Nie ma lepszej przekąski w gorący dzień niż lody. Najlepiej domowe. A żeby były jeszcze zdrowsze, spróbujcie je zrobić w zupełnie inny sposób. Przepis na takie lody podaje Ania Lewandowska, która nie używa do ich w ogóle mleka ani śmietanki. Kluczowym składnikiem jest za to delikatne mleczko kokosowe. Sprawdźcie, jak zrobić takie zdrowe, wegańskie lody. 

Przepis Anny Lewandowskiej na lody na mleczku kokosowym

Do przygotowania porcji lodów wegańskich dla dwóch osób będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 1 szklanka mleczka kokosowego

  • pół szklanki wiórków kokosowych

  • 1 banan

  • garść owoców leśnych 

  • ekstrakt z wanilii

Przygotowanie:

  1. Obierzcie banana i rozgniećcie widelcem.

  2. Do miski z bananem wlejcie szklankę mleczka kokosowego oraz kilka kropli ekstraktu z wanilii dla smaku.

  3. Wszystko zblendujcie na jednolitą masę i wstawcie do zamrażarki. Po godzinie lody będą już gotowe, ale jeśli chcecie, by masa była bardziej puszysta, mieszajcie ją co godzinę i odstawiajcie do zamrażarki przez około 4-5 godzin. 

  4. Podawajcie posypane wiórkami kokosowymi z dodatkiem owoców leśnych (lub innych, świeżych owoców). Smacznego!

Dlaczego warto jeść lody wegańskie?

Lody weganskie, niezawierające mleka czy śmietanki stają się coraz bardziej popularne. Można tutaj wyróżnić kilka czynników. Składniki do przyrządzenia takich lodów, jak na przykład mleczko kokosowe, od kilku lat są o wiele bardziej dostępne oraz tańsze.

Zobacz także:

Do tego wiele osób decyduje się na przejście na dietę wegańską lub bezlaktozową ze względu na zdrowie. Kolejnym, ważnym dla niektórych czynnikiem jest kaloryczność- lody bez tłustej śmietanki są znacznie mniej kaloryczne i tym samym bezpieczniejsze do spożywania na diecie odchudzającej. Nie mają też w sobie szkodliwego cholesterolu. 

Kolejną zaletą lodów bez mleka i śmietany są możliwości wybrania ulubionego smaku. Podstawą wegańskich lodów domowych może być mleczko kokosowe, jak w przepisie Ani Lewandowskiej, a także mleko ryżowe, owsiane, kokosowe, migdałowe, a nawet z orzechów nerkowca! Wszystkie te napoje roślinne różnią się od siebie smakiem, dlatego użyte do zrobienia lodów nadadzą im kompletnie inny, ciekawy smak. 

Źródło: tydzien-na-weganie.pl, hpba.pl