Polacy uwielbiają placki ziemniaczane, ale nie ma się co oszukiwać. Niestety w czasie smażenia ziemniaki pochłaniają dość dużą ilość tłuszczu, więc to danie nie należy do dietetycznych i lekkostrawnych. Ze względu na to nie jemy ich zbyt często, bo zazwyczaj jemy je z cukrem, śmietaną lub śmietanowym sosem, a to dodatkowo podnosi ich kaloryczność.
Fajną alternatywą dla osób szukających zdrowszych zamienników tradycyjnych dań są placki ziemniaczane z piekarnika. Bez obaw możecie podawać je swoim dzieciom. Nie zaszkodzą również waszej figurze. Takie danie mogłoby spokojnie zaleźć się w jadłospisie popularnej diety odchudzającej. Przepis jest banalnie prosty, a wykonanie nie zajmie ci więcej niż godzinę.
Przepis na placki ziemniaczane bez smażenia
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki otrębów owsianych
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach.
- Tak przygotowane ziemniaki odstaw na ok. 15 minut. W tym czasie powinny puścić wodę, którą następnie musisz wylać.
- Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i dodaj do masy ziemniaczanej.
- Otręby zmiel przy pomocy meleksera na sypką masę przypominającą mąkę. Tak przygotowane umieść w misce z ziemniakami.
- W naczyniu umieść również jajko, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się składników.
- Blachę do pieczenia lub dużą foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie posmaruj cienką warstwą oleju.
- Z przygotowanej masy ziemniaczanej uformuj niezbyt duże placuszki ziemniaczane.
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni i umieść w nim blachę z placuszkami. Przysmak piecz przez ok. 35 minut, aż do zarumienienia się ziemniaków.
Gotowe!
Tak przygotowane placki ziemniaczane najlepiej smakują z sosem grzybowym lub mięsnym gulaszem. Możesz je również serwować na słodko - ze śmietaną i cukrem. Twoja rodzina będzie zachwycona.