Zdrowy krem czekoladowy. Przepis na deser na diecie
jaNina/Gotujmy.pl
Newsy

Zdrowy krem czekoladowy. Przepis na deser na diecie

Zdrowa czekolada? Tak! Przygotujcie deser czekoladowy według tego przepisu i podajcie go wszystkim gościom – nawet tym na diecie.

Dietetyczny krem czekoladowy to doskonały pomysł dla wszystkich miłośników słodkości, którzy dbają o linię bądź ograniczają cukier i niezdrowe tłuszcze – a tych w batonikach i tabliczkach czekolady jest co niemiara… Warto więc zastąpić ją deserem przygotowanych z korzystnych dla zdrowia składników takich jak awokado i gorzkie kakao.

Obydwa te składniki bogate są w zdrowe tłuszcze (które poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci, a także odporność) oraz związki, które stymulują spalanie tłuszczu i działają odmładzająco. Awokado i kakao obniżają także poziom ciśnienia krwi oraz „zły” cholesterol prowadzący do wielu chorób sercowo-naczyniowych. Do zdrowych, deserowych przekąsek należy także m.in. pieczona owsianka z czekoladą i bananami - doskonale reguluje układ trawienny i pobudza metabolizm.

Niedawno proponowaliśmy także nieco podobny mus czekoladowo-truskawkowy - z pewnością zachwyci wszystkie dzieci (które nie muszą jeszcze martwić się dietami).

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na krem czekoladowy z awokado

Zachwyćcie swoich gości tym wyjątkowo prostym i szybkim deserem, który będzie zdrowy oraz sycący, a jednocześnie nie nadmiernie słodki.

Składniki:

  • 2 niewielkie dojrzałe awokado
  • 200 ml gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 płaskie łyżki mąki chleba świętojańskiego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • miód do smaku
  • kilka łyżeczek wiórków kokosowych (uprażonych na suchej patelni)
  • kilka łyżeczek pyłku pszczelego (opcjonalnie)
  • 50 ml jogurtu do dekoracji
  • listki mięty lub melisy do dekoracji
Zobacz także
„Córka chowała przede mną czekoladę”. Trudne chwile Justyny Pochanke po odejściu z TVN

„Córka chowała przede mną czekoladę”. Trudne chwile Justyny Pochanke po odejściu z TVN

Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia

Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia

Przygotowanie: 

  1. Obieracie awokado i wkładacie je do wysokiego naczynia blendera.
  2. Dodajecie mleczko kokosowe, kakao, cukier z wanilią i chleb świętojański. Jeśli nie macie tej mąki, zastępujecie ją 1 łyżeczką kakao.
  3. Miodu dodajecie tyle, jakie słodkie lubicie desery. Miksujecie wszystko na gładką masę.
  4. Wkładacie krem do pucharków, dekorujecie kleksem jogurtu, posypujecie pyłkiem pszczelim i uprażonym kokosem.
  5. Przyozdabiacie deser listkami mięty lub melisy. Gotowe!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na pyszny tort Ferrero Rocher. Nikt mu się nie oprze na Wielkanoc
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Przepis na pyszny tort Ferrero Rocher. Nikt mu się nie oprze na Wielkanoc
Czy jest lepszy sposób na uroczyste powitanie świąt od zrobienia pysznego tortu? Ten z naszego przepisu nosi nazwę Ferrero Rocher i jest wprost obłędny. Koniecznie przygotujcie go na Wielkanoc.

Już za kilka dni Wielkanoc. Większość z was na pewno ma już dobrze przemyślane świąteczne menu. Czy wiecie już, co podacie w tym roku na słodko? Poza mazurkami, sernikami i babkami, na świątecznym stole z pewnością znajdzie się też miejsce dla tortu. Co powiecie na tort o smaku cukierków Ferrero Rocher? Tort Ferrero Rocher Tort Ferrero Rocher to przepyszny tort czekoladowy przekładany kremem ganache i bitą śmietaną. Zróbcie go na święta a zachwytom nie będzie końca! Składniki: Na ciasto 200 g mąki pszennej 100 g cukru 30 g kakao 8 g proszku do pieczenia 7 jajek na krem czekoladowy 350 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 200 g czekolady gorzkiej 100 g orzechów włoskich 15 g śmietanfixu Na krem śmietankowy 350 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Dekoracja 360 g pralinek Ferrero rocher 150 g orzechów włoskich 100 g czekolady mlecznej 100 ml śmietany 30% Nasączenie 50 ml likieru kawowego 50 ml wody Przygotowanie: Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy. Dodajemy pojedynczo żółtka. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Ciasto pieczemy około 60 minut 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na trzy części. Krem czekoladowy: Orzechy włoskie mielimy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Zimną śmietanę wyjmujemy dwie godziny wcześniej. Podgrzewamy. do ciepłej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy. Studzimy. Masę umieszczamy w lodówce na całą noc. Zimną masę czekoladową ubijamy. Dodajemy śmietanfix....

torcik makowy
Gotujmy.pl
Newsy
Ten torcik makowy dosłownie rozpieści wasze podniebienia. Idealne połączenie smaków na Boże Narodzenie
Torcik makowy z ogromną ilością białej czekolady i żurawinami, aromatyzowany pomarańczą - to wprost idealne połączenie smaków na Boże Narodzenie. Jak go przygotować? Czytaj dalej!

Święta tuż tuż. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na upieczenie świątecznego ciasta, skorzystajcie z naszego przepisu na makowy torcik z żurawinami i pomarańczą. Torcik jest lekki jak chmurka dzięki połączeniu serka mascarpone, śmietanki kremówki i dużej ilości przepysznej białej czekolady. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Składniki na ciasto makowe 200 g suchego maku 270 g jogurtu naturalnego 100 g cukru 3 duże jajka 275 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny Składniki na krem czekoladowy 300 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone starta skórka z jednej pomarańczy około 6 łyżek wody pomarańczowej - lub do smaku Ganache z białej czekolady 300 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Do mąki dodajemy mak, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy mąkę do jajek na zmianę z jogurtem, po czym całość krótko mieszamy. Dodajemy żurawinę i ponownie mieszamy. Przelewamy ciasto do foremki i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na blaty (trzy lub cztery). Jak zrobić krem czekoladowy? W rondelku podgrzej śmietanę i dodaj do niej połamaną czekoladę. Całość mieszaj aż się dokładnie rozpuści. Serek mascarpone zmiksuj krótko ze skórką pomarańczową oraz wodą pomarańczową. Do otrzymanej masy dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj. Na talerzu połóż spód ciasta a następnie zapnij na nim obręcz tortownicy. Wyłóż część kremu na blat, przykryj drugim blatem i powtórz czynność. Ciasto należy schować...

krem sułtański przepis
monia2005/gotujmy.pl
Newsy
Pamiętacie krem sułtański? Ten przysmak rodem z PRLu można zrobić samodzielnie w domu
Kilka składników, kwadrans wolnego czasu i gotowe – krem sułtański przyrządza się błyskawicznie, a do tego jest przepyszny! Wykorzystajcie ten przepis.

Gospodynie, które radziły sobie w czasach niedoboru, zasługują na medal! W PRLu, gdy brakowało na półkach dosłownie wszystkiego, trzeba było nie lada kreatywności i inwencji twórczej, by umieć stworzyć coś z niczego. W niejednym domu leżały książki kucharskie z przedwojennymi przepisami, ale cóż z tego, skoro niektóre składniki były bardzo trudne do zdobycia albo w ogóle niedostępne? Co zmyślniejsza gospodyni musiała sama wymyślić potrawy i desery, które można było przygotować z tego, co dało się kupić w sklepie. Tak powstał pomysł na krem sułtański – fantastyczny deser składający się z zaledwie kilku składników! Podstawą była tłusta śmietanka, cukier i kakao. Ubita za pomocą miksera śmietana w połączeniu z kakao dawała pyszny, czekoladowy krem. Dodatki były kwestią gustu, choć najpopularniejsze były rodzynki i oczywiście biszkopty na spodzie. Przygotujcie własny krem sułtański z tego przepisu! Przepis na krem sułtański jak za dawnych lat Do zrobienia tego smacznego deseru potrzebne wam będą poniższe składniki: 400 ml śmietanki 30% (2 opakowania po 200 ml) 8 biszkoptów 30 g cukru pudru 30 g kakao Garść rodzynek 2 łyżki wiśni z kompotu Przygotowanie Zimną śmietankę wlejcie do dużej miski i wsypcie 2 kopiaste łyżki cukru pudru. Za pomocą miksera ubijajcie śmietankę na najwyższych obrotach. Cierpliwości – śmietanka zacznie gęstnieć po kilku minutach porządnego ubijania. Kiedy będzie już miała prawidłową konsystencję bitej śmietany, podzielcie ją na dwie części. Do drugiej miski przełóżcie śmietankę, wsypcie dwie łyżki kakao i zmiksujcie tak, by składniki się połączyły. Następnie do każdego pucharka włóżcie po dwa biszkopty, a na to wiśnie z kompotu. Jako kolejną warstwę ułóżcie masę z kakao...

WZ
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Wuzetka lepsza niż w cukierni - sprawdzony przepis dla fanów tego klasycznego ciastka
Ciasto WZ to słynna warszawska wuzetka. Nazwa ciastka pochodzi podobno od trasy W-Z łączącej wschodnią część stolicy z zachodnią.

Klasyczna wuzetka składa się z kakaowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany i pomady, wykonanej z czekolady. Zdarza się, że bitą śmietanę zastępuje się również różnego rodzaju kremami.  Nazwa nie bez znaczenia Nazwa deseru powstała na przełomie lat 40. i 50. XX wieku, prawdopodobnie od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według osobnej teorii nazwa wuzetka pochodzi od skrótowca: „WZC”. Można go rozwinąć jako wypiek z czekoladą. Kolejna sugeruje, że nazwa deseru pochodziła od nazwy pierwszego producenta – Warszawskich Zakładów Cukierniczych. Deser ten powstał w 1949 roku, jego nazwę zaś wymyślono w 1953, w jednej z kawiarni w pobliżu kina Muranów. Domowa wuzetka Jeśli jesteście fanami domowych wypieków, nie ma nic lepszego niż wuzetka własnej roboty. Będzie wam smakować bardziej już ta serwowana w najlepszych kawiarniach. To możemy wam zagwarantować! Na korzyść domowej wuzetki przemawia również pandemia, podczas której zaleca się siedzenie w domu. Czas przygotowania domowego ciacha z bitą śmietaną wynosi około 20 minut. To kaloryczny deser. Jedna porcja to nawet 500 kalorii. To także ciasto niecodzienne, więc wspomniane kalorie nie powinny nikogo szokować. W końcu czy często mamy okazję zajadać się wuzetką zrobioną w domowym zaciszu. Składniki Ciasto: 4 jajka pół szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2/3 szklanki cukru białego 2 łyżki oleju Krem: ok. 400 - 450 ml śmietanki 30% lub 36% 200 - 250 ml dżemu porzeczkowego 3 łyżeczki cukru pudru sok z połowy cytryny Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30 lub 36% Przygotowanie Oddzielamy białka od...