sałatka z kurczakiem przepis
Ewelina P / gotujmy.pl
Newsy

Zdrowa i kolorowa. Ta sałatka da wam prawdziwy zastrzyk energii

Po kilku dniach jedzenia tłustego i ciężkiego jedzenia czas na zdrową i sycącą sałatkę z pysznych składników!

W ostatni dzień świąt z pewnością macie już dosyć ciężkich, bożonarodzeniowych potraw! Niestety, choć tradycyjne, świąteczne polskie dania są bardzo smaczne, to potrafią być też dość ciężkostrawne. A do tego łatwo od nich przytyć, co w połączeniu z kilkoma porcjami ciasta dziennie sprawia, że wszyscy po świętach ważą co najmniej jeden kilogram więcej! Dlatego po świętach przychodzi czas na zmianę diety i powrót do świeżych warzyw i lekkich dań. Organizm wam za to podziękuje, a jeśli będziecie dłużej odżywiać się w ten sposób, to i zbyt ciasne spodnie zaczną się lepiej układać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na smaczną i dietetyczną sałatkę

Po świętach na pewno czujecie się ospali i ociężali, dlatego świetnym pomysłem na poświąteczny posiłek jest sałatka ze świeżych warzyw! Da wam dużo energii, a do tego jest po prostu bardzo smaczna. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 130 g makaronu penne
  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 1 świeży ogórek
  • 1 papryka czerwona
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • 10 dag słonecznika
  • Bazylia
  • Curry
  • Zioła prowansalskie
  • Pieprz

Oraz składniki na sos:

  • 1 jogurt naturalny 150 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso z kurczaka pokrójcie w kosteczkę i doprawcie curry, ziołami, pieprzem i bazylią. Usmażcie na patelni.
  2. Do wrzątku wsypcie makaron i ugotujcie zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu.
  3. Następnie umyjcie i pokrójcie warzywa – pomidorki w ćwiartki, a paprykę i ogórka w kostkę. Wrzućcie do miski, a na wierzch wsypcie mieszankę sałat.
  4. W mniejszej misce wymieszajcie jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, miód i pieprz. Odstawcie do lodówki na 20-30 minut.
  5. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypcie słonecznik i prażcie.
  6. Do miski z sałatą i warzywami dodajcie usmażonego kurczaka, uprażony słonecznik oraz sos jogurtowy. Wymieszajcie delikatnie i gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone „po włosku”. Moc kolorów na talerzu
Kotlety mielone „po włosku” to kolorowy sposób na odczarowanie starego przepisu. Precz z nudą!

Lubicie mielone, a macie już dość oklepanego przepisu na zwykłe kotlety? Wypróbujcie jednej z naszych wariacji. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis użytkowniczki naszego portalu. Karita podzieliła się przepisem na kotlety mielone „po włosku”. Tymianek, siemię lniane, słonecznik – na tym nie kończy się lista nietypowych, ciekawych składników dodawanych do takich właśnie kotlecików. Co prawda część z nich na czele z przyprawą curry niewiele ma wspólnego z włoską kuchnią, ale czy to tak naprawdę ważne? Przecież liczy się smak! Przepis na kotlety mielone „po włosku” Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej Bułka tarta lub namoczona bułka kajzerka Jajko Tymianek (najlepiej świeży) 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 2 łyżeczki obranych ziaren słonecznika Mała marchewka lub połowa dużej Ząbek czosnku 2 pomidory Przyprawa curry Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Do miski lub garnka włóżcie mięso, wbijcie jajko, dodajcie przyprawy i bułkę tartą. Do masy mięsnej dodajcie startą marchewkę, obraną i pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Pomidory sparzcie wrzątkiem, obierzcie ze skórki i drobno pokrójcie, po czym dodajcie do mięsa. Wsypcie do mięsa siemię lniane i słonecznik. Wymieszajcie całość dokładnie, najlepiej ręcznie. Rozgrzejcie olej na patelni. Smażcie kotlety z obu stron na złoty, lekko brązowawy kolor. Podawajcie z ziemniakami lub z kaszą, a także z surówką lub z buraczkami na ciepło. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Lubicie potrawy z mielonego mięsa? Koniecznie wypróbujcie także naszych przepisów na takie dania jak kotlety mielone z młodą kapustą , kotlety mielone po meksykańsku ,...

Domowy keczup. Przepis na prosty zamiennik tego ze sklepu
Flickr
Newsy
Domowy keczup. Przepis na prosty zamiennik tego ze sklepu
Jeśli przepadacie za ketchupem, ale martwicie się, że ten ze sklepu nie jest zbyt zdrowy, to zróbcie go sami w domu! Poznajcie przepis na domowy ketchup.

Dziś praktycznie każdy używa ketchupu: do kanapek, sosów czy mięs. Wspaniale podkreśla smak wielu potraw i nadaje im charakteru! W sklepach można znaleźć coraz więcej rodzajów ketchupu. Dostępny jest już nie tylko pikantny i łagodny, ale także np. ketchup z chilli, bazylią albo czosnkiem. Jednak w gotowym ketchupie ze sklepu, znajduje się bardzo dużo cukru i innych dodatków, które niekoniecznie są dobre dla waszego zdrowia. Dlatego warto przygotować go samodzielnie w domu! To wcale nie jest takie trudne, a domowy ketchup smakuje o niebo lepiej od tego, który znajduje się na sklepowych półkach. Wypróbujcie poniższy przepis na ketchup, a nigdy więcej nie kupicie go w sklepie! Przepis na domowy ketchup Najważniejsza w przygotowywaniu ketchupu jest cierpliwość, ponieważ tak naprawdę ketchup to po prostu sos, który został bardzo mocno zredukowany. A im dłużej będziecie go gotować, tym więcej wody z niego odparuje i będzie gęstszy i bardziej aromatyczny. Do przygotowania domowego ketchupu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kg pomidorów malinowych 2 cebule dymki 1 niewielka łodyga selera naciowego 1 ząbek czosnku 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki cukru 2 goździki Pół łyżeczki kolendry Szczypta curry Odrobina skórki z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie: Natnijcie delikatnie skórki pomidorów. Zalejcie je wrzątkiem i po kilku-kilkunastu sekundach wyciągnijcie. Przelejcie zimną wodą i obierzcie ze skóry – powinna sama odchodzić. Obierzcie cebule i czosnek, a selera umyjcie. Pokrójcie drobno. W garnku rozpuśćcie cukier na karmel i usmażcie na nim pokrojone warzywa. Dodajcie goździki, kolendrę i szczyptę curry, a na koniec wlejcie 3 łyżki octu jabłkowego. Do...

Przepis na sos tzatziki. Idealny do ziemniaków i potraw z grilla
WanilioweInspiracje/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sos tzatziki. Idealny do ziemniaków i potraw z grilla
Ten popularny sos doskonale pasuje do dań z grilla, ziemniaków oraz zapiekanek.

Sos tzatziki wywodzi się z kuchni greckiej, która zachwyca nie tylko różnorodnością smaków, ale także bogactwem świeżych ziół. Grecy uwielbiają dania pełne warzyw, najczęściej w formie grillowanej, a także cierpkie smaki z wyczuwalnymi nutami cytrusów i np. mięty.  Kuchnia grecka po polsku Chociaż kuchnia grecka bogata jest w lokalne składniki takie jak dojrzałe warzywa rosnące konkretnie w tamtych regionach takie jak oliwki, bakłażany czy liście winorośli. Grecy do wielu dań dodają także oliwę tłoczoną z oliwek, a także czosnek, paprykę czy pomidory. Lokalne regiony śródziemnomorskie, włącznie z Grecją, słyną także z doskonałych win, a to za sprawą ciepłego klimatu i słonecznej pogody przez większość roku. Właśnie w takich warunkach najlepiej dojrzewają winogrona, dlatego ze świetnych win słyną także Włochy, południe Francji czy Kalifornia. W menu Greka znajdują się potrawy takie jak moussaka (zapiekanka z ziemniaków, mięsa i bakłażana), owoce morza czy horiatiki, znana na całym świecie po prostu jako… sałatka grecka. Jednak najsłynniejszy grecki sos tzatziki wcale nie musi być spożywany wyłącznie w towarzystwie śródziemnomorskich dań – wspaniale uzupełni także polską kuchnię, zwłaszcza w sezonie grillowym! Polecany jest szczególnie do grillowanych lub pieczonych mięs, ziemniaków i innych warzyw. Świetnie podkreśli także smak drobiowych szaszłyków. Przepis na grecki sos tzatziki Składniki: 250 ml jogurtu greckiego 2 mniejsze ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku 0,5 pęczka koperku 3-4 listki mięty Sól, pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek Kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Jogurt grecki przełóżcie do miseczki. Ogórki obierzcie cienko ze skórki i zetrzyjcie na tarce...

Sałatka obiadowa
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Lubicie dobrze zjeść? Ta sałatka gyros z powodzeniem zastąpi obiad. Nieoczekiwane połączenie smaków
Koniecznie spróbujcie tego połączenia smakowego. Sałatkę możecie zjeść na kolację, obiad lub śniadanie.

Ten pyszny przepis naprawdę rozpieści wasze kubki smakowe. Sałatka jest naprawdę sycąca, więc z powodzeniem możecie przygotować ją na obiad. Ryż i kurczak, które wchodzą w skład tej sałatki, spowodują, że każdy się nią naje. Sałatka gyros Składniki na pyszną sałatkę gyros 400 g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju Torebka ryżu Czerwona papryka Puszka kukurydzy 2 małe czerwone cebule 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie sałatki gyros: Mięso umyjcie i osuszcie. Mięso pokrójcie w drobną kostkę. Kurczaka oprószcie przyprawą do gyrosa tak, by każda kostka była pokryta przyprawą. Rozgrzejcie olej na patelni. Na rozgrzaną patelnię dodajcie mięso. Smażcie je, aż kostki kurczaka będą podpieczone z zewnątrz. Ugotujcie ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Ostudźcie ryż. Oczyśćcie paprykę, wyjmijcie z niej gniazdo nasienne i pokrójcie ją.  Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Jeśli jej smak jest dla was zbyt ostry, albo chcecie jeść sałatkę z dziećmi, sparzcie pokrojoną cebulę wrzątkiem i odcedźcie na sitku. Kukurydzę oddzielcie od zalewy i zostawcie na sitku do odcieknięcia. W miseczce zmieszajcie ze sobą ketchup, majonez. Doprawcie do smaku sos solą i pieprzem.  Wszystkie składniki (mięso, ryż, papryka, cebula, kukurydza, sos) podzielcie na dwie równe części. Możecie odłożyć też pojedyncze cząsteczki warzyw do dekoracji. Na dnie dużej miski wyłóżcie pierwszą część wymieszanych składników: ryż, mięso, paprykę, cebulę i kukurydzę.  Wyłóżcie na nich połowę sosu. Przykryjcie drugą warstwą warzyw i mięsa.  Na wierzchu wyłóżcie ostatnią warstwę sosu. Sałatkę udekorujcie na...