Czy istnieją zdrowe, pyszne i proste w przygotowaniu desery? Tak. Jednym z nich są jabłka w owsianej panierce.

Jabłka w owsianej panierce to szybki w przygotowaniu deser, który ma mało kalorii, a przy tym pysznie smakuje. Jego przyrządzenie zajmie ci dosłownie kilkanaście minut a efekt smakowy przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania.

Do przygotowania tego smakowitego deseru będziesz potrzebowała:

  • patelnię
  • 2 miseczki
  • nóż
  • papierowe ręczniczki

Składniki:

  • jabłko
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżki miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

Jabłko dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, obierz i pokrój w plastry. Połącz ze sobą w oddzielnej misce jajka, mąkę, wodę, miód, proszek do pieczenia, cynamon i imbir. Wymieszaj wszystko razem, aż uzyskasz jednolitą masę.

Na patelni rozgrzej olej, a następnie wysyp na talerz płatki owsiane. Zamocz plasterek jabłka w cieście, a potem w płatkach owsianych i smaż z obu stron, aż uzyskasz złoty kolor. Po usmażeniu jabłka wykładamy na papierowy ręczniczek, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Deser możemy podawać z ulubionym dodatkiem, np. miodem lub konfiturą.

Zobacz także:

Smacznego!