Żeberka wieprzowe mogą być popisowym daniem albo koncertową klapą. Dlatego tak ważne jest, by umieć je prawidłowo przygotować! Jeśli wasze żeberka wychodzą zbyt suche i twarde, to wypróbujcie któryś z poniższych trików, a najlepiej skorzystajcie z przepisu, który podajemy w dalszej części artykułu.
Co zrobić, by żeberka wyszły miękkie?
Często popełnianym błędem jest wkładanie przyprawionych żeberek do razu do pieca. Taki zabieg sprawi, że będą wysuszone, twarde i niesmaczne. Dlatego, jeśli decydujecie się piec żeberka w piekarniku, to przede wszystkim najpierw powinniście je zamarynować, by odpowiednio przeszły wilgocią oraz przyprawami! Żeberka powinny poleżeć w marynacie minimum kilkanaście godzin, a najlepiej całą dobę. Innym sposobem jest gotowanie na parze – należy gotować w ten sposób żeberka przez około 20 minut i dopiero po tym czasie wstawić je do piekarnika. Za to najprostszym i sprawdzonym sposobem jest duszenie mięsa! By było smaczniejsze, przed duszeniem w garnku podsmażcie je na patelni. Właśnie tak robi się żeberka z poniższego przepisu!
Przepis na miękkie żeberka z cebulą
Do zrobienia mięciutkich i soczystych żeberek potrzebne wam będą poniższe składniki:
- 1,5 kg wieprzowych żeberek
- 4-5 cebul
- 4 łyżki masła
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Żeberka obmyjcie i pokrójcie w równe kawałki. Doprawcie solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzejcie około 2 łyżki masła i smażcie żeberka tak, by się podpiekły z obu stron.
- Przełóżcie podsmażone żeberka do garnka.
- Obierzcie cebule i pokrójcie je w piórka.
- Na tej samej patelni rozpuśćcie jeszcze 2 łyżki masła i zeszklijcie na niej pokrojone cebule. Gdy się usmażą na złoty kolor, dodajcie je do garnka z żeberkami.
- Do żeberek dodajcie 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, wlejcie pół litra wody i duście całość pod przykryciem przez około 2 godziny na małym ogniu. Podawajcie z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!