placki ziemniaczane z piekarnika
Adobe Stock
Newsy

Przepis na zdrowe placki ziemniaczane bez smażenia. Są lepsze od tradycyjnych

Polacy kochają placki ziemniaczane! Jednak biorąc pod uwagę sposób ich przygotowania, którym jest smażenie na głębokim tłuszczu, nie należą do często pojawiających się w naszej diecie dań. Na szczęście ten przysmak można przyrządzić również w piekarniku!

Polacy uwielbiają placki ziemniaczane, ale nie ma się co oszukiwać. Niestety w czasie smażenia ziemniaki pochłaniają dość dużą ilość tłuszczu, więc to danie nie należy do dietetycznych i lekkostrawnych. Ze względu na to nie jemy ich zbyt często, bo zazwyczaj jemy je z cukrem, śmietaną lub śmietanowym sosem, a to dodatkowo podnosi ich kaloryczność.

Fajną alternatywą dla osób szukających zdrowszych zamienników tradycyjnych dań są placki ziemniaczane z piekarnika. Bez obaw możecie podawać je swoim dzieciom. Nie zaszkodzą również waszej figurze. Takie danie mogłoby spokojnie zaleźć się w jadłospisie popularnej diety odchudzającej. Przepis jest banalnie prosty, a wykonanie nie zajmie ci więcej niż godzinę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na placki ziemniaczane bez smażenia

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • olej 
  • sól
  • pieprz
Zobacz także
W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

kotlety mielone z cukinią

Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach.
  2. Tak przygotowane ziemniaki odstaw na ok. 15 minut. W tym czasie powinny puścić wodę, którą następnie musisz wylać.
  3. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i dodaj do masy ziemniaczanej. 
  4. Otręby zmiel przy pomocy meleksera na sypką masę przypominającą mąkę. Tak przygotowane umieść w misce z ziemniakami.
  5. W naczyniu umieść  również jajko, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się składników.
  6. Blachę do pieczenia lub dużą foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie posmaruj cienką warstwą oleju.
  7. Z przygotowanej masy ziemniaczanej uformuj niezbyt duże placuszki ziemniaczane.
  8. Piekarnik nagrzej do 220 stopni  i umieść w nim blachę z placuszkami. Przysmak piecz przez ok. 35 minut, aż do zarumienienia się ziemniaków.

Gotowe!

Tak przygotowane placki ziemniaczane najlepiej smakują z sosem grzybowym lub mięsnym gulaszem. Możesz je również serwować na słodko - ze śmietaną i cukrem. Twoja rodzina będzie zachwycona.

Przepisz na placki ziemniaczane Magdy Gessler
Adobe Stock
Newsy
Przepis na pyszne placki ziemniaczane Magdy Gessler. Ten wyjątkowy smak to zasługa 1 tajnego składnika
W "Kuchennych Rewolucjach" nieraz wyszło na jaw, że wiele osób, nawet zawodowych kucharzy, nie potrafi przygotować idealnych placków ziemniaczanych. Magda Gessler postanowiła więc zdradzić na nie swój przepis!

Za dużo mąki, surowe, spalone, niedobre – takie słowa najczęściej wypowiadała Magda Gessler kosztując placków ziemniaczanych w wielu polskich restauracjach. Ich przyrządzenie, choć wydaje się proste, w rzeczywistości takie nie jest. Sekretem na udane placki są bowiem dokładnie odmierzone proporcje i właściwy sposób przygotowania. Magda Gessler dodaje do nich również 1 sekretny składnik - śmietanę. Przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 45 g mąki pszennej 15 ml śmietany sól i pieprz olej Przygotowanie: Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odsącz z wody (powinny być mokre jednak nie mogą pływać w płynie). Możesz to zrobić przy pomocy sitka lub bawełnianej ściereczki. Odsączonej z ziemniaków wody pod żadnym pozorem nie wylewaj. Odstaw na ok. 10 minut. W tym czasie zajmij się innymi składnikami. Cebulę obierz i zetrzyj, podobnie jak ziemniaki, na tarce o małych oczkach. W dużej misce umieść starte ziemniaki i cebulę. Dodaj jajka, mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym czasie na dnie odciśniętej wcześniej z ziemniaków wody powinna zebrać się skrobia ziemniaczana. Aby do niej dotrzeć wylej z miski całą wodę. Skrobię dodaj do ciasta na placki. Do powstającej masy dodaj też śmietanę, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej (powinien dokładnie pokryć cienką warstwą całą patelnie) i zacznij nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki. Smaż ok. 3 minut na jednej stronie (czas ten jest uzależniony od grubości placków) aż do zarumienienia. Placki zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego....

Placki Karola Okrasy
ONS.pl
Newsy
Karol Okrasa dodaje do placków ziemniaczanych 1 nietypowy składnik. Dzięki niemu są tak pyszne, że palce lizać 
Spróbujcie tak przygotowanych placków! Ten sposób jest genialny, a zarazem bardzo prosty.

Karol Okrasa to kucharz z dużym doświadczeniem. Znany jest Polakom jako prowadzący program kulinarny „Okrasa łamie przepisy”. Okrasa doskonale zna się na tym, jak połączyć tradycję z nowoczesnością i subtelnie transformować i przerabiać przepisy, by zyskały nowych aromatów i weszły na wyższy poziom. W tym wypadku, Karol przeszedł samego siebie! Tak przygotowane placki ziemniaczane są niesamowicie pyszne. Karol Okrasa czasami używa w swoich przepisach trudnodostępnych składników, ale tym razem przygotował przepis, który możecie zrobić „od ręki”. Na pewno macie wszystkie składniki w domu. Pewnie nie wpadlibyście sami na to, żeby tak je połączyć Placki ziemniaczane Karola Okrasy Składniki na placki ziemniaczane Karola Okrasy Pół kilo ziemniaków 2 jajka Ok. 4 łyżki mąki Ok. 2 łyżeczki kminku (można pominąć) 4 cebule Male opakowanie śmietany 18% Olej do smażenia Sól Świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie placków ziemniaczanych Karola Okrasy Pierwszy etap przygotowania placków ziemniaczanych nie różni się prawdopodobnie od tego, jak zazwyczaj robiliście placki.  Zetrzyjcie ziemniaki. Wymieszajcie je z jajkami i mąką. Utrzyjcie w moździerzu kminek. Dodajcie go do masy ziemniaczanej. Doprawcie masę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Rozgrzejcie w piekarniku dużą żeliwną blachę. Na rozgrzaną blachę wyłóżcie placki o grubości ok. 5 mm każdy. Pieczcie je, aż zrobią się złote, po tym czasie wyciągniecie blachę z piekarnika i przewróćcie placki.  Pieczcie je z drugiej strony przez taki sam czas. W tym czasie przygotujcie cebulę: pokrójcie ją na piórka lub małe cząstki. Smażcie cebulę na oleju na złocisty kolor. Dodajcie do cebuli trochę wody i duście ja...

placki ziemniaczane
Adobe Stock
Newsy
Poznajcie sekret idealnie pysznych placków ziemniaczanych. Ten 1 trik stosują najlepsi kucharze
Idealnie chrupiące z wierzchu, a delikatne w środku - takie powinny być placki ziemniaczane. Kucharze stosują jeden trik, dzięki któremu zawsze wychodzą perfekcyjnie. Sprawdźcie koniecznie ten patent!

Ze śmietaną, jogurtem naturalnym, ketchupem, gulaszem, a nawet cukrem! Jest wiele propozycji podania tego dania, każdy preferuje inną formę, ale zdecydowanie nikt nie jest w stanie obok nich przejść obojętnie. Dzięki zastosowaniu jednego patentu kucharzy, wasze placki będą jeszcze lepsze i bardziej chrupiące! Idealne ziemniaki na placki ziemniaczane Wbrew pozorom ziemniak ziemniakowi nierówny, toteż nie każda odmiana sprawdzi się przy przygotowywaniu tej potrawy. Robiąc zakupy warto zwrócić na to uwagę, gdyż nie smaczne placki będą konsekwencją złego wyboru. Najlepsze będą ziemniaki mączyste, które zawierają dużo skrobi . Dzięki temu masa ziemniaczana będzie bardziej zwięzła, a same ziemniaki nie będą miały tyle wody, co nie będzie jej rozwadniać. Ile maki dodać do placków ziemniaczanych? Przygotowanie placków ziemniaczanych wydaje się być banalną czynnością. Nic bardziej mylnego. Łatwo jest popełnić błąd, który spowoduje iż placki będą niesmaczne i gumowate. Kwestia leży w ilości dodanej mąki. Kucharze przyznają, że na 1 kilogram ziemniaków wystarczą 2 łyżki mąki pszennej . Im mniej mąki tym będą bardziej chrupiące z wierzchu, a w środku delikatne. Jeśli przesadzicie z jej ilością, to niestety nie będą aż tak dobre. Zapamiętajcie ten patent, by więcej nie popełniać tego błahego kroku. Przepis na placki ziemniaczane Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej sól pieprz tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na drobnych oczkach. Odstawcie na chwilę, aby ziemniaki puściły sok. Następnie odciśnijcie je z nadmiaru wody i przełóżcie do drugiej miski.  Z dna pierwszej miski...

Placki ziemniaczane
Newsy
Dodajecie do placków ziemniaczanych cebulę? Pod żadnym pozorem nie róbcie tego w 1 sytuacji
Myśleliście, że cebula w plackach ziemniaczanych to obowiązek? Zdecydowanie nie! W tym przypadku może naprawdę popsuć ich smak…

Placki ziemniaczane to danie uwielbiane przez Polaków. Każdy ma na nie trochę inny sposób. Wasze placki różnią się sposobem rozdrabniania ziemniaków, sposobem smażenia i wreszcie: dodatkami do masy ziemniaczanej. Popularnością cieszą się placki ziemnaczane z marchewką , placki ziemniaczane z cukinią , ale tak najpopualrniejsze są placki ziemniaczane z cebulą . Te różnice są naturalne i zależą pewnie od przekazanej wam przez rodzinę receptury. Czy wiecie jednak kiedy lepiej pominąć dodawanie do placków cebuli? Skutecznie zepsuje ona smak potrawy… Kiedy nie dodawać cebuli do placków ziemniaczanych? Niektórzy z was pewnie nie wyobrażają sobie pysznych placków ziemniaczanych bez dodatku cebuli. Czy zawsze dodajecie ją jednak do masy? Na pewno nie dodawajcie jej, jeśli macie zamiar jeść placki ziemniaczane na słodko . Placki kartoflane bez cebuli będą wtedy znacznie smaczniejsze. Pamiętajcie, żeby nie stosować tego dodatku, jeśli będziecie planować jedzenie placków z cukrem lub ze śmietaną i cukrem, albo z konfiturami. Nie musicie zmieniać proporcji pozostałych składników, kiedy pomijacie cebulę. Jest ona odpowiedzialna głównie za nadanie plackom wytrawnego aromatu. Dodatki do placków ziemniaczanych na słodko Niektórzy uwielbiają chrupiące placki ziemniaczane bez żadnych dodatków, ale inni nie uważają ich wtedy za pełne danie. Lubicie placki ziemniaczane na słodko? Oto inne pyszne dodatki, z którymi najlepiej podawać placki ziemniaczane w słodkiej odsłonie: śmietana i cukier konfitury mus jabłkowy twaróg lub twaróg i cukier śmietana i owoce. Jak zrobić placki ziemniaczane? Każdy z was ma pewnie swój przepis na placki, który sprawdza się u was w domach. Sprawdźcie, czy...