ml słodkiej śmietany Pół kilograma białej parzonej kiełbasy Pół kilograma ziemniaków 150 g wędzonego boczku 3 cebule 3 łyżki masła Kilka suszonych grzybów lub pieczarek 5 średnich jajek 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie: Najpierw ponacinajcie kiełbasę – dzięki temu skóra nie popęka i nie odpadnie w trakcie gotowania! Cebule obierzcie i pokrójcie je drobno w kostkę. Rozpuśćcie na patelni 3 łyżki masła i podsmażcie pokrojoną cebulę. Wlejcie dwa litry wody do dużego garnka. Dodajcie ponacinaną kiełbasę, pokruszone grzyby, podsmażoną cebulę oraz 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól i pieprz. Zagotujcie i gotujcie przez 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie z garnka kiełbasę i wlejcie zakwas na żurek. Gdy się zagotuje, gotujcie przez 10 minut. Zabielcie śmietaną i zdejmijcie garnek z gazu. Obierzcie ziemniaki, pokrójcie w dużą kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie. Kiedy będą już miękkie, włóżcie je do garnka z żurkiem. Ugotujcie jajka na twardo, a po ugotowaniu obierzcie ze skorupek i pokrójcie na...

ajntopf przepis
eli_555 / gotujmy.pl
Newsy
Jedliście śląski ajntopf? Zakochacie się w tym sycącym, jednogarnkowym daniu
Ajntopf to jedno z typowych dań kuchni śląskiej. Dowiedzcie się, jak je przygotować!

Kuchnia śląska pełna jest bardzo ciekawych przepisów na smaczne i sycące dania. Można w niej znaleźć wyraźne naleciałości z kuchni niemieckiej i austriackiej, a idealnym tego przykładem jest ajntopf – jednogarnkowe danie. Przygotujcie swój własny z naszego przepisu! Czym jest śląski ajntopf? Ajntopf to danie pochodzące z Niemiec, gdzie występuje pod nazwą „Eintopf”. To w tłumaczeniu dosłownie „jeden garnek” (niem. „ein” – jeden i „Topf” – garnek). Przygotowuje się je z różnych mięs, warzyw oraz wsadu z ziemniaków, ryżu lub kaszy. To bardzo treściwy posiłek, który zastępuje cały obiad! Gdy podawany jest ajntopf, to nie poprzedza się go żadną zupą. Co ważne, wszystko jest przygotowywane w jednym garnku, dzięki czemu smaki się przenikają i danie jest bardzo aromatyczne. Dawniej potrawa ta była typowym obiadem „na szybko”, gdy ludzie na wsi zajęci żniwami nie mieli czasu na gotowanie, a potrzebowali dużo siły do pracy. Na śląsku ajntopf występuje pod wieloma ciekawymi nazwami. Ślązacy mówią na to danie „ajntopf”, „ańtopf”, „ajtop” czy „ajnop”. Przepis na śląski ajntopf Do przygotowania tej klasycznej potrawy śląskiej kuchni będą wam potrzebne poniższe składniki: Kilogram żeberek wieprzowych 1,5 kg kapusty 1 kg ziemniaków 250 g pieczarek 4 marchewki Ćwierć selera 1 korzeń pietruszki 1 cebula 5 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka kminku mielonego 3 łyżki masła 2 łyżki mąki Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie Umyte żeberka włóżcie do garnka, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz sól, zalejcie całość wodą i zagotujcie. Umyjcie i pokrójcie kapustę, cebulę...