Święta Wielkanocne pod względem kulinarnym różnią się od Bożego Narodzenia. W dużej mierze chodzi tu o element świeżości na talerzu.

W zależności od tego, w której części marca lub kwietnia wypada Wielkanoc, gospodynie domowe mają większe lub mniejsze pole manewru, jeśli chodzi o świeże nowalijki.

Pierwsze warzywa w nowym roku często goszczą na naszych stołach właśnie w okolicach Wielkanocy.

Na początku zaczyna się nieśmiało od rzodkiewki i sałaty, ale w sklepach już na przełomie marca i kwietnia pojawiają się pierwsze polskie warzywa ze szklarni.

Zobacz także:

Z czego można zrobić nietypowy farsz do jajek?

Warto wykorzystać je właśnie do zrobienia ciekawych potraw wielkanocnych. Na czele z jajkami faszerowanymi.

Zamiast ograniczać się do pieczarek czy grzybów z majonezem, polecamy wam niezwykły farsz ze świeżymi warzywami.

Jesteśmy przekonani, że zachwyci on wszystkich waszych bliskich. Ważne jest jednak to, byście postarali się o jak najdrobniejsze pokrojenie warzyw.

Warto także nie przesadzić z ilością ogórka – jeśli dodacie go za dużo, wasz farsz może stać się ciut za bardzo wodnisty.

Przepis na jajka faszerowane z ogórkiem i rzodkiewką

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3-4 rzodkiewki
  • Pół niedużego ogórka szklarniowego
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól
  • Pieprz
  • Opcjonalnie: ok. 10 dag podsmażonych pieczarek

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotujcie na twardo i odstawcie do schłodzenia.
  2. Obierzcie jajka ze skorupek.
  3. Pokrójcie jajka na połówki.
  4. Ostrożnie wydrążcie z jajek żółtko – przy ugotowanych na twardo jajkach nie powinno być z tym większych kłopotów.
  5. Rzodkiewkę i ogórka posiekajcie najdrobniej jak to tylko możliwe.
  6. Wymieszajcie razem żółtka, rzodkiewkę i ogórka, a także majonez.
  7. Doprawcie farsz solą i pieprzem.
  8. Jeżeli wolicie bardziej tradycyjne smaki, możecie wzbogacić farsz odrobiną podsmażonych wcześniej pieczarek.
  9. Nałóżcie gotowy farsz do połówek jajek.
  10. Ozdóbcie gotowe jajka świeżymi warzywami lub ziołami.

Źródło: gotujmy.pl