Sałatka
Gotujmy.pl
Newsy

Zdrowa i prosta sałatka na odporność z czosnkiem. Ten przepis musi być w waszej kuchni 

Ta prosta sałatka będzie idealna dla miłośników czosnku i nie tylko. Wszyscy domownicy z pewnością docenią jej wyrazisty smak.
Magdalena Kieblesz
grudzień 01, 2020

Okres jesienno-zimowy to czas, w którym często zapadamy na różnego typu infekcje. Aby nie chorować, musimy regularnie dbać o naszą odporność. Jednym z najlepszych sposobów jest po prostu zdrowa dieta. Organizm powinien otrzymywać naturalne witaminy i składniki mineralne. Warto też do naszej diety włączyć czosnek, który ma właściwości lecznicze i jest naturalnym antybiotykiem. Nasze babcie z czosnku robiły przeróżne syropy oraz nalewki, które były niezastąpione w walce z infekcjami. Z czosnku można również zrobić przepyszną sałatkę, która wzmocni nasz organizm na długi czas. Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a efekt końcowy na pewno zasmakuje każdemu.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Prosty przepis na sałatkę „trzy czosnki"

Składniki

  • Połowa kapusty pekińskiej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 pomidory
  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • ser feta
  • 2 piersi z kurczaka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu kolorowego
  • szczypta bazylii
  • 6 ząbków świeżego czosnku
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • natka pietruszki do dekoracji
  • świeży koperek do dekoracji 
  • czosnek włoski w oleju
  • czosnek z ziołami w oleju

Sposób przygotowania

  • Kapustę pekińską szatkujemy na drobno i wrzucamy do miski. 
  • Sparzone wcześniej pomidory kroimy na kawałki. 
  • Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy na kawałki.
  • Cebulę i ser feta kroimy w kostkę.
  • Umytą pierś z kurczaka gotujemy. Ugotowaną kroimy w kostkę i smażymy na patelni grillowej, aż się zrumieni. 
  • Gotowe mięso pozostawiamy do przestygnięcia.  Wszystkie składniki wraz z mięsem wsypujemy do miski z kapustą pekińską. 
  • Dodajemy około 3/4 puszki kukurydzy, resztę odstawiamy. Będzie nam potrzebna do ozdoby.  
  • Na koniec dodajemy do sałatki pokrojone w drobne plasterki (po pół słoiczka) czosnek włoski oraz z ziołami.
  • Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy przepuszczony przez praskę świeży czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Gotową sałatkę zdobimy pozostałą kukurydzą. Posypujemy natką pietruszki oraz koperkiem. Tak przyozdobioną sałatkę odkładamy na ok. 2-3 godziny do lodówki. Dzięki temu składniki „przegryzą się” i smak naszej sałatki będzie jeszcze lepszy. 

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Domowa konserwa
gosia239/gotujmy.pl
Newsy Przepyszna domowa konserwa w słoiku. Ten przepis jest genialny. Raj dla podniebienia
Nie ma chyba nic lepszego niż domowe mięsne przetwory. Lubicie robić sobie smaczne zapasy? Domowa konserwa w słoiku będzie w sam raz.
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

Niektórzy z nas nie do końca ufają mięsnym przetworom ze sklepu. Jeszcze inni nie przepadają za smakiem niektórych konserw w puszkach. Dla takich właśnie osób kierujemy naszą dzisiejszą propozycję, czyli konserwę domową w słoiku. Tego rodzaju pożywienie stało się hitem już jakiś czas temu. Początkowo było chętnie przygotowywane na „czarną godzinę” przez osoby zapobiegliwe. Obecnie dotarły także na stoły „zwykłych śmiertelników”, którzy po prostu cenią sobie ich walory. Zalety domowych konserw w słoiku są ogólnie znane – długi termin do spożycia, wspaniały, pełen aromatu smak i zapach, pewność i gwarancja naturalnego składu mięsa, bez zbędnych konserwantów, polepszaczy i sztucznych przypraw. Nasze słoiczkowe zapasy przydadzą się także wtedy, gdy po prostu nie będziemy mieli pomysłu na pożywny i smaczny posiłek. Doskonale wypadną w połączeniu ze świeżym pieczywem z dodatkiem niewielkiej ilości musztardy, chrzanu lub ogórków kiszonych. Przepis na przygotowanie domowej konserwy w słoiku ze sporych kawałków mięsa. Składniki: 1 kg podgardla wieprzowego lub innego dość tłustego mięsa. 1 kg karczku lub łopatki wieprzowej Sól do peklowania – 1 łyżka 3-4 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego Mała łyżeczka majeranku Kilka ząbków czosnku Łyżeczka pieprzu 100 ml wody Przygotowanie: Mięso myjemy, odcinamy skórę z podgardla albo z boczku, jeżeli go używamy. Kroimy mięso w sporą kostkę. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Zalewamy mięso zimną wodą i doprawiamy przyprawami. Mieszamy i zostawiamy na 24 godziny w zimnym miejscu. Wyparzamy ok. 7 słoiczków o pojemności 500 ml. Nakładamy mięso do słoiczków. Zakręcamy nakrętkami i...

Przeczytaj