jak zrobić jajka faszerowane na wielkanoc
Gotujmy.pl
Newsy

Wielkanocne jajka faszerowane ogórkiem i rzodkiewką. Zawsze się udają

Kiedy podacie na świąteczny stół takie jajka faszerowane, wasi domownicy będą pozytywnie zaskoczeni. Wiosna na talerzu w sam raz na Wielkanoc!

Święta Wielkanocne pod względem kulinarnym różnią się od Bożego Narodzenia. W dużej mierze chodzi tu o element świeżości na talerzu.

W zależności od tego, w której części marca lub kwietnia wypada Wielkanoc, gospodynie domowe mają większe lub mniejsze pole manewru, jeśli chodzi o świeże nowalijki.

Pierwsze warzywa w nowym roku często goszczą na naszych stołach właśnie w okolicach Wielkanocy.

Na początku zaczyna się nieśmiało od rzodkiewki i sałaty, ale w sklepach już na przełomie marca i kwietnia pojawiają się pierwsze polskie warzywa ze szklarni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czego można zrobić nietypowy farsz do jajek?

Warto wykorzystać je właśnie do zrobienia ciekawych potraw wielkanocnych. Na czele z jajkami faszerowanymi.

Zamiast ograniczać się do pieczarek czy grzybów z majonezem, polecamy wam niezwykły farsz ze świeżymi warzywami.

Jesteśmy przekonani, że zachwyci on wszystkich waszych bliskich. Ważne jest jednak to, byście postarali się o jak najdrobniejsze pokrojenie warzyw.

Warto także nie przesadzić z ilością ogórka – jeśli dodacie go za dużo, wasz farsz może stać się ciut za bardzo wodnisty.

Przepis na jajka faszerowane z ogórkiem i rzodkiewką

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3-4 rzodkiewki
  • Pół niedużego ogórka szklarniowego
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól
  • Pieprz
  • Opcjonalnie: ok. 10 dag podsmażonych pieczarek

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotujcie na twardo i odstawcie do schłodzenia.
  2. Obierzcie jajka ze skorupek.
  3. Pokrójcie jajka na połówki.
  4. Ostrożnie wydrążcie z jajek żółtko – przy ugotowanych na twardo jajkach nie powinno być z tym większych kłopotów.
  5. Rzodkiewkę i ogórka posiekajcie najdrobniej jak to tylko możliwe.
  6. Wymieszajcie razem żółtka, rzodkiewkę i ogórka, a także majonez.
  7. Doprawcie farsz solą i pieprzem.
  8. Jeżeli wolicie bardziej tradycyjne smaki, możecie wzbogacić farsz odrobiną podsmażonych wcześniej pieczarek.
  9. Nałóżcie gotowy farsz do połówek jajek.
  10. Ozdóbcie gotowe jajka świeżymi warzywami lub ziołami.

Źródło: gotujmy.pl

jajka faszerowane z makrelą na wielkanoc
Gotujmy.pl
Newsy
Jajka faszerowane makrelą to wielkanocny hit. Zapamiętacie ten przepis na zawsze
Zbliżają się święta. To właśnie w tym czasie w głowach wielu gospodyń domowych rodzą się pomysły na to, co i jak przygotować na wielkanocne śniadanie.

Chyba w większości polskich domów nie obędzie się bez faszerowanych jajek. Dzisiaj mamy dla was pomysł na rybny farsz do tego sztandarowego świątecznego dania. Wykorzystajcie niedrogą, a niezwykle smaczną makrelę, która jak wiadomo, wspaniale komponuje się z gotowanym jajkiem. Co dodać do jajek faszerowanych z makrelą? W przeciwieństwie jednak do popularnej pasty jajeczno-rybnej, tutaj zamiast cebulki dodać polecamy wam świeże kiełki z rzodkiewki. Być może część was będzie miała dostęp do pomału rosnących już nowalijek – warto wykorzystać rzodkiewki nie tylko w tradycyjny sposób, ale też nieco bardziej nowoczesny. Wystarczy garść kiełków, by nadać faszerowanym jajkom eleganckiego sznytu jak z najlepszych restauracji. Tak przygotowane danie śmiało może pretendować do roli konkurenta tradycyjnych jajek faszerowanych z grzybami czy innymi dodatkami. Jesteśmy pewni, że przypadnie do gustu waszej rodzinie. Wystarczy zaledwie pół godziny, by zrealizować ten szybki przepis! Przepis na jajka faszerowane z makrelą i z kiełkami rzodkiewki Składniki: 4 jajka Pół makreli wędzonej 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany Garść kiełków rzodkiewki Pieprz Opcjonalnie sól Przygotowanie: Jajka ugotujcie na twardo. Makrelę wędzoną pozbawcie szkieletu i ości, a także skóry. Rozdrobnijcie rybę widelcem. Większą część kiełków z rzodkiewki pokrójcie drobno na desce, resztę zostawcie do przyozdobienia gotowego dania. Ugotowane jajka obierzcie ze skorupek. Przekrójcie jaja na pół i wydrążcie żółtka z białek. Żółtka wymieszajcie z rozdrobnioną rybą, pokrojonymi kiełkami, a także z łyżką śmietany i dwiema łyżkami majonezu. Doprawcie farsz do jajek pieprzem i opcjonalnie solą...

 Przepis na chłodnik litewski. Pyszny dodatek do obiadu
AdobeStock
Newsy
Przepis na chłodnik litewski. Pyszny dodatek do obiadu
Czy jest coś lepszego do wiosennego obiadu niż pyszny chłodnik? Przygotujcie go na bazie tradycyjnej litewskiej receptury. Taki chłodnik zasmakuje każdemu bez wyjątku!

Przełom wiosny i lata to czas, gdy chętnie przygotowujemy chłodniki . Czym jest chłodnik? Jest to zupa podawana na zimno, która jest przygotowywana z poszatkowanych warzyw lub owoców z dodatkiem gęstego jogurtu, kefiru lub zsiadłego mleka. Największą zaletą chłodniku, oczywiście poza jego wspaniałym smakiem, jest to, że zupa ta powstaje w mig i świetnie się sprawdza jako dodatek do wiosennego obiadu . Chłodnik doskonale też chłodzi organizm w upalne dni. Najczęściej powstaje z botwinki , rzodkiewki lub świeżych ogórków, ale wariantów jego przygotowania jest naprawdę wiele. Co powiecie na tradycyjny chłodnik litewski z ugotowanym na twardo jakiem - jak szybko obrać jajko na twardo? Przepis na chłodnik litewski Jak przygotować tradycyjny chłodnik litewski? Lista składników jest bardzo krótka. Będziecie potrzebować kefiru, śmietany, ogórka, szczypioru, koperku, pęczku rzodkiewki, ugotowanych na twardo jajek oraz oczywiście pęczku botwinki. Przygotujcie taki chłodnik do obiadu, a na pewno będzie gościć w waszych domach częściej! Składniki: 1 pęczek botwinki 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek koperku 4 szklanki kefiru 3/4 szklanki śmietany 1 ogórek zielony 3 jajka, szczypior sok z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Zalewamy zimna wodą. Studzimy obieramy, kroimy na cząstki. Kefir mieszamy ze śmietaną i odstawiamy do lodówki. Rzodkiewki myjemy, odcinamy końce kroimy w kosteczkę. Ogórka zielonego myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę. Botwinkę i szczypior siekamy. Warzywa mieszamy i dodajemy do chłodnika. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z cząstkami jajka albo z młodymi ziemniaczkami. Źródło:...

Jajka faszerowane smażone
Adobe Stock
Newsy
Jajka smażone w skorupkach. Ten przepis jest znany od lat
Też przygotowujecie je na Wielkanoc w ten sposób? Jeśli nie, musicie poznać ten przepis!

Jajka bezsprzecznie królują na stołach w trakcie Wielkanocy. Przygotowujecie je pewne na twardo, dodajcie do żurku, robicie faszerowane jajka. To znane wszystkim potrawy i odsłony jajek, którymi nie zaskoczycie swoich gości, ale na pewno ich zadowolicie. Jeśli macie ochotę na przygotowanie czegoś innowacyjnego, zróbcie ten przepis. Może wasze babcie tez go znały, bo jest przygotowywany od lat, ale wciąż mało popularny! To jajka faszerowane w skorupkach. Jajka faszerowane w skorupkach – przepis Składniki na jajka faszerowane, smażone w skorupkach 8 jajek 200 g pieczarek ¼ sera camembert Pęczek posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu Sól Biały pieprz Masło klarowane Kilka łyżek bułki tartej do panierowania Przygotowanie jajek smażonych Jajka ugotujcie na twardo. Przekrójcie skorupki jajek bardzo ostrym nożem na pół. Uważajcie, żeby nie uszkodzić skorupki. To najtrudniejsza część w tym przepisie! Wyjmijcie z każdej połówki jajka jego zawartość. Róbcie to bardzo delikatnie, żeby skorupka była cała i mogła posłużyć do nafaszerowania. Wykorzystajcie w tym celu łyżeczkę. Pieczarki umyjcie i posiekajcie drobno w małą kostkę. Podsmażcie pieczarki na odrobinie oliwy z oliwek, aż będą miękkie. Pokrójcie na małe kostki farsz jajeczny. Wymieszajcie z pieczarkami.  Dodajcie do farszu siekany szczypiorek i pokrojony w małe kosteczki ser camembert. Dodajcie majonez, przyprawcie solą i pieprzem i delikatnie wszystko wymieszajcie. Każdą skorupkę nafaszerujcie powstałym farszem.  Wierzch jajka przyłóżcie do rozsypanej bułki tartej, by dużo bułki przykleiło się do farszu. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła klarowanego.  Wyłóżcie jajka farszem (bułką tartą) do dołu i smażcie ok....

jajka faszerowane przepis
Flickr
Newsy
Wielkanoc. Błyskawiczne jajka faszerowane pieczarkami, które każdemu smakują
Faszerowane jajka to jedna z pyszniejszych potraw przygotowywanych w Wielkanoc! Zróbcie je z tego przepisu.

Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć jajek! Na co dzień większość z was jada pewnie jajka w najprostszej formie, czyli po prostu ugotowane na twardo i podane z dodatkiem soli i majonezu. Na święta można jednak zaszaleć i przyrządzić jajka na wiele smacznych sposobów. Jednym z nich są gotowane jajka faszerowane pieczarkami! Wypróbujcie sami ten przepyszny przepis. Przepis na jajka faszerowane pieczarkami Do przygotowania wielkanocnych jajek z pieczarkowym farszem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 350 g pieczarek (12 sztuk) 8 jaj (+2 opcjonalnie) 1 cebula 1 mała czerwona papryka 4 łyżki oleju 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku Pół łyżeczki pieprzu Szczypta soli Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo. Najlepiej gotować je około 9 minut. W przepisie podajemy 8 jajek, ale dla bezpieczeństwa ugotujcie przynajmniej o dwa więcej – może się zdarzyć, że któreś jajko pęknie albo źle się obierze i nie będzie ładnie wyglądało. Pamiętajcie, by jajka włożyć do zimnej wody i odmierzać czas gotowania od chwili, w której woda zacznie wrzeć. Pieczarki umyjcie i oczyśćcie z ziemi. Obierzcie cebulę i umyjcie paprykę. Posiekajcie drobno. Na patelni rozgrzejcie 4 łyżki oleju i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie na średnim ogniu tak, by się zeszkliła. Po chwili dodajcie pokrojoną paprykę. Wsypcie do warzyw pół łyżeczki pieprzu ziołowego oraz szczyptę soli. Wymieszajcie. Smażcie na średnim ogniu przez około kwadrans mieszając od czasu do czasu. Gotowy farsz przełóżcie do miski. Ugotowane jajka ostudźcie i obierzcie ze skorupek. Przetnijcie na pół wzdłuż każdego jajka. Wyjmijcie żółtka i włóżcie do miski z farszem. Dodajcie dwie łyżki majonezu i wymieszajcie. Na...