Żeberka w kapuście
Gotujmy13/Cukiereczek13
Newsy

Żeberka duszone w kapuście skuszą każdego. Niezapomniany smak, który zostanie w ustach na długo

Duszone w kapuście żeberka to potrawa na dosłownie każdą porę roku. Dlaczego? Chodzi oczywiście o ten wspaniały smak, który na pewno znacie i kochacie.

Żeberka duszone w kapuście to niezapomniany, swojski smak. Warto więc odkurzyć ten dawny przepis. W jednym z wariantów ten przepis zakłada użycie kapusty kiszonej. To także smaczna opcja, ale my proponujemy wam dziś wersję z kapusty białej.

I biała kapusta, i żeberka mają to do siebie, że najlepiej smakują na miękko. Dlatego też ich gotowanie nie powinno odbywać się w dużym pośpiechu. Kapusta i żeberka, wymagają przynajmniej dwóch godzin powolnego duszenia pod przykryciem na wolnym ogniu. W przeciwnym razie, danie może nie smakować po prostu tak, jak powinno.

Nie zapominajcie także o zaglądaniu od czasu do czasu do duszącego się dania. W razie potrzeby należy dolać do waszego naczynia z daniem nieco wody. Na smażenie żeberek czas jest na samym początku przygotowania dania. W ten sposób nadacie im nieco wyraźniejszego charakteru.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Żeberka duszone w kapuście

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 1 niewielka kapusta biała,
  • Sól i pieprz
  • Cukier
  • Smalec
  • Majeranek
  • Opcjonalnie – mąka pszenna do zagęszczenia dania
Zobacz także
glazurowane żeberka

Rozpływające się w ustach glazurowane żeberka. Sekret smaku to dobór składników na marynatę

Kapusta zasmażana według Tomasza Strzelczyka. „Wszystko robię w jednej patelni"

Kapusta zasmażana według Tomasza Strzelczyka z 1 dodatkiem: „Wszystko robię w jednej patelni"

Przygotowanie:

  1. Żeberka pokrójcie na paski i podsmażcie lekko na smalcu lub na oleju.
  2. Kapustę poszatkujcie dość drobno i włóżcie do brytfanny lub innego naczynia żaroodpornego, które będzie nadawało się do duszenia na gazie.
  3. Kapustę i żeberka włóżcie do naczynia, zalejcie 2-3 szklankami wody, doprawcie do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  4. Duście mięso w kapuście od 2 do 2,5 godzin na maleńkim ogniu. Danie będzie gotowe, gdy mięso zacznie odchodzić od kości.
  5. Pod koniec gotowania żeberka należy doprawić majerankiem.
  6. Opcjonalnie możecie zagęścić swoje danie zasmażką lub roztworem mąki pszennej z wodą.
  7. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

żeberka z kapustą
Newsy
Mięciutkie żeberka na kapuście po góralsku. Nie powstydziłaby się ich żadna gaździna
Pyszne i sycące danie z Podhala, które podbije serca wielu osób. Oto sprawdzony przepis na doskonałe żeberka z kapustą.

Dobre góralskie gospodynie widzą jak przyrządzić bardzo sycące i rozgrzewające dania, które dodają energii i siły na długie godziny. Pomyślcie o pysznej kwaśnicy czy żeberkach podanych z kiszoną kapustą. Aż ślinka cieknie na samą myśl.   Poniższe danie możecie przyrządzić na 2 sposoby – oddzielnie przyrządzić żeberka i kapustę i połączyć je dopiero na talerzu; albo pod koniec pieczenia żeberek dodać do nich kapustę – dzięki temu przejdą swoimi smakami i staną się nieziemsko smaczne. Przepis na kapustę po góralsku Składniki 1kg kiszonej kapusty 1kg ziemniaków 1-2 cebule Duża garść suszonych grzybów Kawałek wędzonego boczku Kawałek wędzonej słoniny Sól i pieprz do smaku Mielony kminek Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w drobne kawałki. Ugotujcie w małej ilości osolonej wody i nie odcedzajcie. Gorące ziemniaki utłuczcie na gładką masę razem z wodą, w której się gotowały. Suszone grzyby zalejcie gorącą wodą, aby namiękły. Kapustę możecie poszatkować, przełóżcie ją do dużego garnka, dodajcie trochę wody oraz suszone grzyby. Możecie również dodać skórkę z boczku i słoniny, dzięki czemu kapusta nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Gotujcie do miękkości. W międzyczasie na dużej patelni podsmażcie słoninę i boczek pokrojone w kostkę. Dodajcie pokrojoną cebulę i smażcie na złoto. Do garnka z kapustą dodajcie ziemniaki oraz słoninę, boczek i cebulę. Całość doprawcie solą, pieprzem i kminkiem. Gotujcie przez około 10-15 minut. Kapustę możecie podawać z żeberkami, ale dobrze smakuje również z karkówką czy tradycyjnym kotletem schabowym. Żeberka na kapuście – przepis z Podhala Składniki 1kg żeberek Przyprawa do żeberek...

Przepis na żeberka
Adobe Stock
Przepisy
Pikantne i pachnące żeberka duszone w cydrze. To danie dosłownie rozgrzeje was od środka!
Duszone żeberka, w których mięso samo odchodzi od kości to nie lada rarytas. Kiedy jednak dodamy do nich cydru, staną się o wiele bardziej wyraziste i aromatyczne. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 40 minut, a resztę zrobi za ciebie piekarnik!

Pikantne żeberka duszone w cydrze to zdecydowanie warta uwagi propozycja na jesienny obiad. W końcu nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak użyte w przepisie ostra papryka i czosnek. Kiedy na dodatek całość podlejemy rosołem i cydrem, a w epicentrum umieścimy ulubione mięso, naszym oczom ukaże się danie idealne! Przepis na żeberka duszone w cydrze Będziesz potrzebować 1 kg żeberek wieprzowych 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 ml rosołu (jeśli nie masz rosołu możesz użyć zamiast niego wody, jednak smak nie będzie już tak samo dobry) 250 ml cydru 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek Opcjonalnie świeża natka pietruszki do ozdoby Przygotowanie Żeberka wieprzowe dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki (tak aby swobodnie można było położyć je na patelni). Mięso dokładnie natrzyj z obu stron solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz majerankiem. Tak przygotowane żeberka umieść na dobrze rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju. Smaż mięso na średnim ogniu, przez ok. 3 minuty na każdej ze stron , aż do zarumienienia. Cebulę obierz i pokrój w pióra. To samo zrób z czosnkiem. Tak przygotowaną cebulę i czosnek umieść na czystej patelni (weź nową patelnię, nie używaj tej, na której smaży się mięso) i podsmaż. Po kilku minutach wlej na patelnię ocet jabłkowy i poczekaj aż całkowicie odparuje. Do cebuli i czosnku dodaj rosół, liście laurowe i ziela angielskie. Gotuj przez ok. 7 minut. Po tym czasie dodaj cydr oraz miód i gotuj przez kolejne ok. 4 minuty. Do tak przygotowanego wywaru dodaj podsmażone wcześniej żeberka. Całość duś pod przykrywką przez kolejne ok. 7 minut. Po upływie...

udka po podhalańsku
monikaT83/gotujmy.pl
Newsy
Danie obiadowe, które robi się samo. A ten smak... czysta poezja
Pomysł na obiad z kurczaka? Proszę bardzo! Tak uduszone nóżki będą rozpływały się w ustach!

Ten przepis możemy śmiało nazwać kompromisem między bigosem, a typowymi obiadowymi udkami z niedzielnego obiadu. Skąd wziął się tu bigos? To oczywiście zasługa kiszonej kapusty, której użyjemy do tego dania prawie pół kilograma. Różnicą będzie oczywiście słuszna porcja kurzego mięsa na udku, a także jeden niecodzienny składnik. Będzie nim słodka śmietanka, która nada delikatności całemu daniu. Na śmietankę przyjdzie czas pod koniec gotowania. A od czego powinniśmy zacząć? Zobaczcie sami. Przepis na drobiowe udka w kapuście kiszonej Składniki 40 da g kapusty kiszonej 2 małe cebule 1 szklanka wody 3 nóżki z kurczaka Kilka łyżeczek soku z cytryny (jeżeli wasza kapusta jest kwaśna, zrezygnujcie z dodawania soku) 3-4 ząbki czosnku Papryka mielona, słodka i ostra Pieprz biały Pieprz czarny Sól 4 łyżki oleju Pół szklanki śmietany 30% Przygotowanie Zacznijmy od przygotowania mięsa. Udka czyścimy, osuszamy, następnie nacieramy je przetartym na tarce czosnkiem i przyprawami. W razie potrzeby używamy także do marynaty soku z cytryny. Mięso w przyprawach odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Kapustę kroimy drobno, podobnie z cebulą, którą szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy kapustę, gotujemy z dodatkiem wody do miękkości. Następnie dodajemy na patelnię mięso i dusimy razem z kapustą od 40 min do nawet godziny. W trakcie duszenia na małym ogniu kontrolujemy poziom wody w naszym naczyniu – nie możemy dopuścić, by danie się przypaliło. Na koniec zagęszczamy kapuściany sos śmietanką. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami. Źródło: gotujmy.pl

Kotlet schabowy na zasmażanej młodej kapuście. Przepis na staropolski obiad
Adobe Stock
Newsy
Kotlet schabowy na zasmażanej młodej kapuście. Przepis na staropolski obiad
Kotlet na pierzynce z młodej kapusty to świetny pomysł na pyszny, niedrogi i wcale nie taki skomplikowany obiad.

Zasmażana młoda kapusta to ukochany dodatek obiadowy Polaków. Serwuje go nawet Magda Gessler w swojej kultowej polskiej restauracji „U Fukiera” . Młoda kapusta może być podawana na wiele sposobów m.in.: w kapuśniaku z boczkiem czy w makaronie z kapustą i jajkami .  Przepis na kotlet schabowy na zasmażanej młodej kapuście To danie wcale nie zajmie wam dużo czasu, a będzie niezwykle bogate i pełne smaku. Zasmażana kapusta będzie idealna na niedzielny obiad dla całej rodziny! Składniki: 500 g schabu (można zamienić z filetem z kurczaka) 2 łyżki oleju 1 pokrojona cebula 4 posiekane drobno ząbki czosnku 800 g poszatkowanej młodej kapusty ok. 540 ml bulionu drobiowego 60 g surowego boczku wędzonego Sól i czarny pieprz 2 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Kapustę posypcie solą i odstawcie na 20 minut, aby puściła wodę. Następnie ugniećcie ją dłońmi i odciśnijcie z niej nadmiar płynu. Weźcie garnek z grubym dnem (lub głęboką patelnię) i rozgrzejcie łyżkę oleju. Dodajcie cebulę oraz czosnek i podsmażajcie aż do zeszklenia. Dodajcie odsączoną młodą kapustę oraz przyprawy, a także bulion drobiowy. Następnie doprawcie solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszajcie. Kapustę duście przez 10 minut, a następnie przełóżcie ją do naczynia żaroodpornego. Na kapuście ułóżcie mięso (schab lub filet) przyprawione solą i pieprzem, a następnie przykryjcie je plasterkami boczku. Wstawcie do piekarnika i pieczcie przez 30 minut w temperaturze 180°C. Podawajcie z młodymi ziemniakami w dowolnej formie.  Źródło: beszamel.se.pl Czytaj także: Sprawdzony przepis na duszoną kapustę z pomidorami. Idealnie pasuje do obiadu Przepis na zdrową, złotą kapustę. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy,...