Sałatka
Gotujmy.pl
Newsy

Zdrowa i prosta sałatka na odporność z czosnkiem. Ten przepis musi być w waszej kuchni 

Ta prosta sałatka będzie idealna dla miłośników czosnku i nie tylko. Wszyscy domownicy z pewnością docenią jej wyrazisty smak.

Okres jesienno-zimowy to czas, w którym często zapadamy na różnego typu infekcje. Aby nie chorować, musimy regularnie dbać o naszą odporność. Jednym z najlepszych sposobów jest po prostu zdrowa dieta. Organizm powinien otrzymywać naturalne witaminy i składniki mineralne. Warto też do naszej diety włączyć czosnek, który ma właściwości lecznicze i jest naturalnym antybiotykiem. Nasze babcie z czosnku robiły przeróżne syropy oraz nalewki, które były niezastąpione w walce z infekcjami. Z czosnku można również zrobić przepyszną sałatkę, która wzmocni nasz organizm na długi czas. Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a efekt końcowy na pewno zasmakuje każdemu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Prosty przepis na sałatkę „trzy czosnki"

Składniki

  • Połowa kapusty pekińskiej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 pomidory
  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • ser feta
  • 2 piersi z kurczaka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu kolorowego
  • szczypta bazylii
  • 6 ząbków świeżego czosnku
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • natka pietruszki do dekoracji
  • świeży koperek do dekoracji 
  • czosnek włoski w oleju
  • czosnek z ziołami w oleju

Sposób przygotowania

  • Kapustę pekińską szatkujemy na drobno i wrzucamy do miski. 
  • Sparzone wcześniej pomidory kroimy na kawałki. 
  • Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy na kawałki.
  • Cebulę i ser feta kroimy w kostkę.
  • Umytą pierś z kurczaka gotujemy. Ugotowaną kroimy w kostkę i smażymy na patelni grillowej, aż się zrumieni. 
  • Gotowe mięso pozostawiamy do przestygnięcia.  Wszystkie składniki wraz z mięsem wsypujemy do miski z kapustą pekińską. 
  • Dodajemy około 3/4 puszki kukurydzy, resztę odstawiamy. Będzie nam potrzebna do ozdoby.  
  • Na koniec dodajemy do sałatki pokrojone w drobne plasterki (po pół słoiczka) czosnek włoski oraz z ziołami.
  • Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy przepuszczony przez praskę świeży czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Gotową sałatkę zdobimy pozostałą kukurydzą. Posypujemy natką pietruszki oraz koperkiem. Tak przyozdobioną sałatkę odkładamy na ok. 2-3 godziny do lodówki. Dzięki temu składniki „przegryzą się” i smak naszej sałatki będzie jeszcze lepszy. 

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Ewa Wachowicz zdradza przepis na sałatkę makaronowa z kurczakiem. Zrobicie ją błyskawicznie, zasmakuje każdemu.
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Ewa Wachowicz zdradza przepis na sałatkę makaronowa z kurczakiem. Zrobicie ją błyskawicznie i zasmakuje każdemu
Kurczak z makaronem można podać jako danie obiadowe, ale też w postaci sałatki makaronowej z kurczakiem. Ewa Wachowicz używa do niej nietypowego makaronu.

Sałatki makaronowe do bardzo proste i szybkie dania. Są też ekonomiczne, jeśli użyjecie do nich makaronu, który został z obiadu i uzupełnicie go dodatkami, które macie w lodówce. Ewa Wachowicz proponuje jednak sałatkę, do której nie używa klusek z obiadu. Gotuje do niej specjalny makaron orzo, który wygląda jak ziarenka ryżu. Jakich jeszcze makaronów najlepiej używać do sałatek? Makarony najlepsze do sałatek Włochom, fanatykom makaronu zawdzięczamy ogromną ich ilość. Do tradycyjnych w naszej kuchni nitek, świderków czy krajanki, dzięki importowi z Włoch, dołączyły w ostatnich latach najbardziej wymyślne kształty klusek. Rurki, muszle, wstążki, spaghetti, pod obco brzmiącymi nazwami farfalle, tagliatelle czy fusilli, to makarony przygotowywane z myślą o różnych daniach. Ich kształty nie są przypadkowe. Każdy dostosowany jest najlepiej do sosu, z którym jest podawany. To właśnie na takiej wielkości i kształcie najlepiej układają się konkretne dodatki. Także sałatki podawane są tylko z niektórymi kształtami klusek, na których sos i dodatki prezentują się najlepiej. Tych makaronów używajcie do sałatek: Orzo – drobne makaroniki w kształcie ziarenka ryżu Penne – krótkie, puste w środku rurki Fusilli – makaron przypominający nasze świderki Conchiglione – wygląda jak polskie muszelki Farfalle – kokardki, czyli kwadraciki ciasta makaronowego ściśnięte w środku Przepis Ewy Wachowicz na sałatkę makaronową         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez...

pieczone kule ryżowe
Gotujmy.pl
Newsy
Te kulki ryżowe smakują wprost wybornie. Dodajcie do nich ten składnik a będą pyszne i bardzo zdrowe
Nie macie pomysłu na obiad? Nic straconego. Przygotujcie to proste i pyszne w smaku danie, a na stałe zagości w waszym domowym repertuarze.

Jak wynika z badań, coraz więcej Polaków świadomie rezygnuje z jedzenia mięsa. Liczba wegetarian i wegan przekroczyła już w naszym kraju milion. Coraz więcej z nas prawdzie nie rezygnuje całkowicie z mięsa, ale ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego w swojej diecie. Jeśli wy także się do nich zaliczacie, na pewno uśmiechnięcie się na samą myśl o tych pysznych i prostych w przygotowaniu pieczonych kulach ryżowo-szpinakowych. To lekkie i bardzo zdrowe danie, składa się głównie z ryżu i szpinaku z przyprawami. Idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem i wymyślnymi sosami. Kuleczki można spożywać także na zimno. Wówczas są równie smaczne, jak na gorąco. Jesteście ciekawi, jak je przygotować? Czytajcie dalej. Składniki: 1,5 szklanki surowego białego ryżu 3 średnie marchewki 200 g mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 3 surowe jajka 20 dag świeżego masła 20 dag startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 5 łyżek sosu sojowego 100 ml ketchupu 4 płaskie łyżeczki curry 4 płaskie łyżeczki suszonej papryki wędzonej 1 płaska łyżeczka przyprawy do pizzy Szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka czosnku niedźwiedziego masło klarowane sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Gotujemy ryż, trzymając się przepisu podanego na opakowaniu. Ryż odcedzamy i dodajemy do niego masło, sos sojowy i żółty ser. Dokładnie mieszamy. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie marchewki. Odcedzamy je, dobrze ugniatamy i dodajemy do ryżu. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i wrzucamy na nie szpinak. Dusimy go przez kilka minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i czosnek niedźwiedzi. Gdy szpinak lekko ostygnie, kroimy go na drobniejsze kawałki a następnie łączymy z odcedzonym ryżem i marchewką....

Prosta sałatka
gotujmy.pl/monikaT83
Newsy
Przepyszna sałatka za kilka złotych. Składniki z pewnością masz w lodówce. Sekretem jest wyjątkowy sos
Tak prostej sałatki jeszcze nie przyrządzaliście. Ma jeszcze jeden plus. Na jej przygotowanie wydasz grosze.

Trochę ryżu, sera żółtego, papryki, groszku oraz wyjątkowy sos, stworzy zaskakujące połączenie smaków. Jeśli jesteście fanami szybkich i smacznych sałatek, ten przepis podbije wasze serca. Sałatka jest niezwykle prosta i przygotujecie ją z najpopularniejszych składników z domowej kuchni. Zdrowy, brązowy ryż  Brązowy ryż, na którego bazie przyrządzimy naszą sałatkę, jest zdrowszy i bardziej wartościowy niż ryż biały, więc powinniśmy często wykorzystywać go w naszej kuchni. Wspomaga on układ trawienny, reguluje właściwy poziom cukru we krwi oraz redukuje poziom złego cholesterolu, dzięki dużej zawartości witaminy E. Ryż brązowy wykazuje również działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i jest doskonałym źródłem energii. Stanowi cenne wsparcie dla naszego układu immunologicznego, zmniejszając podatność na infekcje. Na zrobienie tej sałatki będziecie potrzebować tylko 30 minut. Co musimy przygotować? Składniki na prostą sałatkę ryżową: 1 szklanka suchego brązowego ryżu 150 g szynki w kawałku 120 g sera żółtego w kawałku 1 mała papryka czerwona 1 puszka groszku 3 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu pikantnego Sól, pieprz  Przygotowanie: Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą a następnie gotujemy około 30 minut do miękkości. W czasie, gdy ryż będzie się gotować, przygotowujemy nasze pozostałe składniki. Ser i szynkę kroimy w kostkę o średniej wielkości. Paprykę myjemy i kroimy w mniejszą kostkę. Groszek z puszki odcedzamy, przepłukujemy wodą.  Gdy ryż będzie gotowy, odcedzamy go i studzimy, a następnie przekładamy go do miski. Dodajemy nasze składniki do ryżu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nasz wyjątkowy sos przyrządzamy z majonezu i ketchupu  Do wymieszanych w misce...

barszcz ukraiński przepis
AdobeStock
Przepisy
Fantastyczny przepis na barszcz ukraiński! Dodaj ten jeden składnik
Jesień to idealny czas na sycące i rozgrzewające zupy - takie, jak barszcz ukraiński! To pyszne danie nie jest bardzo trudne w przygotowaniu, a jego smak wynagradza godziny spędzone w kuchni!

Jesień i zima to najlepszy czas na gotowanie zup. Ciepłe posiłki rozgrzewają i wzmacniają odporność! Dziś mamy dla was wyjątkowy przepis na barszcz ukraiński – jest nie tylko nieprawdopodobnie smaczny, ale i bardzo sycący! Barszcz ukraiński w Polsce Już po samej nazwie możemy się domyślać, że ojczyzną tego dania jest Ukraina. Rzeczywiście, to właśnie u naszych wschodnich sąsiadów rozwinęła się tradycja gotowania treściwej zupy bazującej na burakach. Co ciekawe, na samym początku nie gotowano jej z buraków, a liści barszczu zwyczajnego. I do tego kiszonych! To właśnie tej roślinie barszcz zawdzięcza swoją nazwę. Z czasem, gdy rozpowszechniła się uprawa buraków, do zupy zaczęto dodawać ciemnoczerwone bulwy. Na Ukrainie istnieje aż 40 (!) sposobów przygotowania tego dania. Polski barszcz ukraiński oczywiście nieco różni się od pierwowzoru. W przeciwieństwie do naszych sąsiadów, my dodajemy do barszczu białą fasolę i grzyby. Przepis na barszcz ukraiński Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, przygotujcie: 600 g buraków 100 g suchej białej fasoli 2 pomidory 1 duży ziemniak 4 liście kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 łyżki koncentratu barszczu 1 łyżka masła 100 ml śmietanki 22% cukier, sól, pieprz   Z wymienionych składników przygotujecie 6 porcji barszczu. Czas przygotowania wynosi niecałe dwie godziny, ale pamiętajcie o tym, że biała fasola musi się wcześniej namoczyć przez 8 godzin! Przygotowanie Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 8 godz., odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, solimy, gotujemy godzinę, odcedzamy i odstawiamy. Buraki płuczemy, obieramy, kroimy w zapałkę, zalewamy 750 ml wody, solimy i gotujemy godzinę....