Żeberka duszone w kapuście to niezapomniany, swojski smak. Warto więc odkurzyć ten dawny przepis. W jednym z wariantów ten przepis zakłada użycie kapusty kiszonej. To także smaczna opcja, ale my proponujemy wam dziś wersję z kapusty białej.
I biała kapusta, i żeberka mają to do siebie, że najlepiej smakują na miękko. Dlatego też ich gotowanie nie powinno odbywać się w dużym pośpiechu. Kapusta i żeberka, wymagają przynajmniej dwóch godzin powolnego duszenia pod przykryciem na wolnym ogniu. W przeciwnym razie, danie może nie smakować po prostu tak, jak powinno.
Nie zapominajcie także o zaglądaniu od czasu do czasu do duszącego się dania. W razie potrzeby należy dolać do waszego naczynia z daniem nieco wody. Na smażenie żeberek czas jest na samym początku przygotowania dania. W ten sposób nadacie im nieco wyraźniejszego charakteru.
Żeberka duszone w kapuście
Składniki:
- 2 kg żeberek wieprzowych
- 1 niewielka kapusta biała,
- Sól i pieprz
- Cukier
- Smalec
- Majeranek
- Opcjonalnie – mąka pszenna do zagęszczenia dania
Przygotowanie:
- Żeberka pokrójcie na paski i podsmażcie lekko na smalcu lub na oleju.
- Kapustę poszatkujcie dość drobno i włóżcie do brytfanny lub innego naczynia żaroodpornego, które będzie nadawało się do duszenia na gazie.
- Kapustę i żeberka włóżcie do naczynia, zalejcie 2-3 szklankami wody, doprawcie do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Duście mięso w kapuście od 2 do 2,5 godzin na maleńkim ogniu. Danie będzie gotowe, gdy mięso zacznie odchodzić od kości.
- Pod koniec gotowania żeberka należy doprawić majerankiem.
- Opcjonalnie możecie zagęścić swoje danie zasmażką lub roztworem mąki pszennej z wodą.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl