twaróg
Pixabay
Newsy

Zdrowy, smaczny twaróg bez chemii. Wiele zaoszczędzicie robiąc go w domu według tego przepisu

Nie ma nic lepszego niż domowe wyroby, takie jak chleb czy nabiał. Ten smak jest nie do podrobienia, a żaden sklepowy produkt nie może się mu równać. Zaoszczędźcie pieniądze i przygotujcie twaróg sami w domu!

Coraz więcej osób żyje według stylu życia zero waste. Stara się jak najmniej zużywać plastiku, czy przygotowuje własne wyroby domowe. Ta opcja jest nie tylko ekonomiczna, ale i zdrowsza. Własnoręcznie przygotowany w domu twaróg, nie będzie miał w składzie zbędnych dodatków, ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. 

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nabiał kluczowy w codziennej diecie

Produkty mleczne są ważne na zdrowej, racjonalnej diecie. Dostarczają organizmowi przede wszystkim wapnia, witamin i minerałów. Nabiał jest również istotnym źródłem białka, które razem z węglowodanami i tłuszczami, stanowi bazę każdego jadłospisu. Dobre produkty mleczne to nie tylko odpowiednie wartości, ale i skład danych rzeczy bez zbędnych dodatków. Im prostszy skład tym lepiej dla organizmu oraz cery. 

Sprawdźcie się w kuchni i przygotujcie swój własny, domowy twaróg. Jesteśmy pewni, że więcej nie zajrzycie na sklepową półkę w poszukiwaniu tego produktu!

Będziecie potrzebować:

  • 3 litry mleka
  • Sok z całej dużej cytryny lub pół litra jogurtu naturalnego, kefiru bądź maślanki

Wykonanie:

  1. Na dno garnka wlejcie trochę zimnej wody (to zapobiegnie przypalaniu się) i mleko. Zagotujcie je, a kiedy się podniesie, zmniejszcie ogień na minimum.
  2. Następnie dodajcie sok z cytryny lub jogurt naturalny, kefir lub maślankę. Delikatnie i wolno przemieszajcie od brzegów ku środkowi garnka.
  3. Całość podgrzewajcie dosłownie przez 2-3 minuty, do momentu wydzielenia się żółtej serwatki i oddzielenia się sera.
  4. Jeśli słabo ten proces będzie następował, możecie dodać więcej soku z cytryny bądź kilka kropli octu jabłkowego.
  5. W międzyczasie przygotujcie gęste sito czy durszlak. Wyłóżcie go gazą, ewentualnie ściereczką kuchenną. Samo sito zawieście nad innym, większym garnkiem, aby serwatka mogła ściekać z sera.
  6. Gdy twaróg się oddzieli, odlejcie go do przygotowanego sita. Taki ser przechowujcie zawinięty w wilgotną ściereczkę w lodówce nawet do siedmiu dni. Smacznego!
Prosty w przygotowaniu domowy twaróg. Jego smak przypomni wam dzieciństwo u babci
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Prosty w przygotowaniu domowy twaróg. Jego smak przypomni wam dzieciństwo u babci
Rozsmakujcie się w tym przysmaku! Podajemy przepis na przepyszny twarożek z sera koziego.

Smak świeżego twarogu, być może większości z was kojarzy się z dzieciństwem spędzonym u boku babci. Kiedyś przygotowywanie twarogu było na porządku dziennym. Dziś zazwyczaj pewnie kupujecie go w gotowej formie w sklepie.  Jeśli nigdy nie próbowaliście zrobić domowego twarożku, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu, bo efekt przewyższa znacznie oczekiwania. Ten przepis na kozi twarożek zachwyci was i waszych bliskich. Domowy kozi twaróg jak u babci – przepis Przepis na twaróg jest bardzo prosty, wystarczy mleko i sok z cytryny. Musicie mieć też kilka przyborów kuchennych, ale na pewno macie je już w swoich domach.  Składniki na kozi twaróg domowy 1,5 litra koziego mleka Cytryna Przygotowanie koziego twarogu domowego Do garnka wlejcie dwie łyżki wody. Zapobiegnie ona przypalaniu się mleka. Wlejcie mleko kozie do garnka.  Podgrzejcie mleko delikatnie na wolnym ogniu.  Cytrynę umyjcie. Przekrójcie ją na pół. Wyciśnijcie delikatnie sok z cytryny. Uważajcie, żeby oddzielić pestki od soku. Gdy mleko będzie już bardzo gorące i zacznie powoli przeć, dolejcie powoli sok z cytryny do garnka z kozim mlekiem. Mieszajcie dokładnie przez ok. 30 sekund, trzymając garnek z kozim mlekiem i sokiem z cytryny na palniku.  Przygotujcie sito o bardzo drobnych oczkach. Przelejcie zawartość garnka na sito. Serwatkę odlejcie do osobnego pojemnika lub miski. Na sitku powinny dostać kawałki wytrąconego twarogu. Twaróg dociśnijcie łyżką do sitka.  Przełóżcie gotowy twaróg do osobnej miseczki. Serwowanie domowego twarogu Twaróg jest gotowy do jedzenia. Niektórzy lubią jeść go, gdy jeszcze jest gorący, ale bardzo dobry będzie też po wystygnięciu. Tak...

domowy twaróg
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie to dziś wieczorem, a rano zjecie na śniadanie pyszny, domowy twarożek
Nie ma nic lepszego niż świeże pieczywo i aromatyczny twarożek na śniadanie. Przygotowanie takiego produktu z nabiału w domu jest banalnie proste, a przede wszystkim zdrowe.

Nabiał to część produktów, które są dość istotne w codziennej, dobrze zbilansowanej diecie. Dostarczają organizmowi wiele cennych składników i mikroelementów, a przede wszystkim są budulcem zdrowych kości. Poza tym produkty mleczne są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Jadłospis bez tych składników jest niekompletny i nie dostarcza organizmowi wszystkich elementów potrzebnych do prawidłowego rozwoju organizmu. Jak zrobić samodzielnie twarożek w domu? Coraz trudniej znaleźć na półkach w sprzedaży nabiał bez zbędnych dodatków, ulepszaczy czy substancji konserwujących. Im ich więcej, tym mniej korzystny dla zdrowia jest dany produkt. Dlatego też coraz popularniejsze jest przygotowywanie takich składników samodzielnie w domu. Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Przygotowanie domowego twarożku z dodatkami to banalny przepis, a danie będzie zdecydowanie zdrowsze i bardziej wartościowe niż te ze sklepu. Do jego przygotowania należy przygotować zaledwie kilka produktów. Można powiedzieć, że serek robi się sam. Świetnie się sprawdzi na śniadanie do świeżego pieczywa. Sprawdźcie sami! Przepis na domowy twarożek z dodatkami Składniki: 500 ml jogurtu naturalnego lub greckiego 1 czerwona papryka pęczek szczypiorku sól  pieprz Dodatkowo: gaza lub pielucha tetrowa Przygotowanie: Paprykę dokładnie umyjcie, osuszcie i usuńcie gniazdo nasienne. Pokrójcie ją w małą kostkę. Szczypiorek drobno posiekajcie.  Czystą gazę bądź pieluchę tetrową rozłóżcie nad miską, bądź innym naczyniem. Do jogurtu dodajcie pokrojoną czerwoną paprykę, szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Jogurt naturalny wraz z dodatkami przełóżcie na przygotowany materiał....

Ciągłe zmęczenie i wysoki cholesterol? Odstawcie ten produkt jak najszybciej
Adobe Stock
Newsy
Ciągłe zmęczenie i wysoki cholesterol? Odstawcie ten produkt jak najszybciej
Nie wszystkie produkty spożywcze służą zdrowiu. Wiele z nich może powodować szereg negatywnych skutków. Jeśli borykacie się z wysokim cholesterolem czy ciągłym uczuciem zmęczenia, natychmiast wykluczcie ten składnik z diety.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę bądź nie jest w pełni świadomych, iż wiele produktów spożywczych może negatywnie wpływać na funkcjonowanie organizmu. Wynika to ze zmian w składzie w danych artykułach, dodatkowych substancji czy wrażliwości na konkretne składniki. Warto wówczas przeprowadzić dokładne badania, skonsultować się z odpowiednim lekarzem i wyeliminować szkodliwy produkt z diety.  Nabiał w diecie  Produkty mleczne są jednymi z podstawowych składników w codziennej diecie. Dostarczają organizmowi szereg cennych mikroelementów. Poza tym są świetnym źródłem białka, które jest tak potrzebne w odpowiednio zbilansowanym żywieniu. Na sklepowych półkach można spotkać się z takimi artykułami jak: mleko, jogurty, twaróg, masło, śmietana, maślanka, czy różnego rodzaju sery.   Zły wpływ produktów mlecznych Większość osób nie wyobraża sobie żywienia bez nabiału. Wówczas część diet jest właśnie opartych na tej grupie produktów. Jednak wiadomo, że co za dużo, to niezdrowo. Ten termin również sprawdza się w tym przypadku, gdyż nadmiar danego produktu może przyczynić się do poważnych konsekwencji. Wśród objawów szkodliwości nabiału świadczą takie jak: ciągłe uczucie zmęczenia, bóle brzucha czy stawów, trądzik, choroby skórne, wysoki poziom cholesterolu, problemy z właściwym trawieniem, odporność organizmu na leki przeciwbólowe.  To część oznak, które są skutkiem złego oddziaływania produktów mlecznych. Nietolerancja laktozy Szereg negatywnych objawów oraz złe samopoczucie po spożyciu produktów mlecznych są wynikiem nietolerancji laktozy, która jest składnikiem nabiału....

sernik cytrynowy bez pieczenia
Gotujmy.pl
Newsy
Kremowy i delikatny w smaku sernik bez pieczenia. Sekretem jest 1 składnik. Dodajcie go na samym początku
Jeśli zdecydowaliście się, by przygotować na niedzielę sernik na zimno, zapomnijcie o „przepisach z torebki”.

Zamiast wydawać krocie na sztuczne serniki od znanych producentów, zróbcie własny, cudowny sernik na zimno z sera białego i serków homogenizowanych! Wystarczy wziąć do ust jeden kęs tego sernika, by raz na zawsze zrezygnować z wybierania „gotowców” i półproduktów. Jak zrobić pyszny sernik na zimno? Sernik będzie idealnie gładki i puszysty, jeśli zmielicie twaróg 2-3 razy w maszynce. Z kolei wspaniały smak zapewni mu sok z cytryny. Słodki, lekko kwaśnawy, z finiszem w postaci efektownej, żółtawej galaretki w kolorach cytryny. Ach, aż ślinka cieknie! Spód możecie przyrządzić z biszkoptu własnej roboty lub ciasteczek – biszkoptów czy herbatników. Wszystko gotowe? Nie pozostaje już nic innego, jak zakasać rękawy i brać się do pracy! Przepis na sernik cytrynowy bez pieczenia Składniki: 50 dag sera białego półtłustego (ok. 2 kostki twarogu) 50 dag serka homogenizowanego waniliowego (ok. 3-4 opakowania) Niecałe 2 szklanki wody 25 dag okrągłych biszkoptów (zamiast biszkoptów możecie użyć także herbatników lub krakersów) 15 dag cukru pudru 12 dag galaretki cytrynowej 50 ml soku z cytryny (sok z ok. 1 cytryny) 30 g żelatyny Przygotowanie: Ser zmielcie w maszynce 2-3 razy. Im mocniej ser będzie zmielony, tym bardziej kremowy i puszysty będzie wasz sernik. Dodajcie do sera cukier puder. Zmiksujcie ser z cukrem i dodawajcie stopniowo serek homogenizowany. Na koniec pierwszej fazy przygotowania sera, dodajcie do masy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. W ok. 1/4 szklanki zimnej wody rozpuśćcie żelatynę i odstawcie do napęcznienia. Gotową żelatynę lekko podgrzejcie i dodajcie ostrożnie do masy serowej, cały czas mieszając łyżką całość. Przygotujcie tortownicę o średnicy 22...