Okres jesienno-zimowy to czas, w którym często zapadamy na różnego typu infekcje. Aby nie chorować, musimy regularnie dbać o naszą odporność. Jednym z najlepszych sposobów jest po prostu zdrowa dieta. Organizm powinien otrzymywać naturalne witaminy i składniki mineralne. Warto też do naszej diety włączyć czosnek, który ma właściwości lecznicze i jest naturalnym antybiotykiem. Nasze babcie z czosnku robiły przeróżne syropy oraz nalewki, które były niezastąpione w walce z infekcjami. Z czosnku można również zrobić przepyszną sałatkę, która wzmocni nasz organizm na długi czas. Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a efekt końcowy na pewno zasmakuje każdemu.
Prosty przepis na sałatkę „trzy czosnki"
Składniki
- Połowa kapusty pekińskiej
- 1 puszka kukurydzy
- 2 pomidory
- 5 jajek
- 1 cebula
- ser feta
- 2 piersi z kurczaka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu kolorowego
- szczypta bazylii
- 6 ząbków świeżego czosnku
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- natka pietruszki do dekoracji
- świeży koperek do dekoracji
- czosnek włoski w oleju
- czosnek z ziołami w oleju
Sposób przygotowania
- Kapustę pekińską szatkujemy na drobno i wrzucamy do miski.
- Sparzone wcześniej pomidory kroimy na kawałki.
- Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy na kawałki.
- Cebulę i ser feta kroimy w kostkę.
- Umytą pierś z kurczaka gotujemy. Ugotowaną kroimy w kostkę i smażymy na patelni grillowej, aż się zrumieni.
- Gotowe mięso pozostawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki wraz z mięsem wsypujemy do miski z kapustą pekińską.
- Dodajemy około 3/4 puszki kukurydzy, resztę odstawiamy. Będzie nam potrzebna do ozdoby.
- Na koniec dodajemy do sałatki pokrojone w drobne plasterki (po pół słoiczka) czosnek włoski oraz z ziołami.
- Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy przepuszczony przez praskę świeży czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Gotową sałatkę zdobimy pozostałą kukurydzą. Posypujemy natką pietruszki oraz koperkiem. Tak przyozdobioną sałatkę odkładamy na ok. 2-3 godziny do lodówki. Dzięki temu składniki „przegryzą się” i smak naszej sałatki będzie jeszcze lepszy.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl