Czy istnieją zdrowe, pyszne i proste w przygotowaniu desery? Tak. Jednym z nich są jabłka w owsianej panierce.
Jabłka w owsianej panierce to szybki w przygotowaniu deser, który ma mało kalorii, a przy tym pysznie smakuje. Jego przyrządzenie zajmie ci dosłownie kilkanaście minut a efekt smakowy przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania.
Do przygotowania tego smakowitego deseru będziesz potrzebowała:
- patelnię
- 2 miseczki
- nóż
- papierowe ręczniczki
Składniki:
- jabłko
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 jajko
- szklanka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki wody gazowanej
- 3 łyżki miodu
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka imbiru
- olej do smażenia
Sposób wykonania
Jabłko dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, obierz i pokrój w plastry. Połącz ze sobą w oddzielnej misce jajka, mąkę, wodę, miód, proszek do pieczenia, cynamon i imbir. Wymieszaj wszystko razem, aż uzyskasz jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej olej, a następnie wysyp na talerz płatki owsiane. Zamocz plasterek jabłka w cieście, a potem w płatkach owsianych i smaż z obu stron, aż uzyskasz złoty kolor. Po usmażeniu jabłka wykładamy na papierowy ręczniczek, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Deser możemy podawać z ulubionym dodatkiem, np. miodem lub konfiturą.
Zobacz także:
Smacznego!