sałatka z kurczakiem przepis
Ewelina P / gotujmy.pl
Newsy

Zdrowa i kolorowa. Ta sałatka da wam prawdziwy zastrzyk energii

Po kilku dniach jedzenia tłustego i ciężkiego jedzenia czas na zdrową i sycącą sałatkę z pysznych składników!

W ostatni dzień świąt z pewnością macie już dosyć ciężkich, bożonarodzeniowych potraw! Niestety, choć tradycyjne, świąteczne polskie dania są bardzo smaczne, to potrafią być też dość ciężkostrawne. A do tego łatwo od nich przytyć, co w połączeniu z kilkoma porcjami ciasta dziennie sprawia, że wszyscy po świętach ważą co najmniej jeden kilogram więcej! Dlatego po świętach przychodzi czas na zmianę diety i powrót do świeżych warzyw i lekkich dań. Organizm wam za to podziękuje, a jeśli będziecie dłużej odżywiać się w ten sposób, to i zbyt ciasne spodnie zaczną się lepiej układać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na smaczną i dietetyczną sałatkę

Po świętach na pewno czujecie się ospali i ociężali, dlatego świetnym pomysłem na poświąteczny posiłek jest sałatka ze świeżych warzyw! Da wam dużo energii, a do tego jest po prostu bardzo smaczna. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 130 g makaronu penne
  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 1 świeży ogórek
  • 1 papryka czerwona
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • 10 dag słonecznika
  • Bazylia
  • Curry
  • Zioła prowansalskie
  • Pieprz

Oraz składniki na sos:

  • 1 jogurt naturalny 150 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso z kurczaka pokrójcie w kosteczkę i doprawcie curry, ziołami, pieprzem i bazylią. Usmażcie na patelni.
  2. Do wrzątku wsypcie makaron i ugotujcie zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu.
  3. Następnie umyjcie i pokrójcie warzywa – pomidorki w ćwiartki, a paprykę i ogórka w kostkę. Wrzućcie do miski, a na wierzch wsypcie mieszankę sałat.
  4. W mniejszej misce wymieszajcie jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, miód i pieprz. Odstawcie do lodówki na 20-30 minut.
  5. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypcie słonecznik i prażcie.
  6. Do miski z sałatą i warzywami dodajcie usmażonego kurczaka, uprażony słonecznik oraz sos jogurtowy. Wymieszajcie delikatnie i gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone „po włosku”. Moc kolorów na talerzu
Kotlety mielone „po włosku” to kolorowy sposób na odczarowanie starego przepisu. Precz z nudą!

Lubicie mielone, a macie już dość oklepanego przepisu na zwykłe kotlety? Wypróbujcie jednej z naszych wariacji. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis użytkowniczki naszego portalu. Karita podzieliła się przepisem na kotlety mielone „po włosku”. Tymianek, siemię lniane, słonecznik – na tym nie kończy się lista nietypowych, ciekawych składników dodawanych do takich właśnie kotlecików. Co prawda część z nich na czele z przyprawą curry niewiele ma wspólnego z włoską kuchnią, ale czy to tak naprawdę ważne? Przecież liczy się smak! Przepis na kotlety mielone „po włosku” Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej Bułka tarta lub namoczona bułka kajzerka Jajko Tymianek (najlepiej świeży) 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 2 łyżeczki obranych ziaren słonecznika Mała marchewka lub połowa dużej Ząbek czosnku 2 pomidory Przyprawa curry Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Do miski lub garnka włóżcie mięso, wbijcie jajko, dodajcie przyprawy i bułkę tartą. Do masy mięsnej dodajcie startą marchewkę, obraną i pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Pomidory sparzcie wrzątkiem, obierzcie ze skórki i drobno pokrójcie, po czym dodajcie do mięsa. Wsypcie do mięsa siemię lniane i słonecznik. Wymieszajcie całość dokładnie, najlepiej ręcznie. Rozgrzejcie olej na patelni. Smażcie kotlety z obu stron na złoty, lekko brązowawy kolor. Podawajcie z ziemniakami lub z kaszą, a także z surówką lub z buraczkami na ciepło. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Lubicie potrawy z mielonego mięsa? Koniecznie wypróbujcie także naszych przepisów na takie dania jak kotlety mielone z młodą kapustą , kotlety mielone po meksykańsku ,...

Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz. Podajcie ją do obiadu
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz. Podajcie ją do obiadu
Prosta, szybka i wyjątkowo smaczna sałatka Ewy Wachowicz. Wasi domownicy będą się nią zajadać.

Szukacie ciekawego przepisu na smaczną i zdrową sałatkę? Ewa Wachowicz ma dla was coś specjalnego. To prosta i bardzo łatwa w wykonaniu sałatka z selera i ananasa. Sprawdźcie, jak ją przygotowuje. Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz Sałatka z selera i ananasa to doskonała propozycja nie tylko na zbliżającą się Wielkanoc, ale również na co dzień – do obiadu. Danie robi się błyskawicznie i smakuje wprost fenomenalnie. Do zrobienia tej sałatki będziecie potrzebowali tylko kilku prostych składników – selera marynowanego, pora, ananasa i jajek. Ewa Wachowicz podaje swoją sałatkę w towarzystwie majonezu i najprostszych przypraw – soli oraz pieprzu. Przepis znajdziecie poniżej. Składniki: 2 słoiczki selera marynowanego 1 por 1 puszka ananasa 1 szklanka majonezu 5 jajek sól i pieprz Przygotowanie: Jajka ugotujcie na twardo i wystudźcie. Seler odcedźcie z soku i pokrójcie na mniejsze kawałki. Następnie przełóżcie do miski. Ananasa pokrójcie w kostkę i dodajcie do selera. Por pokrójcie w cienkie paski i sparzcie gorącą wodą, a następnie dodajcie do miski. Wystudzone i obrane jajka pokrójcie w drobną kostkę i dołóżcie do sałatki. Na koniec do sałatki dodajcie przyprawy i majonez i dokładnie wymieszajcie. Nie chcecie używać majonezu? Oto czym zastąpicie go w sałatce Mimo iż majonez jest pyszny, jest to niestety bardzo kaloryczny sos - jedna łyżka majonezu to ok. 170 kcal. i aż 20 g tłuszczu. Jeśli nie chcecie dodawać do tej sałatki majonezu, możecie go zastąpić jogurtem naturalnym lub śmietaną. Możecie też połączyć oba te składniki, dodać odrobinę soku z cytryny i przypraw i zrobić smaczny i zdrowy sos. Majonez w sałatce zastąpicie też ziołowo-czosnkowym sosem jogurtowym....

Domowy keczup. Przepis na prosty zamiennik tego ze sklepu
Flickr
Newsy
Domowy keczup. Przepis na prosty zamiennik tego ze sklepu
Jeśli przepadacie za ketchupem, ale martwicie się, że ten ze sklepu nie jest zbyt zdrowy, to zróbcie go sami w domu! Poznajcie przepis na domowy ketchup.

Dziś praktycznie każdy używa ketchupu: do kanapek, sosów czy mięs. Wspaniale podkreśla smak wielu potraw i nadaje im charakteru! W sklepach można znaleźć coraz więcej rodzajów ketchupu. Dostępny jest już nie tylko pikantny i łagodny, ale także np. ketchup z chilli, bazylią albo czosnkiem. Jednak w gotowym ketchupie ze sklepu, znajduje się bardzo dużo cukru i innych dodatków, które niekoniecznie są dobre dla waszego zdrowia. Dlatego warto przygotować go samodzielnie w domu! To wcale nie jest takie trudne, a domowy ketchup smakuje o niebo lepiej od tego, który znajduje się na sklepowych półkach. Wypróbujcie poniższy przepis na ketchup, a nigdy więcej nie kupicie go w sklepie! Przepis na domowy ketchup Najważniejsza w przygotowywaniu ketchupu jest cierpliwość, ponieważ tak naprawdę ketchup to po prostu sos, który został bardzo mocno zredukowany. A im dłużej będziecie go gotować, tym więcej wody z niego odparuje i będzie gęstszy i bardziej aromatyczny. Do przygotowania domowego ketchupu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kg pomidorów malinowych 2 cebule dymki 1 niewielka łodyga selera naciowego 1 ząbek czosnku 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki cukru 2 goździki Pół łyżeczki kolendry Szczypta curry Odrobina skórki z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie: Natnijcie delikatnie skórki pomidorów. Zalejcie je wrzątkiem i po kilku-kilkunastu sekundach wyciągnijcie. Przelejcie zimną wodą i obierzcie ze skóry – powinna sama odchodzić. Obierzcie cebule i czosnek, a selera umyjcie. Pokrójcie drobno. W garnku rozpuśćcie cukier na karmel i usmażcie na nim pokrojone warzywa. Dodajcie goździki, kolendrę i szczyptę curry, a na koniec wlejcie 3 łyżki octu jabłkowego. Do...

Bigos z młodej kapusty inaczej wg Tomasza Strzelczyka. Bez długiego stania przy garach
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Bigos z młodej kapusty inaczej wg Tomasza Strzelczyka. Bez długiego stania przy garach
Cóż może być smaczniejszego od aromatycznego dania z młodej kapusty z dodatkiem kurczaka? Wypróbujcie ten genialny przepis Tomasza.

Sezon na młodą kapustę i świeże, pachnące zioła oznacza jedno - przyrządzanie bigosów i dań z młodej kapusty! Własnie teraz jest ona najsmaczniejsza i warto jeść ją jak najczęściej. Tomasz Strzelczyk podzielił się niedawno swoim przepisem na kolejną wariację na temat młodej kapusty, z kurczakiem, pomidorami, porami oraz curry. Danie ma dość lejącą konsystencję, choć nie na tyle, by nazwać je na przykład zupą kapuścianą. Przygotowuje się je bardzo szybko, dlatego nie będziecie musieli długo stać przy gorącej kuchence - idealne rozwiązanie na letnie upały! Sprawdźcie, jak zrobić to danie z przepisu Tomasza.  Przepis na bigos z młodej kapusty od Tomasza Strzelczyka Do przygotowania tego dania potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 piersi z kurczaka pół główki młodej kapusty 2 pory  1 marchewka 2 szklanki bulionu drobiowego 1 opakowanie śmietanki 30% (300 ml) 1 puszka pomidorów 2 łyżki curry sól pieprz Przygotowanie: Umyjcie i osuszcie piersi z kurczaka. Następnie pokrójcie je na dość wąskie paski. Na rozgrzaną patelnię wylejcie olej i zaczekajcie, aż się rozgrzeje. Gdy olej będzie już gorący, wrzućcie kurczaka oraz 2 łyżki curry, sól oraz świeżo starty pieprz. Wymieszajcie.  Kiedy kurczak będzie się smażył, pokrójcie drobno kapustę. Marchewkę pokrójcie w drobne słupki (jak „zapałki”) Od czasu do czasu przemieszajcie kurczaka, by się nie przypalił. Kiedy będzie już podpieczony, wlejcie dwie szklanki bulionu drobiowego (albo rosołu). Do kurczaka wrzućcie marchewkę i zaczekajcie, aż się zagotuje. W tym czasie pokrójcie por drobno. Po zagotowaniu wlejcie na patelnię z...