Żeberka duszone w kapuście to niezapomniany, swojski smak. Warto więc odkurzyć ten dawny przepis. W jednym z wariantów ten przepis zakłada użycie kapusty kiszonej. To także smaczna opcja, ale my proponujemy wam dziś wersję z kapusty białej.

I biała kapusta, i żeberka mają to do siebie, że najlepiej smakują na miękko. Dlatego też ich gotowanie nie powinno odbywać się w dużym pośpiechu. Kapusta i żeberka, wymagają przynajmniej dwóch godzin powolnego duszenia pod przykryciem na wolnym ogniu. W przeciwnym razie, danie może nie smakować po prostu tak, jak powinno.

Nie zapominajcie także o zaglądaniu od czasu do czasu do duszącego się dania. W razie potrzeby należy dolać do waszego naczynia z daniem nieco wody. Na smażenie żeberek czas jest na samym początku przygotowania dania. W ten sposób nadacie im nieco wyraźniejszego charakteru.

Żeberka duszone w kapuście

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 1 niewielka kapusta biała,
  • Sól i pieprz
  • Cukier
  • Smalec
  • Majeranek
  • Opcjonalnie – mąka pszenna do zagęszczenia dania

Przygotowanie:

  1. Żeberka pokrójcie na paski i podsmażcie lekko na smalcu lub na oleju.
  2. Kapustę poszatkujcie dość drobno i włóżcie do brytfanny lub innego naczynia żaroodpornego, które będzie nadawało się do duszenia na gazie.
  3. Kapustę i żeberka włóżcie do naczynia, zalejcie 2-3 szklankami wody, doprawcie do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  4. Duście mięso w kapuście od 2 do 2,5 godzin na maleńkim ogniu. Danie będzie gotowe, gdy mięso zacznie odchodzić od kości.
  5. Pod koniec gotowania żeberka należy doprawić majerankiem.
  6. Opcjonalnie możecie zagęścić swoje danie zasmażką lub roztworem mąki pszennej z wodą.
  7. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: