Żeberka w kapuście
Gotujmy13/Cukiereczek13
Newsy

Żeberka duszone w kapuście skuszą każdego. Niezapomniany smak, który zostanie w ustach na długo

Ten smak kojarzy się z mroźnymi zimami i ciemnymi popołudniami. Duszone w kapuście żeberka to potrawa w sam raz na styczniowo-lutową pogodę!
Hubert Rój
styczeń 13, 2021

Żeberka duszone w kapuście to niezapomniany, swojski smak. Zima to doskonała pora, by odkurzyć ten dawny przepis.

W jednym z wariantów ten przepis zakłada użycie kapusty kiszonej. To także smaczna opcja, ale my proponujemy wam dziś wersję z kapusty białej.

I zimowa biała kapusta, i żeberka mają to do siebie, że najlepiej smakują na miękko. Dlatego też ich gotowanie nie powinno odbywać się w dużym pośpiechu.

Kapusta i żeberka, wymagają przynajmniej dwóch godzin powolnego duszenia pod przykryciem na wolnym ogniu. W przeciwnym razie, danie może nie smakować po prostu tak, jak powinno.

Nie zapominajcie także o zaglądaniu od czasu do czasu do duszącego się dania. W razie potrzeby należy dolać do waszego naczynia z daniem nieco wody.

Na smażenie żeberek czas jest na samym początku przygotowania dania. W ten sposób nadacie im nieco wyraźniejszego charakteru.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Żeberka duszone w kapuście

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 1 niewielka kapusta biała,
  • Sól i pieprz
  • Cukier
  • Smalec
  • Majeranek
  • Opcjonalnie – mąka pszenna do zagęszczenia dania

Przygotowanie:

  1. Żeberka pokrójcie na paski i podsmażcie lekko na smalcu lub na oleju.
  2. Kapustę poszatkujcie dość drobno i włóżcie do brytfanny lub innego naczynia żaroodpornego, które będzie nadawało się do duszenia na gazie.
  3. Kapustę i żeberka włóżcie do naczynia, zalejcie 2-3 szklankami wody, doprawcie do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  4. Duście mięso w kapuście od 2 do 2,5 godzin na maleńkim ogniu. Danie będzie gotowe, gdy mięso zacznie odchodzić od kości.
  5. Pod koniec gotowania żeberka należy doprawić majerankiem.
  6. Opcjonalnie możecie zagęścić swoje danie zasmażką lub roztworem mąki pszennej z wodą.
  7. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Zupa fasolowa na żeberkach
reniz/gotujmy.pl
Newsy Zróbcie tą nieziemską fasolową na żeberkach, a wasi mężowie będą w siódmym niebie
Szukacie pomysłu na ciekawą, pożywną, a przede wszystkim smaczną zupę? Ta fasolowa to coś w sam raz dla was!
Hubert Rój
styczeń 07, 2021

Fasola ma mnóstwo białka Fasola to doskonałe źródło białka. Wiedzą o tym zwolennicy diety bezmięsnej, którzy właśnie rośliny strączkowe wybrali jako główny produkt w swojej diecie. Osoby odżywiające się tradycyjnie jedzą fasolę dużo rzadziej. A szkoda, bo „pasztet” z fasoli, czy różnego rodzaju aksamitne kremy w stylu hummusu to bardzo smaczne i zdrowe dania. Mięsożercy wybierają zazwyczaj połączenie fasoli właśnie z mięsem. Np. w postaci fasolki po bretońsku albo w postaci zupy.  Taką właśnie zupą jest nasza obłędna fasolówka na żeberkach. Ach, ten aromat! Przyznacie, że wizja gorącego talerza takiej pożywnej strawy działa na wyobraźnię. Przygotujcie ją razem z nami. Oto przepis. Przepis na zupę fasolową na żeberkach Składniki 1 szklanka fasoli białej Ok. 25-30 dag żeberek wieprzowych 10 dag wędzonego boczku Ok. 20-25 dag kiełbasy śląskiej 2-3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 średni por Pół cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki pszennej Liść laurowy i ziele angielskie Majeranek Sól i pieprz Opcjonalnie: sos sojowy Natka pietruszki Przygotowanie Fasolę namoczcie w wodzie dzień przed gotowaniem zupy. Następnego dnia zmieńcie wodę w garnku z fasolą na świeżą, dodajcie oczyszczone żeberka  z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujcie wywar do miękkości mięsa i fasoli na wolnym ogniu. Następnie dodajcie do zupy obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Na patelni podsmażcie obraną cebulę, por i czosnek, następnie dodajcie pokrojony boczek i kiełbasę. Dodajcie składniki do zupy i przygotujcie zasmażkę z mąki pszennej i smalcu. Na koniec wyjmijcie żeberka z zupy i oddzielcie od nich mięso, które znów powinno powędrować do garnka....

Przeczytaj
glazurowane żeberka
kloruś/gotujmy.pl
Newsy Rozpływające się w ustach glazurowane żeberka. Będą idealne na sylwestrową kolację
Zastanawialiście się może, czym zachwycić gości podczas Sylwestra? Przygotujcie te żeberka, a nie będą mogli się im oprzeć!
Hubert Rój
grudzień 29, 2020

Co tu dużo mówić. Smak dobrze przyrządzonych żeberek jest tak spektakularny, że zachwyci nawet zajadłych wegetarian. Treściwe wieprzowe mięso, aksamitna glazura o niezrównanym smaku i przede wszystkim ten charakterystyczny sposób jedzenia rękami przywołujący na myśl pierwotne ludzkie instynkty… Kiedy przyrządzicie tego typu żeberka wieprzowe, możecie być pewni pozytywnych reakcji – takie dania podaje się w dobrych knajpach. I słono się za nie płaci. Sekretem tych żeberek będzie właśnie glazura i długie pieczenie w niezbyt wysokiej temperaturze. I glazura i marynata będzie wymagała użycia sosu Worcester. Warto nabyć więc jedną buteleczkę tego specyfiku. Glazurowane żeberka – przepis Składniki: 1,5-2 kg żeberek (wybierzmy te bogate w mięso, nie zaś te tłuste) 3 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżki ketchupu pikantnego 4 łyżki sosu Worcester Łyżka oleju Łyżeczka suszonego imbiru Duża łyżka miodu Przygotowanie: Żeberka oczyszczamy i kroimy na kawałki ostrym tasakiem. Przygotowujemy marynatę do mięsa. Do naczynia wlewamy 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki ketchupu pikantnego, 2 łyżki sosu Worcester, łyżkę oleju, imbir, a także dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę imbir. Mieszamy. Mięso dokładnie pokrywamy marynatą i odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia pieczemy żeberka w temperaturze 180 st. C. przez około 2,5-3 h. Co jakiś czas warto przewrócić żeberka, by wypiekły się równomiernie. Przygotowujemy glazurę. Mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki ketchupu, łyżkę sosu Worcester i miód. Smarujemy glazurę górną część żeberek i pieczemy kolejne 10 min dla uzyskania pięknego wizualnego efektu. Podajemy żeberka z sosem powstałym z marynaty. Żeberka można podać z pieczywem lub z frytkami...

Przeczytaj
żeberka w sosie słodko-ostrym przepis
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy Pikantne żeberka z takim sosem, że palce lizać. Oszalejecie na punkcie tego smaku
Jeśli jesteście fanami wieprzowiny, a w szczególności żeberek, koniecznie musicie ich spróbować w wersji z sosem słodko-ostrym. To kulinarny strzał w dziesiątkę. Z pewnością pokochacie ich smak!
Weronika Kępa
grudzień 27, 2020

Połączenie cukru, papryczek chili i żeberek? Czemu nie! W końcu w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia. Choć to zestawienie może wydawać się dziwne, w rzeczywistości smakuje naprawdę wybornie! Sami się przekonajcie.  Przepis na żeberka w słodko-ostrym sosie chili Składniki 1 kilogram żeberek wieprzowych 4 ząbki czosnku 120 gramów cukru 2 papryczki chili 2 łyżki sosu sojowego Woda Przyprawy i zioła: sól, imbir, kolendra, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie Przygotowanie W dużym garnku umieśćcie 1,5 litra wody, liście laurowe, ziela angielskie, szczyptę soli oraz 2 obrane ząbki czosnku. Całość zagotujcie. Żeberka dokładnie umyjcie, pokrójcie na mniejsze kawałki i umieśćcie w garnku z gotującą się wodą. Po ok. 30 minutach wyjmijcie mięso z wody, umieśćcie w szklanej lub plastikowej misce i odstawcie do ostygnięcia. W małym rondelku umieśćcie 250 ml wody i 120 gramów cukru. Całość zagotujcie, pamiętając o mieszaniu. Kiedy mikstura zacznie wrzeć dodajcie do niej 2 ząbki obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku, 1 łyżeczkę imbiru, sos sojowy oraz bardzo drobno posiekane papryczki chili. Całość gotujcie aż do momentu, w którym sos ładnie zgęstnieje (ok. 15 minut). Tak przygotowany sos dodajcie do wystudzonych żeberek. Zamarynowane mięso umieśćcie w lodówce na całą noc. Następnego dnia przełóżcie żeberka do dużego naczynia żaroodpornego, przykryjcie folią i pieczcie przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upływie tego czasu ściągnijcie folię i trzymajcie potrawę w piekarniku jeszcze przez kolejne 20 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj