Okres jesienno-zimowy to czas, w którym często zapadamy na różnego typu infekcje. Aby nie chorować, musimy regularnie dbać o naszą odporność. Jednym z najlepszych sposobów jest po prostu zdrowa dieta. Organizm powinien otrzymywać naturalne witaminy i składniki mineralne. Warto też do naszej diety włączyć czosnek, który ma właściwości lecznicze i jest naturalnym antybiotykiem. Nasze babcie z czosnku robiły przeróżne syropy oraz nalewki, które były niezastąpione w walce z infekcjami. Z czosnku można również zrobić przepyszną sałatkę, która wzmocni nasz organizm na długi czas. Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a efekt końcowy na pewno zasmakuje każdemu.

Prosty przepis na sałatkę „trzy czosnki"

Składniki

  • Połowa kapusty pekińskiej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 pomidory
  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • ser feta
  • 2 piersi z kurczaka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu kolorowego
  • szczypta bazylii
  • 6 ząbków świeżego czosnku
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • natka pietruszki do dekoracji
  • świeży koperek do dekoracji 
  • czosnek włoski w oleju
  • czosnek z ziołami w oleju

Sposób przygotowania

  • Kapustę pekińską szatkujemy na drobno i wrzucamy do miski. 
  • Sparzone wcześniej pomidory kroimy na kawałki. 
  • Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy na kawałki.
  • Cebulę i ser feta kroimy w kostkę.
  • Umytą pierś z kurczaka gotujemy. Ugotowaną kroimy w kostkę i smażymy na patelni grillowej, aż się zrumieni. 
  • Gotowe mięso pozostawiamy do przestygnięcia.  Wszystkie składniki wraz z mięsem wsypujemy do miski z kapustą pekińską. 
  • Dodajemy około 3/4 puszki kukurydzy, resztę odstawiamy. Będzie nam potrzebna do ozdoby.  
  • Na koniec dodajemy do sałatki pokrojone w drobne plasterki (po pół słoiczka) czosnek włoski oraz z ziołami.
  • Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy przepuszczony przez praskę świeży czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Gotową sałatkę zdobimy pozostałą kukurydzą. Posypujemy natką pietruszki oraz koperkiem. Tak przyozdobioną sałatkę odkładamy na ok. 2-3 godziny do lodówki. Dzięki temu składniki „przegryzą się” i smak naszej sałatki będzie jeszcze lepszy. 

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl