Dietetyczny krem czekoladowy to doskonały pomysł dla wszystkich miłośników słodkości, którzy dbają o linię bądź ograniczają cukier i niezdrowe tłuszcze – a tych w batonikach i tabliczkach czekolady jest co niemiara… Warto więc zastąpić ją deserem przygotowanych z korzystnych dla zdrowia składników takich jak awokado i gorzkie kakao.
Obydwa te składniki bogate są w zdrowe tłuszcze (które poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci, a także odporność) oraz związki, które stymulują spalanie tłuszczu i działają odmładzająco. Awokado i kakao obniżają także poziom ciśnienia krwi oraz „zły” cholesterol prowadzący do wielu chorób sercowo-naczyniowych. Do zdrowych, deserowych przekąsek należy także m.in. pieczona owsianka z czekoladą i bananami - doskonale reguluje układ trawienny i pobudza metabolizm.
Niedawno proponowaliśmy także nieco podobny mus czekoladowo-truskawkowy - z pewnością zachwyci wszystkie dzieci (które nie muszą jeszcze martwić się dietami).
Przepis na krem czekoladowy z awokado
Zachwyćcie swoich gości tym wyjątkowo prostym i szybkim deserem, który będzie zdrowy oraz sycący, a jednocześnie nie nadmiernie słodki.
Zobacz także:
Składniki:
- 2 niewielkie dojrzałe awokado
- 200 ml gęstego mleka kokosowego
- 1 łyżeczka kakao
- 2 płaskie łyżki mąki chleba świętojańskiego
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- miód do smaku
- kilka łyżeczek wiórków kokosowych (uprażonych na suchej patelni)
- kilka łyżeczek pyłku pszczelego (opcjonalnie)
- 50 ml jogurtu do dekoracji
- listki mięty lub melisy do dekoracji
Przygotowanie:
- Obieracie awokado i wkładacie je do wysokiego naczynia blendera.
- Dodajecie mleczko kokosowe, kakao, cukier z wanilią i chleb świętojański. Jeśli nie macie tej mąki, zastępujecie ją 1 łyżeczką kakao.
- Miodu dodajecie tyle, jakie słodkie lubicie desery. Miksujecie wszystko na gładką masę.
- Wkładacie krem do pucharków, dekorujecie kleksem jogurtu, posypujecie pyłkiem pszczelim i uprażonym kokosem.
- Przyozdabiacie deser listkami mięty lub melisy. Gotowe!
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: